Home Binnen Nederland Zeeland: wandelen in de Zwaakse Weel

Zeeland: wandelen in de Zwaakse Weel

by sandra
2 comments
zeeland wandelen zwaakse weel

Ondanks dat ik in de jaren ’90 bijna drie jaar in Zeeland (Schouwen-Duiveland) heb gewoond en gek was op de zee, ben ik nooit meer teruggekeerd. Tot afgelopen maand toen ik voor een ziekenhuisbezoek in Goes (Zuid-Beveland) moest zijn. Om de wachturen te overbruggen zocht ik naar afleiding. Graag wilde ik een strand- of natuurwandeling maken. Deze moest echter niet langer duren dan een uur en op korte afstand van het ziekenhuis zijn. Ik vond de wandelroute Zwaakse Weel, gelegen ten zuiden van Goes. 


Start infopunt wandeling de Zwaakse Weel


Ik zet koers naar het infopunt van Zwaakse Weel Natuurmonumenten dat tevens het startpunt van de wandeling is. Hier parkeer ik ook mijn auto.  Van te voren  had ik reeds de app van natuurmonumenten geïnstalleerd. Voor mij is dat de makkelijkste manier om kaart te lezen maar ben je niet zo op de hoogte hoe zo’n app werkt, dan kun je bij het infopunt ook  een kaart krijgen van de wandelroute.

zeeland wandelen zwaakse weel


Zoetwaterkreek


Vanaf het infopunt loop ik rechtsaf over de dijk richting de kreek de Zwake. Voorbij de bocht bevinden zich aan de linkerzijde zover mijn oog reikt de ene fruitboom na de ander.  Een flauw zonnetje en een dreigende wolk zorgen voor een oranje gloed over deze bomen. 

Bij de kreek aangekomen probeer ik de vissers die aan de waterkant geconcentreerd naar hun aas staren maar niet te storen. Het is haast niet te geloven dat hier lang geleden een brede vaargeul was tussen de Schenge en de Westerschelde. Schepen voeren naar Antwerpen en terug maar toen men begon met het inpolderen bleef er een smalle kreek over. Sindsdien varen de schepen over de Westerschelde.

Ik bevind mij nog steeds op de dijk en vervolg mijn wandeling naar een drukke autoweg. Auto’s razen voorbij maar al snel mag ik via een klappoortje weer het natuurgebied in. Gelukkig maar.
Bij een uitkijk steiger blijf ik staan om van het uitzicht over de kreek te bewonderen. Eenden kwaken hier er op los.

zeeland wandelen zwaakse weel

zeeland wandelen zwaakse weel


Stoomtrein in het landschap


Via akkers, die nog op traditionele wijze bewerkt worden met Zeeuwse paarden, kom ik aan bij een smal pad. Rechts bevinden zich struiken met rode bessen en links ligt in het grasland treinrails. In de verte grazen koeien in het veld. De stoom trein die hier door het landschap zou denderen is nu jammer genoeg in geen velden of wegen te bekennen. Een dag eerder zag ik deze stoom trein en vond het passend in het Zeeuwse landschap. Je waant je namelijk terug in de tijd.  Toen we  later de NS trein voorbij zagen razen konden we dat niet rijmen; die hoorde ons inziens hier helemaal niet thuis.

zeeland wandelen zwaakse weel

zeeland wandelen zwaakse weel


Grenslindes en de Roode Hoeve


Ik vervolg de weg tot aan een dijk. Hier kun je via de trap de dijk op maar ik loop onderlangs via het pad langs de beek en grenslindes. Op een bank tussen de grenslindes neem ik even rust.  Deze bomen hebben een betekenis in de geschiedenis en werden geplant waar in het verleden een dijk was doorgebroken of om een grens aan te geven van een ambachtsheer. Ik bekijk echter nog even de kleurige foto’s die op de bank geplakt zijn. En dan hoor ik in de verte fluitend en puffend de stoomtrein. Wat baal ik dat ik deze nu mis.

Vanuit hier loop ik via een kanariegeel bloemetjes veld binnen een kwartier terug naar het informatiepunt van Natuurmonumenten.

zeeland wandelen zwaakse weel

zeeland wandelen zwaakse weel

zeeland wandelen zwaakse weel

zeeland wandelen zwaakse weel


Praktisch


Wil jij ook wandelen in de Zwaakse Weel? Hieronder vind je enige informatie.

  • Waar: Info punt Zwaakse Weel Natuurmonumenten,  Zwaaksedijk 5, Kwadendamme (Zuid-Beveland).
  • Wanneer geopend: elke dag m.u.v. eerste kerstdag en 1 januari.
  • Wat: je volgt de rode route (4,5 km) en kan deze eventueel verlengen met de blauwe route (3,5 km). Onderweg kun je de groene route (1 km) het Vlinderbelevingspad volgen. Ik liep vanwege tijdsgebrek de rode route. 
  • Voor wie: geschikt voor rolstoel- en scootmobiel gebruikers. Je kunt zelfs bij het infopunt je scootmobiel of elektrische fiets opladen.

zeeland wandelen zwaakse weel

 

Dit vind je misschien ook leuk

2 comments

Petervan Gool november 8, 2018 - 8:15 am

De vele voet- en fietsroutes brengen je door de mooiste flora en fauna van Nederland.

Reply
sandra november 8, 2018 - 7:02 pm

Er zijn inderdaad zoveel mooie wandelroutes dat je haast niet kan kiezen.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.