Home Binnen Nederland Ommetje Het IJzerenbos: een bourgondische wandeling

Ommetje Het IJzerenbos: een bourgondische wandeling

by sandra
5 comments
ommetje het ijzerenbos

Op deze zonnige nazomerse dag maak ik samen met Emmely de wandeling ‘Ommetje Het IJzerenbos’, gelegen in Het Smalste Stukje Nederland in Limburg. In dit gebied zijn zes wandelroutes uitgezet van rond de 5 km, ommetjes genaamd. 

Al eerder schreef ik over het historisch ommetje natuurgebied ’t Hout. Naast dat je hier cultuur vindt kun je er ook heerlijk struinen door de natuur en weg gaan van het gebaande pad. Vogeltjes kwetteren er op los, beekjes kabbelen rustig in het landschap en de velden staan vol met lieflijke witte en gele bloemetjes. Als je er oog voor hebt spot je er ook nog de boomkikker. 

Met het ‘ommetje het IJzerbos’ loop je door bos, langs akkers en weilanden. Je blijft echter op het gebaande pad. Omdat het pad verhard is, is het ook geschikt om dit ommetje te fietsen. Wij kiezen voor een wandeling. Ondanks dat dit ommetje maar een uurtje lopen is zijn wij een hele middag op pad. We maken er namelijk een bourgondische wandeling van met een lunch in Koffiehuis & Brasserie Het IJzerenbos en een glas wijn op het terras van Landgoed Hommelheide. 

ommetje het ijzerenbos


Vertrekpunt van het ommetje het IJzerenbos


Vanuit koffiehuis & brasserie Het IJzerenbos starten diverse wandelroutes maar eigenlijk kun je overal wel instappen. Dankzij een knooppuntensysteem kun je zelf je route helemaal bepalen en zelfs uitbreiden met één of meer extra lussen. Met zo’n 270 km wandelpaden hoef je je niet te vervelen. Heb je een smartphone, installeer dan de app ‘PDFMAPS’ van Avenza. Verdwalen is dan helemaal onmogelijk. En geloof mij, want als ik het kan dan kan jij het ook. 

ommetje het ijzerenbos


Koffiehuis & Brasserie Het IJzerenbos


Voordat we starten met het ommetje Het IJzerenbos gaan we lunchen bij Koffiehuis & Brasserie Het IJzerenbos. Deze is gelegen in een chalet in een bosrijke omgeving. Er zijn geen bergen maar anders zou je je zo in Oostenrijk wanen. Het houten chalet, de meubels en hoekbanken maken het Tiroler plaatje compleet.

Nadat je hier jarenlang alleen kon genieten van koffie, vlaai en lunch is het koffiehuis in 2017 verbouwd. Sindsdien kun je er ook in de avonduren terecht voor een warme maaltijd.

Reeds diverse malen heb ik hier geluncht. Mijn favorieten zijn de maaltijdsalades, waaronder die met gebakken geitenkaas, noten en honing of die met de gebakken kipreepjes. Terwijl ik ditmaal een broodje met gerookte zalm bestel neemt Emmely de gebakken bloedworst met appel. 

 


Ommetje het IJzerenbos


Na de heerlijke lunch gaan we op pad. Het zonnetje schijnt en de temperatuur ligt rond de 22 graden. Het is nog net te vroeg voor de dieprode najaarskleuren maar je merkt dat de herfst zijn intrede heeft gedaan. De bladeren aan de bomen kleuren van groen naar geel. Op sommige plekken ligt op de bodem al een tapijtlaagje van gevallen bladeren. 

We lopen op een verhard pad langs de maïsvelden. Hopelijk heeft de maïs het gered met de droogte van afgelopen zomer. De besjes groeien in ieder geval volop. Fietsers passeren ons. Het pad is niet alleen geschikt voor fietsers, maar zelfs voor rolstoelgebruikers! Voorbij de grazende koeien nemen we de afslag, het bos in. 

Hier spotten we nog een aantal vervormde bomen. Het is altijd leuk om die te speuren. In Nederland zijn ze onvindbaar, maar op Bonaire(voor wie dit niet weet, hier heb ik drie jaar gewoond) vind je bomen die vanwege de constante oostenwind helemaal scheef gegroeid zijn. Vanuit het bos lopen we langs het grasland richting landgoed Hommelheide. 

ommetje het ijzerenbos

ommetje het ijzerenbos

ommetje het ijzerenbos

ommetje het ijzerenbos


Landgoed Hommelheide: EuroParcs-Resort Limburg


Oorspronkelijk was dit een kampeergebied, maar sinds de overname door recreatiebedrijf EuroParcs is het in de afgelopen tien jaar enorm veranderd. We lopen het landgoed op richting de grote zwemvijver. Rondom deze vijver bevinden zich chalets en vakwerkhuizen. In de vijver vind je waterglijbanen voor de kids. 

Op het strand onderdruk ik de neiging schelpjes te rapen. Hoe ze hier zijn gekomen is voor mij een raadsel maar het herinnert mij aan de tijd dat ik woonachtig was op Bonaire waar ik regelmatig aan het strandjutten was op zoek naar allerlei verschillende schelpen van groot naar klein. Deze nam ik mee naar huis ter decoratie. Met mijn verhuizing heb ik ze weer allemaal netjes teruggebracht naar het strand, daar waar ze eigenlijk horen. 

Ommetje het ijzerenbos

ommetje het ijzerenbos

ommetje het ijzerenbos


Kinderboerderij


We komen langs de boerderij. Het varken wroet heerlijk in het zand, kippen tokken er op los en de lama komt stiekem een kijkje nemen. Hij ziet er lief en knuffelig uit maar ik ben op mijn hoede. Stel je voor dat hij spuugt of eigenlijk kotst. Ook al is het een vorm van zelfverdediging of om ruzies uit te vechten in een kudde, je zult maar pech hebben. 

ommetje het ijzerenbos

ommetje het ijzerenbos


Restaurant 


Via het Welness Center, midgetgolf en kronkelpaadjes komen we aan bij het restaurant. We ploffen neer op het terras in een hoekje in de schaduw. Vanuit de loungeplek heb je uitzicht op de vijver. We bestellen een glas wijn en borrelgarnituur. Het is hier heerlijk en verleidelijk om te blijven hangen, maar aan het eind van de middag stappen we toch op en vervolgen onze route. Deze voert ons over een drukke weg en door de bebouwde kom. Achteraf hadden we beter een stukje terug kunnen lopen om via het bos de knooppunten te volgen. 

Toch hebben we een heerlijke middag gehad en gaan voldaan naar huis.

ommetje het ijzerenbos

ommetje het ijzerenbos


Wil jij ook deze wandeling maken? 


  • Het Smalste Stukje Nederland ligt op de scheidslijn van Midden- en Zuid-Limburg en is 4,8 kilometer breed. Vanuit hier is het  mogelijk op één dag drielanden te bezoeken zowel op de fiets als wandelend.
  • De wandeling “Ommetje het IJzerenbos” is goed te volgen via de wandelknooppunten. Indien gewenst is hij makkelijk in te korten of uit te breiden.
  • De totale route die wij liepen was 5,5 kilometer en geheel vlak.
  • Wij volgden knooppunten; 44-31-12-10-40-7-5-30-38-46-33-44.
  • Knooppunten binnen de bebouwde kom  5-30-38. 
  • Horeca; Koffiehuis & Brasserie Het IJzerenbos en EuroParcs-Resort Limburg

ommetje het ijzerenbos


Foto’s van het ommetje Het IJzerenbos


Tijdens de wandeling heb ik meerdere foto’s gemaakt. Hieronder tref je een collage aan.

 

 

Disclaimer: Dit betreft een gesponsorde blogpost in samenwerking met  “Het Smalste Stukje Nederland“.

Dit vind je misschien ook leuk

5 comments

Peter van Gool oktober 22, 2018 - 10:20 am

Fijn zo’n bewijzende wandelroute – met koek en sopie onderweg – door een mooi stuk natuur.

Reply
sandra oktober 22, 2018 - 3:18 pm

Hi Peter, die routes zijn zo makkelijk te volgen en niet te missen. Voor mij wel handig, haha.

Reply
Ilse oktober 22, 2018 - 7:48 pm

Mooie route Sandra 👌🏼 Die salade met geitenkaas komt me bekend voor 😋

Reply
sandra oktober 23, 2018 - 9:33 pm

Hi Ilse, jaaahh die zijn lekker, haha. Wie weet eten we die ooit weer samen….

Reply
Camini’s Zuid-Limburg: mijn mini pelgrimstocht #1 – Reis mee met Sandra oktober 7, 2022 - 8:52 pm

[…] we bij het meest westelijk punt van Duitsland foto’s hebben gemaakt wandelen we naar Koffiehuis en Brasserie ’t IJzerenbos. Het is een fijne plek in een bosrijke omgeving en een mooie gelegenheid om te genieten van een […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.