Home Binnen Nederland Struinen in natuurgebied De Rug: Ommetje Maasdal Roosteren

Struinen in natuurgebied De Rug: Ommetje Maasdal Roosteren

by sandra
3 comments
Ommetje Maasdal Roosteren

Struinen in natuurgebied ‘De Rug’? Oog in oog staan met de grootste kudde Konikpaarden van het RivierPark Maasvallei? Cultuur snuiven aan de Pater Sangersbrug? En als afsluiting een ontbijtje bij Hotel Restaurant de Roosterhoeve? Klinkt dit aanlokkelijk? Loop dan het Ommetje Maasdal in Roosteren binnen Het Smalste Stukje Nederland in Limburg. 

Ommetje Maasdal Roosteren

Startpunt van Ommetje Maasdal is de Roosterhoeve. Samen met Anna-Marie ga ik op pad. Het is nog vroeg in de ochtend maar belooft een mooie winterdag te worden. Het zonnetje schijnt, ideaal wandelweer dus. Omdat het Ommetje Maasdal geen bewegwijzerde wandelroute is, maar je wél via het knopenlopen systeem je eigen route kunt samenstellen heb ik de Avenza Map op mijn smartphone geopend.

Ommetje Maasdal Roosteren

Aan de achterzijde van de Roosterhoeve

 


Ommetje Maasdal Roosteren: wandelen in natuurgebied de Rug


Wanneer we de straat uit lopen wandelen we nog op een verhard pad. In de verte schittert de Roosterhoeve in de zon, de paarden grazen in de wei. Al snel laten we het dorp Roosteren achter ons en staan midden in natuurgebied De Rug, wat deel uitmaakt van RivierPark Maasvallei, een groen en afwisselend landschap. Hier stroomt de Maas dwars door het landschap. Ik kan urenlang struinen door dit gebied en al helemaal wanneer we oog in oog staan met deze prachtige konikpaarden. Wist jij dat ze regelmatig het Maaswater trotseren om op bezoek te gaan bij onze overburen?

Ommetje Maasdal Roosteren

Is dit toch niet schitterend?

 


Cultuur snuiven aan de Pater Sangersbrug:  Herdenkingspaneel WOI


De route leidt je in eerste instantie onder de Pater Sangersbrug door, maar om boven op deze grensbrug met Maaseik (B) uit te komen neem ik bij knooppunt 78 het houten klappoortje. Eerder passeerde ik dit punt al tijdens de drielandenfietsroute en de beleefdag per fiets.

In het weekend van 17 en 18 november 2018 organiseerden de gemeenten Maaseik (B), Selfkant (D) en Echt-Susteren een herdenking rond WO I met als thema ‘van ontwapening tot ontwapenend’. De herdenking stond  in het teken van de terugtocht en ontwapening van de Duitse troepen die huiswaarts keerden door “Het Smalste Stukje Nederland”.

Er is een prachtig herdenkingsmonument in de vorm van drie harten geplaatst. In deze harten hangen vredesslotjes.  Tijdens de onthulling was het te druk om het monument te bekijken, maar nu kan ik het in alle rust bewonderen. Hartjes op vele slotjes, maar ook het woordje ‘vrede’ zie ik regelmatig verschijnen.  Naast het monument staat het herdenkingspaneel met de benodigde informatie.

Ommetje Maasdal Roosteren

Herdenking WOI

Ommetje Maasdal Roosteren


Verder struinen door het landschap: ommetje Maasdal Roosteren


We lopen terug, gaan onder de brug door en struinen langs een meanderende rivier. Dit deel is het stukje Maas in Limburg zonder scheepvaart. Meegesleurde boomstammen op de oever duiden op hoge stroomsnelheid van de Maas. De bodem is drassig en we besluiten de dijk, die Roosteren en andere dorpjes langs de Maas beschermt tegen overstromingen, op te klimmen en genieten van prachtige vergezichten.

Ommetje Maasdal Roosteren

Maasbrug met uitzicht op de kerk in Maaseik (België).

Ommetje Maasdal Roosteren

Even struinen langs de oever

Ommetje Maasdal Roosteren

uitrusten met uitzicht

Ommetje Maasdal Roosteren

Aan de Maasoever Roosteren


Hotel Restaurant de Roosterhoeve


Wij zijn aangekomen bij onze start- en eindbestemming hotel restaurant de Roosterhoeve. Dit landelijk gelegen mooie, rustieke hotel restaurant is de ideale uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten. Regelmatig  organiseert de Roosterhoeve evenementen of biedt een leuk arrangement aan voor een vriendinnenweekend, Valentijn- of  wildarrangement. Ook was de Kersthappening eind november een groot succes.  Zelf nam ik in het asperge seizoen deel aan de culinaire wandeling.


Culinaire wandeling Roosteren


Dit deel van Limburg is een belangrijk aspergegebied. In 2018 organiseerde de Roosterhoeve  een culinaire wandeling waaraan ik heb deelgenomen. We bezochten Akker & Tuinbedrijf Marc Simons en kregen hier uitleg over het productieproces. Bij Hoeve Schettereind keken wij onze ogen uit naar de prachtige siertuin. Tenslotte aten we heerlijke sappige Limburgse asperges bij de Roosterhoeve, die door de landelijke omgeving nog beter smaakten. Kun jij ook niet wachten tot het aspergeseizoen weer begint?


Grensoverschrijdende fietsroutes


Ook kun je vanaf de Roosterhoeve de grensoverschrijdende knopenroute oppakken. Je fietst in vijf minuten naar  de markt van Maaseik in België. De route voert je langs de oevers van de Maasvallei naar de mooiste plekjes in Belgisch- en Nederlands Limburg. Je komt langs bedevaartsoord Heppeneert in België en fietst door het prachtige RivierPark Maasvallei om van daaruit het veerpont te nemen naar Het Smalste Stukje Nederland. Vervolgens fiets je dwars door het smalste stukje naar Duitsland, van waaruit je weer het meest westelijk punt van Duitsland kunt bezichtigen. Vergeet niet langs te gaan bij de varkentjes van Abdij Lillbosch.

Ommetje Maasdal Roosteren

Lekker wroeten


Vlam in de pan bij de Roosterhoeve


Na onze prachtige wandeling, waar we genoten hebben van het landschap en de konikpaarden, nemen we plaats in de brasserie om te ontbijten. De Roosterhoeve heeft diverse knusse zithoekjes waar je lekker kunt wegzakken in lederen fauteuils, eventueel vóór een knetterend haardvuur. Al eerder at ik er heerlijke vis in het traditionele restaurant waar klassieke Franse gerechten geserveerd worden. Regelmatig gaat er de vlam in de pan bij het bereiden van hun beroemde Chateaubriand Stroganoff.

Ommetje Maasdal Roosteren

Vlam in de pan


Ontbijten


Het ontbijtbuffet staat opgedekt klaar met verse broodjes plus verschillende soorten beleg hartig en zoet beleg. En wat ik zelf heel leuk vind: je krantje ligt hier klaar. Ik eet een heerlijk croissantje en geniet nog even na van de mooie wandeling. 

Ommetje Maasdal Roosteren
Ontbijt buffet
Ingang Roosterhoeve
Ommetje Maasdal Roosteren
Receptie
Ommetje Maasdal Roosteren
De Roosterhoeve
Ommetje Maasdal Roosteren
Ontbijten met Croissant en koffie
Ommetje Maasdal Roosteren
Nostalgisch krantje lezen
Ommetje Maasdal Roosteren
gezellig bloemetje
Brasserie
Restaurant

Feitjes


Wist je dat:

  • De Roosterhoeve met nog elf andere ondernemers in Het Smalste Stukje Nederland een Cittaslow supporter is?
  • Cittaslow supporters ondernemers en organisaties zijn die zich onderscheiden van anderen in hun branche?
  • Cittaslow een internationaal keurmerk voor gemeenten is, die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren?
  • Iedere Cittaslow gemeente dus de mogelijkheid heeft om supporters te benoemen?
  • Onthaasten en genieten centraal staat?
  • Ommetje Maasdal maar zes kilometer lang is?.
  • Tussen de Maas en het Julianakanaal het rustige natuurgebied Rivierpark Maasvallei ligt?
  • Deze wandelroute op het knopenloopsysteem ligt en te volgen is via de borden naar de volgende knooppunten: 60-79-25-77-78-57-59-60.

 

 

 

Lijkt het ommetje Maasdal in Roosteren jou ook leuk en zou jij ook willen uit puffen in Hotel Restaurant de Roosterhoeve?

 

Disclaimer: Dit betreft een gesponsorde blogpost in samenwerking met  “Het Smalste Stukje Nederland“.

 

 

 

 

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

3 comments

Ilse maart 10, 2019 - 4:05 pm

Daar zou ik wel willen struinen Sandra. Ik schrijf ‘m alvast in mijn agenda 😉👍🏻

Reply
sandra maart 11, 2019 - 11:00 am

oh haha Ilse. Grapjas.:)

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.