Home Dagelijks leven op Bonaire Nadelen van het wonen op Bonaire

Nadelen van het wonen op Bonaire

by sandra
30 comments
nadelen van het wonen op Bonaire

Ik heb reeds diverse blogs geschreven waarom je Bonaire moet bezoeken en hoe mooi het eigenlijk is, maar is het nu allemaal rozengeur en maneschijn om op een tropisch eiland te wonen? Nee hoor, niet altijd! Ik haal je even uit de droom, want er zijn ook nadelen van het wonen op Bonaire.

Ik zet een aantal nadelen van het wonen op Bonaire voor jou op een rijtje.

1. Isolatie

Wonen op het eiland betekent dat je niet snel er vanaf kan wanneer jij dat wilt. Je bent namelijk aangewezen op de vliegtuigmaatschappijen. Wil je naar Nederland dan is dat nog niet zo een probleem want (bijna) iedere dag vliegt de KLM of TUI. Lastiger wordt het als je binnen de Caribische eilanden blijft. Dan ben je namelijk afhankelijk van Insel Air of Divi Divi Air. Voor een retourtje Bonaire-Curacao betaal je al snel tussen USD 120,– en USD 190,– afhankelijk van het tijdstip van boeken. Niet goedkoop vind ik als je een dagje wilt shoppen. Dan mag je nog van geluk spreken dat Insel Air geen vertragingen heeft want het is meer regelmaat dan uitzondering, tot ergernis van héél veel mensen.

Ik vlieg zelf graag met Divi. Deze maatschappij heeft weinig vertraging en het is heel leuk om mee te maken. Je zit namelijk direct achter de piloot en je kunt genieten van het uitzicht onderweg. Het nadeel is dat de vlucht snel vol geboekt is, er kunnen namelijk maar negen passagiers mee. 

nadelen van het wonen op Bonaire

2. Op zijn elf en dertigst

Alles gaat hier heel traag en niet efficiënt. In het voorjaar was ik een tijdje in Nederland en zat in het ziekenhuis op een bankje te kijken naar de mensen die voorbij kwamen. Man, wat liepen die snel. Ik heb met verbazing zitten kijken. Het lijkt wel of ze een hardloopwedstrijd hebben. Hier gaat daarentegen alles sloffend. Je moet ook wel in die hitte.

Joost mag het weten, waarom onze provider met zes mensen langs komt om het internet via het glasvezel aan te sluiten. Ze zijn wel zes keer met zijn zessen op bezoek geweest. Het is eindelijk geregeld maar boven is er geen WIFI verbinding. Het advies wat ik krijg is een versterker aan te schaffen. Deze zou volgens hen USD 20,– kosten maar wanneer ik ga shoppen blijkt het USD 100,– te kosten.

Ben je iemand van structuur en van de regeltjes. Mensen houden hier niet van. Man, laat het varen want je wordt anders knettergek.
Meerdere dingen geregeld krijgen op een dag gaat je niet lukken. Je mag blij zijn als er één van lukt.

3. Shoppen

Gezellig een dagje shoppen op Bonaire zit er niet echt in. Er zijn namelijk niet zo heel veel winkels waardoor de keus minimaal is. Nu moet ik zeggen dat je, mits je niet naar je werk hoeft, met een korte broek en een t-shirt al snel genoeg hebt. Bovendien is het heerlijk relax om niet met de laatste mode mee te hoeven lopen.

Ook de nieuwste technische snufjes zijn niet altijd verkrijgbaar op het eiland. Naast bloggen wil ik mij graag toeleggen op het fotograferen. Ik ben dus op zoek naar een fotocamera. Helaas kan ik die op Bonaire niet vinden. Ook heb ik geprobeerd om vorig jaar een Mac Book aan te schaffen. Helaas zijn er alleen modellen van 2011 beschikbaar die dezelfde prijs hebben als de allernieuwste modellen in Nederland.

4. Stroom uitval

Leven op Bonaire betekent ook dat regelmatig de stroom uitvalt. Je zult het maar hebben, wanneer je die belangrijke voetbalwedstrijd aan het kijken bent of je deadline halen moet. Duik dan maar ook niet te vaak je diepvries in voordat alles ontdooit.

5. Boodschappen

Eerlijk is eerlijk maar boodschappen op Bonaire zijn duurder dan in Nederland.

Met name verse groenten en fruit zijn erg duur. Ik lust in ieder geval geen druiven op Bonaire met een prijs van USD 8,99 per kilo. Bananen zijn gelukkig een stuk goedkoper met USD 2,00 per kilo. Helaas zijn die niet altijd verkrijgbaar en wanneer ze op het eiland zijn dan zijn ze ook snel uitverkocht. De meeste producten worden uit Nederland, Amerika en Curacao gehaald. Door de transportkosten is de prijs een stuk hoger. Gelukkig is er tegenwoordig een dagbestedingsproject voor ex-verslaven. Zij houden zich bezig met het telen van verse spinazie, paksoi en rucola.

nadelen van het wonen op Bonaire

6. Beestjes en stof

Het buitenleven op Bonaire zal ik nog wel gaan missen als ik weer in Nederland woon. Altijd alle deuren en ramen open, heerlijk op je porche zitten. Bonaire is echter een heel stoffig eiland. Sta niet raar te kijken als je iedere dag dikke lagen stof in je huis hebt liggen.

In de tropen komen ook beestjes voor zoals (gelukkig geen dodelijke) schorpioenen, muizen en kakkerlakken. Kakkerlakken, ik kan er maar niet aan wennen. Jij? Niet te geloven dat ze in Azië gegeten worden.

In sommige maanden van het jaar zijn er ook heel veel muggen. We hebben een elektrisch tennisracket gekocht om ze te doden. Je kunt het geloven of niet maar er wordt bij ons in huis heel wat getennist.

De prehistorische beesten namelijk de leguanen, zijn niet in het straatbeeld weg te denken. Ze horen bij Bonaire. Heel leuk, maar als ze met honderden in je tuin liggen te zonnebaden en vervolgens een duik nemen in je zwembad dan vind ik het niet meer zo gezellig. Een voordeel je kunt er wel soep van koken. Het schijnt heel lekker te zijn. 

nadelen van het wonen op Bonaire

7. Geen seizoenen

Hoewel Bonaire geen seizoenen heeft zijn er twee á drie maanden per jaar dat de temperatuur stijgt en er geen wind is. De gevoelstemperatuur ligt dan tussen de 35 en 40 graden. Het liefst wil ik in de maanden september, oktober en november verhuizen naar de noordpool, haha.
De overige maanden zijn overigens heerlijk. Ik hoef geen herfst of winter maar voor heel veel mensen is dat echt een gemis.

8. Alles gaat kapot

Ik weet niet hoe het bij jullie is, mensen op Bonaire, maar roest bij jullie ook alles weg?  Op mijn weegschaal, trapleuning en lamp van roestvast staal komen allemaal roestplekken. Waarom heet het eigenlijk zo, als er toch allemaal roestplekken op komen? Ook vallen in sommige kleren gaatjes of de zolen van mijn schoenen laten los. Bovendien gaat regelmatig wel iets kapot in of rondom het huis. Zelfs op mijn nieuwe laptop bevinden zich achter het beeldschelm hele kleine vochtvlekjes.

Onderhoud je auto goed, want die roest je weg waar je bij staat. De slechte wegen op Bonaire zijn ook debet aan de lekke banden die ik overigens al  diverse malen heb gehad.

9. Cultuur verschil

De één heeft er moeite mee de ander niet. Hoewel Bonaire een Nederlandse gemeente is, is het toch buitenland. Normen en waarden tussen de Europese Nederlanders en Caribische Nederlanders zijn verschillend.

Nederlanders hebben overal regeltjes voor terwijl Bonairianen ze het liefst ontwijken. Je kunt hier heel veel discussies over voeren wie het nu bij het juiste eind heeft. Van beide kanten is iets te zeggen. Het mooist zou een gulden middenweg zijn.

10. School

Over de middelbare school op Bonaire kan ik een boek schrijven. Hoe vaak ik tot tien heb moeten tellen, je wilt het niet weten. Besluit je te verhuizen van Nederland naar Bonaire met kinderen die op de middelbare school zitten, overweeg het uit te stellen tot ze klaar zijn met de opleiding. Er is namelijk geen structuur, heel veel lesuitval en geen communicatie. Je kind wordt hier ongelukkig van en dat is iets wat je als ouder toch niet wilt. Voor mij is dit punt een van de grootste nadelen van het wonen op Bonaire.

11. Medische zorg

Iedereen die op het eiland woont en een sedula (verblijfsvergunning) heeft, is gratis verzekerd voor de zorgverzekering. Er zijn op het eiland goede huisartsen en tandartsen aanwezig. Lastiger wordt het als je doorverwezen wordt naar een specialist/internist. Deze zijn namelijk niet allemaal vertegenwoordigd op het eiland. Sommige vliegen maandelijks of per kwartaal van Curacao, Aruba en Nederland naar Bonaire. Wanneer dat niet mogelijk is, dan word je naar Colombia gestuurd.

12. Familie en vrienden

Last but not least! Even bij je moeder of vriendin langs gaan op de koffie is wel wat ik afgelopen jaren heb gemist. Het gebruik van whatsapp en skype maakt veel goed, maar niet alles. Gelukkig hebben familie en sommige vrienden mij bezocht zodat zij weten hoe mijn leven hier op het eiland is.

Ik hoop dat je er iets aan hebt om mee te nemen in je overweging om te verhuizen naar Bonaire. Buiten de nadelen van het wonen op Bonaire zijn er ook genoeg voordelen. Wil je die weten, kijk dan naar mijn blog waarom je Bonaire moet bezoeken.

 

Nadelen van het wonen op Bonaire



Booking.com

Dit vind je misschien ook leuk

30 comments

Christiaan november 28, 2016 - 1:12 am

Zeker mee eens! Al die punten hebben natuurlijk ook weer de charmes van het eiland, en de Antillen. Misschien willen wij als Nederlanders alles TE geregeld hebben. En om terug te komen op punt 1: door insel-air voel je je nog extra afgesloten van de buitenwereld. Als die nu eens goedkoper en op tijd vlogen….of überhaupt vlogen :p

Reply
sandra november 28, 2016 - 4:05 am

Hi Chis, het heeft inderdaad weer zijn charmes. Jammer ook van Insel maar we kunnen er niets mee, helaas!

Reply
Mieke november 28, 2016 - 6:28 am

Ik kan me voorstellen dat het tijd kost om te wennen..
Maar als de knop om is..

Reply
sandra november 28, 2016 - 11:46 am

Hi Mieke, klopt die knop moet om.

Reply
Vogelzang oktober 25, 2019 - 11:50 pm

De leguanensoep inderdaad heel lekker en daarna nog meer zin in je liefde!!

Reply
Silvia november 28, 2016 - 6:49 am

Gelukkig dat het ook voordelen heeft en wij zijn 2 keer bij jullie geweest en hebben genoten maar vakantie is wel anders als er wonen.
Gr Silvia

Reply
sandra november 28, 2016 - 11:45 am

Hi Silvia, Bonaire is ook heerlijk. Fijn dat jullie genoten hebben.

Reply
math november 28, 2016 - 8:12 am

hoi sandra, op die muggen en overige beesten na zou ik er wel kunnen wennen.
lekker relaxt en weinig regels haha waarom niet he.
en wat kinderen betreft daar, er is niks mooier dan je kind gelukkig zien en als dat daar niet gaat, moet je idd snel zorgen dat je verkast naar een plaats, land waar dat wel is want ongelukkige kinderen betekend ook ongelukkige ouders toch?.
het is in ieder geval een avontuur geweest voor jullie waar je nog jaren op kunt teren.
ik zou zeggen geniet er nog even van en welkom terug straks in nederland, het land van wetten, regels en het slechte klimaat.

Reply
sandra november 28, 2016 - 11:44 am

Hi Math, dank je. We genieten hier ook. Ja, alles heeft zijn charmes.

Reply
Kirsten november 28, 2016 - 5:37 pm

Grappig om te lezen. En klagen over de vertraging bij vliegmaatschappijen zal vast overeenkomen met hoe vaak wij in Nederland klagen over vertraging bij de NS. Hoe ben je eigenlijk op bonaire terecht gekomen en dan bedoel ik niet met het vliegtuig… haha, maar voor werk of de liefde of gewoon voor de zon?

Reply
sandra november 28, 2016 - 6:23 pm

Hi Kirsten, je kunt het inderdaad wel vergelijken met het klagen over vertraging bij de NS. Alleen zijn de vertragingen hier een tikkeltje erger, haha. Ik ben hier terecht gekomen omdat mijn man hier voor werk geplaatst is.

Reply
Conny april 1, 2018 - 1:37 pm

Leuk stuk. Wij zitten momenteel op Bonaire met vakantie en altijd vragen we ons af: zouden we hier willen wonen? Maar het hele jaar dezelfde temperatuur gaat denk ik vervelen. Ik las dat je nu in Duitsland zit. Zal proberen als ik thuis ben je blog weer op te zoeken en je gaan volgen.

Reply
sandra april 1, 2018 - 3:21 pm

Hallo Conny, dank je wel. Behalve in de maanden september en oktober had ik er niet zo heel veel last. In deze maanden valt de wind weg. Eigenlijk zou je dan je vakantie moeten boeken naar een koeler land. Nu we in Duitsland wonen, heb ik toch wel heimwee naar het buitenleven op Bonaire. Als je de mogelijkheid hebt om er te wonen zou ik het zeker overwegen.

Reply
Conny april 3, 2018 - 4:50 pm

Heb je blog weer gevonden…. Wonen op Bonaire? Nou, pas als we de jackpot winnen denk ik. Net een huis gekocht in België. Nog nagenieten van Bonaire (inmiddels weer terug in NL/B) en onze volgende trip naar dit mooie eiland plannen. Mocht je het willen, kan je erover lezen op mijn blog (papillon60.blog. Ik ga jou volgen in ieder geval.

Reply
sandra april 3, 2018 - 5:39 pm

Hi Conny, wat leuk dat je mij gaat volgen. Ik ga je blog lezen.
Bonaire is inderdaad geen goedkope bestemming om te wonen. Van de andere kant leef je daar wel veel meer basic dan in Nederland. Geniet ze nog even na en heerlijk om alweer de volgende trip te mogen plannen.

Reply
Bart april 4, 2018 - 3:17 pm

Hoi Sandra, Ik kwam je blog toevallig tegen. Heel leuk geschreven! Ik vroeg me alleen wel af hoe je –als blanke Nederlander– op Bonaire aan een baan kan komen en wat voor soort banen en zijn.

Reply
sandra april 4, 2018 - 6:38 pm

Hi Bart, wat leuk dat je op mijn blog terecht bent gekomen. Voor wat betreft het vinden van een baan op Bonaire is dat best lastig als blanke Nederlander. De voorkeur gaat namelijk uit naar locals. Je zou eens op de website van Rijksdienst Caribisch Nederland kunnen kijken naar vacatures en voor meer informatie .Daarnaast zou je het ook kunnen zoeken in de toeristische sector en/of horeca. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Reply
Caro april 20, 2018 - 4:04 am

woow mooie foto’s heb je, welk fototoestel gebruik je? Heb je ook een speciale filter gebruikt (zoja welke?) ik wil dit ook kunnen.

groetjes

Caro

Reply
sandra april 21, 2018 - 2:27 pm

Dank je, Caro. In het verleden maakte ik al mijn foto’s met mijn telefoon (iPhone). Tegenwoordig heb ik een Nikon spiegelreflex camera. Ik moet ook nog veel leren. Ik gebruik geen filter.

Reply
Louis Dekker april 24, 2018 - 4:39 pm

Kan maar een ding zeggen als ik op het eiland ben, raak ik alle zorgen kwijt …heerlijk ik denk dat ik en me vrouw absoluut geen moeite hebben om hier te wonen 🙂

Reply
sandra mei 2, 2018 - 6:55 pm

Hi Louis, fijn dat jullie zo enorm kunnen genieten van Bonaire.

Reply
Pieter juli 20, 2018 - 9:17 pm

Hey ! Super mooie blog. Wij gaan regelmatig naar de caribiēn maar qua kakkerlakken viel het nog mee. Maar dat is vakantie, was het echt zo extreem ? 🤣

Reply
sandra juli 23, 2018 - 5:17 am

Hi Pieter, dank je wel en leuk te horen dat je de blog mooi vindt. Wanneer je in de tropen woont krijg je te maken met kakkerlakken. We proberen deze zo veel mogelijk te weren door niets van eten te laten liggen maar ook wordt er regelmatig langs de randen van het huis (binnen naar buiten) gespoten. Het nadeel hiervan is wel dat het een chemisch spul is maar je wilt ook niet dat toeristen last hebben van kakkerlakken. Heel extreem is het niet maar toch heb ik er moeite mee als ik er een in mijn huis vind.

Reply
Ida reiner januari 19, 2019 - 4:05 pm

Bedankt voor de eerlijke commentair van het eiland.De groetjes xxxx

Reply
sandra januari 19, 2019 - 5:19 pm

Dank je, Ida. Fijn om te horen. Groetjes en nog heel veel plezier op Bonaire.

Reply
Sam november 7, 2020 - 5:40 pm

Ik ben nog niet in Bonaire geweest, maar wel in andere delen van de Caraïben. En wat je zegt kan ik zo herkennen! Sommige dingen moet je gewoon loslaten, I guess. Maar dat is minder makkelijk dan gedacht!

Reply
sandra november 7, 2020 - 7:58 pm

Hoi Sam, het heeft inderdaad tijd nodig om dingen los te laten. In het begin zit je nog zo in de Nederlandse ‘snelle’ wereld. Als je niet los laat dan heb je alleen jezelf er mee.

Reply
Rob februari 21, 2021 - 11:47 am

Sandra, haal deze informatie van de side of update want het meeste is(niet mmer) waar.
Wel eens van wachtijden in de zorg en overheid gehoord. Ooit een bouwvergunning of zo iets aangevraagd, etc.

Reply
Sascha november 27, 2022 - 12:44 pm

Hoi Sandra, bedankt voor je eerlijke blog. Op dit moment zit ik in mijn laatste studiejaar van de PABO en ik overweeg om hierna (een tijdje) te emigreren naar Bonaire om les te geven op basisschool. Heb je tips? Zoals: zijn er ‘studenten’huizen? Wat moet ik zeker uitzoeken voordat ik beslis het wel of niet te doen? Etc.
Alvast bedankt!
Sascha

Reply
David juli 6, 2023 - 1:47 pm

Hallo Sandra, wat een handige tips! Ik was voor het laatst in 2012 op Bonaire en zo te lezen is er een hoop veranderd. Ben heel erg benieuwd naar hoe het er komend september uit ziet als we er weer heen gaan. Groeten!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.