Home België Wandelen in de Voerstreek

Wandelen in de Voerstreek

by sandra
0 comment
wandelen in de Voerstreek

Voorzichtig schuif ik op mijn rug onder het prikkeldraad door. In het strakgespannen draad is geen beweging te krijgen en het bevindt zich 2 cm boven mij. Voor de zekerheid heb ik op de grond een sjaal gelegd om met name mijn blote schouders te beschermen. Voor de rest ben ik afhankelijk van mijn eigen lenigheid.

Wandelen Sint-Pieters-Voeren

onder het prikkeldraad kruipen of terug lopen voor de juiste route?

Verdwaald in de buurt van het Vrouwenbos tijdens het wandelen in de Voerstreek

Ik bevind mij ergens in de buurt van het Bosreservaat Vrouwenbos tussen de camping Natuurlijk Limburg en Sint-Pieters-Voeren in de Belgische Voerstreek.

Tijdens onze wandeling hebben we ergens een verkeerde afslag genomen en zijn op zoek naar het wandelknooppunt om de route weer op te pakken. 
Op deze plek ben je weg van de gebaande paden. De graslanden in het glooiende landschap en de prachtige vergezichten geven je een ‘Alleen op de Wereld’-gevoel, dus om hier te zijn is echt geen straf.

wandelen in de Belgische Voerstreek

Hier is toch echt geen knooppunt…

wandelen in België, Voerstreek

Verdwalen is echt geen straf met deze vergezichten.

Hoogstamboomgaarden in natuurgebied Veurs

 Na het prikkeldraadavontuur dalen we langs de bosrand het talud af, trotseren een graft – een knik in de helling, begroeid met distels – om uit te komen bij hoogstamboomgaarden. Oprecht vormt dit gebied een van de mooiste landschappen in de Voerstreek.

Wandelen in de Voerstreek

In dat bos ben ik onder prikkeldraad gekropen

Wandelen in de Voerstreek

Hoogstamboomgaarden

Veurs

Veurs bestaat uit verscheidene huizen die in vakwerkstijl zijn opgetrokken.

In dit gehucht vind je een schattig winkeltje, ‘Jetteke’ genaamd. Het winkelinterieur haalt herinneringen op van mijn snoepwinkeltje uit mijn kindertijd. Vroeger was Jetteke kruidenierster en ging met een SRV-wagen langs de boerderijen. Tegenwoordig kun je in haar winkel van alles kopen, met name streekproducten. Aan de achterzijde is een terras waar wij – op de terugweg – plaatsnemen en genieten van een prachtig uitzicht over weides. We nemen een cola uit de automaat, zijn blij als we zitten en verlost worden van ons benauwende mondkapje.

Veurs

Bij Jetteke

Wandelen in de Voerstreek

Genieten van het uitzicht bij Jetteke

Transformatorhuis

Naast Jetteke staat een prachtig transformatorhuis. In België zie je nog vele bovengrondse elektriciteitsdraden. Steeds vaker worden ze om veiligheidsredenen ondergronds aangelegd. Waarschijnlijk zal het transformatorhuis niet meer nodig zijn en wordt dit tot beschermd industrieel erfgoed verklaard (bron: Odyssee reisgids).

Wandelen in de Voerstreek

Transformatorhuis Veurs

Knooppuntenroute

Vlak voor Veurs pakken we de knooppuntenroute weer op en lopen een steile berg omhoog. De omgeving blijft landelijk en regelmatig roept iemand van ons wel ‘oh, wat is het hier toch schilderachtig mooi!’

Wandelen in de Voerstreek

Holleboom in Veurs

Sint-Pieters-Voeren

We naderen het kleinste dorp van de Voerstreek, Sint-Pieters-Voeren. In de verte domineert – in het dal – kasteel de Commanderie, waar we na een steile afdaling over gedeeltelijk geasfalteerde weg met losliggend gesteente arriveren.

Kasteel de Commanderie in Sint-Pieters-Voeren

Aangekomen bij dit kasteel, gebouwd in het begin van de 17de eeuw in Maaslandse Renaissancestijl, kijken we onze ogen uit. In het prachtig begroeide park eromheen ligt de viskwekerij met o.a. forellen. Proef dit typische streekproduct in de brasserie! Wij namen een schaal met amusehapjes. Een verrukkelijke delicatesse.

Wandelen voerstreek

Commanderie in Sint-Pieters-Voeren

Wandelen Voerstreek

Kasteel Commanderie

Wandelen Voerstreek België

Amusehapjes bij de Commanderie

wandelen België

Uitzicht vanuit kasteel Commanderie

Terugweg via wandelknooppunt 75

 Via Veurs en Jetteke wandelen we terug door Bosreservaat Roodbos. Het is inmiddels behoorlijk heet geworden en we zijn dorstig. Mijn vergeten waterflesje begint me op te breken, maar gelukkig heeft Jetteke een drankenautomaat. Over een steil bospad lopen we omhoog. Er blijkt geen einde aan te komen… Rustig blijven, goed uitademen en kleine stapjes zorgen voor zo min mogelijk verlies aan energie waarna we op zeker moment gewoon boven aankomen en het bos verlaten. Jammer dat het laatste stukje van de route langs de grote weg loopt.

Op de camping wacht een frisse douche en gekoelde chardonnay. Dé beloning na deze ontdekkingstocht door een nieuw stukje Voerstreek. Op de knooppuntenkaart doen we de route nog eens dunnetjes over en zien waar het mis ging met de verkeerde afslag. Maar… juist dan ontstaat avontuur.

wandelen Sint-Pieters-Voeren

Even nog tanden op elkaar

 

Hieronder volgt praktische informatie wanneer je gaat wandelen in de Voerstreek

 • De Voerstreek is ca 50 km2 groot en telt zes dorpen. De ‘Voer’-dorpen ’s-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren liggen in het dal en de drie andere dorpen Moelingen, Teuven en Remersdaal liggen verspreid binnen de gemeente.
 • In de Voerstreek is het wandelknooppuntennetwerk flink uitgebreid. Wij kochten op de camping Natuurlijk Limburg een wandelkaart en stelden onze wandelroute zelf samen aan de hand van de knooppunten. Vanuit de achterkant van de camping liepen wij het bos in en volgden de knooppunten: 61-63-64-62-75. Ergens bij Kies ging het fout bij ons en liepen we in plaats van aan de rand van het Bosreservaat Vrouwenbos er dwars doorheen.
 • Reizen naar de Voerstreek
  Trein: Het dichtstbijzijnde treinstation van de Belgische spoorwegen is in Visé aan de spoorlijn Maastricht – Luik Guillemins. Vanuit Maastricht rijdt een stoptrein richting Luik Guillemins die stopt te Visé. (1x per uur, 15 min).
  Bus: Vanuit Visé rijdt bus 39B (De Lijn) naar de Voerstreek. Deze bus stopt in alle Voerdorpen. Op werkdagen rijdt de bus om het uur, in het weekeinde om de twee uur. In Visé kun je ook buslijn 139 (TEC) naar Aubel nemen (5x per dag). Deze bus rijdt via ’s-Gravenvoeren-Sint-Martens-Voeren-Sing-Pieters-Voeren-Remersdaal.
  Auto: Vanaf Utrecht is het ongeveer 190 km naar de Voerstreek. Volg op de A2 de borden Maastricht. Na Maastricht volg je de A2/E25 richting Luik. Neem in België afrit 1-Voeren. En rij dan via Moelingen naar ’s-Gravenmoeren. Vanaf Antwerpen is het 140 km via de A13 richting Luik, A3 en A25 richting Maastricht. Ook dan neem je de afrit 1-Voeren.
 • Supermarkt
  Er zijn bijna geen supermarkten in de Voerstreek. Wij kwamen tijdens het wandelen in de Voerstreek uit bij Jetteke (kruidenier) in Veurs en in Aubel, net buiten de Voerstreek. Verder zijn er nog in de plaatsen Warsage, Haccourt en Eijsden een supermarkt te vinden.

 

 

Vind jij de natuur  ook zo prachtig en wil jij ook wandelen in de Voerstreek? Wil jij meer info over deze streek?

 

Ikzelf kocht onderstaand boekje

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.