Home West-Duitsland Wonen in Duitsland: over Selkant en de omgeving

Wonen in Duitsland: over Selkant en de omgeving

by sandra juli 30, 2017 8 comments
Wonen in Duitsland

Sinds 1 juli zijn wij verhuisd van Bonaire naar Duitsland. Helaas, dit keer niet naar een tropische bestemming. Toch is Duitsland ook een mooi land. De eerste keer dat wij naar Duitsland verhuisden was voor het werk van Sylvester; in 1990. Hier woonden wij in Bergen-Hohne (Noord-Duitsland) bekend van het beruchte concentratiekamp Bergen-Belsen waar vele mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. 

Vanaf Bergen-Hohne bezochten wij de grote steden Hamburg, Hannover en Berlijn. Nadat ik eerst een tijdje in Hannover gewerkt had veranderde ik van werkgever. Ik  ging in Celle werken; ongeveer een half uurtje rijden van mijn woonplaats. Een stad met veel schattige vakwerkhuisjes. Destijds besefte ik niet hoe mooi het hier was en om heel eerlijk te zijn was ik meer bezig met het ontdekken van het uitgaansleven. Volgens mij was Celle overigens ook nog niet zo bekend. Inmiddels wordt deze romantische plaats aan de rand van de prachtige Lünerburgerheide bezocht door meer dan twee miljoen bezoekers per jaar. Dat kan ik heel goed begrijpen want naast de prachtige vakwerkhuisjes en het slot heeft Celle nog veel meer te bieden. Je vindt er musea, theaters en stadstuinen.

Verder mag je de restaurantjes en de landelijke boerderijtjes in de omgeving ook niet vergeten. Hier woonden wij tot 1993. Graag zou ik het nog een keer willen bezoeken om oude herinneringen op te halen. 

wonen in Duitsland

roger4336 via Foter.com / CC BY-SA

SELFKANT

Na ons Bonaire avontuur in de periode van 2014 tot 2017 zijn wij weer terug in de regio Selfkant waar wij sinds 2004 wonen.

Selfkant behoort naast Oberstdorf in het zuiden, Sylt in het noorden en Görlitz in het oosten tot één van de vier Zipfelorten. Wanneer je binnen vier jaar alle vier de Zipfel gemeenten bezoekt en er een overnachting neemt dan krijg je een Zipfelgeschenk thuis gestuurd. Je moet deze pas wel laten afstempelen bij een gemeentehuis of toerist informatie centum.  Het landschap in Selfkant nodigt je uit om kilometerslange wandel- of fietstochten te maken. Je vindt er niet alleen idyllische beekdalen en pittoreske oever- en moerasbossen maar ook schattige kleine dorpjes. Omdat het door vele Duitsers als het “verre” westen gezien wordt, is dit gebied nog authentiek gebleven en in sommige dorpen lijkt het of de tijd nog stil is blijven staan. Het meest westelijk punt, aangegeven door een rode mast, ligt in de Rodebach (Rode Beek) wat de grens vormt tussen Nederland en Duitsland. Wandel hier over het grenspad tot aan het uiterste puntje. Er hangt een platform over het water. Wanneer je hier plaatsneemt bungelen je benen in Duitsland terwijl je met je billen in Nederland zit. Heel bizar eigenlijk. 

Naast het idyllische landschap is hier in het gebied nog het oudste stukje spoor voor de stoomtrein te vinden. Je kunt in de periode van april tot september iedere zondag een stukje met de stoomtrein meerijden en regelmatig zijn er leuke (eet)arrangementen. Ook vind je in Selfkant nog veel historische windmolens en gebouwen.

 

Waarom wonen in Selfkant

Je vraagt je misschien af waarom wij niet in Nederland wonen maar in Duitsland.  Ondanks dat wij in Noord-Duitsland een geweldige tijd hebben gehad, was het niet direct onze intentie om weer in Duitsland te gaan wonen. In 2004 deed zich echter een gelegenheid voor om er een grondstuk te kopen in een landelijke omgeving en toch dichtbij de stad.  Precies wat wij wilden. Een beetje twijfel was er wel. Je emigreert toch naar een land met andere wetten en regels.

Na de voor- en nadelen afgewogen te hebben, hebben wij toch de stap gewaagd en zijn wij naar Duitsland verhuisd. Tot nu toe hebben wij er geen spijt van. In de toekomst zal ik dieper erop ingaan wat de voordelen / nadelen zijn van het wonen in Duitsland.

 

Wonen in Duitsland

OMGEVING

Smalste stuk van Nederland

Selfkant grenst aan het smalste stukje van Nederland. Wist je dat dit stuk slechts 4,8 km breed is en de plaats Echt-Susteren tevens op het scheidsvlak ligt tussen Midden en Zuid-Limburg. Vanaf hier wandel je binnen één uur van België via Nederland naar Duitsland. Je vindt hier meer over het smalste stukje van Nederland. 

Wonen in Duitsland

Landelijk en stedelijk

Selfkant is een ideale verblijfplaats om als uitvalsbasis te gebruiken. Naast dat je hier nog het authentieke Duitse dorpsleven beleeft, ligt ook het stadsleven op de loer.  Binnen tien minuten zit je namelijk op een terras op het gezellige marktplein in Sittard. Ook de steden Hasselt, Genk, Maastricht, Luik, Aken en Heerlen die de Euregio vormen liggen op een steenworp afstand. Kortom nog genoeg te doen de komende tijd want naast dat ik al deze gebieden wel een keer bezocht heb in het verleden ga ik het opnieuw ontdekken. Vanaf Selfkant ga ik jullie meenemen naar de leukste plekjes. 

Wil jij meer weten over wonen in Duitsland. Houd deze blog dan in de gaten want binnenkort meer over Selfkant en de omgeving.

 

8 comments

8 comments

Silvia juli 30, 2017 at 7:50 pm

Mooi Sandra we gaan nog meer mooie wandelingen maken.

Reply
sandra juli 30, 2017 at 7:52 pm

ja leuk, Silvia. Heb er zin in.

Reply
Mieke juli 30, 2017 at 8:07 pm

Leuk Sandra! Allemaal nieuwe informatie! Heel interessant..

Reply
sandra juli 30, 2017 at 8:10 pm

Dank je, Mieke. Zo zie je maar weer. Ook voor mij is het nieuw. Kom ik na tien jaar achter dat ik in het meest westelijk punt van Duitsland woon, haha.

Reply
Francois juli 30, 2017 at 10:40 pm

Leuk stukje. Voor dat wij op Bonaire gingen wonen (3 jaar geleden) hebben we 10 jaar in Sittard gewoond aan de grens bij wehr. (Europapark) altijd met plezier gewoond, nog veel natuur en leuke kleine dorpjes. Groeten uit Bonaire 🙂

Reply
sandra juli 31, 2017 at 4:53 am

Hi Francois, wat toevallig allemaal. Jammer dat wij elkaar nooit hebben getroffen, niet op Bonaire en ook niet in Sittard. In Europapark hebben wij overigens ooit ook nog gewoond. Nog heel veel plezier op Bonaire. Ik mis mijn leven op Bonaire wel.

Reply
ilse januari 21, 2018 at 6:48 pm

Wat een leuk stukje Sandra, deze is mij destijds ontschoten. De Markt van Sittard is toch ook wel heel gezellig hè? Leuke zomerse foto’s…nog even en dan begint de lente weer….Yesss!!!

Reply
sandra januari 21, 2018 at 8:37 pm

De markt van Sittard is toch wel ons plekje. Hopelijk wordt het snel weer lente. Ik heb er erg veel zin in. Dan gaan we weer een terrasje pakken…..

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.