Home CaribbeanCuracao Wandelen in de wijken Scharloo en Pietermaai

Wandelen in de wijken Scharloo en Pietermaai

by sandra
0 comment
wandelen in de wijken Scharloo en Pietermaai

De hoofdstad van Curacao, Willemstad, staat op de lijst van Unesco erfgoed en bestaat daarnaast uit vier historische stadsdelen; Punda, Otrabanda, Pietermaai en Scharloo. Wanneer je gaat wandelen in de wijken Scharloo en Pietermaai ontdek je niet alleen leuke hotspots maar ook prachtige street-art en grote statige herenhuizen die deels gerenoveerd zijn en deels nog renovatie behoeft.

Ofschoon de wijk Pietermaai inmiddels is gegroeid tot een hippe en trendy wijk waar het heerlijk vertoeven is wordt geadviseerd de wijk Scharloo niet alleen te bezoeken vanwege enkele  ‘no-go area’s’. Vandaar dat ik Scharloo bezocht onder begeleiding van Shirley van Dushi Walks Curacao. Met Shirley ga je naar plaatsen waar je zelf niet snel zou komen en zie je toch wel meer de sobere en rauwe kant van de wijk. Tijdens de wandeling komen we er al snel achter dat iedere hoek van de straat  wel een verhaal heeft. Ik vond het in ieder geval heel indrukwekkend.

Vandaag geef ik een impressie van onze wandeling met Dushi Walks Curacao in deze prachtige wijken Scharloo en Pietermaai.

De stadswijk Scharloo

Hoewel je in deze straat een klein stukje een “no-go-area” vindt, bevinden zich hier veel gerestaureerde panden waar banken, overheidsbedrijven en andere instellingen gevestigd zijn.  Vroeger behoorden de meeste bewoners van het oorspronkelijk Scharloo tot een groep welkgestelde Joodse families. Zij waren ontwikkelde mensen met veel contacten in het buitenland.

Drijvende markt aan de Handelskade

Terwijl aan de achterkant van de drijvende markt het douanekantoor gevestigd is waar de kapitein van de boot zich kan melden voor de inklaring, is het aan de voorkant een genot om al die tropische vruchten te zien liggen op de drijvende markt.  De handelaren die namelijk met hun bootjes aan wal liggen komen uit Venezuela en mogen drie maanden blijven. Doordat  er telkens twee boten één keer per week naar Venezuela varen om groente en fruit op te halen hoeven de handelaren zelf niet te varen en worden zij op deze manier bevoorraad.

 Muurschilderijen

Mensen die in deze wijk wonen hebben een muur beschilderd om aan te geven wat zich in deze wijk afspeelt. Aan de ene kant wordt het dagelijks leven zoals een gezinnetje en de natuur weergegeven maar aan de andere kant zie je ook het zware leven van drugs en prostitutie er in terug.

FLEUR DE MARIE

Fleur de Marie is een arbeiderswijk in Scharloo. Momenteel zijn er reeds diverse panden gerenoveerd maar er liggen nog genoeg vervallen huizen in deze wijk. Tijdens mijn bezoek waren de meeste mensen aan het werk maar één van de trotse bewoners nodigde ons uit om binnen te komen kijken. Dat laten wij dus geen twee keer zeggen. De eigenaar, mijnheer Diels (79 jaar) woont al sinds de jaren zestig in dit statige herenhuis.

In eerste instantie dacht ik dat dit huis alleen een beneden verdieping had omdat er geen trap naar boven was. Toch bleek al snel dat er nog een tweede verdieping was die bereikbaar was via een zijtrap van het huis. ‘Deze wordt echter verhuurd zodat ik mijn elektriciteitsrekening kan betalen’, zegt mijnheer Diels (79).

Binnen kijken in een niet gerenoveerd herenhuis in Fleur de Marie

Ondanks dat het huis van mijnheer Diels groot is en veel kamers heeft ontbreekt er – zoals in de meeste huizen in de Caribbean – de hal. Vanuit de voordeur sta je namelijk direct in de woonkamer. Ik heb dat zelf ook in mijn huis op Bonaire en vond dat in het begin best vreemd maar ach je hebt hier ook geen jassen nodig om die eventueel aan een kapstop op te hangen. Wat heeft het dan ook van toegevoegde waarde.

Bovenverdieping

Wanneer je de woonkamer uitloopt dan bevind je je in een hele lang gang waar links en rechts diverse deuren zijn. Het blijkt al snel dat achter die deuren diverse slaapkamers, een primitief badkamertje en een keuken verstopt liggen. Er is totaal geen luxe te bekennen; de keuken bestaat enkel uit een wasbak en tweepits kooktoestel. Daarnaast zijn alle muren kaal en betongrijs. Op de grond in de slaapkamer ligt enkel een matras. Ik bevind mij overigens in het verhuurde deel. Ik ben er een beetje stil van want wat ga je hiervan relativeren. Wat heb ik toch veel luxe in mijn leven met veel te veel spullen. Langzaam vraag ik mij toch af of dat allemaal nodig is.

Benedenverdieping

Wanneer we via de zijtrap van het huis weer naar beneden lopen gaan we naar de woonkamer van mijnheer Diels. Deze ziet er beter uit. Ondanks dat mijnheer Diels hier alleen woont heeft hij zelfs aan sfeer gedacht. Er staan niet alleen meubels in zijn woonkamer maar er hangen schilderijen en foto’s aan de muur en er staat zelfs een vaas met bloemen op de houten salontafel. De vele muziek trofeeën die op de kast staan bewijzen overigens ook nog dat mijnheer Diels een goede artiest is.

De kamers in dit huis hebben overigens allemaal vloertegels uit de jaren dertig. Ik ben echt onder de indruk en wil mijnheer Diels hartelijk danken dat wij een kijkje mochten nemen in zijn huis.

 Sfeerimpressie Fleur de Marie

Hieronder volgen een aantal foto’s om een indruk te krijgen van deze arbeiderswijk, Fleur de Marie, waar oud en nieuw met lokale kunst zich afwisselt.

DE STADSWIJK PIETERMAAI

Het is onvoorstelbaar dat nog geen tien jaar geleden prostitutie, drugs en criminaliteit het straatbeeld domineerde. Vraag een local en zij zullen het beamen. Ondanks dat er nog heel wat pandjes in de steigers staan is het inmiddels een hippe en trendy wijk met leuke barretjes, restaurantjes en Boutique hotelletjes. Wandel door de steegjes en ontdek de gekleurde pandjes, street-art en diverse Hotspots.

HOTSPOTS

1. MUNDO BIZARRO

Wat is dit een hippe gelegenheid met een sfeervolle inrichting in Cubaanse stijl waar je heerlijk neer kunt ploffen op de lounchebank, koningsstoel of buiten op het terras. Je kunt hier terecht van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat voor een hapje en een drankje. Regelmatig is er latin live muziek. Ik ben helemaal fan van de bar met zijn kleine mozaïek steentjes. Mundo Bizarro is te vinden in de Nieuwstraat in Pietermaai.

 

2. GINGER Caribbisch Aziatisch restaurant

Wil je Aziatisch eten met een Caribische vibe dan ben je bij Ginger aan het goede adres. Onder een sterrenhemel en in een sfeervolle setting, met houten tafels en stoelen en ruime hoekbanken met kussens waar je kunt lounchen, is het hier heerlijk genieten van de Caribisch Aziatische keuken. Ginger ligt echter wel  verstopt in een van de steegjes in Pietermaai. Ga het zoeken want wij vonden het echt de moeite waard. Het restaurant is open van 17.00 uur – 24.00 uur.

3. OVERNACHTEN IN BOUTIQUE HOTEL BIJBLAUW

Tijdens het slenteren door de steegjes ontdek je verschillende leuke gelegenheden om te overnachten. Wij verbleven  in een heerlijk Boutique hotel Bijblauw met niet alleen sfeervolle slaapkamers maar ook een heerlijk restaurant. Bijblauw bestaat uit twee prachtige gerenoveerde herenhuizen met ieder een ander kleurtje. Zo is in het groene gedeelte de hotel kamers gevestigd en in het gele gebouw bevindt zich een winkel met leuke kleding en decoratie artikelen voor in huis. De eigenaren van dit Boutique hotel zijn Nederlands en hebben eerder een camping in Frankrijk gehad. Zij hebben niet alleen aandacht besteed aan de sfeervolle inrichting maar ook aan gastvrijheid hebben zij gedacht. Zo lag er op onze slaapkamer een lief welkomst briefje met onze namen erop, zo attent!

Het restaurant dat geopend is van 7.00 uur tot 22.00 uur, heeft een prachtig uitzicht op zee. Wij hebben hier heerlijk genoten van onze verschillende ontbijtjes. ’s Avonds kun je hier tijdens je diner of drankje in een romantische setting genieten van een mooie zonsondergang aan zee.

4. WANDELEN DOOR DE STEEGJES VAN PIETERMAAI

Ontdek Pietermaai en slenter door allerlei steegjes waar je langs gekleurde pandjes loopt en prachtige street-art kunt bewonderen. Vergeet in ieder geval je fotocamera niet. Hieronder vind je een greep uit mijn foto collectie.

5. Strand van Pietermaai

Ben je het slenteren even helemaal zat? Plof dan onder genot van een Pina Colada Cocktail neer op een strandbedje bij Avila Beach Hotel.

Ik ben in de periode dat ik op Bonaire woonde drie keer op Curacao geweest maar kon het in eerste instantie niet helemaal waarderen. Na het wandelen in de wijken Scharloo en Pietermaai heb ik zowel kennis gemaakt met de historie, kunst, de sobere en rauwe kant van de wijken alsook de hippe hotspots in Pietermaai  – die je beslist een keer moet bezoeken – en ik moet zeggen dat ik sindsdien helemaal om ben. Ook Curacao is heerlijk om te ontdekken.

Heb jij ook nog leuke plekjes ontdekt in Curacao? Laat het mij weten. Ik vind het leuk om te horen.

Dit vind je misschien ook leuk