Home Duitsland Wonen in Duitsland: over Selkant en de omgeving

Wonen in Duitsland: over Selkant en de omgeving

by sandra
8 comments
Wonen in Duitsland

Na een periode van drie jaar op Bonaire gewoond te hebben, wonen wij sinds juli 2017 weer in Selfkant, het meest westelijk punt van Duitsland. Omdat we voor de werkgever een tijdje naar Bonaire zijn verhuisd, hebben wij destijds besloten om ons huis in Duitsland niet te verkopen maar te verhuren. Gelukkig hebben wij een fijn expat gezin gevonden, die in ons huis wilde wonen en voorzichtig zijn omgegaan met ons huis.
In deze blog beschrijf ik meer over wonen in Duitsland, Selfkant en omgeving en waarom wij in 2004 in Duitsland zijn gaan wonen.


Wonen in Duitsland: Selfkant en omgeving


Selfkant behoort naast Oberstdorf in het zuiden, Sylt in het noorden en Görlitz in het oosten tot één van de vier Zipfelorten. Het landschap hier in Selfkant nodigt je uit om kilometerslange wandel- of fietstochten te maken. Je vindt er niet alleen idyllische beekdalen en pittoreske oever- en moerasbossen maar ook schattige kleine dorpjes. Omdat het door vele Duitsers als het “verre” westen gezien wordt, is dit gebied nog authentiek gebleven en in sommige dorpen lijkt het of de tijd nog stil is blijven staan. 


Het meest westelijk punt van Duitsland


Het meest westelijk punt, aangegeven door een rode mast, ligt in de Rodebach (Rode Beek). Dit punt vormt de grens tussen Nederland en Duitsland. Wandel hier over het grenspad tot aan het uiterste puntje. Er hangt een platform over het water. Wanneer je hier plaatsneemt bungelen je benen in Duitsland terwijl je met je billen in Nederland zit. Heel bizar eigenlijk. 

Naast het idyllische landschap is er nog het oudste stukje spoor voor de stoomtrein te vinden. Je kunt in de periode van april tot september iedere zondag  met de stoomtrein meerijden en regelmatig zijn er leuke (eet)arrangementen. Ook vind je in Selfkant nog veel historische windmolens en gebouwen.

 


Waarom wonen in Duitsland, Selfkant


Je vraagt je misschien af waarom wij in Duitsland zijn gaan wonen.  Ondanks dat wij in de periode 1990-1993 in  Noord-Duitsland hebben gewoond en er een geweldige tijd hebben gehad, was het niet direct onze intentie om weer in Duitsland te gaan wonen. In 2004 deed zich echter een gelegenheid voor om een grondstuk te kopen in een landelijke omgeving en toch dichtbij de stad (Sittard in Nederland).  Precies wat wij wilden.
We bouwden onder eigen beheer ons huis en richtten het naar onze smaak in.  Inmiddels wonen wij hier met een onderbreking van drie jaar alweer vijftien jaar. Wonen in Duitsland heeft vele voordelen. Een daarvan is dat je meer waar voor je geld krijgt dan in Nederland. Daar waar je in Zuid-Limburg een twee-onder-een-kap woning koopt, koop je in Duitsland een vrijstaand huis. Er zijn nog meerdere voordelen maar die bewaar ik voor een andere blog.

Wonen in Duitsland


OMGEVING


Het Smalste Stukje Nederland

Selfkant grenst aan het smalste stukje van Nederland. Dit deel van Nederland is slechts 4,8 km breed is en ligt ter hoogte van de plaats Echt-Susteren tevens op het scheidsvlak ligt tussen Midden en Zuid-Limburg. Vanaf hier wandel je binnen één uur van België via Nederland naar Duitsland. Je vindt hier meer over het smalste stukje van Nederland. Selfkant is een regio met diverse kleine gehuchten. Wij wonen zelf in Tüddern, dat aan Sittard grenst. Voor mij is het zo vanzelf sprekend dat ik dagelijks de grens overga dat ik het niet meer besef in welk land ik mij begeef. 

Wonen in Duitsland

Landelijk en stedelijk

Selfkant is een ideale verblijfplaats om als uitvalsbasis te gebruiken. Naast dat je hier nog het authentieke Duitse dorpsleven beleeft, ligt ook het stadsleven op de loer.  Binnen tien minuten zit je namelijk op een terras op het gezellige marktplein in Sittard. Ook de steden Hasselt, Genk, Maastricht, Luik, Aken en Heerlen, die de Euregio vormen, liggen op een steenworp afstand. Kortom nog genoeg te doen de komende tijd. Ondanks dat ik bekend ben, ga ik de regio her-ontdekken en zal ik jullie vanaf hier meenemen naar de leukste plekjes. 

Sittard

Wil jij meer weten over wonen in Duitsland. Houd deze blog dan in de gaten want binnenkort meer over Selfkant en de omgeving.

 

Update: dit artikel voor het eerst in augustus 2017 en is geactualiseerd op 2 januari 2020.

 

Dit vind je misschien ook leuk

8 comments

Silvia juli 30, 2017 - 7:50 pm

Mooi Sandra we gaan nog meer mooie wandelingen maken.

Reply
sandra juli 30, 2017 - 7:52 pm

ja leuk, Silvia. Heb er zin in.

Reply
Mieke juli 30, 2017 - 8:07 pm

Leuk Sandra! Allemaal nieuwe informatie! Heel interessant..

Reply
sandra juli 30, 2017 - 8:10 pm

Dank je, Mieke. Zo zie je maar weer. Ook voor mij is het nieuw. Kom ik na tien jaar achter dat ik in het meest westelijk punt van Duitsland woon, haha.

Reply
Francois juli 30, 2017 - 10:40 pm

Leuk stukje. Voor dat wij op Bonaire gingen wonen (3 jaar geleden) hebben we 10 jaar in Sittard gewoond aan de grens bij wehr. (Europapark) altijd met plezier gewoond, nog veel natuur en leuke kleine dorpjes. Groeten uit Bonaire 🙂

Reply
sandra juli 31, 2017 - 4:53 am

Hi Francois, wat toevallig allemaal. Jammer dat wij elkaar nooit hebben getroffen, niet op Bonaire en ook niet in Sittard. In Europapark hebben wij overigens ooit ook nog gewoond. Nog heel veel plezier op Bonaire. Ik mis mijn leven op Bonaire wel.

Reply
ilse januari 21, 2018 - 6:48 pm

Wat een leuk stukje Sandra, deze is mij destijds ontschoten. De Markt van Sittard is toch ook wel heel gezellig hè? Leuke zomerse foto’s…nog even en dan begint de lente weer….Yesss!!!

Reply
sandra januari 21, 2018 - 8:37 pm

De markt van Sittard is toch wel ons plekje. Hopelijk wordt het snel weer lente. Ik heb er erg veel zin in. Dan gaan we weer een terrasje pakken…..

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.