Home Binnen Nederland Wandelen in Zuid-Limburg: Nationaal Landschap Schinveldse bossen

Wandelen in Zuid-Limburg: Nationaal Landschap Schinveldse bossen

by sandra
6 comments
wandelen in de Schinveldse bossen

Tegen de grens van de Duitse Selfkant en in het meest noordoostelijk punt van Zuid-Limburg ligt een mooi natuurgebied; de Schinveldse bossen. Al enige tijd staat het op mijn lijstje om er te gaan wandelen. Ondanks dat ik nu alweer zeven maanden in Selfkant woon ben ik er nog steeds niet aan toegekomen. Ook ben ik hier nog nooit geweest voor mijn verhuizing naar Bonaire terwijl het maar vijftien minuten rijden is vanaf mijn woonplaats. Het wordt dus de hoogste tijd dat we gaan wandelen in de Schinveldse bossen. Op  één van de eerste heerlijke lentedagen van het jaar (begin april) besluit ik samen  met een vriendin Mieke  te gaan wandelen in de Schinveldse bossen om op zoek te gaan naar de prachtige  “Schotse Hooglanders”, die hier verblijven.

Vijf sterren wandelroute

Reeds eerder maakte ik een wandeling in gebieden in Zuid-Limburg die onderdeel zijn van het Nationaal Landschap waaronder Vijlen en Het Smalste Stukje Nederland. De Nationale Landschappen hebben een unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuur. De wandelroute in de Schinveldse bossen is door het Nationaal Landschap beoordeeld met vijf sterren. Ook staan deze sterren symbool om de vijf highlights die je tegenkomt op de route. 

De wandelroute, te volgen via paaltjes met gouden sterren, is achtenhalve kilometer. Omdat wij flink aan het kwebbelen waren hebben wij een aantal paaltjes gemist en zijn wij overgestapt met het volgen van de blauwe en zwarte route.  Vandaar dat ik niet alle vijf de hoogtepunten kan beschrijven.

Hieronder volgt een foto reportage en ook enkele hoogtepunten op deze route.wandelen in de Schinveldse bossen

Zweefvliegveld

Nadat ik mijn auto geparkeerd heb bij het zweefvliegveld starten wij hier onze wandelroute. Een zweefvliegtuig is op dit moment in actie. We blijven even staan om te kijken. Het lijkt ons ook wel iets om in de lucht te zweven met alleen het geruis van de wind in de oren. Als we lezen dat je al een kennismakingsvlucht kunt maken voor  € 40,00 p.p. dan overwegen wij zelfs om een vlucht te boeken. Toch doen we dat niet en besluiten ons oorspronkelijke plan te volgen en op zoek te gaan naar de Schotse Hooglanders.

Er is hier overigens gelegenheid om te eten en drinken en er is een servicepunt van VVV Zuid-Limburg. 

wandelen in de Schinveldse bossen

 

wandelen in de Schinveldse bossen

Nonke Buusjke

Dus gaan we op pad. We lopen door het bos, stappen over omgevallen bomen en komen aan bij Nonke Buusjke, het openluchtmuseum. Nonke Buusjke is alleen geopend op zondag vanaf april tot en met oktober. Hier vind je een gerestaureerde vakwerkboerderij met daaromheen de bijgebouwen als bakhuis, stroopstokerij, timmerwerkplaats, schoenmakerij, klompenmakerij en weefhuis. De gebouwen zijn ingericht met meubels die rond 1900 op het Platteland in Limburg werden gebruikt. Helaas is het gesloten en maak ik door de spijlen van de poort deze foto.

wandelen in de Schinveldse bossen

Dal van de Roode Beek

Vanuit Nonke Buusjke komen we aan in het dal van de Roode Beek. Dit is een uitgestrekt en grensoverschrijdend natuurgebied. Je vindt er grazige weiden, beken, moerassen en bos.

Bij restaurant BovenWater ploffen we neer op het terras om een borrelhapje en drankje te nemen en  genieten van de eerste zonnestralen van het jaar en het uitzicht over de visvijver. Het restaurant is gebouwd boven het water en heeft een rode toren die van binnenuit te beklimmen is.

wandelen in de schinveldse bossen

Wandelen in de Schinveldse bossen

Wanneer we opstappen weten we niet zo goed welke richting we op moeten. Kaartlezen is namelijk niet ons sterkste punt. We vinden geen paaltjes met de vijfsterren en besluiten vanaf Restaurant BovenWater terug te lopen naar Nonke Buusjke en daar de blauwe en zwarte route te volgen. We zullen dan meer kilometers lopen maar wat maakt het uit.  Het is mooi lenteweer en we genieten onderweg van de weides en het bos.  Een paard en wagen met berijder passeert ons en kort daarna ook nog twee ruiters.  Behalve het gekletter van de paardenhoeven, het tsjilpen van de vogels en ruisen van de wind is het muisstil.

Wandelen in de Schinveldse bossen

Wandelen in de Schinveldse bossen

Wandelen in de Schinveldse bossen


Zonnebadende  Schotse Hooglanders


Na het volgen van de blauwe en vervolgens zwarte palen botsen we heel onverwachts en sneller dan we dachten tegen de Schotse Hooglanders.  Ze liggen te zonnebaden op het pad, een moeder knuffelt het kind en weer een ander verspert mij het pad. De Hooglanders leven in familiegroepen. Ondanks dat ik altijd heb gedacht dat een stier de leiding heeft, blijkt dit een oudere koe te zijn.
Hooglanders zijn echt lieve dieren. Hoewel geadviseerd wordt ze op 25 meter afstand te houden zodat ze zich niet bedreigd voelen, was dit erg lastig. Wij moesten namelijk zigzaggend om ze heen en stonden op één meter afstand. Ik vond het echt aandoenlijk en het liefst kon ik de hele middag hier blijven om naar deze dieren te kijken. Zo lief! Voor mij is de wandeling al helemaal geslaagd.

wandelen in de Schinveldse bossen

Wandelen in de Schinveldse bossen

wandelen in de Schinveldse bossen

wandelen in de schinveldse bossen

Wandelen in de Schinveldse bossen

Duitse Grens Gangelt

We vervolgen onze route over een geasfalteerde weg. In de wei grazen nog meer Hooglanders, dit keer echter afgeschermd middels palen met draad. Rechts van ons bevindt zich een beek begroeid met riet.
Inmiddels hebben wij dorst gekregen en halverwege deze lange uitgestrekte weg volgen wij de bewegwijzering naar een restaurant, gelegen in het Duitse grensplaatsje Gangelt. Wanneer we daar aankomen blijkt dat er nog meer mensen op het idee zijn gekomen om hier een tussenstop te maken en het is even zoeken naar een tafeltje. Eenmaal gevonden ploffen we gretig neer op het terras en bestellen snel een drankje.

Wandelen in de Schinveldse bossen

Na een half uur hebben we onze dorst gelest en stappen we weer op.  We lopen het lange geasfalteerde pad uit en gaan links af over een houten brug. De bomen in het stukje bos waar we wandelen zijn nog niet in bloei maar daar zal binnenkort verandering in komen. Inmiddels zijn we aangekomen bij mijn auto en gaan we voldaan terug naar huis.

Wandelen in de Schinveldse bossen

Wil jij ook een wandeling maken in de Schinveldse bossen in Zuid-Limburg?

 

Er zijn drie startpunten van de route. Wij startten bij Restaurant De Lier, Leiffenderhofweg3 te Schinveld maar je kunt ook starten bij Eetcafé De Ken, Ken 27 te Schinveld en bij BovenWater Food&Drinks, Aan de Voeëgelsjtang 1 te Schinveld.
Meer informatie over de route is te vinden op schinveldsebossen.nl  

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

6 comments

Mieke mei 25, 2018 - 8:19 am

Leuke blog weer!

Reply
sandra mei 25, 2018 - 8:49 pm

Dank je, Mieke.

Reply
Peter van Gool mei 25, 2018 - 10:00 am

De natuur is mooi, maar je moet er wel oog voor hebben!

Reply
sandra mei 25, 2018 - 8:50 pm

Dat klopt helemaal, Peter. Dat is soms best moeilijk.

Reply
Ilse mei 25, 2018 - 7:09 pm

Gaaf die Schotse hooglanders. 💚 Die wandeling ga ik zeker nog eens maken 👌🏼👌🏼 Thanks voor de tip!

Reply
sandra mei 25, 2018 - 8:52 pm

zeker doen. Echt iets voor jou, Ilse.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.