Home België Wandelen langs de Ninglinspo en Chefna

Wandelen langs de Ninglinspo en Chefna

by sandra
2 comments
wandelen langs de Ninglinspo en Chefna

Één keer in de maand ga ik met mijn wandelgroepje de Bourgondische Wandelaars op pad. Tot nu toe hebben wij ons beperkt tot de  Zuid-Limburgse heuvels, maar omdat wij niet alleen van heuvels maar ook van avontuur houden besluiten we te gaan wandelen in de Ardennen.  Één groepslid stelt een tocht langs de Ninglinspo voor. Dit klinkt voor mij erg Chinees en het heeft dan ook even geduurd voordat ik het woord kon uitspreken. De Ninglinspo is de enige bergrivier van België en de wandelroute erlangs is zes kilometer, maar vanwege de moeilijke ondergrond loop je er al snel tweeënhalf uur over. Toch vinden wij deze route te kort en plakken de Chefna eraan vast, waardoor de totale lengte 14 kilometer wordt. Omdat onderweg geen horecagelegenheid aanwezig is nemen we een Bourgondische picknick mee.

Vanuit Maastricht rijden we met twee auto’s via Luik richting Aywaille en Remouchamps. Gelukkig is op het traject door Luik veel veranderd, waardoor je sneller en eenvoudiger door de stad heen rijdt. Deze voormalige grijze industriestad nodigt zelfs uit om te bezoeken. Misschien moet ik dat ook maar eens gaan inplannen, maar eerst wandelen langs de Ninglinspo en Chefna.


Wandelen langs de Ningslinspo en Chefna: de start


Op een grote parkeerplaats in het plaatsje Sedoz parkeren wij de auto. Het is maandagochtend 10.00 uur en er is nog geen wandelaar te bekennen. Ook de nabijgelegen taverne is nog gesloten, waardoor een verse kop koffie er helaas niet in zit. Op de parkeerplaats start tevens de wandeling. We lopen direct het bos in en al snel komen we bij een rivier waar we de eerste boomstambrug – voorzien van slechts een eenzijdige leuning – oversteken. Verder op de route zullen er nog meer volgen. We passeren vervolgens ontelbare watervalletjes, uitgeschuurde rotsen en doorkruisen de rivier over soms natte en gladde stenen

Af en toe klauteren we langs een rotswand. Gelukkig zijn voor extra ondersteuning hier en daar kabels bevestigd. Als we een tijdje later op een splitsing arriveren komen we voor een keuze te staan. Gaan we naar het uitzichtpunt Drouet of kiezen we voor wandelroute Chefna? Het wordt Chefna. Achteraf gezien vind ik het jammer dat we niet naar Drouet zijn gegaan. Het schijnt er prachtig te zijn met een weids uitzicht over vele boomtoppen.

 

Picknicken

Voordat we verder gaan vinden we een beschut plekje. Dit nodigt uit om te picknicken. Ondertussen is het ook al lunchtijd geworden en besluiten we hier het picknickkleed uit te strekken. Een dag eerder heeft iedere wandelaar in de keuken gestaan en iets voorbereid voor deze lunch. Zo smullen wij van zelfgemaakte salades, broodjes, fruit en quiche met tonijn. Ook ontbreekt het ons – Bourgondische Wandelaars – niet aan wijn.

Picknicken Ninglinspo


Wandelen lang de Ninglinspo en Chefna: het vervolg


Na de lunch stappen we op. Via een pad dat bezaaid is met keien en aan weerszijden begroeid met varens lopen we de bewoonde wereld in. In een weiland liggen Galloways loom te dutten en een boomhut staat te wachten om beklommen te worden.

Wandelen in het bos

Langzaam lopen we weer de onbewoonde wereld in. Het eerste deel kan ik nog wel waarderen. Hoge boomtoppen prijken in de verte in het landschap en verschillende kleuren groen domineren het landschap.

Wandelroute Ninglinspo


Verdwalen in een dood bos


Langzaam verandert het landschap. Hoge kale bomen, omgevallen bomen en massa’s kleine dorre takjes liggen op de bodem.  Het lijkt wel of het bos dood is. Je hoort zelfs geen vogel kwetteren. Bovendien kun je hier uren wandelen zonder iemand tegen te komen. Ik ben blij dat ik niet alleen ben want ik vind het zelfs nogal luguber worden. Het is typisch zo’n gebied waar je kunt verdwalen. Geen aanwijsbordjes of markeringen. Ik vind het helemaal niets en begin ongerust te worden. Stel je voor dat we daadwerkelijk verdwaald zijn!  We lopen op de GPS van een van de wandelaars en ik heb mij totaal niet bemoeid met de richting. Dit is overigens ook niet mijn sterkste punt, dus laat ik dat deel dan ook graag over aan een ander en mag ik er niet veel over zeggen. Toch haal ik mijn telefoon tevoorschijn en type het eindpunt Sedoz in GoogleMaps. Ik schrik mij dood wanneer deze aangeeft dat we nog vier uur moeten wandelen. Samen met nog een wandelmaatje krijg ik de slappe lach. Dit kan toch niet waar zijn. Omdat wij een beetje achteraf lopen besluiten we om dit niet aan de anderen kenbaar te maken.

 

wandelroute Chefna

Einde van de wandelroute Ninglinspo en Chefna

Na twee uur door dit dorre bos gelopen te hebben komen we eindelijk de eerste mensen weer tegen. In de verte horen we zelfs auto’s en haal ik opgelucht adem wanneer we het bos uitlopen en de eerste huisjes in zicht komen. Gelukkig had GoogleMaps het helemaal verkeerd en kunnen wij echt wel vertrouwen op de GPS. En als ik dan zie dat het ontzettend druk op de parkeerplaats is en in de taverne ben ik verbaasd dat ik al die mensen niet heb gezien tijdens onze wandeling. 

Bij de typisch Belgische taverne nemen we nog een drankje en vermoeid gaan we in omgekeerde richting, via Luik, terug naar huis. 

Praktisch

Wil jij ook wandelen langs de Ninglinspo en Chefna?

Hier volgen nog enkele tips.

  • Voor de standaard route van de Ninglinspo (6km) volg het blauwe rechthoekje.
  • Omdat wij de Chefna eraan vastplakte volgden wij  de route met GPS  via RouteYou.
  • Trek stevige wandelschoenen aan. 
  • Neem extra sokken mee.
  • In vakantieperiode kan het hier druk zijn. Start op tijd. Wij wandelden op een maandag in juli. Omdat wij er vroeg bij waren, hebben wij bijna niemand gezien. 
  • Neem eten en drinken mee. Je bent zo een hele dag onderweg. Er was geen horeca onderweg.

 

Op zoek naar meer wandelroutes in België? Wandel dan eens op de Mechelse heide.

 

Dit vind je misschien ook leuk

2 comments

Peter van Gool september 20, 2019 - 7:18 am

Een echt oerbos waar spoorzoeken m.b.v. Gps je gids is! Wat een mooie natuur hebben we dicht bij huis.

Reply
sandra september 20, 2019 - 5:13 pm

Hoi Peter, ik vond het wel griezelig om zo aangewezen te zijn op de GPS. Gelukkig waren we met een groepje en zijn we er goed uitgekomen.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.