Home AzieCambodja Siem Reap: bezoek een drijvend dorp

Siem Reap: bezoek een drijvend dorp

by sandra
1 comment
Floating Village Siem Riep

‘Wegwezen, ik wil hier nú weg’, roep ik angstig naar Sylvester en Bas wanneer een Aziatisch jongetje met een dikke slang om zijn nek aanstalten maakt om dat enge beest om míjn nek te leggen. Op dat moment kan ik op de vlonder in het drijvend dorp in Siem Reap geen kant op.  In een kooi ligt een krokodil van zeker vijf meter lengte met de bek wagenwijd open te wachten op een lekker hapje en wanneer ik nog eens goed kijk zie ik meerdere krokodillen opeengestapeld in een veel te klein hok onder een afdak liggen. Ik sta te trillen op mijn benen.

 

een drijvend dorp in Siem Reap

 

Drijvend dorp in Siem Reap, Chong Kneas

We bevinden ons in het drijvende dorp Chong Kneas, in de buurt van Siem Reap. Na ons bezoek aan Angkor Watt, die ochtend, wil een local ons naar een drijvend dorp aan het ‘Tonle Sap’ meer  brengen. Ondanks dat we niet weten waar we precies naar toe gaan,  stappen we in zijn tuk tuk. Het is een aardige en vriendelijke jongen, die ons al naar meerdere plekken gebracht heeft.

Op de plaats van bestemming stappen we – voordat we bij het loket van de bootmaatschappij betaald hebben –  in een longtailboot en nemen plaats op een plastic keukenstoel.
Voor dit boottochtje betalen wij  omgerekend USD 40,00. Voor Cambodjaanse begrippen heel veel geld. De bevolking is ontzettend arm, moet zien te overleven en het trieste is dat het geld niet terecht komt bij deze mensen. Het voelt daarom niet goed dat ik in de achtertuin van die arme mensen vaar terwijl de bootmaatschappij steeds rijker wordt en nu zit ik dus met een dubbel gevoel in dat bootje.

een drijvend dorp in Siem Reap


Leven in het drijvend dorp in Siem Reap


De mensen in het drijvend dorp wonen in kleine bootjes, leven van de visvangst en handel vanuit hun boten. Zij wassen zich in de rivier, zwemmen, doen hun behoefte en drinken van het water. Dit is gewoon niet te bevatten als je ziet hoe vies het water is.


Restaurant in het drijvend dorp in de omgeving van Siem Reap


Op een drijvend vlot, waarop een restaurant gebouwd is, moeten we uit de boot om ‘iets’ te gaan bekijken. In het water zijn twee kooien gebouwd. Ik heb geen idee wat het is, maar dan schrik ik mij helemaal wezenloos. Er ligt namelijk een krokodil van zeker vijf meter lengte met de bek wagenwijd open als een standbeeld naar mij te staren. Wanneer ik nog eens goed kijk, zie ik nog veel meer krokodillen liggen onder een afdak.  Niet gek dat ik wankel op mijn benen sta.

Een stukje verderop valt een klein jongetje met een dikke slang om zijn nek enkele toeristen lastig. Ik heb het niet echt op krokodillen en slangen en doe het in de broek van angst, al helemaal als het zich afspeelt op een paar vierkante meter op een vlot  waar je geen kant op kunt. Wie zegt mij dat er niet nog meer krokodillen in het wild rondzwemmen. Helaas heeft dat kind in de gaten dat ik mij oncomfortabel voel en vindt dat natuurlijk interessant en maakt aanstalten mij te benaderen.  Ik wil maken dat ik weg kom maar kan geen kant op.


Weg wezen uit het drijvend dorp in Siem Reap


Dus roep ik als een dwaas dat we hier weg moeten wezen en wel direct. Gelukkig ligt onze boot gunstig en ik spring erin. Sylvester en Bas volgen direct. Ze zien mijn paniek. Omdat wij de enigen op de boot zijn, kunnen wij direct wegvaren. Tenminste, dát denk ik. We zijn nog niet weg of de motor van de boot valt uit. Man, dat heb ik weer.

Ik weet niet waar ze vandaan komen maar in een mum van tijd liggen allerlei kleine bootjes rondom onze boot.
De mensen die in de boot zitten komen bedelen en/of iets verkopen. In één bootje zit een hele oude vrouw met haar blinde man en in een ander bootje zitten vrouwen met baby’s.

Het ergste is nog wel dat het jongetje met die slang weer naar mij komt. Net op tijd springt de motor van de boot weer aan en varen wij weg. Opgelucht haal ik weer adem wanneer ik zie dat we niet achtervolgd worden en een tijdje later veilig aan wal komen.  Voor mij echt geen drijvend dorp meer. Ik ben er helemaal klaar mee.

een drijvend dorp in Siem Reap

 


Tips: In de omgeving van Siem Riep zijn drie drijvende dorpen te vinden:


 

1. Chong Kneas

Op het moment toen wij – in 2011 – dit drijvend dorp bezochten, wist ik het nog niet maar over Chong Kneas is veel negatief nieuws geschreven. Je wordt namelijk gewaarschuwd voor oplichterij. Op sommige plekken stopt de boot om je over te halen om voor een bedrag van USD 50,– rijst te kopen voor de kinderen terwijl deze rijst helemaal niet bij hen terecht zou komen. Die ervaring heb ik gelukkig niet gehad maar er wordt ook gewaarschuwd voor kinderen met waterslangen om hun nek. En daar kan ik wel over meepraten; als je net zoals ik er bang voor bent laat het niet blijken want kinderen hebben dan dikke pret. Ook wordt gezegd dat er een krokodillenboerderij is maar in werkelijkheid liggen de krokodillen opeengestapeld in een veel te klein hok.

Een entree kaartje voor het boottochtje kost je USD 30,– p.p.  De bootmaatschappij is in handen van een particuliere onderneming. Helaas, zien de arme inwoners  niets terug van het geld wat je hebt betaald voor je kaartje.

 

2. Kompong Phluk

Dit drijvend dorp heeft ondanks zijn vele bezoekers zijn echtheid niet verloren en het boottochtje zou mooi en aangenaam zijn. Je vindt hier geen krokodillen of kinderen met slangen om hun nek. Nadeel van Kampong Pluk is dat het klein is en daarom is de boottocht ook veel te kort. De meeste bezoekers vinden daarom het entree geld van USD 20,– p.p. niet in verhouding staan. Bovendien is de bootmaatschappij in handen van een particuliere onderneming. Ook hier zien de inwoners niets van dit geld terug. Desalniettemin is deze tour een prima alternatief als je geen tijd hebt om naar Kompaan Khleang te gaan.

3. Kompaan Khleang

Mocht je besluiten naar een drijvend dorp in Siem Riep te gaan dan wordt geadviseerd naar Kompaan Khleang te gaan.

  • Dit dorp zou het meest authentiek zijn.
  • Er komen minder bezoekers omdat de meeste tuk-tuk chauffeurs het te ver weg vinden en de voorkeur hebben om     toeristen naar de dichtbij gelegen Chong Kneas en Kampong Phluk te brengen.
  • Dit zou het mooiste dorp zijn. Er wonen 1800 families en 6000 mensen samen. Er zijn scholen en ziekenhuizen. In principe alles wat je in een gemeenschap kunt verwachten.

Voor mij geldt voorlopig geen drijvend dorp meer en wil  nog maar één ding en dat is liggen op een tropisch strand en verheug mij op het paradijselijk eiland Koh Rong

Note: ik bezocht het drijvend dorp in 2011

Ben jij ook in een Drijvend Dorp in de omgeving van Siem Reap geweest? Voor welk heb jij gekozen en hoe heb jij het ervaren?

Dit vind je misschien ook leuk

1 comment

Silvia oktober 9, 2016 - 6:55 pm

Mooi Sandra dat was een heel avontuur toen ?

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.