Home CaribbeanCuracao Wat kun je allemaal doen als je richting Westpunt rijdt

Wat kun je allemaal doen als je richting Westpunt rijdt

by sandra
0 comment
Wat kun je allemaal doen als je richting Westpunt rijdt

Omdat wij te veel tijd hebben verloren met onze avonturen met de gestolen auto onderdelen, besluiten wij onze plannen voor vandaag om de Christoffelberg te beklimmen overboord te gooien. In plaats daarvan stappen we in de auto om te kijken wat je allemaal kunt doen als je richting Westpunt rijdt. We maken dus een Roadtrip van Willemstad naar het meest westelijk punt van Curacao. Het is een prachtig gebied met diverse bezienswaardigheden zoals de Christoffelberg, grote landhuizen waar je cultuur kunt snuiven en prachtige stranden en uitzichten. Bovendien vind je hier nog het echte Curaçaose leven.


Roadtrip naar het meest westelijk deel van Curacao: wat kun je allemaal doen als je richting Westpunt rijdt.


1. Uitgebreid ontbijten

Om bij te komen van ons avontuur besluiten wij eerst maar eens terug te gaan naar ons hotel Bijblauw om daar opnieuw de dag te starten met een ontbijt. Die ochtend hadden wij snel wat bananen en water in onze rugzak gepropt wat oorspronkelijk ons ontbijt zou zijn. Het ontbijt van restaurant BijBlauw is heel goed. Het is eigenlijk jammer als je het overslaat. Je hebt verschillende keuzes maar wij kiezen voor de Bagel met zalm en roomkaas en een verse knapperige croissant. Ondertussen genietend van het prachtige uitzicht op de golven die met flinke kracht tegen de wand van de rotsen botsenkomen wij langzaam tot onze positieven en giechelen we nog na van ons avontuur. 

 

2. Fort Nassau

Na ons ontbijt vertrekken we voor onze roadtrip naar Westpunt. Onze eerste stop is Fort Nassau. Dit Fort oorspronkelijk bekend als Fort Republiek werd in het begin van de 18e eeuw gebouwd om het eiland te beschermen tegen vijanden. In de tijd dat de Nederlanders het eiland overnamen werd het naar het Koninklijk huis genoemd; Fort Oranje Nassau. Na de Tweede Wereldoorlog heeft het een tijd leeggestaan totdat het in 1959 een restaurant werd. Dit Fort ligt op een heuvel bij de ingang van de haven en biedt een prachtig uitzicht op de zessenvijftig meter hoge Julianabrug.

 

3. View op weg naar Santa Martha strand

Op weg naar het landhuis Santa Martha en het verlaten resort bij het gelijknamige strand ontdekken wij per toeval deze baai. Mijns inziens een van de mooiste uitzichten van Curacao. Je bereikt deze baai als je in Soto bij de kerk links af slaat richting Landhuis Santa Martha. Hierna moet je nog ongeveer vijf minuten doorrijden. Bij een paar rotsblokken aan de rechterkant vind je deze plek met een prachtig uitzicht op de Christoffelberg. Het is echt de moeite waard om te bezoeken.

Wat kun je allemaal doen als je richting Westpunt rijdt

 4. Santa Martha Landhuis

Met mijn achtergrond als bewindvoerder en mentor voor mensen met een lichamelijk en/of geestelijke beperking wil ik graag dit landhuis bezoeken. Het landhuis dient namelijk als zorginstelling voor deze mensen. Hun handgemaakte producten worden hier op het terrein verkocht. Ik hoopte dat ik een kijkje kon nemen als ze aan het werk zijn. Helaas komen wij niet op een geschikt moment want in het weekend is het terrein gesloten.

Het landhuis is gebouwd aan het eind van de 17e eeuw en is één van de grootste en oudste villa’s op het eiland. In eerste instantie was het een suikerplantage en later werd het omgebouwd voor de productie van zaden, vee en zout. In de late 19e eeuw produceerde het landhuis 90% van het zout op Curacao.

5.  Kleine Knip en Grote Knip

Sla de Kleine Knip en Grote Knip niet over tijdens je roadtrip naar Westpunt. Beide stranden zijn geliefd bij de lokale bevolking. Omdat ze geen toeristische inslag hebben ademen ze een lokaal sfeertje. Hele families komen namelijk hier in het weekend om onder één van de palapa’s of bomen heerlijk te genieten, vaak nemen ze de bbq mee.

Wat kun je allemaal doen als je richting Westpunt rijdt

6. Tula Museum

Wanneer ik door het museum loop probeer ik mij te verplaatsen terug in de tijd. Het is niet te bevatten dat Nederlandse slavendrijvers, menig slaaf voor straf dertig touw slagen gaven en een maand opsluiting in kettingboei omdat hij probeerde weg te lopen. Dit landhuis Knip, waar nu het museum is gevestigd, was in handen van een Nederlandse slavendrijver. Op deze plantage woonden en werkten 300 slaven waaronder Tula, die in augustus 1795 de slavenopstand inleidde. Er vochten wel 15 procent van alle slaven op het eiland mee. In 2013 is Tula- Verloren Vrijheid, het op ware feiten gebaseerde verhaal over de leider van de Grote Slavenopstand op Curacao in 1795, verfilmd.

De rondleiding duurt ongeveer een half uur  en je maakt kennis met het leven op de plantage. De mannen werkten op de plantage waar maïs en zoete aardappelen verbouwd werden. Het veeteelt bestond uit varkens en koeien. De vrouwen werkten in het huishouden en deden de was. Tijdens het wassen werd er flink gezongen over de problemen die zij hadden en al zingend werden de antwoorden gegeven. Als je op Curacao bent is een bezoek aan dit landhuis en plantage de moeite waard. Het is indrukwekkend en als je het boek Tula  van Jeroen Leinders van te voren leest ben je ook nog voorbereid.

7. Playa Grandi

Dit strand hebben wij twee keer bezocht. Op zondag toen de lokale vissers hun vers gevangen vis aan het schoonmaken waren en tevens verkochten. Op dinsdag zijn wij hier terug gegaan om na het beklimmen van de Christoffelberg een duik te nemen in de koele zee. Het is niet het allermooiste strand van Curacao maar zet snel je duikbril op en neem een duik want hier zwemmen toch grote schildpadden. Ik zag er vier die op twee meter afstand naar boven zwommen om even adem te happen om vervolgens weer naar beneden te zwemmen. Telkens wanneer ik schildpadden zie, blijf ik ze adembenemend mooi vinden.

Wat kun je allemaal doen als je richting Westpunt rijdt.

8. Jaanchi Restaurant

Wanneer je tijdens je roadtrip in Westpunt bent aangekomen sla een bezoek aan Jaanchi Restaurant niet over. Het ontstaan van dit restaurant is een bizar verhaal. De oma van de huidige eigenaar Jaanchi Restaurant kwam in 1910 van Rincon, Bonaire naar Curacao om te gaan werken bij landhuis Knip. Omdat in die tijd geen openbaar vervoer was moesten zij van Rincon naar Kralendijk – zo’n twintig kilometer – lopend afleggen. Toen zij en haar zoontje Johan aankwamen misten zij de boot. De boot die zonder hen vertrok kwam in noodweer terecht en sloeg op de rotsen waarbij maar één overlevende was. De oma moest vervolgens maanden wachten op de volgende boot naar Curacao.
Daarna werkte zij jaren op het landhuis Knip en schonk het leven nog aan vier kinderen. Zij werd 97 jaar. Haar zoon Johan begon in 1936 een koffiehuis op Westpunt en later werd dit een restaurant.

In 1968 werd Johan ernstig ziek en nam zijn zoon Jan (Jaanchi) het restaurant over. Jaanchie bouwde het restaurant uit tot het huidige restaurant waar je je waant in een koloniale woonkamer. Ronde houten donkere tafels met schommelstoelen staan op de porche, voor de ramen hangen rode gordijnen en bij de porche is een klein tuintje waar honderden vogeltjes tjilpen. Op zondag wordt er met gitaar en sambaballen aan je tafeltje gezongen. Wil je garnalen dan kan je kiezen uit garnalen bloot of in een jasje met een overdosis L(iefde). Wij genoten hiervan en toen we opstapten kregen wij ook nog een leuk cadeautje mee.

Wat kun je allemaal doen als je richting westpunt rijdt? Heb jij een roadtrip naar Westpunt gemaakt?

 

Wat kun je allemaal doen als je richting Westpunt rijdt.

 

Note: deze blog bevat affiliate links

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.