Home Thailand Een authentieke beleving tijdens een Thaise kookcursus in Khao Sok

Een authentieke beleving tijdens een Thaise kookcursus in Khao Sok

by sandra
3 comments
Thaise kookcursus in Khao Sok

De Thaise keuken, ik ben er gek op! Een groene Thaise curry, Pad Thai of de Tom Kha soep, het is allemaal even lekker. Dus wordt het eens tijd voor een Thaise kookcursus in Khao Sok. De receptioniste van ons hotel Khao Sok and Spa adviseert Rungfah Farm Stay. Bij een lokale Thaise familie krijg je op een authentieke manier kookles en uitleg over de producten die in de omgeving groeien. Bovendien krijg je een indruk van het leven van een lokaal gezin. Een authentieke beleving tijdens een Thaise kookcursus, dat lijkt ons wel iets en we boeken deze cursus.

De Rungfah Farm Stay in Khao Sok

De volgende middag worden we opgehaald. We stappen in de laadbak van de pick-up en rijden een stuk de jungle in. Vanwege de regen eerder die ochtend is de onverharde weg in een modderbaan veranderd. De kans is groot dat de wielen van de auto blijven steken maar voorzichtig baant de auto zich een weg door de modder. Zachtjes worden wij heen en weer geschud.

Kennismaken met de familie van Rungfah Farm Stay

De Rungfah Farm Stay is gelegen nabij het Khao Sok National Park. Bij aankomst worden we naar een bamboe huis gebracht. Een gebouw op palen zonder muren en met een dak van palmbladeren. Dit is het ‘huis’ van de familie. We maken kennis met vader, moeder en twee dochters. Een verlegen meisje van ongeveer 13 jaar ligt in een hangmat die tussen twee bamboepalen gespannen is. ‘Ze heeft momenteel schoolvakantie. Haar school ligt in Surat Thani en vanwege de afstand komt ze alleen in het weekend naar huis,’ vertelt de moeder. De jongste dochter – ik schat een jaar of 7 – is daarentegen heel open en kletst erop los. Ze vindt het leuk om Engels te praten en ik luister vol verbazing naar haar perfecte Engels. Ze neemt ons mee naar de grote vijver en geeft ons korrels om de vissen te voeren. Een soort koikarpers komen erop af.

Thaise kookcursus in Khao Sok

De tuin

Vader neemt ons daarna mee de grote tuin in waar ze verschillende soorten basilicum en andere kruiden, specerijen, groenten en fruit verbouwen. We plukken hier de producten die we nodig hebben voor onze maaltijd. Van de meeste heb ik nog nooit gehoord en vraag mij af of ik de gerechten die ik ga maken ook thuis kan bereiden. We krijgen uitgebreide uitleg over de producten en waarvoor ze gebruikt worden in de Thaise keuken maar ook advies om met alternatieve ingrediënten te werken zodat ik mij geen zorgen hoef te maken voor thuis. 

Thaise kookcursus in Khao Sok met biologische producten

Vervolgens gaan we naar het bamboe huis om de maaltijd klaar te maken. We breken een kokosnoot open en raspen met een schaaf de kokos los. De kruiden en specerijen malen we in een vijzel fijn voor de currypasta. Ondertussen maakt vader een kampvuur. De rijst wordt op een authentieke manier in een bamboestok gestopt, gevuld met water en boven dit kampvuur gestoomd. We frituren de vrucht van een bananenplant, bereiden een Thaise omelet van eendeneieren en wokken kipfilet met basilicum. Als toetje eten we papaya. Alle producten zijn biologisch. Door het bereiden van het eten op een authentieke wijze leer je het land nog beter kennen. De gerechten worden opgediend in bamboekommen en geserveerd op palmbladeren.  We kunnen ons zelfbereide voedsel – met hulp natuurlijk – gaan verorberen. Én Ik kan je verklappen dat het verrukkelijk is. 

Thaise kookcursus in Khao SokThaise kookcursus in Khao SokThaise kookcursus in Khao SokThaise kookcursus in Khao SokThaise kookcursus in Khao SokThaise kookcursus in Khao SokThaise kookcursus in Khao SokThaise kookcursus in Khao Sok

 

Back to basic overnachten bij Rungfah Farm Stay

In de grote tuin staan aan de rand van de jungle een aantal back-to-basic houten huisjes. In één daarvan overnacht de familie, de andere zijn voor de verhuur.
We mogen een kijkje nemen. Het is al donker. Omdat er geen verlichting is moet ik de zaklamp van mijn telefoon gebruiken. In het huisje ligt een tweepersoonsmatras op de vloer met een muskietennet erboven. In de aansluitende badkamer vind je een wc, kleine wasbak en een stang waaruit water komt om je te douchen. Het is primitief maar in deze schitterende omgeving is het een bijzondere ervaring waar je helemaal tot rust komt. 

De vader zal een jaar of vijfendertig (vermoed ik) zijn en wanneer hij vertelt dat hij als kind ’s nachts naar buiten moest en een kuil ging graven om daarin zijn behoefte te doen, kan ik mij daar niets bij voorstellen.

Authentieke beleving Thaise kookcursus Khao Sok

Waar boek je deze Thaise kookcursus in Khao Sok

Toen ik er was, in oktober 2019, namen de webdesigner en fotografe ook deel aan de kookcursus. De website was destijds nog in de maak maar op moment dat ik dit verhaal schrijf nog steeds. Je kunt Rungfah Farm Stay bereiken via Facebook of via de accommodatie Khao Sok and Spa waar wij verbleven. De cursus kost 900 Baht (€ 26,00) en duurt zo’n vier uur. Deze authentieke ervaring en de back-to-basic omstandigheden geven een heerlijk gevoel van onthaasting.

Lees meer over deze Slow travel reis in mijn blog MIJN ROUTE ZUID-THAILAND in 3 WEKEN of onthaasten in Khao Sok National Park

 

Wil jij ook je bestemming bezoeken als een local en je reis écht beleven? Probeer dan deze Thaise kookcursus in Khao Sok en maak kennis met de lokale cultuur. Deze authentieke ervaring en de back-to-basic omstandigheden geven namelijk een heerlijk gevoel van onthaasting. 

Dit vind je misschien ook leuk

3 comments

Silvia februari 3, 2020 - 5:03 am

Mooi Sandra weer een mooie belevenis die kook cursus

Reply
Amanda augustus 24, 2022 - 8:27 pm

Afgelopen maand deze kookcursus met ons gezin gedaan, en echt een dikke aanrader! Lieve familie en een hele fijne kookcursus! DOEN!!

Reply
sandra augustus 26, 2022 - 6:45 pm

Hoi Amanda, dankjewel voor je reactie. Fijn om te horen dat het nog steeds een echte aanrader is. xxx Sandra

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.