Home CaribbeanSint Eustatius Sint Eustatius ongehaast en ongerept

Sint Eustatius ongehaast en ongerept

by sandra
9 comments
Sint Eustatius ongehaast en ongerept

Sint Eustatius is een klein eiland in de Caribbean wat rust uitstraalt en de hartverwarmende bevolking ongehaast door het leven gaat. Sint Eustatius, in de volksmond ook wel Statia genoemd, heeft een indrukwekkende geschiedenis en ongerepte natuur zowel boven als onder water waarvan met name de slapende vulkaan de Quill absoluut het hoogtepunt is. Je kunt gerust zeggen dat Sint Eustatius ongehaast en ongerept is.

Vanuit Nederland  zou ik niet zo snel bedenken om hier op vakantie te gaan. Nadat ik het eiland, op uitnodiging van vrienden om hun 30 jarig huwelijk te vieren, heb bezocht ben ik helemaal om.

Naast het heerlijke Caribische feest met een prachtige ceremonie in de kerk in Oranjestad was het bezoek ook een mooie gelegenheid om de omgeving te verkennen en “The Quill” te beklimmen.

Sint Eustatius, ongehaast en ongerept

feest

Ongehaast

Wij vlogen met Winair vanaf Sint Maarten in 20 minuten naar Sint Eustatius. Sylvester heeft hier in 2014 een half jaar gewerkt en heeft er een hele fijne tijd gehad. Vanuit Bonaire vliegt hij nog regelmatig voor zijn werk naar Sint Eustatius (en Saba).
Ik ben destijds niet in de gelegenheid geweest om hem op te zoeken omdat ik vanuit Nederland bezig was de verhuizing naar Bonaire te regelen. Het wordt dus tijd om kennis te maken met de bevolking.

Direct bij aankomst op het vliegveld werd ik ontzettend leuk verwelkomd door de lokale bevolking. De dagen erna kwam daar in ieder geval geen verandering in. Het viel mij op dat iedereen elkaar begroet. Ik heb in die twee dagen nog nooit zoveel gezwaaid naar mensen als hier op Sint Eustatius. Het eiland kent weinig toerisme. Vaak zijn het dan ook dagjesmensen van naburige eilanden. Statia is geliefd onder natuurliefhebbers en wandelaars.

Sint Eustatius ongehaast en ongerept

View Quill

Ligging

Statia behoort sinds 10-10-2010 tezamen met Saba en Bonaire tot de BES-eilanden met de status van openbaar lichaam. Deze eilanden zijn een bijzondere gemeente van Nederland. Statia heeft bijna 4.000 inwoners. Samen met Saba en Sint Maarten behoort het tot de Bovenwindse Eilanden.

Statia heeft een totale oppervlakte van 21km2. De buurlanden zijn St. Kitts-Nevis en Saba. Aan de westkant van Statia ligt de Caribische Zee en aan de oostkant de Atlantische Oceaan.

Sint Eustatius ongehaast en ongerept

kaart Sint Eustatius

Hoofdstad van Statia

In het midden aan de westkant van het eiland ligt de historische hoofdstad Oranjestad. In de 17e en 18e eeuw was deze stad een belangrijk handelscentrum met vele pakhuizen langs de kust. Koopvaardijschepen uit Europa, Afrika en Amerika legden in de haven aan.
Sylvester heeft overigens in 2014 in de hoofdstad, in deze straat, gewoond. Ik heb kennis gemaakt met het bejaard Amerikaans echtpaar waar Sylvester het appartement van huurde. Wat waren ze verrast ons te zien en wat waren zij gastvrij.

Sint Eustatius ongehaast en ongerept

Oranjestad

Fort Oranje en een beetje geschiedenis

Als je Fort Oranje bezoekt ontkom je niet aan de geschiedenis. Het Fort ademt namelijk geschiedenis enne…..de kanonnen staan niet op scherp.

Achtergrond informatie

Christopher Columbus ontdekte tijdens de grote ontdekkingsreis van 1493 Sint Eustatius. Sindsdien is het wel tweeëntwintig  keer veroverd. In 1816 werd het eiland definitief Nederlands grondgebied.
In 1629 bouwden de Fransen een fort maar enkele jaren later namelijk in 1636 werd Statia veroverd door Nederland. De Nederlanders (Zeeuwen) breidden dit fort uit en noemden het Fort Oranje.

Dertien saluutschoten

Sint Eustatius werd een belangrijke doorvoerhaven. De Nederlanders leverden wapens aan de Amerikanen toen Amerika een vrijheidsstrijd begon tegen Engeland. Toen het onafhankelijke Amerikaanse schip “de Andrew Doria” de haven bij Oranjestad naderde klonken dertien saluutschoten als eerbetoon aan de overheid op Statia. Fort Oranje antwoordde met elf kanonslagen en hiermee was Nederland het eerste land ter wereld dat de Verenigde Staten erkende als onafhankelijke staat. Na de Amerikaanse Revolutie bereikte de welvaart op Statia zijn hoogtepunt in 1795.

Bron: Toeristenbureau Sint Eustatius

Sint Eustatius ongehaast en ongerept

Fort Oranje Sint Eustatius

Sint Eustatius ongerept en ongehaast

Fort Oranje

Statia nu

Het tegenwoordige Statia ademt nog steeds een en al historie zowel boven als onder water. Vind je een blauwe kraal (Blue Beads) dan kom je zeker nog eens terug naar Statia. Deze Blue Beads was in de 17e eeuw het lokale betaalmiddel. Sylvester heeft als afscheid deze Blue Beads ontvangen, een heel mooi gebaar van de Statianen. De Nederlandse West-Indische Compagnie gebuikte deze kralen bij de handel in tabak, katoen, rum en slaven. Als je geluk hebt vind je deze kraal in zee.

Sint Eustatius ongehaast en ongerept

Ongerepte stranden van Statia

Statia is geen strandbestemming met hagelwitte zandstranden en azuurblauwe zee maar heeft vulkanische grijze zandstranden. Een zon, zee, strandliefhebber zoals ik moet dan toch een kijkje gaan nemen op de stranden van Statia. Het strandleven op Statia is authentiek en het leuke is dat je hier geen massatoerisme vindt.

Statia heeft drie stranden namelijk Oranje Beach, Zeelandia Beach en Lynch Beach. Twee van de drie stranden heb ik bezocht.

Oranje Beach

Grenzend aan Lower Town, heeft grijs zand en is het meest veilige strand waar je heerlijk kunt zwemmen. Aan deze kant van het eiland zijn de golven laag en er is geen gevaarlijke onderstroom in de branding.

Sint Eustatius ongehaast en ongerept

Oranje Beach

Zeelandia Beach

Zeelandia Beach is een 3,5 km lang donkergrijs zandstrand en ligt aan de Atlantische kust. Door de aanwezige sterke wind is het meer geschikt om een strandwandeling te maken of er te gaan vissen. Kijk uit voor de gevaarlijke onderstroom in de branding. Zwemmen wordt hier sterk afgeraden.

Sint Eustatius ongerept en ongehaast

Zeelandia Beach

Ongerepte natuur

Statia is een vulkanisch eiland met drie verschillende landschappen.

  1. Noorden: heuvelachtig met vijf uitgedoofde kraters.
  2. Midden: vlak landschap
  3. Zuidoosten: de slapende vulkaan de “Quill”.

De slapende vulkaan de “Quill” van 600 meter hoogte is een must om te beklimmen. Je doorkruist een prachtig tropisch regenwoud. Op zaterdagochtend beklom ik onder begeleiding van een gids de “Quill”. Het is een pittige klim naar de top maar het is absoluut het hoogtepunt van St. Eustatius.

eilandhoppen in de Caribbean

Quill

Sint Eustatius ongehaast en ongerept

Quill

White Wall

White Wall gelegen in het zuidelijkste punt van Sint Eustatius wordt zo genoemd vanwege de aanwezigheid van een grote witte rotsblok.  Vanaf dit punt heb je een goed zicht op het naast gelegen eiland St. Kitts.

Sint Eustatius ongehaast en ongerept

White Wall

Slavenpad

Naast tabak, katoen en rum werden in de 18e eeuw ook slaven verhandeld. Vanaf de haven loop je via het slavenpad naar boven waar je uitkomt bij Fort Oranje.

Sint Eustatius ongehaast en ongerept

Slavenpad

Na twee dagen komt er een einde van mijn bezoek. Ik heb genoten van Sint Eustatius ongehaast en ongerept met haar bijzondere bevolking. Ik wil ook onze vrienden Maurice en Ingrid bedanken voor hun gastvrijheid. Het weekend was helemaal TOP!

Ben jij ook op Sint Eustatius geweest? Vind jij het leven ook ongehaast en ongerept of heb ik je enthousiast gemaakt om naar Sint Eustatius te gaan? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Dit vind je misschien ook leuk

9 comments

Math september 10, 2016 - 6:24 pm

Geweldig mooi

Reply
sandra september 10, 2016 - 7:18 pm

Dank je, Math!

Reply
Mieke september 10, 2016 - 6:54 pm

Ik heb weer genoten van je verhaal!

Reply
sandra september 10, 2016 - 7:18 pm

Hi Mieke, dank je voor je compliment. Dat is ook wat ik heel graag wil bereiken.

Reply
Silvia september 11, 2016 - 8:17 am

Ja Sandra wat zal ik zeggen net zoals Mieke heb ik ook weer genoten van je verhaal. Prachtig ?

Reply
sandra september 11, 2016 - 1:28 pm

Dank je, Silvia

Reply
Truus september 15, 2016 - 3:34 pm

Leuk om te lezen Sandra, Ik kwam per toeval op deze pagina!

Reply
sandra september 15, 2016 - 4:51 pm

Hi Truus, wat leuk je reactie. Fijn om te “horen” dat je het leuk vindt.

Reply
Bonno booms juli 8, 2022 - 10:26 am

Goede middag beste
Ik ben op statia geweest, veel gezien,
Ben in corona tijd geweest,en ben zelf niet gevaccineerd.
Daar werd je behandelt als, iemand die speciaal zou zijn.
Moesten het langs in quarantaine.
Het eiland is erg mooi, zou meteen terug gaan!
Vriendelijke mensen, weinig bevolking.
Wie weet,woon ik er snel.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.