Home België Wonen in België: we zijn verhuisd naar Maaseik

Wonen in België: we zijn verhuisd naar Maaseik

by sandra
10 comments
Wonen in België

De afgelopen tijd heb ik weinig geblogd. Noem het een blogdip, vooral doordat er weinig te reizen valt. Mijn grootste passie, onmogelijk door Covid-19. Dat zorgt voor onrust bij mij en ik ben dan ook blij als we eenmaal gevaccineerd zijn en het leven weer langzaam terug kan naar normaal. Een andere reden is dat we druk zijn geweest met verhuizen. Na zestien jaar – met een onderbreking van drie jaar op Bonaire – woonachtig te zijn geweest in het meest westelijke deel van Duitsland hebben we besloten ons huis te verkopen. De verkoop is gelukt en inmiddels wonen we in België en zijn we verhuisd naar Maaseik, naar de overkant van het Smalste Stukje Nederland.

Ondanks dat het een bewuste keuze was om het huis in de verkoop te zetten hebben we met pijn in ons hart afscheid genomen van ons huis in Tüddern. Tijdens onze periode op Bonaire zijn we dit huis altijd als ons thuis blijven zien. Toen we in 2017 terugkwamen voelde het dan ook direct weer vertrouwd. Iets wat we op dat moment ook nodig hadden.

West Zipfel

Meest westelijk punt van Duitsland, grenzend aan Het Smalste Stukje Nederland

Dromen over tropische bestemmingen

Maar we willen verder. Al tijden dromen we over een appartementje/huisje in een tropische bestemming, dat we willen verhuren. Een investering voor ons pensioen, maar tegelijk een plek waar we in de vakantie naar toe willen. Om die investering te kunnen realiseren zullen we concessies moeten doen. Eén daarvan is om voorlopig kleiner – en mogelijk goedkoper- te wonen. Dat zal even wennen zijn, maar als je daardoor weer verder kunt met het realiseren van je droom dan vergoedt dat veel.

Op dit moment hebben we twee eilanden op het oog. Bali en Bonaire.

 

Bonaire

Bonaire, daar gaat mijn voorkeur naar uit. Dit eiland heeft een stabiel politiek systeem, het is een Nederlandse gemeente, het klimaat is er met de verkoelende passaatwind fantastisch en het is er vertrouwd omdat we er al een aantal jaren hebben gewoond. Met heimwee denk ik terug aan de turquoise zee, witte stranden en de levensstijl die we daar hadden.

De prijzen zijn echter de laatste jaren zo geëxplodeerd dat ik mij afvraag of het nog wel te betalen is, nu en in de toekomst. Tot nu toe hebben we nog niets gevonden wat binnen ons budget past.

wonen in België

Washington Slagbaai Nationaal Park

Wonen in België

Washington Slagbaai Nationaal Park Bonaire

Bali

Bali is ook een prachtig eiland, bekend van onze reizen door Zuidoost-Azië. Het dagelijks leven op Bali is goedkoper dan op Bonaire en de prijzen van de huizen liggen meer binnen ons budget. Er zitten echter wat haken en ogen aan. Ik durf er een investering nu nog niet aan, daarvoor zullen we er eerst naartoe moeten om het een en ander uit te zoeken. We hebben geprobeerd contact te zoeken met organisaties op Bali maar krijgen tot dusver geen antwoorden op onze vragen. Er wordt omheen gedraaid. Ook vragen wij ons af of de politiek stabiel genoeg is om er te gaan investeren? Tips zijn dan ook welkom.

Rijstvelden Ubud

Waarnaartoe verhuizen?

 

Duitsland

Voor nieuwe woonruimte in de omgeving hier hebben wij gezocht naar een huis of appartement in Duitsland. Op die manier zouden we niet hoeven emigreren met alle rompslomp eromheen. Duitsland blijkt echter geen verhuurland te zijn. In de periode dat wij op zoek waren was er totaal niets vrij. Heel vreemd, maar zou de reden zijn dat er over de huurinkomsten belasting betaald moet worden? Ik weet het niet.

Nederland

Ook in Nederland hebben we gekeken naar woonruimte, maar hier voldeed totaal niets aan onze wensen. Te klein, te duur en te vol.

 

Wonen in België: verhuisd naar Maaseik

Op een zaterdagmorgen keken we voor de zoveelste keer op alle woonwebsites in de regio en zagen een appartement – met uitzicht op de Maas in het centrum van Maaseik – te huur. We belden naar de eigenaar en dezelfde dag konden we al terecht voor een bezichtiging. Het voelde direct goed en gelukkig zag de eigenaar ons ook zitten als huurder.

Eigenlijk had ik nooit iets met België. Ik vond het een zootje ongeregeld. Slechte autowegen, lelijke elektriciteitskabels boven huizen en opgestapelde vuilniszakken wanneer er weer gestaakt werd vormden bij mij weerstand om er te gaan wonen. Misschien is dat nog steeds zo, maar in Maaseik ben ik nog niets van dit alles tegengekomen.

 

 

Konikpaarden, machtig mooie zonsopkomsten gezellige terrasjes

Ons appartement is ruim en licht met een prachtig uitzicht op de Maas. Aan de overkant ligt Nederland, het Smalste Stukje. De natuurlijke grazers – de Konikpaarden – bezoeken regelmatig onze voortuin, watervogels strijken neer op het eilandje in de Maas en we genieten van goudoranje zonsopkomsten. Het marktplein van Maaseik met zijn gezellige restaurantjes en terrasjes ligt op loopafstand. Ook de langeafstandsroute Maasvallei – de beste wandelroute van het jaar in 2021 –  ligt voor onze deur en er zijn nog genoeg leuke wandelroutes te ontdekken.

Wonen in België

Zonsopkomst Maaseik

Helemaal onbekend is Maaseik niet. Ook deze plaats grenst – net zoals Tüddern – aan Het Smalste Stukje Nederland. Maaseik aan de Westkant, Tüddern aan de Oostkant. Al eerder fietste ik de drielandenfietsroute voor mijn blogs over Het Smalste Stukje Nederland. Aan de overkant van de Maas ligt natuurgebied ‘de Rug’ waarover ik het ommetje Maasdal schreef voor Het Smalste Stukje Nederland.

 

 

Ben jij benieuwd naar meer over wonen in België, de plaats Maaseik en omgeving? Blijf deze blogs dan volgen.

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

10 comments

Silvia mei 17, 2021 - 7:16 am

Mooi geschreven en ik hoop dat jullie dromen uit zullen komen wel weer ver weg maar het is jullie gegund liefs je schoonzusje 💋💋💋

Reply
sandra mei 17, 2021 - 5:07 pm

dank je wel lieve Silvia. xxx

Reply
Priscilla november 16, 2022 - 2:36 pm

In mijn zoektocht naar ervaringen van mensen die verhuisd zijn naar Belgisch limburg kwam ik bij je blog terecht. Wij verhuizen medio maart 2023 naar Pelt, net over de grens bij Eindhoven. Jouw ideeën over hoe België zou zijn dat zijn exact mijn struikelblokken, heel fijn om te lezen dat jij het anders ervaart. Woon je nog steeds in België of inmiddels naar een mooi tropisch eiland?

Reply
sandra november 16, 2022 - 9:27 pm

Hoi Priscilla, wat leuk dat je op mijn website bent uitgekomen. Wij wonen nog steeds in Maaseik en hebben het goed naar ons zin.
Mensen zijn vriendelijk en ik vind het zelfs schoner dan in Nederland. Er staan om de 100 m. vuilnisbakken in het centrum. Zie nergens uitwerpselen van honden liggen. Ik weet echter niet hoe het in andere plaatsen is. Mocht je nog wat vragen hebben dan hoor ik het graag. Je kunt een e-mail sturen naar sandra@reismeemetsandra.nl.

Reply
Peter van Gool mei 17, 2021 - 7:40 am

Veel succes bij het volbrengen van jullie dromen!

Reply
sandra mei 17, 2021 - 5:07 pm

dank je wel, Peter.

Reply
Mieke Simons mei 17, 2021 - 5:29 pm

Weer een stapje dichter bij jullie ultieme droom! Jullie komen er zeker en genieten daarbij heel goed van het moment.

Reply
sandra mei 17, 2021 - 5:32 pm

Stapje voor stapje. Ja we ontdekken nu een stukje van Maaseik en omgeving zowel natuur als culinair. Ook weer heel leuk.

Reply
Dick Steegh augustus 12, 2023 - 5:46 am

Hoi Sandra,
Mijn moeder hoorde op TV – gisteren- dat Maaseik in trek zou zijn bij Nederlanders die er willen wonen. Zij heeft AOW en een pensioentje (niet zoveel geld dus) en ik heb bijstand vooralsnog, met perspectieven.

Nu ken ik een leuke Nederlandse vrouw via een datingsite die in Maaseik woont. We hebben pas een paar eerste contacten gelegd en niets is zeker. Maar zij is echt interessant en ze gaf aan dat mijn profiel haar ook direct aansprak.
Nu vraag ik ne af: zou ik een huurwoning in Maaseik kunnen krijgen en , en zo ja, wat brengt dat dan met zich mee qua uitkering?
Of zou ik samen met mijn moeder daar een huurwoning kunnen krijgen?

Reply
Renate januari 3, 2024 - 11:16 pm

Leuk om dit stukje te lezen! Zelf als Nederlandse ook opzoek naar een woning in Maaseik met mijn Vlaamse vriend.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.