Home Binnen Nederland Trage Tocht Epen: struinen door het Zuid-Limburgse heuvellandschap

Trage Tocht Epen: struinen door het Zuid-Limburgse heuvellandschap

by sandra
2 comments
Trage Tocht Epen

Elke maand ga ik met mijn wandelgroepje de Bourgondische Wandelaars op pad. Dit keer kiezen we voor de Trage Tocht Epen en struinen we door graslanden, over onverharde paden, langs hellingbossen en een meanderende Geul.

Vanwege de vakantie van enkele wandelaars zijn we maar met zijn vieren. Bij Hoeve der Aar in Heerlen verzamelen wij ons om vervolgens in één auto naar ons startpunt Epen in het Limburgse heuvelland te rijden. In de auto bespreken we de wandeling van vandaag en vragen ons af wat ‘Trage Tocht’ betekent. Omdat niemand van ons het precies weet wordt de telefoon erbij gehaald en zoeken we het op.  Google leert ons het volgende: 

Trage Tochten zijn wandelroutes voor de liefhebber van onverhard wandelen. De wandelformule is een initiatief van routemaker Rob Wolfs (Wolfs Wandelplan), in samenwerking met Wandelzoekpagina. Trage Tochten zijn wandelingen door natuur en boerenland, waarbij de keuze voor kwaliteit altijd voorop staat.


Start van de Trage Tocht Epen


Dat belooft dus veel goeds.  Veel onverharde wegen, daar houden wij van. De route die wij uitgezocht hebben, is veertien kilometer lang. Er zijn diverse afstanden, dus wil je een kortere afstand dan is dat ook mogelijk. De weergoden zijn ons, ondanks de slechte weersverwachtingen, gunstig gezind. Wij hebben er in ieder geval zin in.

In Epen aangekomen plaatsen wij de auto op de parkeerplaats achter hotel Epen Bronnenland. Na het aantrekken van onze wandelschoenen en het afsluiten van de auto  gaan we op pad. Eerst passeren we  een vakwerkhuisje, verlaten vervolgens  het dorp en  dan loopt de route al snel een veldweg in waar joekels van slakken met hun huis op de rug zich langzaam over het zandpad voortbewegen. Gelukkig hebben wij een sneller tempo en vervolgen onze wandeling.

Rand van het dorp Epen

Direct al struinen

Lagen op het pad


Struinen door het  Zuid-Limburgse heuvellandschap


Bij  het draaipoortje oftewel sjteegelke twijfelen we welke richting we op moeten, maar wanneer we de beschrijving nog eens goed lezen moeten  we er toch doorheen. Het voetpad leidt ons, met aan de rechterkant een hek van prikkeldraad, verder de heuvel op. Rondom zijn weilanden. Het dorp laten we steeds verder achter ons en in de verte zien we het puntje van de kerktoren. Boven op de brede half verharde veldweg aangekomen, stoppen we bij een kruisbeeld om het glooiende landschap in ons op te nemen. 

Trage Tocht Epen

Naar links of rechts?

 

Trage Tocht Epen

Typerend voor Limburg

Trage Tocht Epen

Vanaf hier uitzicht over heuvels


Kronkelende Geul en graslanden


We vervolgen de route, steken een verharde weg over om vervolgens via een  brug het riviertje de Geul te passeren. Ook hier moeten we door een draaihekje en komen dan in een weidelandschap met gele bloemen, onderbroken door de Geul die zich kronkelend een weg baant door het landschap.

We zijn nog steeds in de graslanden


Tijd voor koffie en een stuk Limburgse vlaai


In Mechelen besluiten we bij hotel restaurant De oude Brouwerij een kop koffie te gaan drinken. Het is een gezellige gelegenheid met een terras zowel aan de voor- als achterzijde.  Wij nemen plaats aan de voorzijde.
Het is rond elf uur en  te vroeg voor een lunch, maar omdat de buitenlucht ons toch hongerig maakt bestellen wij een stuk Limburgse vlaai erbij.


Trage Tocht Epen: nog meer grasland, koeien en de Geul


Na onze koffie pauze stappen we op en al gauw bevinden we ons midden in een weiland, waar koeien onze weg belemmeren. We moeten hen nog net niet opzij duwen want ze staan echt midden op ons pad. Op Instagram heb ik foto’s gezien van pootjebadende koeien in de Geul. Dat lijkt mij zo leuk om in werkelijkheid te zien! Helaas hebben ze er vandaag geen zin in en staan ze maar een beetje te grazen. Toch is het bijzonder dat we zo dichtbij komen omdat ze normaal ver weg achter prikkeldraad staan.

wandelen in Zuid-Limburg

Hey Koe, mag ik je passeren?

Geul in Zuid-Limburg

Geul

 


Eyser Heuvelrug: het mediterrane gevoel


We vervolgen onze weg,  klimmen rustig omhoog en steken het grasland dwars over in de richting van de bosrand. Boven staan we op de Eyser Heuvelrug en staren met bewondering naar een glooiend groen landschap.  In de verte prijken de beroemde Italiaanse populieren aan de horizon. We nemen plaats op het bankje en genieten van het adembenemend mooie uitzicht. Het lijkt alsof ik mij in Toscane bevind.

De Eyser Heuvelrug is één van de tien groene hotspots van Nationaal Landschap in Zuid-Limburg.  Een groene hotspot is een gebied met een uniek karakter. Je vindt er hellingen, plateaus, hoogstamboomgaarden, groene heuvels, vakwerkboerderijen en wegkruizen…. tal van typische elementen vormen samen het landschap.

Al eerder liep ik de hotspots de Maasvallei  waar ik oog in oog stond met de grootste kudde Konikpaarden van RivierPark Maasvallei en later in  de Schinveldse bossen waar we  al zigzaggend om de Galloways een weg moesten vinden door het landschap.

Wandelen in Zuid-Limburg

Gras, gras en nog eens gras

Trage Tocht Epen

In de verte prijken de Italiaanse populieren aan de horizon

Trage Tocht Epen

Heerlijk struinen door het grasland.

Eyser Heuvelrug

Op de Eyser Heuvelrug

Onderste- en Bovenste Bosch, het Kruisbos en Schweibergerbos.

Het leuke aan deze route is dat we door heel variërend landschap lopen. Van de graslanden uit zijn we geleidelijk omhooggeklommen. Nu volgen we het pad langs de bosrand. Epen is omringd door bosgebied. In het zuidwesten vind je het Onderste- en Bovenste Bosch, het Kruisbos en Schweibergerbos. In het Kruisbos bewonderen we de immens hoge bomen. We voelen ons hier nietig. Dat gevoel heb ik eerder ervaren tijdens de wandeling naar het tweede grootste kokend meer ter wereld, Boiling Lake op het eiland Dominica en later tijdens het beklimmen van Mt. Rinjani op Lombok. De natuur is overweldigend en je moet je schikken naar de regels van de natuur. Bovendien ben je ver van de bewoonde wereld. Dat ik dit gevoel in Nederland ervaar is toch bijzonder.

Trage Tocht Epen

Hier voel je je toch nietig

 

Via de golfbaan en het bos komen we aan bij de Gerardushoeve, gelegen op het plateau van Heijenrath op een hoogte van 215 meter boven NAP. We nemen plaats op het terras waar we een weids uitzicht hebben over het Gulpdal. We sluiten hier af met een hapje en een drankje.

Praktische informatie

  • Start- en eindpunt/parkeren:  parkeerplaats 1 Epen Bronnenland, achter Hotel Eperland aan de Kapl. Houbenstraat 12, 6285 AB Epen.
  • Openbaar vervoer: bushalte Julianastraat, Epen. Lijn 57 van/naar Gulpen of Maastricht.
  • Lengte van de wandeling: 14 km.
  • Route van de wandeling

 

Wandelen rondom Epen; een prachtige omgeving met graslanden, onverharde paden, hellingbossen en een meanderende Geul.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

2 comments

Mieke augustus 2, 2019 - 4:32 pm

Leuke blog weer! De slak op de foto is de wijngaard slak. Komt vooral in Zuid-Limburg voor en is best zeldzaam. Hij is eetbaar en wordt als een delicatesse beschouwd.

Reply
sandra augustus 6, 2019 - 7:53 pm

Dank je, Mieke. Dank je voor de info. Weer iets geleerd.

Reply

Leave a Comment