Home West-Duitsland Wonen in Duitsland: over Selkant en de omgeving

Wonen in Duitsland: over Selkant en de omgeving

by sandra juli 30, 2017 8 comments
Wonen in Duitsland

Na een periode van drie jaar op Bonaire gewoond te hebben, zijn we per 1 juli 2017 verhuisd naar het meest westelijk punt van Duitsland, Selfkant. In die periode dat wij op Bonaire woonden, verhuurden wij ons huis aan een fijn expat gezin.  Gelukkig waren zij goede huurders en konden wij weer bij terugkeer zonder problemen in ons huis terecht.  In deze blog beschrijf ik meer over Selfkant en de omgeving en waarom wij in Duitsland zijn gaan wonen.


Selfkant en de omgeving


Selfkant behoort naast Oberstdorf in het zuiden, Sylt in het noorden en Görlitz in het oosten tot één van de vier Zipfelorten. Het landschap in Selfkant nodigt je uit om kilometerslange wandel- of fietstochten te maken. Je vindt er niet alleen idyllische beekdalen en pittoreske oever- en moerasbossen maar ook schattige kleine dorpjes. Omdat het door vele Duitsers als het “verre” westen gezien wordt, is dit gebied nog authentiek gebleven en in sommige dorpen lijkt het of de tijd nog stil is blijven staan. 


Het meest westelijk punt van Duitsland


Het meest westelijk punt, aangegeven door een rode mast, ligt in de Rodebach (Rode Beek). Dit punt vormt de grens tussen Nederland en Duitsland. Wandel hier over het grenspad tot aan het uiterste puntje. Er hangt een platform over het water. Wanneer je hier plaatsneemt bungelen je benen in Duitsland terwijl je met je billen in Nederland zit. Heel bizar eigenlijk. 

Naast het idyllische landschap is er nog het oudste stukje spoor voor de stoomtrein te vinden. Je kunt in de periode van april tot september iedere zondag  met de stoomtrein meerijden en regelmatig zijn er leuke (eet)arrangementen. Ook vind je in Selfkant nog veel historische windmolens en gebouwen.

 


Waarom wonen in Selfkant


Je vraagt je misschien af waarom wij niet in Nederland wonen maar in Duitsland.  Ondanks dat wij in de periode 1990-1993 in  Noord-Duitsland hebben gewoond en er een geweldige tijd hebben gehad, was het niet direct onze intentie om weer in Duitsland te gaan wonen. In 2004 deed zich echter een gelegenheid voor om een grondstuk te kopen in een landelijke omgeving en toch dichtbij de stad (Sittard in Nederland).  Precies wat wij wilden.  We bouwden ons huis en inmiddels wonen wij hier met een onderbreking van drie jaar alweer veertien jaar.

Wonen in Duitsland


OMGEVING


Het Smalste Stukje Nederland

Selfkant grenst aan het smalste stukje van Nederland. Wist je dat dit stuk slechts 4,8 km breed is en de plaats Echt-Susteren tevens op het scheidsvlak ligt tussen Midden en Zuid-Limburg. Vanaf hier wandel je binnen één uur van België via Nederland naar Duitsland. Je vindt hier meer over het smalste stukje van Nederland. 

Wonen in Duitsland

Landelijk en stedelijk

Selfkant is een ideale verblijfplaats om als uitvalsbasis te gebruiken. Naast dat je hier nog het authentieke Duitse dorpsleven beleeft, ligt ook het stadsleven op de loer.  Binnen tien minuten zit je namelijk op een terras op het gezellige marktplein in Sittard. Ook de steden Hasselt, Genk, Maastricht, Luik, Aken en Heerlen, die de Euregio vormen, liggen op een steenworp afstand. Kortom nog genoeg te doen de komende tijd. Ondanks dat ik bekend ben, ga ik het her-ontdekken en zal ik jullie vanaf hier meenemen naar de leukste plekjes. 

Wil jij meer weten over wonen in Duitsland. Houd deze blog dan in de gaten want binnenkort meer over Selfkant en de omgeving.

 

8 comments

8 comments

Silvia juli 30, 2017 at 7:50 pm

Mooi Sandra we gaan nog meer mooie wandelingen maken.

Reply
sandra juli 30, 2017 at 7:52 pm

ja leuk, Silvia. Heb er zin in.

Reply
Mieke juli 30, 2017 at 8:07 pm

Leuk Sandra! Allemaal nieuwe informatie! Heel interessant..

Reply
sandra juli 30, 2017 at 8:10 pm

Dank je, Mieke. Zo zie je maar weer. Ook voor mij is het nieuw. Kom ik na tien jaar achter dat ik in het meest westelijk punt van Duitsland woon, haha.

Reply
Francois juli 30, 2017 at 10:40 pm

Leuk stukje. Voor dat wij op Bonaire gingen wonen (3 jaar geleden) hebben we 10 jaar in Sittard gewoond aan de grens bij wehr. (Europapark) altijd met plezier gewoond, nog veel natuur en leuke kleine dorpjes. Groeten uit Bonaire 🙂

Reply
sandra juli 31, 2017 at 4:53 am

Hi Francois, wat toevallig allemaal. Jammer dat wij elkaar nooit hebben getroffen, niet op Bonaire en ook niet in Sittard. In Europapark hebben wij overigens ooit ook nog gewoond. Nog heel veel plezier op Bonaire. Ik mis mijn leven op Bonaire wel.

Reply
ilse januari 21, 2018 at 6:48 pm

Wat een leuk stukje Sandra, deze is mij destijds ontschoten. De Markt van Sittard is toch ook wel heel gezellig hè? Leuke zomerse foto’s…nog even en dan begint de lente weer….Yesss!!!

Reply
sandra januari 21, 2018 at 8:37 pm

De markt van Sittard is toch wel ons plekje. Hopelijk wordt het snel weer lente. Ik heb er erg veel zin in. Dan gaan we weer een terrasje pakken…..

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.