Home Portugal Wat te doen in sfeervol Porto: slenteren, eten en wijn drinken

Wat te doen in sfeervol Porto: slenteren, eten en wijn drinken

by sandra
4 comments
Wat te doen in sfeervol Porto: slenteren, eten en wijn drinken

Wat doe je als je met Portugezen op stap bent in een sfeervolle stad als Porto? Juist, slenteren, (vis) eten en wijn drinken. We zijn goed en wel geland op vliegveld Porto en nog geen uur later zitten wij met onze vrienden in het gezellige restaurant Brasao Cervejaria Aliados in Porto. Het is lunchtijd en Portugezen stromen naar binnen en daarom mogen we in eerste instantie maar een uur blijven; het worden er uiteindelijk tweeënhalf uur. We hebben veel bij te kletsen en hierbij drinken we een rode wijn uit de Douro vallei, een bekend natuur- en wijngebied ten noorden van Porto.

Dan slaat de onrust toe. Het is al half 3 en het wordt tijd om Porto te verkennen voordat de dag om is. Porto is een sfeervolle stad om door heen te slenteren. Porto heeft historische plekken en is nog authentiek en lokaal. De stad is gelegen op een heuvel langs de rivier de Douro en wordt ook wel de stad van de bruggen genoemd waarvan de Louis I brug, de bekendste is.

Wat te doen in sfeervol Porto: slenteren, eten en wijn drinken

Na onze uitgebreide lunch slenteren we nog een paar uur door het sfeervolle Porto. Ondanks dat Porto heuvelachtig is en flink wat hellingen en trappen heeft, leent de stad zich goed om te wandelen. De bezienswaardigheden liggen op loopafstand. De tram is een goed alternatief maar wij maken er geen gebruik van.

Avenida dos aliados

Vanaf het restaurant, gelegen boven op een heuvel slenteren wij naar beneden richting de rivier. We bevinden ons op de hoofdstraat van Porto. Van boven af gezien het begin van een groot plein dat meer op een boulevard lijkt. Aan dit plein liggen statige gebouwen in neoclassicistische en romaanse architectuur. Op diverse gebouwen zijn  beelden aangebracht  met blote lichamen.

In deze huizen zijn banken, juweliers en galeries gevestigd. Aan de kop van het plein staat het stadhuis, een imposant gebouw met een grote toren, gebouwd in de eerste helft van de 20e eeuw.

Regelmatig vinden op dit plein evenementen plaats. Wanneer wij er zijn wordt een podium opgebouwd. Tijdens Oud/Nieuwjaar zal hier een groot feest plaatsvinden.

Wat te doen in sfeervol Porto: slenteren, eten en wijn drinken

Beursgebouw oftewel Palácio da Bolsa 

We komen langs een monumentaal pand met een park voor de deur. Hier ligt het voormalige beursgebouw waar tot de jaren ’90 alle commerciële transacties van de stad plaats vonden. Het is een grote toeristische bezienswaardigheid. Je kunt het van binnen bezichtigen en de zalen bekijken. Wij slenteren echter verder naar het station.

 Station São Bento

Sao Bento is het centrale station van Porto. Ondanks dat het een grote toeristische trekpleister is, moet je dit gebouw zowel van binnen als van buiten bewonderen. De stationshal is werkelijk prachtig versierd met tableaus van Azulejos. Op deze blauw-witte tegeltjes zijn Portugese taferelen en gebeurtenissen in de Portugese geschiedenis afgebeeld.

Wat te doen in sfeervol Porto: slenteren, eten en wijn drinken

Azulejos

Overal in Portugal, waar je ook bent, vind je deze prachtige beschilderde tegels op gevels en interieurs van woonhuizen, kerken, restaurants, winkels en treinstations. Ik kwam ze zelfs tegen op onderzetters, magneten en ander decoratie artikelen. Deze azulejos dateren uit de 15e eeuw, toen Portugese koningen deze blauw-witte tegels ontdekten bij de Arabieren.

Enkele voorbeelden van deze Azulejos.

Ribeira

Deze wijk, gelegen aan de rivier de Douro, moet je zeker bezoeken. Ribeira staat op de wereld erfgoedlijst van Unesco.  Slenter door de smalle kleurrijke straatjes en plof neer in de piepkleine restaurants of op een van gezellige terrasjes.

Wat te doen in sfeervol Porto: slenteren, eten en wijn drinken

Wat te doen in sfeervol Porto: slenteren, eten en wijn drinken

Dom Louis I brug

Wandel langs de kade en bewonder deze vierhonderdmeter lange brug die Porto verbindt met Vila Nova de Gaia. Deze indrukwekkende brug bestaat uit twee lagen. Onderlangs rijden de auto’s en bovenlangs de metro. Voetgangers kunnen echter terecht op beide lagen.

Wat te doen in sfeervol Porto: slenteren, eten en wijn drinken

Wat te doen in sfeervol Porto: slenteren, eten en wijn drinken

Ondanks dat we niet alles hebben kunnen zien, hebben wij wel een indruk van deze sfeervolle stad gekregen. Het proeft naar meer en ik wil zeker nog eens terug om tevens de Douro Vallei te verkennen.

Voor ons wordt het echter langzaam tijd om richtig onze parkeerplaats te lopen. Wij overnachten in Estarreja en eten ’s avonds in Aveiro in een visrestaurant. De volgende dag vertrekken wij naar Lissabon.

Porto is mijns inziens een sfeervolle stad waar je heerlijk kunt slenteren, eten en wijn drinken.

Ben jij al eens in sfeervol Porto geweest? Welke bezienswaardigheden mag je volgens jou niet overslaan?

 

Dit vind je misschien ook leuk

4 comments

Peter van Gool februari 4, 2018 - 6:26 pm

Fascinerende stad om een dag doorheen te dwalen! Leuke kroegjes en heerlijk visrestaurantjes. De port is hier gemeengoed.

Reply
sandra februari 4, 2018 - 9:52 pm

Jij bent dus ook al Portugal fan, Peter. Voor die leuke kroegjes en visrestaurantjes doen we het voor, toch.

Reply
ilse februari 6, 2018 - 12:27 pm

Ow ja, portjes drinken alleen al 🙂
Jullie hebben toch veel gezien Sandra!

Reply
sandra februari 6, 2018 - 10:01 pm

Precies, Ilse. Het was gewoon gezellig. Daarvoor gingen we eigenlijk.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.