Home BestemmingenZuid-AmerikaColombia Stedentrip naar Medelinn

Stedentrip naar Medelinn

by sandra
0 comment
Stedentrip naar Medelinn

Ondanks dat Bonaire een heerlijk tropisch eiland is, hebben we de behoefte om van het eiland af te gaan. We wonen nu bijna een jaar op Bonaire en het wordt tijd om iets meer te ontdekken. Bij voorkeur willen we naar een stad maar willen ook kennis maken met een andere cultuur. Medelin is een stad in Colombia en backpacken door dit land staat al jaren op mijn bucket list. Omdat we maar een paar dagen hebben, besluiten we de sfeer van Colombia te proeven en een stedentrip naar Medelinn te maken. Deze stad heeft een berucht verleden met de grootste drugsbaron aller tijden, maar de Colombiaanse overheid doet er alles aan om de veiligheid in het land steeds meer te waarborgen. Geloof mij het is de moeite waard. Oja, onze gids heet Escobar, hoe toepasselijk. Wil je weten hoe wij Medelinn ervaren?

 

Stedentrip naar Medelinn / Ligging Medelinn

Medelinn ligt in de vallei van het Andes Gebergte. Hierdoor heerst er een heerlijk klimaat. De stad wordt ook wel de stad van De Eeuwige Lente genoemd. Op het moment dat wij er zijn, is de temperatuur rond de 22 graden. Je gelooft het of niet maar wij hebben het er koud, waarschijnlijk zijn we toch al behoorlijk gewend aan de tropische temperatuur op Bonaire. Wij verblijven in een gezellig retro/modern hotel tegenover het Lleras park in de welvarende wijk El Poblado (zone zuidoost). Deze wijk is in de jaren 90 ontstaan, toen de rijke mensen het geweld in het centrum ontvluchtten. Zij bouwden luxe appartementen aan de oostzijde van de Aburra Vallei. Het eerst  hier opvalt zijn de prachtige tropische bomen en tuinen om de gebouwen heen. Het is één van de rijkste en veiligste buurten in de nabijheid van het centrum. In de buurt tref je enkele grote overdekte winkelcentra aan waaronder Santa Fé, El Tesoro, Oviedo en La Strada. Rondom het Lleras park bevinden zich allemaal restaurantjes, terrasjes en andere uitgaansgelegenheden waar je heerlijk kunt vertoeven.

Vanuit het hotel nemen wij de taxi en gaan er op uit. Wanneer we in het kleine gele autootje zitten, heb ik het gevoel alsof we in de achtbaan zitten. De hellingen zijn heel steil. De chauffeurs rijden dan ook in standje één naar boven waarna ze met volle vaart weer naar beneden vliegen haha. Taxi’s werken met meters en de prijs ligt gemiddeld op USD 3,– per ritje.

Steden trip Medelinn

 

Bezienswaardigheden

Tijdens onze stedentrip naar Medelinn bezoeken wij een aantal bezienswaardigheden.

1. Cerro Nutibara/Puoblito Paisa

Pueblito Paisa is een schilderachtig nagebouwd stadje uit de staat Antioquia. Dit soort dorpjes waren begin twintigste eeuw overal te vinden in Colombia. Pueblito Paisa is gebouwd in 1978 en is bedoeld om bewoners en reizigers te laten ervaren hoe het leven was voor de opkomst van de grote steden. Het nagebouwde stadje heeft een kerk, een marktplein met een fontein, net als in vroegere tijden. Er staan diverse marktkraampjes met kleding, sieraden en souvenirs. Probeer hier ook het traditionele gerecht gebakken spek met bonen. Pueblito Paisa ligt boven op de Cerro Nutibara heuvel (80m) en heeft een uitkijkpunt met een observatieplatform. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht op de stad Medelinn en de omringende heuvels en bergen. Pueblito Paisa betekent kleine stad uit Antioquia. Paisa is de bijnaam van de mensen uit de staat.

 

Stedentrip naar Medelinn

cerro Nutibara

Stedentrip naar Medelinn

Pueblito Paisa

Pueblito Paisa Medelin Colombia

Pueblito Paisa

Vanuit Pueblito Paisa heb je een prachtig uitzicht over Medelinn.

 

Stedentrip naar Medelinn

Pueblito Paisa

2. Santo Domingo / sloppenwijk

Santo Domingo is een hoger gedeelte van de stad en tevens de armste wijk of te wel de sloppenwijk van Medelinn. Om er te komen maken wij gebruik van de kabelbaan. Het is indrukwekkend om naar het hoger gedeelte van de stad te gaan waar de armoede duidelijk zichtbaar is. Vanuit de kabelbaan zien we overal kleine betonnen pleinen waar kinderen aan het voetballen en op klimrekken aan het spelen zijn. Er staat een gigantisch modern gebouw (de bibliotheek) wat een enorm contrast is met die huisjes. Met een auto naar boven kost je overigens zeker een uur. Een wirwar van straatjes en één en al bocht. Met de kabelbaan is het een ritje van ongeveer 20 minuten. Het valt mij op dat de mensen die in de kabelbaan stappen heel netjes en vriendelijk zijn. Helemaal boven gekomen blijven wij overigens niet te lang, het is toch de armste wijk van Medelinn.

Sloppenwijk Medelin in Colombia

kabelbaan sloppenwijk

Stedentrip Medelinn

Sloppenwijk Medelinn

Stedentrip naar Medelinn

Santo Domingo

3. Plaza Botera

Wij bezoeken het Plaza Botera. Dit is een druk plein met tientallen grote beelden van de kunstenaar Fernando Botera uit Medelinn. De beelden geven mensen of dieren weer. Er is een bijbehorend museum. Op het plein tref je goochelaars en straatmuzikanten aan. Verder veel restaurantjes. Een leuk druk plein om rond te slenteren of even op een bankje te zitten om het straatbeeld te aanschouwen.

Stedentrip naar Medelinn

Dit was mijn stedentrip naar Medelinn en ik heb het geweldig naar mijn zin gehad. Ik vind het een stad met contrasten. Aan de ene kant het rijke welvarende deel en aan de andere kant van de stad de sloppenwijken.

De inwoners van Medelinn zijn heel vriendelijk en ik heb alleen maar positieve ervaringen gehad. Deze stedentrip naar Medelinn is voor ons dan ook een geslaagde reis en het smaakt naar meer! Een minpuntje; We gaan alledrie met een enorme verkoudheid het vliegtuig in.

Ben jij ook in Medelinn geweest? Hoe heb jij het ervaren? Ik ben benieuwd.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.