Home Het Smalste Stukje Nederland Wijnproeverij in het Smalste Stukje Nederland: slijterij WerVin en Cittaslow supporter

Wijnproeverij in het Smalste Stukje Nederland: slijterij WerVin en Cittaslow supporter

by sandra
7 comments
Wervin wijnproeverij

Genieten van wijnen en lokale hapjes? Ook dat kan in Het Smalste Stukje Nederland. Werner van slijterij WerVin, tevens één van de twaalf Cittaslow supporters, bezoekt mij voor een wijnproeverij bij mij thuis.

“Goede wijnen hoeven niet per se duur te zijn, het is een kwestie van smaak en beleving”, vertelt Werner tijdens de wijnproeverij. Het belooft een gezellige avond te worden. Onze Portugese vrienden, woonachtig op Bonaire, zijn een aantal dagen bij ons te gast. Zij houden net als ik ook van een goed glas wijn en dit leek mij aanleiding Werner uit te nodigen voor een wijnproeverij. 

Vanaf het eerste moment is er een klik met Werner, vooral als blijkt dat hij regelmatig met vakantie gaat naar Porto waar onze vrienden uitgerekend vandaan komen. Bovendien zijn wij er ook geweest, dus je begrijpt vast wel dat er genoeg gespreksstof is.

De proeverij is een ware belevenis met fantastische hapjes, afgestemd op de heerlijke wijnen. Bovendien leer ik veel over smaak. Nooit eerder is het mij opgevallen – maar heel interessant om te beleven – dat de smaak van zuur vooral op de zijkant van je mond proeft, bitter midden-achter op de tong en zoet op de punt van de tong. 

Wijnproeverij Wervin Slijterij Smalste Stukje Nederland

Het ontstaan van slijterij WerVin

Een week voor de proeverij bezoek ik postkantoor-slijterij WerVin in Nieuwstadt. “Ik ben in 1996 vanuit de garage naast mijn ouderlijk huis in Limbricht gestart met mijn wijnhandel en in een instructielokaal van een rijschool in de buurt heb ik proeverijen georganiseerd”, zegt Werner van Doren. Ook zijn vrouw Carolien schuift gezellig aan.

De verkoop groeide en in 2000 bleek de garage, mede vanwege het breder geworden assortiment aan wijnen, bier en gedistilleerde dranken, steeds kleiner te worden. In 2001 verhuisde de zaak naar Haverterstraat 30 in Nieuwstadt. Omdat op dit adres een postagentschap gevestigd was is Werner dit tevens gaan runnen. Ook de proeverijen bleven bestaan. Je kunt bij Werner een bier-, wijn-, likeur- en whiskyproeverij boeken. Bijzonder is dat Werner vier speciale bieren uit het dorp op de markt heeft gezet. 

Wijnproeverij in Het Smalste Stukje Nederland
Wijnproeverij in Het Smalste Stukje Nederland

Internationaal keurmerk Cittaslow en Cittaslow supporter

Werner is met nog elf andere ondernemers in Het Smalste Stukje Nederland een Cittaslow supporter. Supporters zijn ondernemers en organisaties die zich onderscheiden van anderen in hun branche.

Sinds november 2015 heeft de gemeente Echt-Susteren – gelegen in Het Smalste Stukje Nederland – het keurmerk Cittaslow. Dit is een internationaal keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Iedere Cittaslow gemeente heeft dus de mogelijkheid om supporters te benoemen. 

Met oprechte trots vertelt Werner dat de Cittaslow gedachte mooi aansluit op zijn visie, drive en passie van eerlijke producten, service en kwaliteit. 

Wijnproeverij in Het Smalste Stukje Nederland

De proeverij 

Behalve het bier (wat ik zelf niet drink) heb ik al veel van deze streekproducten mogen proeven, waaronder worst van de Livar varkens, lokale kaas, jam en de kaasdipper ‘Lekker bij Kaas’. Dit laatstgenoemde product is gemaakt door Carolien en smaakt zalig als topping op een stukje roggebrood met paté. Wij genieten deze avond van de heerlijke wijn en goede combinaties van de hapjes, die overigens ook gemaakt zijn door de vrouw van Werner. 

Wijnproeverij in Het Smalste Stukje Nederland

Werner heeft twee witte en drie rode wijnen meegenomen, afkomstig uit diverse streken in Frankrijk, Spanje en Portugal. Hij bezoekt zelf de wijngaarden en wijnhuizen. Naast het proeven van de wijn is het vooral ook sfeer proeven. Wijn is namelijk niet alleen een kwestie van smaak maar ook van beleving. 

Waar rijpen de druiven, door wie wordt de wijn gemaakt en gaat het om een familietraditie? Vanavond krijg ik het allemaal te horen. Ik ga niet helemaal in op de details, maar ga vooral genieten van de verschillende smaken in chronologische volgorde. Overigens ben ik geen wijnkenner en is onderstaand verhaal mijn eigen beleving van de wijn. 

 

Roches Saintes Chardonnay Viognier

We starten met een Franse witte wijn ‘Roches Saintes’ afkomstig uit de Languedoc, een regio in het zuiden van Frankrijk. Deze wijn is gemaakt uit een combinatie van twee soorten druiven, de Chardonnay en de Viognier. De laatste is een zeldzame druivensoort en levert niet zo heel veel wijn op. De Chardonnay daarentegen is een zeer productieve druivensoort. De combinatie van zoet en bitter in deze wijn bevalt mij wel. Het bittere verdwijnt bij het eten van de tapas tomaat-mozzarella. Voor mij een prima wijntje voor een warme zomeravond, niet zo zwaar en het drinkt makkelijk weg. 

Deze wijn kost EUR 5,99 per fles. Koop je zes flessen dan krijg je er één gratis oftewel EUR 5,00 per fles. 

Wijnproeverij in Het Smalste Stukje Nederland

Javier Asensio Sauvignon Blanc Chardonnay

Vervolgens proeven we een Spaanse witte wijn ‘Javier Asensio’ afkomstig uit Navarra. Deze regio grenst aan Baskenland in het noordmidden van Spanje en zuidwesten van Frankrijk. Deze wijn is een combinatie van Sauvignon Blanc en Chardonnay. Het is een frisse wijn met een volle smaak, heerlijk bij de zalmwrap.
Javier Asensio is te herkennen vanwege het opvallende logo. Hierop is een zilveren walvis afgebeeld die de voorouders en het verleden van de huidige wijnboer vertegenwoordigt. De zilveren kleur van de walvis symboliseert het heden. 

Deze wijn kost EUR 6,99. Bij aankoop van zes flessen krijg je er één gratis.

Wijnproeverij in Het Smalste Stukje Nederland
Wijnproeverij in Het Smalste Stukje Nederland

Cabardès 

We stappen over naar de rode wijn ‘Cabardes’, een klein wijngebied in de Languedoc, Frankrijk. 

Deze wijn is een combinatie van vier soorten druiven, Merlot, Cabernet, Syrah en Grenache. De smaak is intens met een zachte afdronk en ideaal voor bij een harde kaas. Wij proeven tevens van de lokale ‘Kruijens Kracht kaas’ speciaal gerijpt voor het lokale bier ‘Kruijens Kracht’. Dit is zo genieten: wijn en harde pittige kaas. 

De prijs is EUR 7,99 per fles. Bij aankoop van zes flessen krijg je er één gratis. 

Aandachtig luisteren

Piedemonte Cuatro Tierras

Ook deze Spaanse wijn komt uit de regio Navarra. Het is een krachtige wijn, gerijpt in eikenhouten vaten en gemaakt van vier druivensoorten: Merlot, Cabernet Sauvignon, Garnacha en Tempranillo. De hapjes roggebrood met paté en Livarworst met cranberry’s maken het plaatje compleet. 

De prijs is EUR 7,99 per fles of bij aankoop van zes flessen krijg je er één gratis.

Wijnproeverij in Het Smalste Stukje Nederland

Terra d’Alter 

Deze wijn komt uit de Portugese regio Alentejo, ten zuiden van Lissabon bij de Spaanse grens. Alle tot dusver door mij geproefde wijnen zijn heerlijk maar deze overtreft alle voorgaande. De wijn is gerijpt op Frans eikenhout, de smaak is fruitig met een lange afdronk. We eten hier de dadel met spek bij. Helemaal top!. 

Onze vrienden kennen deze wijn niet maar misschien kun je raden welke hun favoriete is?

De prijs is EUR 11,99 per fles en ook hier geldt bij aankoop van zes flessen krijg je één gratis. 

Wijnproeverij in Het Smalste Stukje Nederland

De geproefde wijnen in chronologische volgorde.

 

We hebben met zijn allen enorm genoten van de proeverij. Omdat Werner de aangebroken flessen niet mee terugneemt en deze nog lang niet leeg zijn doen wij de volgende avond de proeverij nog een keertje over. Werner is er niet bij maar in plaats daarvan mogen mijn ouders meegenieten van die prachtige wijnen. 

 

Wil jij ook een wijnproeverij in Het Smalste Stukje Nederland? 

 

Een proeverij kost EUR 10,00 p.p., waarbij inbegrepen de wijn en de hapjes. Wanneer er wijn over is dan mag je deze behouden. Het is een leuk idee voor een avondje thuis met vrienden of familie maar ook voor een bedrijfsuitje. Voorwaarde is wel dat je in de regio woont. Voor degenen die het niet weten; Het Smalste Stukje Nederland ligt op de grens van Midden- en Zuid-Limburg.  

Wie: WerVin Slijterij
Waar: Haverterstraat 30, Nieuwstadt
E-mail: info@wervin.nl

Wijnproeverij in Het Smalste Stukje Nederland

Disclaimer: Dit betreft een gesponsorde blogpost in samenwerking met  “Het Smalste Stukje Nederland“.

Dit vind je misschien ook leuk

7 comments

Petervan Gool januari 24, 2019 - 8:21 am

Het leven is een groot feest, alleen moet je zelf de slingers ophangen! Met een wijnproeverij, hapjes en aangenaam gezelschap werd het een sfeervolle avond zo te lezen.

Reply
sandra januari 24, 2019 - 7:05 pm

Wat goed om het zo te zien. Je hebt wel gelijk. Het gaat al allemaal heel snel. Dus genieten zolang het kan…

Reply
Mieke Simons januari 28, 2019 - 1:08 pm

Met die foto’s erbij loopt het water in mijn mond. Misschien leuk een keer na afloop van onze bourgondische wandeling?

Reply
sandra januari 30, 2019 - 7:12 pm

Hi Mieke, dat is inderdaad een leuk idee.

Reply
Mieke februari 1, 2019 - 4:33 pm

Superleuk idee!! En het ziet er heerlijk uit. Hij gaat zeker nieuwe klanten krijgen 😘

Reply
sandra februari 2, 2019 - 10:49 am

Hi Mieke, als je een keer een gezellig avondje met vrienden wilt is het een idee om Werner eens uit te nodigen. Je hebt een hele leuke avond. De wijnen zijn ook betaalbaar en smaken goed.xxx

Reply
Bierwandeling in Het Smalste Stukje Nederland | Reis mee met Sandra - Wonen en reizen in het buitenland november 10, 2019 - 8:16 am

[…] door Werner van Doren van slijterij Wervin – van start gaat. Eerder had ik een wijnproeverij van Werner en daar heb ik van genoten. Dus ben erg benieuwd naar de […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.