Home Binnen Nederland Vijlenerberg Kroegjestocht: bourgondisch genieten in het Limburgse heuvelland

Vijlenerberg Kroegjestocht: bourgondisch genieten in het Limburgse heuvelland

by sandra
5 comments
Vijlenerberg Kroegjesroute

Holle wegen, bos, prachtige vergezichten, schitterende vakwerkhuizen en gezellige kroegjes. Dit kom je allemaal tegen tijdens de wandeling ‘Vijlenerberg Kroegjestocht’ in Zuid-Limburg. 

Vandaag ga ik met ons wandelgroepje de ‘Bourgondische Wandelaars’ op pad. In een opwelling ontstaan toen ik eind 2018 riep dat het mij leuk lijkt om een wandelgroepje op te richten. Vriendin Mieke hoorde dit, trommelde een paar vriendinnen bij elkaar en voilà, een dameswandelclubje is geboren. Inmiddels zijn we met z’n zevenen en willen nog meer vrouwen aansluiten. Elke maand zoeken we een andere leuke route uit in Midden- of Zuid-Limburg waarbij een eetgelegenheid niet overgeslagen mag worden. Het is bourgondisch genieten. Niet voor niets hebben wij ons de ‘Bourgondische Wandelaars’ genoemd.


Start van de Vijlenerberg kroegjestocht: Boscafé ’t Hijgend Hert in Vijlen


Omdat we uit diverse windstreken moeten komen spreken we af dat we ons verzamelen bij Boscafé ’t Hijgend Hert bij het bergdorpje Vijlen. ’t Hijgend Hert ligt midden in de Vijlenerbossen en heeft een zonnig terras met een prachtig panorama.  Voordat we op pad gaan drinken we eerst een kop koffie en genieten al van het uitzicht over de weide. De uitgekozen wandelroute hebben we gevonden op de website van kroegjesroute.nl, waarbij de afstanden variëren van 6 km tot 25 km. Voor ieder wat wils, dus. Wij nemen de route van10 km met halverwege een stop bij Auberge le Barbeau in Sippenaeken, België. Al eerder liep ik met Mieke de Vijlenerberg kroegjestocht van ’t Hijgend Hert naar Holset. Het was de eerste winter na mijn verhuizing uit Bonaire. En koud dat ik het had. Het vroor bijna 15 graden, eigenlijk te koud om te wandelen en we zaten meer bij een knetterend haardvuur dan dat we aan de wandel waren. Ik nam mij voor terug te keren in een ander jaargetijde, want mooi was het wel.


Holle wegen en idyllisch uitzicht


Dit keer zijn de weergoden ons gunstig gezind, het zonnetje schijnt en de temperatuur is ongeveer 18 graden Celsius. In het bos is het echter nog frisjes. We klimmen over een holle weg omhoog. Boven aangekomen hebben we zicht over een glooiende weide met dik, groen gras en een grote hoeveelheid gele bloemetjes. ‘Dat zijn paardenbloemen, Sandra’, zegt één van de ‘Bourgondische Wandelaars’, wanneer ik roep dat die gele bloemen zó mooi zijn. Oké, het is onkruid, maar in combinatie met die blauwe hemel, enkele schapenwolkjes en de zon die een glans over het landschap verspreidt is het toch een idyllisch uitzicht.

Kroegjesroute Vijlen

Zuid-Limburg is prachtig, toch?


Afdalen bij Hoeve Termoere


We lopen nog steeds op een onverhard pad dat links en rechts weelderig begroeid is met planten en bomen. Langzaam zetten we de afdaling in. Ik blijf een beetje achteraan lopen en zie overal wel een foto in. Eén van de Bourgondische Wandelaars is bekend met eetbare kruiden en wijst het een en ander aan. De namen ben ik alweer vergeten maar ik neem mij voor de volgende keer een notitie te maken.  We blijven even stilstaan om te ruiken en te proeven. De anderen zijn al een stuk doorgelopen en we maken haast om aan te sluiten. We naderen het schattige vakwerkhuisje Hoeve Termoere, een gelegenheid om te overnachten. Ondanks dat het voor mij maar een half uurtje rijden is vanuit mijn woonplaats, zou ik hier best eens willen overnachten. De omgeving is schitterend. Je hebt uitzicht over het Geuldal, het Vijlenerbos en Sippenaeken in België. Wij vervolgen onze wandeling, nemen een pad naar links en zetten nog meer de afdaling in. Beneden ligt een camping, maar eerst moet ik nog een trappenpad afdalen. Onderaan draai ik mij nog even om en maak er een foto van.

Vijlenerberg kroegjesroute

Weelderige plantengroei

Vijlenerberg kroegjesroute

hhmmm best stijl, toch?

 

Vijlenerkroegjes route

Afdalen met vergezichten

Onderaan het trappenpad komt het geluid van kabbelend stromend water mij al tegemoet. Vóór het beekje nemen we een smal pad naar rechts. Het lijkt alsof bevers hier een dam hebben gebouwd. Toch zie ik geen geknaagde bomen met een zandlopervormige inkeping of andere sporen van de bever. Een stukje verderop blijven we staan om een schattig vakantiehuisje, dat gebouwd is in een heuvel, te bewonderen. Ik waan mij hier in Oostenrijk.

Vijlenerberg kroegjesroute

Kabbelend water

Vijlenerberg kroegjesroute

Is dit niet schattig? Je waant je hier in Oostenrijk, toch?


Halverwege de Vijlenerberg Kroegjestocht: lunchen bij Auberge Le Barbeau


Na ruim een uur wandelen komen we aan in het pittoreske Belgische dorpje Sippenaeken. De stop is bij eetcafé Auberge le Barbeau. Omdat de beschutte binnenplaats nu gesloten is nemen we plaats op het terras aan het pleintje en bestellen onze lunch. Het is heerlijk toeven hier en met mijn broodje tonijnsalade en een glas witte wijn waan ik mij hier in Frankrijk. Het is weer bourgondisch genieten met z’n allen. En wat doen vrouwen vooral als ze samen zijn? Praten over het leven en veel lachen. De combinatie van wandelen en wijn ontspant uitstekend en maakt de tongen los.

Vijlenerberg kroegjestocht

Dit is knus, hè.

 


Klimmen, klimmen en nog eens klimmen


Een beetje suf geworden van het zonnetje en de witte wijn stappen we na een uurtje weer op, niet wetende dat de terugweg vol hindernissen zit. We springen over riviertjes, klimmen omhoog en blijven klimmen. Man, wat is het toch stijl naar boven. Het is goed dat je niet alles van tevoren weet, want elke keer bij de bocht verwacht je er te zijn, maar dan komt er weer een stijle helling achteraan. Ik vind het heerlijk. Het herinnert mij weer aan mijn klim van  Mount Rinjani op Lombok, maar deze is dan toch een stuk eenvoudiger, dus voor mij een makkie. Maar ik heb dan ook geen last van knieën zoals enkele andere Bourgondische Wandelaars (bijna allemaal 50-plussers). In ieder geval zijn de uitzichten magnifiek.

Vijlenerberg kroegjestocht

Genieten met zachte G.


De terugtocht van de Vijlenerberg KroegjestochtVijlenerbos


Het laatste deel lopen we door het bos. Hier lopen op vlak terrein vormt een welkome afwisseling na de steile hellingen. Na een gezellige dag komen we dan weer aan bij ’t Hijgend Hert, waar we de dag afsluiten met een goed glas en een verdiende portie bitterballen. Bourgondisch dus.

Wat een fantastische wandeling was dit. We gaan snel weer terug en hopen dat we dan weer zo’n mooi weer hebben.

Vijlenerbos Kroegjestocht

We zijn er bijna

 

Ben jij ook een bourgondier en houd jij ook van wandelen in de heuvels? Dan is deze wandeling echt iets voor jou.

 

  • Je kunt de route starten bij ‘Boscafé t Hijgend Hert in Vijlen of bij Auberge le Barbeau in Sippenaeken in België.
  • De beschrijving is te lezen op kroegjesroute.nl
  • Ook liggen diverse routes bij de deelnemende kroegjes.
  • Je kunt kiezen voor diverse afstanden tussen de 6 km tot 25 km. Voor ieder wat wils dus.
  • Onderweg is er horeca gelegenheid.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

5 comments

Ilse mei 25, 2019 - 7:16 am

Wat een geweldig mooie wandeling. 💚 👣 De lente versie blijft toch het moouste. Alles is zo fris-groen

Reply
sandra mei 25, 2019 - 11:00 am

Ik ben het helemaal met je eens, Ilse. Het zonnetje moet wel schijnen anders oogt het nog triest. Ik ben wel van het mooie weer. Hopelijk krijgen we nog vele mooie dagen om te wandelen. Voor jou is het niet zo van belang. Jij zult af en toe naar koelte snakken, vermoed ik.

Reply
Margriet mei 25, 2019 - 2:32 pm

Ja prachtig! Ik ken de streek uiteraard en heb er vroeger veel gewandeld. Sippenaken is ook leuk. Mooie wandeling, Sandra.

Reply
sandra mei 25, 2019 - 9:38 pm

ja, hè, tante Margriet. Wij gingen vroeger met pap en mam in de heuvels toeren maar als kind zie je het toch allemaal niet zo, tenminste ik niet. Jammer, dat ik ouder er voor moet worden om het moois te zien. Binnenkort gaan we de trage tocht Epen lopen. Ben ook benieuwd. Hopelijk hebben we dan weer zo’n mooi weer.

Reply
Margriet mei 28, 2019 - 6:12 pm

Maar jij hebt uiteindelijk de schoonheid van de Natuur ontdekt naarmate je ouder werd. Dat geldt niet voor iedereen die ouder wordt. Zó jammer dat dit aan veel mensen voorbij gaat. Groetjes en nog veel plezier en genot verder in mijn geliefde heuvelland.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.