Home Duitsland Wandelen over de Eifelsteig: van Monschau naar Einruhr

Wandelen over de Eifelsteig: van Monschau naar Einruhr

by sandra
5 comments
Wandelen over de Eifelstei

“De bus zal het niet worden. De laatste bus is een uur geleden vertrokken richting Monschau en een taxi krijgen daar heb ik ook mijn twijfels over”, zegt de eigenaar van de Kiosk in de plaats Einruhr. Acht uur geleden zijn Mieke en ik uit Monschau vertrokken om te gaan wandelen over de Eifelsteig. Zenuwachtig en giechelend als een paar pubers kijken we elkaar aan: hoe komen we terug? 

Wandelen over de Eifelsteig


Wandelen over de Eifelsteig


De Eifelsteig is een wandelroute die in 2015 is verkozen tot de mooiste lange afstand wandelroute van Duitsland. Deze loopt van Aken dwars door de Eifel naar Trier en is verdeeld over vijftien etappes. Ik ben er benieuwd naar. Ik houd namelijk van een afwisselend landschap met bos, holle wegen, beken, weilanden en flinke stijgingen en dalingen. Laat dat nu goed uitkomen met de etappe van Monschau naar Einruhr. Met zijn 25 kilometer lengte wordt deze derde etappe van de Eifelsteig als zwaar betiteld. Dus dat is een leuke uitdaging!

Wandelen over de EifelsteiWandelen over de Eifelstei


Start in Monschau


Na een hilarisch ontvangst een dag eerder (blog volgt later) en een uitgebreid ontbijt in ons pension Louise in Monschau gaan we op weg. We hoeven niet te zoeken naar de start van de etappe. Deze bevindt zich namelijk naast het pension waar we overnachten. Bovendien is er overal op de route duidelijke bewegwijzering. 

Het pad naast ons pension gaat direct stijl omhoog. Ondanks onze goede conditie moeten we boven even op adem komen. Ondertussen genieten we van een prachtig uitzicht over Monschau en van de ochtendmist die tussen de heuvels hangt.

Na een korte stop lopen we via een slingerpad dieper het bos in. De herfst is begonnen. De blaadjes aan de bomen kleuren van geel naar oranje. Op de bodem ligt een laagje tapijt van bladeren die van de bomen gevallen zijn. Grote dikke rotsblokken zijn begroeid met mos. Het is lastig lopen; dikke boomwortels kronkelen namelijk over de zanderige bodem. 


Weilanden, akkers en een briesend paard


Wanneer we uit het bos zijn, komen we bij het Toeristisch Centrum aan. We zijn pas zeven kilometer van Monschau vandaan, maar we besluiten hier een kop koffie te drinken. De eerst volgende stop zou op vijftien kilometer zijn, volgens de medewerkster van het Toeristen Centrum. Dus nemen we even de tijd om hier te gaan zitten, maar voordat we het in de gaten hebben zijn we hier langer dan we van plan zijn. Snel gaan we verder. 

Via het dorp lopen we langs akkers en weides. Twee ruiters passeren ons en zwaaien ons vriendelijk gedag. Een paard staat hevig te briesen en rent heen en weer in de wei. We vragen ons af wat er aan de hand is. Zou hij kwaad zijn of reageert hij op de ruiters die we in de verte zien verdwijnen. Bij nader onderzoek blijkt dit een teken van geluk te zijn. Ik kan het mij ook niet anders indenken op zo’n mooi plekje.

Wandelen over de Eifelsteig

Wandelen over de Eifelsteig

Wandelen over de Eifelsteig


Restaurant Grünental


Na vijftien kilometer lopen, komen we aan bij restaurant Grünental. Het ligt aan de overkant van de rivier maar hoe komen we daar.  Er is geen brug en zwemmen is ook geen optie. Na ongeveer 500 meter bevindt zich een brug. We moeten een klein stukje van de route afwijken maar dat vinden wij niet erg. 

Naast het sportieve van het wandelen vinden we dat tapas en wijn erbij horen. Limburgers staan bekend om hun bourgondische levensstijl en dat moeten wij dan ook goed in stand houden. We nemen plaats in het restaurant van het vakwerk huis. Ook hier is het gezellig waardoor we iets te lang blijven hangen. 

Wanneer we op de klok kijken blijkt het alweer half vier te zijn en schrikken we want we moeten nog tien kilometer wandelen oftewel met flink doorstappen zo’n tweeënhalf uur. Ondanks dat ik even op gang moet komen zetten we flink de pas erin. 

 


Heuvels, bos en rivier in de Eifelsteig etappe 3


Ondertussen zijn we weer in een bos. We naderen een rivier, lopen over bruggetjes en klimmen weer omhoog om vervolgens weer te dalen. Op sommige stukken is het best zwaar maar de prachtige uitzichten maken het helemaal goed. 

Bij de camping stampen we nog goed door. De zon gaat namelijk langzaam onder en we willen op tijd in de plaats Einruhr aankomen maar met die flinke hoogte verschillen heb je geen idee hoe lang het duurt. Bovendien is een hele dag in de buitenlucht lopen heerlijk maar ook vermoeiend. 


Aankomst Einruhr: hoe komen we hier weg?


Dan staan we boven op een heuvel. In het dal ligt het plaatsje Einruhr, gelegen aan de rivier de Roer.

We lopen naar beneden en komen om 18.30 uur in het dorp aan. Hier gaan we direct naar de bushalte. Wanneer we op het tijdschema kijken blijkt dat er geen bus meer naar Monschau rijdt. We kijken elkaar aan en om ons heen. Het dorp ligt er totaal verlaten dorp bij. Geen mens op straat en de schrik slaat ons om de oren. Ondanks dat we tijdens onze wandeling weinig mensen gezien hebben, is dit toch een toeristische route. Hoe kan het dat na half zes geen bus meer rijdt? 

We lopen naar de naast gelegen kiosk om na te vragen of er nog een andere buslijn is. De eigenaar bevestigt inderdaad dat de laatste bus reeds vertrokken is. “Een taxi moet uit Simmerath komen en ik twijfel of ze naar Einruhr komen”, zegt deze man. 

Giechelend als een paar pubers kijken we elkaar aan. Waarom zijn we vanochtend niet eerst met de bus naar Einruhr gereden om vervolgens naar Monschau te lopen. Dat was toch wel slimmer geweest. Dat we daaraan niet gedacht hebben. Toch vragen we aan de kiosk eigenaar of hij een taxi voor ons wil bellen. Opgelucht halen we adem als blijkt dat er een taxi bereid is naar Einruhr te komen. Een half uur later zitten we in die taxi. We zijn wel EUR 40,00 lichter maar voldaan komen we aan bij ons pension Louise. 

Wandelen over de Eifelsteig


Eetcafé Zum Haller


De twee nachten dat we in Monschau verbleven hebben wij gegeten bij eetcafé Zum Haller. Het is een gezellige kroeg midden in het hart van het pittoreske dorp Monschau. We hebben hier heerlijk gegeten voor een leuke prijs.

De eerste avond hebben we vijftien minuten moeten wachten op een tafeltje maar dat is geen straf want we verbleven in de kroeg. Hier komt de vriendelijke eigenaresse ons ophalen zodra de tafel beschikbaar was. De eigenaren, een jonger echtpaar, runt deze gelegenheid. Ze geven je een gevoel alsof je er al jaren komt.

Wandelen over de Eifelsteig


PRAKTISCH


  • Startpunt: Monschau (etappe 3, lengte is 25 kilometer.)
  • Eindpunt: Einruhr.
  • Duur: 6,5 uur zonder lange pauzes.
  • Niveau: Zwaar. Veel stijgen en dalen. 
  • Busverbinding: Informatie te vinden op https://www.eifelsteig.de/a-eifelsteig-etappe-3 of bij de VVV in Monschau. 
  • Trek goede wandelschoenen aan.
  • Je kunt de route inkorten. Vanaf restaurant Grünental is het 3 km naar Monschau.

WIL JE MEER INFORMATIE OVER WANDELINGEN IN NEDERLAND EN BUITEN NEDERLAND? KIJK DAN HIER VERDER.

 

Dit vind je misschien ook leuk

5 comments

Mieke oktober 12, 2018 - 12:27 pm

Leuke blog. Duidelijk en informatief. Wandeling is prachtig en je moet er idd een dag voor uittrekken. Maar absoluut een aanrader!
En ja die bus… dat was een dingetje… maar alweer wat geleerd!

Reply
sandra oktober 12, 2018 - 12:29 pm

dank je, Mieke. De volgende keer moeten we inderdaad eerst maar met de bus naar het verste punt en terug lopen naar de verblijfplaats.

Reply
Niels april 27, 2019 - 2:45 pm

Mooi hoor en dat vlakbij België. Beetje vergelijkbaar met het mullerthal in Luxemburg, ook zo’n prachtig wandelgebied!

Reply
sandra april 28, 2019 - 12:57 pm

Hi Niels, de Eifelsteig is idd mooi. In het Mullerthal ben ik nog niet geweest maar heb wel gehoord dat het daar prachtig is. Wie weet de volgende x.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.