Home Dagelijks leven op Bonaire Weetjes … de verschillen tussen Caribisch en Europees Nederlanders

Weetjes … de verschillen tussen Caribisch en Europees Nederlanders

by sandra
12 comments
Weetjes verschillen tussen Europees Nederlanders en Caribisch Nederlanders

Hoe langer ik op Bonaire woon, hoe meer het dagelijks leven gewoon voor mij wordt en ik de verschillen steeds minder zie. Vandaag in mijn blog weetjes en wist je datjes tijdens het dagelijks leven op Bonaire.

WEETJES…de verschillen tussen Caribisch en Europees Nederlanders

WIST JE DAT

Caribisch Nederlanders er graag netjes uitzien en veel geld besteden aan het uiterlijk.

De vrouwen kleden zich met zorg en bij feestjes uitbundig. Uit verhalen heb ik gehoord dat de dames soms zelfs naar de kapper op Curaçao vliegen om hair extensions te plaatsen en om te shoppen. Menig Nederlander ziet er niet zo netjes uit en kan nog wat van de Caribisch Nederlander leren.

Als je gaat tanken eerst aan het loket moet betalen voordat je de tank volgooit.

Ik vroeg mij al af waarom er maar geen benzine uit de slang kwam.

weetjes de verschillen tussen caribisch en europees nederlanders

Bij het openen van een bankrekening je exact moet doorgeven hoeveel geld er iedere maand op de rekening gestort wordt en hoeveel je van plan bent om uit te geven?

Als je vraagt waarom dat relevant is, krijg je als antwoord dat Nederland dat moet weten. Als je  vraagt wie in Nederland dan krijg je een wazig antwoord.

Je echt antwoord moet geven op voorgaande vraag.

De bankmedewerkster ging serieus niet verder totdat ik de vraag beantwoord had. Het is best lastig om vooraf te weten hoeveel je gaat uitgeven.

Het Papiaments kent geen lidwoorden daarom is het voor Caribisch Nederlanders lastig om de lidwoorden goed te gebruiken en de Europees Nederlanders die hier lang wonen ook regelmatig hiermee de fout ingaan.

Ik heb serieus laatst een discussie met een vriendin gehad over een lidwoord. Als je hier lang genoeg woont dan krijg je dat.

Als je iets wilt weten je een vaag antwoord krijgt. Je negen van de tien keer nog steeds niet weet hoe het werkt.

 Het is mij gebeurd dat ik pen en papier in de aanslag had om elke stap op te  schrijven hoe mijn zoon zijn brommer certificaat kan halen maar toen ik buiten kwam nog steeds een leeg briefje had en nog niet wist hoe het werkte. Hij het brommer certificaat nog steeds niet heeft want we worden van het kastje naar de muur gestuurd.

Op Bonaire de verjaardagstaart aan het eind van de avond mee naar huis gegeven wordt.

In Nederland is de taart het begin van het feestje maar hier wordt de taart (bolo) aan het einde geserveerd. De eerste keer zat ik de hele avond te wachten op dat stuk taart maar kreeg hem pas mee toen ik naar huis ging.

weetjes de verschillen tussen caribisch en europees nederlanders

Dat een instantie vol blijft houden dat het adres niet bestaat terwijl het huis al weken bewoond is en echt wel bestaat. Je vervolgens dan ook geen sedula (verblijfsvergunning)  krijgt.

Dit is overigens mij niet gebeurd maar een vriendin. Dit heeft te maken met het niet aanvragen van een huisnummer. In eerste instantie krijgt het stuk grond een kavel nummer van het kadaster daarna moet je een huisnummer gaan aanvragen. Doe je dat niet, dan bestempelt de gemeente het huis als niet bestaand.

Er één hoofdweg is over het hele eiland en rechts geen voorrang heeft.

-Omdat er ook nergens voorrangsborden staan, stopte ik in het begin bij iedere weg van rechts.

Dat hier leguanen soep gegeten wordt.

Het schijnt lekker te zijn maar ik heb het nog niet aangedurfd.

Caribisch Nederlanders geen gebruik maken van de richtingwijzer in de auto.

Ik regelmatig voor niets sta te wachten (typisch Nederlandse uitspraak).

Dat er regelmatig ezels de weg oversteken.

 Je met name ’s avonds erg voorzichtig moet zijn. Door de verlichting worden ze verblind en blijven ze midden op de weg staan.

Weetjes verschillen tussen Europees Nederlanders en Caribisch Nederlanders

Dat ik een uur in de rij zit om een bankrekening te openen en dat ik vervolgens een afspraak  mee krijg voor over twee weken.

Mijn geduld wordt regelmatig op de proef gesteld.

Dat ik vraag welke papieren ze nodig hebben en of ze het voor mij willen opschrijven. Als ik op de afspraak kom de helft niet op het briefje staat.

Gelukkig heb ik datzelfde briefje bij mij met naam van die persoon en word ik dit keer niet weggestuurd om die juiste papieren op te halen. Dat ik het tegenwoordig laat opschrijven doe ik om te voorkomen dat ik naar huis gestuurd word met verzoek alsnog die papieren aan te leveren.

Dat de vrouwen ontzettend lange prachtige gedecoreerde nagels hebben en daardoor soms lastig kunnen typen.

Het is mij werkelijk een keer gebeurd dat er van een verzekeringsmedewerkster een nagel afscheurde, ze weg liep en pas een half uur later weer terug kwam om mij te helpen.

Dat Caribisch Nederlanders ieder weekend  tussen 17.00 uur – 19.00 op de openbare weg een wedstrijd houden wie de snelste auto, motor of scooter heeft?

De racers komen langs mijn huis en in het begin zat ik serieus stijf  in mijn tuin, bang dat iemand de macht over het stuur zou verliezen en zo mijn tuin in dondert. Ik heb zelfs gedroomd dat zij mijn hele slaapkamer pui eruit hebben geramd.

Dat er op de motor of scooter op 1 wiel wordt gereden (wheely) en er daarbij ook nog eens flink gas wordt bijgegeven.

Dan verwacht je toch ongelukken?

Dat de wegen vol met gaten zitten en erg stoffig zijn.

Ik heb daardoor regelmatig een lekke band en mijn auto is een stofbak.

 Weetjes verschillen tussen Europees Nederlanders en Caribisch Nederlanders

Dat Bonaire heel droog en stoffig is maar als het regent straten blank staan. Dat het zelfs op dit kleine eiland van 42 km lengte het plaatselijk kan regenen.

Het komt regelmatig voor dat heel Kralendijk onder water staat en als ik richting het zuiden rijd geen druppel gevallen is.

Dat een mooie auto een echt statussymbool is.

Caribisch Nederlanders begrijpen niet dat Europees Nederlanders in die oude auto’s rondrijden.

Dat het gebruikelijk is om in de pauze een volledige maaltijd te eten. Vaak is dat met patat en rijst.


Een broodje kaas is hier niet echt de gemiddelde lunch.

Dat Caribisch Nederlanders hier gerust twee uur later op de afspraak komen.

Op tijd komen iets typisch Europees Nederlands is, maar velen zich inmiddels goed hebben aangepast en het ook niet nauw nemen met de tijd.

Dat er regelmatig een leguaan op bezoek komt.

Die moeten maken dat ze weg komen want ons kleine hondje heeft ze snel te pakken.

Weetjes verschillen tussen Europees Nederlanders en Caribisch Nederlanders

Dat je op Bonaire op het strand mag bbq, als deze hoog staat (ivm schildpaddennesten).

Het buitenleven op Bonaire zal ik zo enorm missen. Altijd bbq weer en het valt “bijna” nooit in het water. Regelmatig zijn er dan ook bbq partijtjes op het strand.

Dat de graven op het kerkhof bovengronds zijn.

Dit omdat de bodem uit hard gesteente bestaat en je geen gat kan graven op een normale manier. Ik vind het een kleurig geheel.

Weetjes verschillen tussen Europees Nederlanders en Caribisch Nederlanders

 

Disclaimer: Dit artikel is geen politiek stuk en uitsluitend gebaseerd op mijn eigen ervaring en beleving van het wonen op Bonaire.

 

BONAIRE, WAT GA IK HET MISSEN ALS IK WEER IN EUROPA WOON!

Dit vind je misschien ook leuk

12 comments

Sharon februari 19, 2017 - 2:35 pm

Heel leuk om te lezen, Ik ga bonaire ook vreselijk missen, wij gaan binnenkort ook het eiland verlaten! Succes met de terugkeer naar europa

Reply
sandra februari 19, 2017 - 3:57 pm

Hi Sharon, dank je. Fijn om te horen dat je het leuk vindt om te lezen. Gaan jullie terug naar Nederland?

Reply
Margriet Meers februari 19, 2017 - 4:02 pm

Erg vermakelijk en wat een mooi kerkhof!!! :-))

Reply
sandra februari 19, 2017 - 4:34 pm

Hi Margriet, als je het van een afstand bekijkt moet je erom lachen. Zo voel ik mij niet altijd, hoor! Ik vind het kerkhof ook mooi! Moesten ze in Nederland ook doen. Overigens overweeg je dan nog eens om je te laten begraven ipv zoals het nu is en je door pieren op te laten eten, grrrrrr.

Reply
Sabine februari 19, 2017 - 5:56 pm

Whaha heerlijk om te lezen! Ik herken er veel van 😀 Ik denk dat dit vooral erg overeen komt met het Caraïbische gedeelte van Colombia haha. Leguanen soep… gelukkig ben ik vegetariër haha. Het verbaast me trouwens wel hoe makkelijk sommige dingen in Colombia gaan. Zo is tanken hier juist super makkelijk (iemand tankt voor je en je betaalt ter plekke, dus niet ergens aan een kassa) en binnen 10 minuten heb je hier een bankrekening geopend.

Reply
sandra februari 19, 2017 - 6:12 pm

haha Sabine, ja ik denk ook dat Bonaire te vergelijken is met het Caraïbische gedeelte van Colombia. We hebben toch verschillen ontdekt tussen wonen op Bonaire of in Colombia. Ik begrijp ook niet waarom op Bonaire het zo moeilijk is om een bankrekening te openen. Zorg gewoon dat mensen niet rood kunnen staan, dan heb je verder geen problemen. Gaat het om witwassen, dan zijn er mijns inziens ook andere mogelijkheden om het op te lossen. Dank je voor je reactie!

Reply
mabel februari 20, 2017 - 7:15 pm

Hoi sandra, een aantal “verschillen” zijn weer terug herkenbaar hoor.het niet op tijd komen, en wachttijden van 2 uur is zelfs naar mijn aziatische ervaringen redelijk.Tijd is een rekbaar begrip, en wie heeft er nu haast.juist de europeanen…
En de helft van de wereld eet graag warm tussen de middag, voor dat broodje kaas krullen ze hun neus voor op.tenzij het vers brood is..En dat bureaucratische gebeuren, weten ze tegenwoordig in nederland ook goed van mee te praten.zat ik op het gemeentehuis, had me terug ingeschreven, dacht mijn rijbewijs te regelen en werd me verteld opnieuw een afspraak te maken/nummertje te trekken.Moest de hele riedel opnieuw beginnen, ja het is een afspraak per onderwerp he, ook al had ik van de 10 minuten tijdsgesprek nog minstens 4 over..!!!Konden we naar huis…Er stond een superlange rij te wachten nl.
heeft me veel tijd en geduld en geld gekost om nb als gewone nederlander zich weer terug in te schrijven…Lijkt de Caribic wel..

Reply
sandra februari 20, 2017 - 7:33 pm

Hi Mabel, Whaha en wij het maar romantiseren in Nederland maar ik moet wel zeggen dat je ermee leert omgaan. Vooral geduld hebben. Dat is soms heel moeilijk, haha. Ik vind overigens dat hier het meer vette hap is in de lunchpauze dan gezonde hap, niet te vergelijken met het Aziatische eten wat ik gewend ben. Het heeft wel zijn charmes.

Reply
reisfreaks juli 25, 2017 - 7:50 pm

Heel grappig om te lezen Sandra.
Die verjaardagstaart vind ik toch wel de raarste uit het rijtje. 🙂
Groetjes, Ilse

Reply
sandra juli 25, 2017 - 7:52 pm

Ik moest er ook wel aan wennen. Nu heb ik het andersom. Ik wil met de wijn en hapjes beginnen en vind het raar dat iedereen eerst koffie wilt. haha

Reply
jermaine mei 2, 2018 - 1:35 am

heel late reactie, maar zijn jullie er inmiddels achter hoe dat zat met het brommerrijbewijs? kan er zelf ook niets over vinden

Reply
sandra mei 2, 2018 - 5:46 pm

Hallo Jermaine, indien mogelijk zou ik het in Nederland gaan halen of aan de gezaghebber vragen of hij eens naar die wet kan gaan kijken. De verkeerswet dateert sowieso uit de jaren 60. Dus het kan helemaal geen kwaad om deze eens te vernieuwen.
Wat ik begrepen heb moet je met een brommer met trappers naar bureau rijbewijs gaan. Zij gaan kijken of die brommer geschikt is. Je maakt bij hen een afspraak en dan moet je met je brommer laten zien wat je kunt. Dit is mij destijds verteld. Een heel wazig verhaal.Het is toch raar dat je eerst een brommer moet aanschaffen terwijl je nog geen rijbewijs hebt. Dit doe je mijns inziens ook niet wanneer je je auto rijbewijs moet halen.
Ook zijn de brommers met trappers op Bonaire in slechte staat of veel te duur.
Het is jammer dat er voor de jeugd tussen 16 en 18 jaar geen goede oplossing is. Mijns inziens bevorder je hier illegaal brommer rijden. Bovendien moet de jeugd constant gebracht worden door ouders. Best een vrijheidsbeperking en slecht voor de ontwikkeling maar dat is mijn mening. Misschien is het inmiddels veranderd of lukt het jou om het voor elkaar te krijgen. Een leuke uitdaging. Je mag mij graag op de hoogte houden.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.