Home Binnen Nederland Zuid-Limburg: Kroegentocht in het bergdorpje Vijlen

Zuid-Limburg: Kroegentocht in het bergdorpje Vijlen

by sandra maart 9, 2018 8 comments
https://www.reismeemetsandra.nl/zuid-limburg-kroegentocht-bergdorpje-vijlen/

Vandaag trotseren we de kou en maken we een kroegentocht in het bergdorpje Vijlen in Zuid-Limburg. Dit dorp staat bekend om de koudste winters en de warmste zomers. Wanneer er in Nederland sneeuw valt dan valt deze als eerste in Vijlen.  Door zijn ligging op ongeveer 200 meter hoogte boven NAP is Vijlen tevens het hoogstgelegen kerkdorp van Europees Nederland.

Na drie jaar tropische temperaturen gehad te hebben op Bonaire maak ik dit jaar mijn eerste winter mee in Europa en wat voor een winter. Met een gevoelstemperatuur van -15 graden Celsius afgelopen week is het toch echt wel afzien. Gelukkig kunnen we ons opwarmen bij een knusse haard bij de twee kroegjes die we bezoeken. Regelmatig wordt er een blok hout opgegooid om de temperatuur op pijl te houden.


Kroegentocht in het bergdorpje Vijlen


Op of rondom de Vijlenerberg liggen een tiental kroegjes die allen met elkaar verbonden zijn door wandelroutes. Samen vormen ze de kroegjes route.

Je kunt meerdere kroegen routes wandelen. Vandaag neemt Mieke mij mee op sleeptouw. Zij heeft een route uitgezocht die loopt van Boscafé ’t Hijgend Hert naar Herberg Oud Holset. Een wandeling van zeven kilometer die ons door bossen,  weilanden en langs kabbelende beekjes voert.

Zuid-Limburg kroegentocht bergdorpje vijlen


Zuid-Limburg kroegentocht bergdorpje Vijlen: Boscafé ’t Hijgend Hert


Wanneer we bij het boscafé aankomen besluiten we om eerst een kop koffie te gaan drinken voordat we met de kroegentocht rondom Vijlen starten. De Limburgse vlaai laat ik toch maar even achterwege. Na mijn verhuizing heb ik drie jaar gemis ingehaald met als resultaat dat de bijgekomen kilo’s er nu af moeten.

Het boscafé is een gezellige hut in een beboste omgeving met uitzicht over de paardenweide. Ondanks dat het buiten te koud is, nodigt het terras nu al uit om hier te gaan zitten. Ik zou haast zeggen dat een Palapa, een dak van gedroogde palmbladeren op houten palen boven de lange houten tafels hangt maar dat is te Caribisch. Hier hangt echter een zon-regenwering van een waterdicht p.v.c. doek. Toch heerst hier ook een knus sfeertje. Onder de sta tafels liggen houtblokken opeengestapeld en dat betekent dat er ergens een hout haard moet zijn. We gaan op zoek en vinden binnen al snel een fijne plaats en nestelen ons op een bank met uitzicht op het knetterende vuur. Vol bewondering nemen we de omgeving in ons op. Het plafond is met bruine schrootjes betimmerd, de muren zijn bruin geschilderd en gewijde en schilderijen uit grootmoeders tijd hangen op.

Eigenlijk zit ik goed op dit plekje bij de haard en overweeg even om hier te blijven in plaats van de wandeling te maken in deze vrieskou.

Zuid-Limburg kroegentocht bergdorpje vijlen

Zuid-Limburg kroegentocht bergdorpje vijlen

Zuid-Limburg kroegentocht bergdorpje vijlen


De wandeling in een deel van het Vijlenerbos; Holsetterbos


Wanneer we buiten zijn en met de rug naar de ingang van het Boscafé staan, lopen we naar links het bos is.  Het Vijlenerbos is een langgerekt bosgebied dat zich uitstrekt over een lengte van 8 kilometer. Wij lopen het deel Holsetterbos, genoemd naar het gehucht Holset. Er zijn meerdere deelgebieden van het bos die genoemd zijn naar dorpen in de buurt.

We lopen door het bos, klimmen over een omgevallen boom en komen vervolgens uit bij een akker met uitzicht over een glooiend landschap. Bij de T-splitsing gaan we het beukenbos in, komen langs een jagershut en lopen over een hobbelig zand pad langs een afrastering van een weiland. Ondanks dat het koud is en bomen niet in bloei staan heeft dit landschap ook zijn charmes.

Zuid-Limburg kroegentocht bergdorpje vijlen

Zuid-Limburg kroegentocht bergdorpje vijlen

Zuid-Limburg kroegentocht bergdorpje vijlen

Zuid-Limburg kroegentocht bergdorpje vijlen


Herberg Oud Holset


Na een wandeling van 3,5 kilometer komen we aan in het dorpje Holset. Op een heuvel ligt de St. Lambertus kerk en aan de overkant een prachtig vakwerkhuis waarin Herberg Oud Holset gevestigd is. Deze herberg is van oorsprong een dorpscafé en is ontstaan uit de tijd dat pelgrims voettochten ondernamen naar Holset. Inmiddels kun je er overnachten en lekker eten. Als je van plan bent een weekendje weg te gaan en het bourgondische leven van Zuid-Limburg wilt ervaren en te overnachten op een mooie locatie dan is de herberg een heerlijke plek.

Verkleumd van de kou stappen we de gezellige herberg binnen en nemen we plaats bij het knetterend haardvuur.  Koffers hangen aan het plafond en oude zwart-wit foto’s hangen aan de muren. De tulpen in de vaas vrolijken de boel op en wijzen naar het voorjaar maar dat is het buiten totaal niet. Er zit zelfs sneeuw in de lucht. Genietend van ons wandelplenkske met allerlei lekkere streekproducten en een glas wijn soezen we haast weg.

Zuid-Limburg kroegentocht bergdorpje vijlen

 

Zuid-Limburg kroegentocht bergdorpje vijlen

Zuid-Limburg kroegentocht bergdorpje vijlen

Zuid-Limburg kroegentocht bergdorpje vijlen

Verkeerde route

Nadat we opgewarmd zijn, gaan we op pad. Het lijkt alsof het steeds kouder wordt. We lopen het pittoreske dorp uit en al kletsend komen we langs kabbelende beekjes in een weidelandschap. Niet kort daarna merken we dat we ergens een afslag hebben gemist. Een verharde weg zou moeten overgaan naar een onverharde weg.  We twijfelen om terug te lopen en het juiste pad te gaan zoeken.  Hoe mooi de route ook is maar we besluiten om de kortste weg terug te nemen.

We lopen over de verharde weg terug, komen vervolgens uit in het Holsetterbos en nemen dezelfde route terug als op de heenweg.

Zuid-Limburg kroegentocht bergdorpje vijlen

Zuid-Limburg kroegentocht bergdorpje vijlen

Zuid-Limburg kroegentocht bergdorpje vijlen


Sneeuw: valt deze als eerste in Vijlen


Wanneer we bij  Boscafé ’t Hijgend Hert aankomen vallen dikke vlokken sneeuw uit de lucht en in een snel tempo zien we het landschap  veranderen. Een wit landschap is heel mooi maar om te rijden tijdens sneeuw vind ik minder prettig en vraag mij af of het plaatselijk is of dat we onderweg problemen kunnen krijgen. Toch gaan we nog even het boscafé in om iets te drinken maar wanneer het steeds harder gaat sneeuwen besluiten we toch maar op te stappen.

Achteraf blijkt het allemaal mee te vallen. De wegen zijn vrij en pas wanneer ik Selfkant binnen rijd begint het hier pas te sneeuwen.

Zuid-Limburg kroegentocht bergdorpje vijlen

VIND JIJ HET OOK LEUK OM TE WANDELEN DOOR HET MOOIE ZUID-LIMBURGSE LANDSCHAP IN COMBINATIE MET HEERLIJK ETEN EN DRINKEN?

8 comments

Dit vind je misschien ook leuk

8 comments

Peter van Gool maart 9, 2018 at 6:24 pm

Ik dacht even aan een kroegentocht tijdens carnaval, maar deze tocht vind ik toch veel meer charme hebben! Het schone Limburgse land en jullie dwalingen is weer leuk beschreven.

Reply
sandra maart 9, 2018 at 10:23 pm

oh, haha.Peter. Grappig. Eigenlijk had er nog niet aan gedacht maar nu jij het zegt hoort kroegentocht en carnaval ook bij elkaar.

Reply
Silvia maart 9, 2018 at 7:11 pm

Hartstikke leuk Sandra

Reply
sandra maart 9, 2018 at 10:25 pm

Dank je, Silvia. Toch veel te doen in Limburg.

Reply
Ilse maart 9, 2018 at 7:44 pm

Wat een leuke beschreven route Sandra, gezellig hoor zo’n winterse wandeling! 2 weken geleden leek het wel een vrieskast buiten en morgen wordt het alweer 15 graden. Ik vond het toch wel even heerlijk die kou, vooral als dan ook nog eens het zonnetje er bij schijnt. Deze route houd ik in mijn achterhoofd, 7 km is een fijne wandelafstand. Fijn weekend!

Reply
sandra maart 9, 2018 at 10:26 pm

Hoi Ilse, 7 km is inderdaad te doen. Ikzelf vond het wel iets te koud maar de route is heel mooi en niet te vergeten hapje en drankje.

Reply
Mieke Simons maart 9, 2018 at 10:20 pm

Ik wil een volgende wandeling samen graag uitbreiden. Echt gaaf hoe jij dit stukje Limburg onder de aandacht brengt.

Reply
sandra maart 9, 2018 at 10:27 pm

Is goed Mieke. Binnenkort even iets plannen. Hopelijk wordt het snel voorjaar.

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.