Home Cambodja Siem Reap: bezoek een drijvend dorp

Siem Reap: bezoek een drijvend dorp

by sandra augustus 2, 2016 1 comment
Floating Village Siem Riep

‘Wegwezen, ik wil hier nu weg’, roep ik angstig naar Sylvester en Bas wanneer een Aziatisch jongetje met een dikke slang om zijn nek aanstalten maakt om dat enge beest om míjn nek te leggen. Op dat moment kan ik op de vlonder in het drijvend dorp in Siem Reap geen kant op.  In een kooi ligt een krokodil van zeker vijf meter lengte met de bek wagenwijd open te wachten op een lekker hapje en wanneer ik nogmaals goed kijk zie ik er nog meer onder een afdakje liggen. Ik sta te trillen op mijn benen.

We bevinden ons in het drijvende dorp Chong Kneas, in de buurt van Siem Reap. Nadat we die ochtend met een local Angkor Watt bezocht hadden, bood hij ons aan dit drijvende dorp van het meer Tonle Sap te laten zien en zijn we met zijn tuk tuk op pad gegaan. 

Wil je het dagelijks leven mee maken op het water? Bezoek dan een drijvend dorp in Siem Riep. De mensen in het drijvend dorp wonen in kleine bootjes en leven van de visvangst en handel vanuit hun boten. Als het waterpeil te hoog wordt dan verplaatsen de inwoners zich weer naar een ander deel van de rivier.

bezoek een drijvend dorp in Siem Reap


In de omgeving van Siem Riep zijn drie drijvende dorpen te vinden:


 

1. Chong Kneas

Op het moment toen wij (in 2011) dit drijvend dorp bezochten, wist ik het nog niet maar over Chong Kneas is veel negatief nieuws geschreven. Je wordt namelijk gewaarschuwd voor oplichterij. Op sommige plekken stopt de boot om je over te halen om voor een bedrag van USD 50,– rijst te kopen voor de kinderen terwijl deze rijst helemaal niet bij hen terecht zou komen. Die ervaring heb ik gelukkig niet gehad maar er wordt ook gewaarschuwd voor kinderen met waterslangen om hun nek. En daar kan ik wel over meepraten; als je net zoals ik er bang voor bent laat het niet blijken want kinderen hebben dan dikke pret. Ook wordt gezegd dat er een krokodillenboerderij is maar in werkelijkheid liggen de krokodillen opeengestapeld in een veel te klein hok. 

Een entree kaartje voor het boottochtje kost je USD 30,– p.p.  De bootmaatschappij is in handen van een particuliere onderneming. Helaas, zien de arme inwoners  niets terug van het geld wat je hebt betaald voor je kaartje.

een drijvend dorp in Siem Reap

2. Kompong Phluk

Dit drijvend dorp heeft ondanks zijn vele bezoekers zijn echtheid niet verloren en het boottochtje zou mooi en aangenaam zijn. Je vindt hier geen krokodillen of kinderen met slangen om hun nek. Nadeel van Kampong Pluk is dat het klein is en daarom is de boottocht ook veel te kort. De meeste bezoekers vinden daarom het entree geld van USD 20,– p.p. niet in verhouding staan. Bovendien is de bootmaatschappij in handen van een particuliere onderneming. Ook hier zien de inwoners niets van dit geld terug. Desalniettemin is deze tour een prima alternatief als je geen tijd hebt om naar Kompaan Khleang te gaan.

3. Kompaan Khleang

Mocht je besluiten naar een drijvend dorp in Siem Riep te gaan dan wordt geadviseerd naar Kompaan Khleang te gaan.

  • Dit dorp zou het meest authentiek zijn.
  • Er komen minder bezoekers omdat de meeste tuk-tuk chauffeurs het te ver weg vinden en de voorkeur hebben om     toeristen naar de dichtbij gelegen Chong Kneas en Kampong Phluk te brengen.
  • Dit zou het mooiste dorp zijn. Er wonen 1800 families en 6000 mensen samen. Er zijn scholen en ziekenhuizen. In principe alles wat je in een gemeenschap kunt verwachten.

 


Drijvend dorp in Siem Reap: mijn ervaring


Zoals gezegd zijn we met de tuk tuk naar het drijvend dorp Chong Kneas in Siem Reap gereden. De local brengt ons naar de kassa waar wij USD 40,00 betalen voor twee kaartjes.

Vervolgens stappen wij in een long tail boot waar wij op een keukenstoel plaatsnemen. Ik heb een wrang gevoel omdat dit boottochtje zo duur is. In Cambodja proberen ze overal geld te vangen. Dat begrijp ik ook wel vooral als je ontzettend arm bent en je moet overleven. Het trieste is dat het geld wat ik betaal niet terecht komt bij de mensen die hier wonen, volgens onze gids. Het voelt niet goed dat ik een kijkje neem in de achtertuin terwijl de mensen er niets van krijgen en de bootmaatschappij alleen maar rijker wordt. 

een drijvend dorp in Siem Reap


Leven in het drijvend dorp in Siem Reap


Langzaam varen wij langs boten waar complete gezinnen wonen. Zij wassen zich in de rivier, zwemmen, doen hun behoefte en drinken van het water. Dit is gewoon niet te bevatten als je ziet hoe vies het water is. Bovendien druipt de armoede er vanaf. Zo triest.


Restaurant in het drijvend dorp in de omgeving van Siem Reap


We worden op een drijvend restaurant afgezet om iets te gaan bekijken. Er zijn twee kooien in het water gebouwd. Ik heb eigenlijk niet direct door wat het is, maar dan schrik ik mij helemaal wezenloos. Er ligt namelijk een krokodil van vijf meter met de bek open als een standbeeld voor mijn neus. Wanneer ik nog eens goed kijk, zie ik nog veel meer krokodillen liggen onder een afdakje. Inmiddels sta ik wankel op mijn benen.

Een klein jongetje met een dikke slang om zijn nek valt een paar toeristen lastig. Ik heb het niet echt op krokodillen en slangen en al helemaal niet als het zich afspeelt op een paar vierkante meter op het water waar je geen kant op kunt. Wie zegt mij dat er niet nog meer krokodillen in het wild rondzwemmen. Enfìn, dat kind heeft mij in zijn vizier en maakt aanstalten naar mij te komen. Hij ziet natuurlijk dat ik mij oncomfortabel voel. Dat vindt hij wel interessant. Eerlijk gezegd, wil ik maken dat ik weg kom maar kan geen kant op.


Weg wezen uit het drijvend dorp in Siem Reap


Dus ik roep als een dwaas dat we hier weg moeten wezen en wel direct. Gelukkig ligt onze boot gunstig. Ik spring in de boot en Sylvester en Bas komen er direct achteraan. Ze zien mijn paniek. Omdat wij de enigen op de boot zijn, kunnen wij direct wegvaren. Tenminste dat denk ik. We zijn nog niet weg of de motor van de boot valt uit. Man, dat heb ik weer.

In een mum van tijd liggen rondom onze boot kleine bootjes. De mensen die in de boot zitten komen bedelen en/of iets verkopen. In één bootje zit een hele oude vrouw met haar blinde man. In een ander bootje zitten vrouwen met baby’s.

Het ergste is nog wel dat het jongetje met die slang weer naar mij komt. Net op tijd springt de motor van de boot weer aan en kunnen wij verder varen. Ik ben zo opgelucht als we een tijdje later weer veilig aan wal staan.

een drijvend dorp in Siem Reap

Voor mij geen drijvend dorp meer en wil  nog maar één ding en dat is liggen op een tropisch strand en verheug mij op het paradijselijk eiland Koh Rong

Ben jij ook in een Drijvend Dorp in de omgeving van Siem Reap geweest? Voor welk heb jij gekozen en hoe heb jij het ervaren?

1 comment

Dit vind je misschien ook leuk

1 comment

Silvia oktober 9, 2016 at 6:55 pm

Mooi Sandra dat was een heel avontuur toen ?

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.