Home Duitsland Voordelen van wonen in Duitsland

Voordelen van wonen in Duitsland

by sandra
2 comments
Voordelen wonen in Duitsland

Inmiddels woon ik alweer – met een onderbreking van drie jaar – vijftien jaar met veel plezier in het meest westelijke deel van Duitsland. Ondanks dat staat ons huis in de verkoop, omdat we andere plannen hebben die ik later in de blog vertel. Wonen in Duitsland heeft zowel voor- als nadelen. In deze blog beperk ik mij tot de voordelen van wonen in Duitsland, zoals ik die ervaar.


Voordelen van wonen in Duitsland


1. Huizen zijn goedkoper dan in Nederland

Een van de belangrijkste redenen waarom wij in 2004 besloten om in Duitsland te gaan wonen was omdat de huizen niet alleen goedkoper zijn dan in Nederland maar je ook meer waar voor je geld krijgt. Dat is anno 2021 nog steeds zo. Ondanks Covid-19 rijzen de prijzen in Nederland de pan uit. Voor de prijs van een twee-onder-een-kap in een dure wijk in Sittard koop je in de Duitse grensstreek, bijvoorbeeld in Tuddern, een vrijstaande woning.

Voordelen wonen in Duitsland


2. Het woongenot is groter

 De kwaliteit van huizen is in Duitsland over het algemeen een stuk hoger. Huizen worden degelijk en volgens de Deutsche Gründlichkeit gebouwd. Je vindt er ruim opgezette wijken, gezellige buurten, prachtige natuur met uitgestrekte weilanden en bossen eromheen.


3. Autorijden is goedkoper

 Autorijden is een stuk betaalbaarder dan in Nederland. De aanschafprijs (geen BPM) en wegenbelasting zijn lager, zelfs verkeersboetes zijn een stuk menselijker dan in Nederland. Ik heb een keer per ongeluk verkeerd geparkeerd in Heinsberg en kreeg een boete van € 6,00. In Maastricht betaalde ik voor dezelfde overtreding al gauw € 66,00. Voor mijn Volkswagen Up op CNG-gas betaal ik € 20,00 wegenbelasting per jaar.


4. Belastingvoordelen eigen woning

 De gemeentelijke belastingen zijn een stuk lager dan in Nederland. Je kunt goedkoper geld lenen bij aankoop van een huis en energiebesparende maatregelen worden gesubsidieerd. Wanneer je inkomen hebt uit Nederland dan kun je in veel gevallen de hypotheekrente aftrekken van je inkomen.


5. Lagere hypotheeklasten

 In de jaren die wij hier wonen hebben wij goede ervaringen met onze bank. De Duitse banken zijn betrouwbaar en hebben hun financiële plaatje goed op orde. De hypotheekrente is ook aanzienlijk lager dan in Nederland, het scheelt vaak 1 tot 3 procent.

 

6. Gezondheidszorg: de patiënt staat nog centraal

Omdat ik in Nederland werk mag ik zowel in Nederland als in Duitsland gebruik maken van de gezondheidszorg. Onbekend met het Duitse zorgstelsel deed ik in de beginjaren hoofdzakelijk een beroep op de Nederlandse zorg, maar na mijn terugkeer uit Bonaire ben ik helemaal overgeschakeld, in eerste instantie om het hoge eigen risico in Nederland te omzeilen. Daarbij ontdekte ik ook de hoge kwaliteit van de Duitse zorg.

Gelukkig heb ik er tot dusver weinig gebruik van hoeven maken, maar mijn Nederlandse overburen en vrienden wel. Daar waar Nederland zegt dat een operatie niet meer mogelijk was ging men in Duitsland een stapje verder en zijn behandelingen zeer zorgvuldig uitgevoerd. Bovendien wordt fysiotherapie door de basiszorgverzekering vergoed.

 

7. Kindergeld veel hoger dan de kinderbijslag

 Wij maken er geen gebruik meer van maar als je in aanmerking komt voor kindergeld is dat hier hoger dan de Nederlandse kinderbijslag. Meer info over kindergeld vind je hier


8. Prettig sociaal klimaat

 Het leuke aan het wonen in een grensgebied is dat Nederlanders en Duitsers samenwonen. We spreken Limburgs, Nederlands en Duits door elkaar en zelfs Engels want er wonen ook Canadezen bij ons in de straat. Mensen zijn zich nog bewust van de omgeving en er ontstaan spontaan leuke initiatieven.

Zo vond ik tijdens de lockdown een miniplant voor mijn deur met de tekst ‘stay save, let the good thoughts grow’, door mijn buurvrouw op het stoepje gezet. Zo ontzettend lief. Ook zie ik dat er boodschappen worden gedaan voor de ‘oudere mensen’ die hulpbehoevend zijn. In de zomer stonden voordeuren open, niet om elkaar te bezoeken maar om connectie met de buurt te hebben. Dit was voorheen al vaker het geval maar tijdens corona werd het wel versterkt.

9. Boodschappen zijn goedkoper

Naast dat er een groter assortiment is met veel meer keuze zijn de producten hier een stuk goedkoper. Sinds 1 juli heeft de Duitse overheid de economie een boost willen geven door de BTW te verlagen van 19% naar 16%. De BTW van groenten en fruit is verlaagd van 7 naar 5%. Vanaf 1 januari 2021 gelden weer de reguliere tarieven maar de BTW in Duitsland is nog steeds lager dan in Nederland met 21% en 9%.

Ook de prijsverschillen van toiletartikelen zijn enorm groot met Nederland, soms wel 50%. Mijn favoriete winkel is de DM, waar je mij dan ook regelmatig zult aantreffen.


10. Wonen in het grensgebied is super makkelijk

 Er zijn geen grenscontroles en woon- werkverkeer gaat snel. Dagelijks passeer ik de grens voor zowel werk als bezoek aan familie en vrienden. Ook zijn instanties ingespeeld op grensarbeid.

 


Ondanks de vele voordelen van wonen in Duitsland, waarom dan toch ons huis verkopen?


Zoals mijn trouwe lezers weten reizen wij sinds de jaren ’90 door Zuidoost-Azië en is het een wens  geweest er een periode te gaan wonen via het werk. Helaas is dat niet gelukt en willen we dat ook niet meer. Wij hebben wel besloten een vakantiehuis te gaan kopen dat we tevens kunnen verhuren. Onze keuze is gevallen op Bali. Het Indonesisch eiland kent Balinees hindoeïsme als geloof. De bevolking is ontzettend vriendelijk en gastvrij. Het is het meest westerse eiland en de mix tussen westers en Aziatisch trekt ons erg aan. Bovendien is de natuur prachtig en houden wij van Indonesisch eten.

Maar ook Bonaire behoort tot de mogelijkheden. Met heimwee kijken we terug naar het heerlijke eilandje met de prachtige turquoise zee, de witte stranden en naar de heerlijke restaurantjes en happy hours. Het ligt de komende tijd helemaal eraan waar we iets kunnen vinden binnen ons budget. Bali of Bonaire?

Om onze droom te kunnen realiseren willen we kleiner gaan wonen. Vandaar dat we besloten hebben ons huidig huis te verkopen. Mocht je interesse hebben om een huis te kopen in Tuddern, gelegen aan de grens met Sittard?
Ons huis met zwembad staat momenteel te koop. Meer info over ons huis vind je hier.

Graag houd ik je met mijn blogs op de hoogte van ons avontuur. De komende tijd zal wijzen waar we op uitkomen.

 

Dit zijn mijns inziens de voordelen van wonen in Duitsland. Dit artikel is geschreven op basis van mijn eigen kennis en ervaring van vijftien jaar. Wil je meer informatie over wonen in Duitsland, kijk dan eens hier.
Naast de voordelen zijn er ook enkele nadelen. Deze zal ik in een ander blog beschrijven.

PS: inmiddels is ons huis verkocht

Dit vind je misschien ook leuk

2 comments

joep februari 4, 2021 - 10:06 am

hallo sandra,

toevallig op deze website gekomen door het pieterpad, maar wij wonen ook al meer als 20 jaar in belgie om bijna dezelfde redenen als voor de mensen die voor duitsland kiezen. Voor ons was belgie ook interessanter omdat onze werkomgeving ook in Maastricht was. Ben benieuwd naar je volgende blog over de nadelen !

Reply
sandra februari 14, 2021 - 6:14 pm

Hallo Joep, leuk dat je op mijn website terecht bent gekomen.
Ik ervaar meer voordelen dan nadelen voor wonen in Duitsland. Op dit moment is er alleen weinig keuze en is er een woningkrapte.
Waar wonen jullie in België?

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.