Hotspots in Zwolle? Ik had het niet verwacht maar wat heeft Zwolle mij verrast. Wanneer je door de straatjes slentert waan je je namelijk in de Middeleeuwen. De historie spat van de gebouwen in deze hanzestad. Tijdens de Middeleeuwen is er een samenwerkingsverband ontstaan tussen handelaren en steden. Dit om de handel uit te breiden en te beschermen. Er werd veel geld verdiend en dat vind je terug in deze historische gebouwen. Tegenwoordig huizen schattige winkels, knusse B&B’s en hippe horeca gelegenheden in deze Middeleeuwse gebouwen. Het oude centrum, omringd door de Stadsgracht, is te bereiken via bruggetjes.
Voor mijn werk was ik in deze hanzestad, plakte er een dag aan vast en bezocht vrienden die ik heb leren kennen in de periode dat ik woonachtig was op Bonaire. Ik maakte een stadswandeling en vandaag zet ik de leukste hotspots van Zwolle op een rij.
Het Zwolse Balletjeshuis
Een bezoek aan dit winkeltje mag je niet overslaan. “Volgens een oud recept worden hier al vanaf 1845 balletjes gebakken”, vertelt de verkoopster. Het ambachtelijk snoepje, ook wel steek genaamd, is gestoken uit suikerdeeg. De eerste zwarte steken werden gemaakt van rietsuiker omdat er nog geen suikerbieten werden verbouwd in Nederland. De zwarte rietsuiker steek werd in de wangwand gelegd om koffie en thee te zoeten. Na de komst van de suikerbieten werd de steek het Zwolse Balletje genoemd en werden er diverse smaken toegevoegd.
Deze snoepjes zijn in verschillende verpakkingen te koop. Ik liet ze verpakken in een ouderwetse puntzak maar wil je het als een origineel Zwols cadeau aanbieden dan is een modern vormgegeven blik een andere leuke mogelijkheid.
Naast de ambachtelijke snoepjes verkoopt Het Zwolse Balletjeshuis een groot assortiment oud Hollands snoepgoed zoals wijnballen, kaneelstokken, diverse soorten drop en andere Zwolse streekproducten zoals o.a. Zwols Bier, mosterd en Zwolse jam.
Sinds 2015 is hier tevens het Toeristisch Informatie Punt gevestigd.
Stadssymbool Sassenpoort
Nadat ik mijn auto geparkeerd heb aan de rand van het historisch centrum ga ik op weg naar B&B Kromme Jak waar ik de nacht ga doorbrengen. Om er te komen loop ik via een bruggetje over de stadsgracht en nader de stadspoort Sassenpoort uit 1406. Een prachtig monumentaal pand dat in de lijst van Top 100 Nederlandse UNESCO-monumenten staat. Jammer dat de Sassenpoort op het moment van mijn bezoek gesloten was maar wil jij het graag bezoeken; op woensdag en zaterdag is de Sassenpoort geopend voor bezichtiging.
Boekhandel in de Broerenkerk
Al wandelend langs diverse winkels kom ik aan bij het voormalig kloostercomplex van de Dominicaner monniken, de Broerenkerk. Beroemd zijn hier de gewelfschilderingen. Sinds 2013 is in de kerk de boekhandel ‘Waanders In de Broeren’ gevestigd waar je zowel kunt winkelen als eten en drinken. Regelmatig vindt er een lezing, concert of tentoonstelling plaats.
Wanneer ik per ongeluk op een glazen plaat stap gaat er een licht aan. Ik schrik; er ligt namelijk een skelet in de vloer op de begane grond. Het is een replica van Hermen. Hij ligt hier zoals hij destijds is achtergelaten in het struikgewas, vertelt de medewerkster van de boekhandel. In 2010 is hij bij een archeologisch onderzoek in Zwolle gevonden. Het zou gaan om een jongeman, begin twintig, die geleefd heeft tussen 1316 en 1440. Hoogstwaarschijnlijk is hij destijds dood achtergelaten in het struikgewas.
Nieuwsgierig geworden loop ik naar de bovenetage. Hier staat een grote bruine scheepskist. Even aarzel ik maar dan trek ik de kist open waar Hermen te zien is met gezichtsreconstructie en in middeleeuwse kleren. Zijn handen zijn vastgebonden aan de voorzijde van zijn lichaam, ter hoogte van de schenen. Snel gooi ik de kist weer dicht; het is toch wel griezelig.
Peperbus beklimmen
Waar je ook bent in Zwolle overal torent de 75 meter hoge Peperbus op. De Peperbus dankt haar naam aan de vorm, die op een peperstrooier lijkt. Deze toren is te beklimmen. En dat laat ik mij geen twee keer zeggen. Het is een flinke klimpartij via een smalle wenteltrap maar eenmaal de nok bereikt heb je ook een geweldig uitzicht over de leukste hotspots in deze Hanzestad.
Museum de Fundatie
Niet alleen vanuit de Peperbus maar ook elders in de stad zie je het museum voor beeldende kunst liggen. Dit voormalig paleis van justitie heeft sinds 2013 een spectaculaire dak in de vorm van een ei bedekt met 55.000 keramische tegeltjes die glinsteren in de zon.
Hippe horeca gelegenheden
Zwolle barst van de leuke cafeetjes en restaurants. Welke nu het leukste is kan ik niet zeggen. Ik bezocht drie gelegenheden.
1. Borrelen in het stadscafé en restaurant Het Refter
Aan het eind van mijn dagje cursus trof ik mijn vriendin en zijn we gaan borrelen in het voormalig onderdeel van het Bethlehemklooster. Mogelijk heeft het in de middeleeuwen als eetzaal gediend. Tegenwoordig is het een gezellig stadscafé en restaurant. Wij sloten onze werkdag af met een wijntje en een tapas. Mijns inziens zeker een bezoekje waard.
2. Lunchen in ‘Het Vliegerhuys’
Na al het geslenter door deze hanzestad kom je in deze brasserie, gelegen in een pand dat vermoedelijk rond 1450 is gebouwd, even tot rust. Aan een grote leestafel vind je tijdschriften en kranten.
Producten zoals zuivel, kaas en vlees komen van boeren en leveranciers uit de regio. Wij aten een frisse aspergesoep met een heerlijk stuk vers gebakken brood.
3. shoppen en koffie drinken in Blauwdruck
Heel bijzonder is deze gezellig ingerichte winkel waar je zowel kunst kunt shoppen als een hapje kunt eten bij Deliroos. Wij namen plaats in een heerlijke fauteuil en onder genot van een kop koffie bewonderde ik de kaarten, beeldjes, onderzetters met ontwerpen van verschillende kunstenaars, sloffen en tasjes van vilt en allerlei handgemaakte producten. Wat is Nederland toch creatief.
B&B Kromme Jak
Aan het eind van mijn cursus dag checkte ik in bij deze knusse B&B Kromme Jak. De B&B gelegen in het historisch centrum van Zwolle heeft 3 kamers voorzien van een eigen badkamer met douche, wastafel en toilet. Mijn kamer is ruim en heeft twee fijne fauteuils om in te relaxen.
Na een nachtje slapen in het heerlijk bed staat er ’s ochtend in de kleine keuken een uitgebreid ontbijt met verse sinaasappelsap, warme broodjes en een eitje voor je klaar.
Tijdens het uitchecken bood de vriendelijke eigenaar aan dat ik mijn bagage later op de dag kon ophalen zodat ik nog heerlijk kon slenteren door de straatjes van het Middeleeuws binnenstadje.
Wanneer ik Zwolle nog een keer zou bezoeken kom ik graag nog een keer terug naar deze fijne B&B.
Het was een heerlijk dagje Zwolle. Natuurlijk zijn er nog meer bezienswaardigheden maar hopelijk heb je een indruk gekregen van een aantal leuke hotspots in Zwolle.
7 comments
Wat een leuke stedentrip Sandra, eentje om te onthouden dankjewel! Eind april zijn we in de buurt dus wie weet…
Hi Ilse, als je tijd hebt dan zou ik het niet overslaan. Zwolle is heel compact. Ik heb de stadswandeling Zwolle hier nog liggen. Kun je komen ophalen.
Zwollywood rules! Komt dat zien!
Dit nodigt echt uit om Zwolle te bezoeken. Ik ben er slechts één keer geweest en was ook verrast, maar met jouw tips wordt het allemaal net iets makkelijker en leuker. Die B&B ziet er geweldig uit.
Hi Mieke, inderdaad had het niet verwacht dat het zo’n leuke stad is. Ik was er nog nooit geweest maar ben op meer plaatsen nog niet geweest in Nederland.
Leuk stukje over een mooie stad! Voor een volgend bezoek is Engel Winkelcafé ook een adresje om niet te missen. Leuke spullen met een mooi verhaal en goede achtergrond en een menu kaart vol lekkers. Alles biologisch en vers 🙂 Ik kom er graag.
Dank je, Floortje. Het klinkt goed. De volgende keer ga ik Engel Winkelcafé bezoeken.