Home Portugal Twee leuke wijken in Lissabon: Parque das Nacões en Alfama

Twee leuke wijken in Lissabon: Parque das Nacões en Alfama

by sandra
6 comments
twee leuke wijken lissabon parque das Nacoes en Alfama

Wanneer je naar Lissabon gaat om Portugese vrienden te bezoeken, verwacht je niet dat je naar het moderne Estacão do Oriente, treinstation, gebracht wordt maar eerder naar de historische wijken Belèm en Alfama. Het blijkt echter dat mijn vriendin Soñia, uit deze buurt komt. Wanneer zij in Portugal verblijft toeft zij heel graag in deze futuristische wijk, niet ver van de luchthaven. Die dag bezoeken wij twee leuke wijken in Lissabon namelijk Parque das Nacões en Alfama. De contrasten  zijn groot namelijk van een futuristische, moderne wijk naar een Middeleeuwse wijk met smalle, kronkelige steegjes. Ik ben erg benieuwd naar deze twee wijken in Lissabon en om een kijkje te mogen nemen in de futuristische wereld van mijn vriendin.twee leuke wijken lissabon parque das Nacoes en Alfama

1. De wijk Parque das Nacões

Estação do Oriente, ook wel Gare do Oriente genoemd, is één van de vier treinstations in Lissabon waar treinen naar verschillende bestemmingen in Lissabon vertrekken. Estação do Oriente werd ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van 1998 en maakt deel uit van Parque das Nacões. Dit park is het voormalige Expo 98 terrein en ligt naast het moderne winkelcentrum Vasco da Gamma. Verwacht hier geen pittoreske steegjes en oude kerken. Je vindt hier namelijk futuristische gebouwen en moderne flats.

Volgens Soñia is deze wijk een populaire toeristische attractie en met name in de zomer erg leuk want je kunt heerlijk picknicken in het park langs de Taag, een ritje maken met de Teleférico of winkelen in het Vasco Da Gama winkelcentrum. Op het moment dat wij er zijn is het rustig en is er weinig bedrijvigheid in het uitgestrekte gebied.

Teleférico

Deze 20m hoge kabelbaan brengt je van de ene kant naar de andere kant van de wijk. Je hebt een mooi uitzicht over de rivier en van de langste brug van Europa die zeventien kilometer lang is; de Vasco da Gama.

twee leuke wijken lissabon parque das Nacoes en Alfamatwee leuke wijken lissabon parque das Nacoes en Alfama

Vasco Da Gama winkelcentrum

Als je van winkelen houdt dan ben jij in dit moderne winkelcentrum  aan het goede adres. Dit gebouw ligt tegenover het station Gare do Oriente. Het werd voor de expo 1998 gebouwd en gebruikt als hoofdingang. Na de sluiting van de wereldtentoonstelling werd het omgebouwd als winkelcentrum. Dit winkelcentrum werd genoemd naar de ontdekkingsreiziger Vasco Da Gama, die als eerste India via de zee wist te bereiken. Het gebouw heeft een grote glazen koepel en zorgt er voor dat je met daglicht kunt shoppen.

twee leuke wijken lissabon parque das Nacoes en Alfama

In de wijk Parque das Nacões kun je je gerust een hele dag vermaken maar wij zijn maar één volle dag in Lissabon en mijn wens is om ook de Middeleeuwse wijk Alfama te bezoeken. Dus nemen wij de auto richting Alfama. Voordat wij daar zijn, wil Soñia mij nog even een ander treinstation laten zien. Zij reist voortdurend met het openbaar vervoer en maakt gebruik van de trein, tram en de bus.

Treinstations in Lissabon

Zoals ik reeds eerder heb aangegeven heeft Lissabon vier treinstations. Estacão do Oriente en Santa Apolónia zijn de stations waar de meeste intercity treinen stoppen. Santa Apolónia ligt meer in de binnenstad dan Estacão do Oriente. Wanneer je in de wijken Alfama, Bario Alto en Baixa verblijft kun je het beste uitstappen in Santa Apolónia. Is dat niet mogelijk omdat je intercity aankomt in Estacão do Oriente dan is het ook mogelijk met de metro verder te reizen.

De andere twee treinstations zijn Rossio en Cais do Sodré. Vanaf deze stations vertrekken regionale treinen naar Sintra en naar de badplaatsen Estoril en Cascais.

Op weg naar Alfama komen wij dus langs het treinstation Santa Apolónia. Dit station moet ik van Soñia even bezichtigen en we stoppen langs de weg. De mannen blijven even in de auto zitten terwijl ik het station instap en een korte rondleiding krijg.

2. De wijk ALFAMA

Dan gaan we op weg naar de wijk die ik graag wil bezoeken. Nadat we na een tijdje zoeken een parkeerplaats hebben gevonden, nemen wij onze vrienden op sleeptouw. Je zou verwachten dat zij de weg weten maar dat blijkt niet het geval te zijn. Ze komen namelijk nooit in deze buurt.

Tussen Castelo São Jorge en de Taag ligt op één van de zeven heuvels van Lissabon deze leuke wijk Alfama. Alfama is de oudste wijk van Lissabon en is tijdens de aardbeving in 1755 onaangetast gebleven. Vandaar dat je hier nog hele oude gebouwen vindt. Deze wijk heeft een romantische uitstraling en je kunt hier eindeloos dwalen in smalle steegjes waar de was vrolijk uit het raam wappert, kronkelige straatjes, steile bochten en trappen. Je vindt er Street-art en artiesten vertonen hun kunsten. Echt een wijk om te voet te ontdekken ondanks dat er tram 28 en tuk-tuks rijden.
Houdt er rekening mee dat de straten heel steil zijn en bekleed zijn met keien.

Castelo São Jorge

Wanneer je dan eindelijk na uren slenteren boven op de heuvel staat, word je getrakteerd op een van de populairste attractie van Lissabon namelijk Castelo São Jorge oftewel kasteel Sint Joris. Dit kasteel werd tijdens de aardbeving in 1755 flink beschadigd maar is grotendeels gerestaureerd. Het mooiste aan deze plek vind ikzelf de prachtige uitzichten over de stad en de Taag.

twee leuke wijken lissabon parque das Nacoes en Alfama

twee leuke wijken lissabon parque das Nacoes en Alfama

twee leuke wijken lissabon parque das Nacoes en Alfama

 

twee leuke wijken lissabon parque das Nacoes en Alfama

Langzaam wordt het schemerig en besluiten wij terug te lopen.  Wij gaan bij familie eten maar wanneer je hier bent is het een leuke optie om een fado restaurant te bezoeken. Dit is een restaurant waar tijdens het eten smartlap muziek gezongen wordt.

Ben jij al eens in Lissabon geweest en welke leuke wijken heb jij bezocht?

Dit vind je misschien ook leuk

6 comments

Peter januari 23, 2018 - 2:33 pm

De namen van de wijken die ik bezocht heb ben ik vergeten. Maar de Botanische tuin, het aquaduct, de oude zeemanswijk (Alfama), de lift, de stijle trambaan en een rit met lijn 28 zijn een paar van de herinneringen die ik nog paraat heb. Lissabon is een heerlijke stad om te bezichtigen.

Reply
sandra januari 23, 2018 - 6:23 pm

Ben ik helemaal met je eens Peter. Jij hebt volgens mij veel gezien in Lissabon.

Reply
Silvia januari 23, 2018 - 4:38 pm

Toppie Sandra weer mooi beschreven

Reply
sandra januari 23, 2018 - 6:23 pm

Dank je, Silvia.

Reply
ilse januari 27, 2018 - 8:13 am

Zo mooi hè die fleurige kleurtjes van Alfama! Het Vasco da Gama winkelcentrum hebben wij vorig jaar niet bezocht. (was helaas geen tijd meer voor) Er is zoveel te zien in Lissabon, keuzes keuzes…. Wij hebben een dagje gewinkeld bij LX Factory. Dat zou hier om de hoek moeten liggen Sandra, ik denk dat we de markt van Sittard dan zouden overslaan 😀 en onze camera’s zouden overuren maken.

Reply
sandra januari 27, 2018 - 11:25 am

Inderdaad, Ilse. Keuzes, keuzes….. Als ik niet was meegenomen dan was ik daar ook niet aan toegekomen. Het ligt ook aan de rand van Lissabon. Omdat we Sonia bij haar familie hebben opgehaald, vond zij het leuk om iets van haar omgeving te laten zien. Dat vond ik dan ook weer leuk.
Zo heb ik het centrum en LX Factory niet gezien. Hiernaar ben ik nu wel benieuwd, haha.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.