Home Limburg Summit Kattenroth in Noorbeek

Summit Kattenroth in Noorbeek

een pittige rondwandeling in grensgebied Zuid-Limburg

by sandra
2 comments
Summit Kattenroth Zuid-Limburg

De Summit Kattenroth is een van de zeven beklimmingen van de Seven Summits in Zuid-Limburg. Deze Summit, met start in Noorbeek, is een rondwandeling van 8,7 kilometer in het Belgisch grensgebied. Wanneer je geen tijd hebt om de langeafstand wandeling ‘Dutch Mountain Trail’ te lopen, maar wel het berggevoel wil ervaren, is deze rondwandeling een mooi alternatief.

Samen met vriendin Mieke wandel ik de Summit Kattenroth.

Weekendje weg: overnachten op camping de Kloostermuur

Langzaam wordt het een traditie om ieder jaar – in de omgeving waar wij wonen – te kamperen in de camper van Mieke. Vorig jaar verbleven wij in de Voerstreek in België en hebben daar een heerlijk lang wandelweekend gehad. Dit jaar hebben we ons voor half augustus aangemeld bij boerencamping de Kloostermuur in Noorbeek, waarvan de neef van Mieke de eigenaar is.
Helaas is het hoogseizoen en dat hebben wij geweten. Ondanks het relaxte landelijke karakter en het heerlijke boerderijleven met koeien en loslopende kippen was het ontzettend druk en leek het of heel Nederland was afgereisd naar deze camping. Resultaat was dat het bij het sanitair te druk, overbezet en niet altijd even schoon was.

Leuk is wel weer de gastvrije ontvangst van de eigenaar Pierre en zijn Peruaanse vrouw Angela. De sfeer zie je terug op het boerderijterras waar je onder genot van de Peruaanse cocktail Pisco Sour kunt genieten van een Peruaanse maaltijd. Vanwege corona verblijven Angela’s ouders langer dan gepland op de boerderij, maar met hun jarenlange restaurantervaring draaien zij volop mee in het bereiden en serveren van de maaltijden.

 

Honden welkom bij camping de Kloostermuur

Ook mijn hondje Roefi is welkom op deze camping. Daar was ik van de ene kant blij om want ik kon hem niet thuislaten omdat Sylvester niet in staat was hem te verzorgen, maar van de andere kant was ik huiverig voor andere honden op de camping. In de periode dat we op Bonaire woonden is Roefi bijna doodgebeten door een aantal straathonden. Voor hem en mij een nachtmerrie. Het gevolg hiervan is dat hij enorm blaft en ook hapt naar andere honden. Dus spannend vond ik het wel.

 

Summit Kattenroth: de start bij de kerk in Noorbeek maar eerst een stop op het terras van herberg Sint Brigida

Vanuit de camping is het twee kilometer lopen naar Noorbeek, de start van de Summith Kattenroth. Bij herberg Sint Brigida besluiten we op het terras te gaan zitten voor een cappuccino. Ook al zijn we pas onderweg, het terras ziet er zo gezellig uit – met prachtige glinsterende kroonluchters in de bomen – dat we het niet kunnen laten om er neer te ploffen. De cappuccino wordt geserveerd in mooie vintage kopjes en ook het interieur is helemaal in vintagestijl. Ik hou ervan.

 

De eerste klimpartij: onverharde weg, holleweg en dassenburchten

Na de koffie stappen we op en lopen richting de kerk waar de wandelroute ook start. Al vrij snel zijn we het dorp uit waar het verharde pad overgaat in een onverhard pad en een holleweg vol met dassenburchten. Langzaam klimmen we omhoog. Later blijkt dit de eerste klimpartij te zijn, er volgen er nog twee. De kuiten worden langzaam weer getraind. Roefi vindt het heerlijk en geniet net zoals ons van de tocht. Boven aangekomen bij een grote boom en een kruisbeeld met bankje heb je een weids uitzicht. Hier loopt ook de grens met België.

 

Uitzicht spoorwegviaduct Sint Martens-Voeren

Bij wandelknooppunt 50 gaan we rechtsaf door een klaphek. We komen op een prachtige plek met uitzicht over het dal waar het spoorwegviaduct van Sint Martens-Voeren de boventoon voert. Hier nemen we plaats in het gras om Roefi water te geven. Wanneer we ons afvragen of het viaduct nog in gebruik is komt er een goederentrein aan, dus wordt onze vraag direct beantwoord. Later krijgen we meer informatie over het viaduct.

Wandelaars klauteren de berg op. ‘Gelukkig, wij hoeven niet omhoog en kunnen heerlijk door het weiland naar beneden slingeren’, denk ik nog. Te vroeg gejuicht, niet wetende dat we op de terugweg deze berg, maar dan via een holle weg in het bos, weer omhoog moeten.

Spoorwegviaduct Sint Martens-Voeren

We slenteren dus naar beneden, naderen het Belgische dorp Sint Martens-Voeren en lopen langs de kerk naar het spoorwegviaduct. Dit heeft een lengte van 250 meter, is 30 meter hoog en ligt op de Voerlijn oftewel Spoorlijn 24, die Tongeren met Aken verbindt. Tevens is het een onderdeel van de Montzenroute tussen de haven van Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied.

Tweede klimpartij van de Summit Kattenroth

Na het viaduct wandelen we het dorp uit en klimmen weer een holle weg omhoog. Het is de tweede klim over een holleweg met veel wegverzakkingen. Roefi trekt het niet meer en we besluiten hem om de beurt te dragen. Er komt mijns inziens geen einde aan het pad. Mountainbikers passeren ons en hebben het ook moeilijk, te horen aan de zware ademhalingen. Eindelijk bereiken we het hoogste punt (maar niet de Kattenroth) en hebben nu vanaf de andere zijde een prachtig uitzicht over het dal met natuurlijk het viaduct.

 

Op weg naar beneden

Eenmaal boven mogen we weer naar beneden. Ook ditmaal via een holleweg door het bos. Het is er heerlijk koel zodat we wat kunnen afkoelen en bijkomen van de eerdere klimpartij. Langzaam krijgen we honger en dorst. Omdat de route maar 8,7 kilometer is hebben we er niet aan gedacht om iets te eten mee te nemen, maar dat blijkt niet zo slim te zijn. Onze eerdere ervaring in de Voerstreek is dat er bijna geen horeca aanwezig is. Gelukkig vinden we beneden in het dorp bij een woonhuis een automaat. Omdat we niet het risico willen lopen geen horeca meer tegen te komen, trekken we ieder een blikje cola en zakje chips uit de automaat, voor de pep en voor de zoutaanvulling. Op het bankje ernaast nemen we plaats om het rustig te verorberen.

 

De derde klimpartij

Na de rustpauze lopen we nog een stuk door het dorp waar we enkele leuke B&B’s vinden. Altijd wel een wens van mij geweest om een leuke B&B te hebben, het liefst op een tropische bestemming.

Na enkele keren links- en rechtsaf te zijn geslagen komen we weer bij een holleweg die naar boven gaat. Het is de derde klimpartij en dan is Roefi er klaar mee, hij gaat languit liggen bij een beekje waar het iets overstroomt en staat niet meer op. Dus dat wordt weer dragen om beurten, met onze laatste energie. Een draagzak voor hem was nu een uitkomst geweest, maar als je alles van tevoren weet… Onderweg naar boven zijn nog een paar mooie doorkijkjes. Omdat het pad flink ongelijk is met veel dikke boomwortels, het warm is en we het hondje dragen, vinden we het best zwaar.

Summit Kattenroth Summit Kattenroth Summit Kattenroth

Het hoogste punt van de summit Kattenroth: niet het mooiste uitzicht van de summit

Boven aangekomen zetten we Roefi weer neer en lopen we tussen twee maisvelden door naar de grens waar we eindelijk op de top van de Kattenroth staan, de zesde van de Seven Summits. Het is dan wel weids maar mijns inziens niet het mooiste uitzicht van deze rondwandeling.

Summit Kattenroth: de top

 

Wijngaard Op gen Heugde

We naderen wijngaard Op gen Heugde (Op de Hoogte). Deze wijngaard werd in 2004 aangeplant door de Vereniging voor Wijnbouw in Noorbeek. De vereniging werd opgericht door een aantal hobbyisten, die nog steeds actief zijn in de wijngaard. In 2020 werd de exploitatie overgenomen door Wijndomein Heerenhuys der Pley. De vereniging richt zich – naast de werkzaamheden in de wijngaard – op de promotie van Noorbeek als wijndorp en het bevorderen van de wijnbouw in deze regio. Vanaf hier daalt het pad steeds meer en bij een klaphekje gaan we het veld in, slaan nog een keer linksaf en dalen verder af naar het dorpsplein voor de kerk waar tevens de start is.

In Noorbeek ploffen we moe en voldaan nog een keer neer bij herberg Sint Brigida, voordat we de twee laatste kilometers inzetten naar camping de Kloostermuur. Natuurlijk drink ik een glas Noorbeekse witte wijn, die verrukkelijk smaakt.

Tips voor de Summit Kattenroth:

 

 • Rondwandeling is 8,7 km. Door de drie klimpartijen loop je hier langer op dan normaal.
 • Neem eten en drinken mee.
 • Vertrekpunt: De Pley, dorpsplein voor de kerk in Noorbeek.
 • OV: bushalte Dorpsstraat Noorbeek.
 • Overnachten: camping de Kloostermuur, ligt twee kilometer van Noorbeek.

 

De Seven Summits zijn zeven rondwandelingen over de bergtoppen in Zuid-Limburg. Een leuk alternatief als je geen tijd hebt om de lange afstandswandeling ‘De Dutch Mountain Trail’ te lopen. De Seven Summits zijn:

 

 1. Wilhelminaberg (225 meter)
 2. Schneeberg (257 meter)
 3. Eyserbos (197 meter)
 4. Gulperberg (157 meter)
 5. Hakkenberg (252 meter)
 6. Kattenroth (209 meter)
 7. D’n Observant (157 meter).

Summit Kattenroth is een prachtige route en smaakt naar meer. Morgen gaan summit Hakkenberg lopen, hopelijk is die route net zo mooi.

 

Heb jij de Summit Kattenroth al gelopen?

 

Voor de routebeschrijving is onderstaand boekje een handig hulpmiddel. 

 

 

Note: in deze blog staat een affiliate link. 

Dit vind je misschien ook leuk

2 comments

Marisol Mestanza juli 24, 2022 - 9:49 am

Hallo Sandra,
Wat een mooie een geïnspireerde blog is.
Ik vraag me af of je op dit moment een wandeling organiseert. Ik zou heel graag meedoen.
met vriendelijke groet,
Marisol

Reply
sandra juli 30, 2022 - 8:15 pm

Hoi Marisol, dankjewel voor je compliment. Ik organiseer geen wandelingen. We gingen 1x per maand met een paar vriendinnen wandelen en hebben ons de bourgondische wandelaars genoemd. Door corona is dat allemaal op een laag pitje komen te staan en uiteindelijk gestopt, jammergenoeg. xxx Sandra

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.