‘Drive on, drive on please’, roepen Sylvester en ik in koor tegen onze taxichauffeur, die ons van het vliegveld Bandah Aceh naar de ferry brengt. We zijn al zo lang onderweg vanuit Nederland, ontzettend moe en willen maar één ding namelijk de laatste boot van 16.00 uur naar Pulau Weh zien te halen.
Bandah Aceh
Een beetje sneu is het wel en we voelen ons ongemakkelijk. We zijn in het noordelijkste puntje van Sumatra, dat in 2004 zwaar getroffen is door de tsunami. Het is het jaar 2012. ‘Iedereen heeft wel een familielid of goede vriend verloren, vertelt de vriendelijke taxichauffeur. Het is afschuwelijk! De beelden van de ramp, die we destijds op tv zagen flitsen voorbij. We zijn er stil van. Als we langs de massagraven, het museum en het research centrum rijden wil de chauffeur stoppen om ons de ‘bezienswaardigheden’ te laten zien. Vriendelijk leggen wij uit dat we graag de laatste boot willen halen en vragen naar zijn nummer voor het geval wij alsnog een rondleiding op een ander tijdstip wensen.
Met de fast-ferry van Balohan Harbor naar Pulau Weh
In de wachtruimte hebben wij veel bekijks, worden aangeraakt en mensen willen foto’s van ons maken. Anno 2012 verwacht je dat niet meer en het blijft een bijzondere gewaarwording. In 1996 backpackten we voor het eerst door Sumatra en er is nog weinig veranderd.
De boot vertrekt en ongeveer 45 minuten later staan we gammel – en een beetje misselijk van het gewiebel van de boot – op de pier van Pulau Weh.
Tip: Er gaat iedere dag om 10.00 en 16.00 uur een fast-ferry.
Op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag om 8.00 uur en op maandag om 7.00 uur.
De slow-boot gaat dagelijks om 07.30 uur, 10.30 en 14.30 uur. Deze duurt twee uur.
Kosten: Slow-boot rond de EUR 2,00, Fast-Ferry rond de EUR 5,00.
Pier van Pulau Weh
Op de pier worden we aangesproken door een vriendelijke jongen. Hij kan ons met zijn motor naar Gapang Beach brengen, zegt hij. Mijn bedenkingen of wij met zijn drieën en bagage op zijn motor passen slaat hij in de wind. Trots loopt hij naar zijn motor met zijspan. Mijn keuze is snel gemaakt als ik zie dat de bus naast ons volgepropt wordt en we als sardientjes op elkaar zouden zitten.
Pulau Weh: op weg naar Gapang Beach
We crossen over het bergachtige en bochtige eiland met zijn weelderige plantengroei. Geiten en koeien grazen langs de weg en we genieten van prachtige vergezichten over de baai. Wanneer we moeten uitwijken voor een tiental brutale apen die over de weg lopen, ben ik blij dat we er zonder kleerscheuren vanaf komen.
Gapang Beach
De komende vijf dagen blijven wij bij Lumba Lumba Duikschool, gelegen op Gapang Beach. Een prachtige baai met hagelwit zand strand en hoge palmbomen die schuin hangen en het water nog net niet reiken. Gekleurde bootjes liggen op het strand.
Bij de duikschool hebben wij een bungalow gehuurd. Sylvester en Bas gaan hier de komende dagen duiken. Bas gaat zijn junior duikbrevet halen.
Restaurantjes in Gapang Beach
Naast de duikschool bevinden zich een aantal lokale restaurantjes. Regelmatig gaan wij bij Mama Jungle’s, het eerste restaurantje naast de duikschool, eten. De kokkin kookt op een traditionele wijze. Er wordt een kuil in de grond gegraven waarin een vuurtje gestookt wordt. Het eten wordt hier ingepakt met bladeren en als het ware begraven. Daarna moet het drie à vier uur garen. Omdat het vrij langzaam gaat bestellen we het eten een dag van tevoren. Het is heel bijzonder en de smaak is echt heerlijk. ‘s Morgens zien we de kokkin naar de markt gaan om het voedsel op te halen. Zo is ze dus voor die ene maaltijd een hele dag bezig, maar op het aangegeven tijdstip kunnen wij zo aanschuiven.
Waarom Pulau Weh?
Dit bounty eiland is een heerlijk bestemming om bij te komen van je rondreis door Sumatra of als je van plan bent om te gaan duiken dan is dit wel één van de mooiste duikgebieden in Zuidoost-Azië. Dit tropische eiland, dat nog niet ontdekt is door het grote publiek, wordt namelijk omringd door prachtige koraalriffen en tropische vissen. Ook boven water heeft dit tropische eiland een prachtige natuur en schitterende baaien omringd met tropische planten.
Omdat ikzelf niet meer duik amuseer ik mij rondom de duikschool. Samen met nog een Nederlandse moeder, waarvan het gezin ook duikt, vertellen wij – tussen de twee bootduiken van onze gezinnen door – over onze backpack reizen door Zuidoost Azië, die we sinds de jaren ’90 maken. Verder bestaat mijn dag uit lezen, op het strand liggen en af en toe een duik nemen in de zee.
Iedere dag tussen 15.00 en 16.00 uur komt Mama Donut voorbij met haar zelfgemaakte donuts. Na een fantastische duik is dit heerlijk smullen.
Reizen naar Pulau Weh
- Vanuit Kuala Lumpur, Penang, Jakarta, Batam en Medan gaan er dagelijks meerdere vluchten naar Bandah Aceh.
- Vanuit Bandah Aceh gaan er slow- en fastboten naar Pulau Weh.
- Vanaf Medan gaan er bussen naar Bandah Aceh.
Wanneer je op zoek bent naar een prachtige duikplek in een nog authentieke omgeving dan is Pulau Weh zeer de moeite waard.
Een ander authentiek eilandje is Gili Gede, een eiland voor de kust van Lombok.