Home Camini's Zuid-Limburg Mini Camino #7 Zuid-Limburg: de route van de Zuivering

Mini Camino #7 Zuid-Limburg: de route van de Zuivering

by sandra
0 comment
Mini Camino #7 Zuid-Limburg

Vandaag wandel ik mini Camino #7 in Zuid-Limburg. Visit Zuid-Limburg ontwikkelde elf spirituele Camini’s langs de Camino naar Santiago de Compostella. Wil jij altijd al graag een pelgrimstocht lopen maar heb je hier geen tijd voor? Of wil je een korte pelgrimservaring om te oefenen voor de lange tocht naar Santiago de Compostela? Dan zijn de Camini’s Zuid-Limburg ook iets voor jou.

Deze mini Camino’s/pelgrimservaringen zijn korte rondwandelingen van vijf tot vijftien kilometer,  gericht op bezinning en bewustwording.

Spreuken en opdrachten tijdens Camini’s Zuid-Limburg

 Bij iedere pelgrimswandeling hoort een spreuk en opdracht. Omdat ik de eerste Camino in Zuid-Limburg met veel plezier heb gelopen heb ik een volgende wandeling al snel gepland.

 


Mini Camino #7 Zuid-Limburg: de route van de Zuivering


 De Camini’s hebben een nummer met een thema. Het thema van Camino #7 is de Route van de Zuivering. De opdracht die we meekrijgen is om na te denken over ‘mooie dingen zullen gebeuren wanneer je je leven zuivert van negativiteit’.

Hier moeten we inderdaad over nadenken. Het is een mooie gedachte maar in de praktijk toch lastig, vind ik. Met name wanneer mensen je kwetsen of afgunstig zijn dan heb ik er toch wel moeite mee om positief over die persoon te blijven. Niet makkelijk om je hiervan te ‘zuiveren’, dus eigenlijk moet ik het maar gewoon loslaten. Wie weet wie of wat er dan op mijn pad komt.

Mini Camino #7 Zuid-Limburg

Herberg Holset

Het officiële startpunt van de wandelroute is bij de Catharinakapel in het kleine buurtschap Oud-Lemiers, net tegen de grens van Duitsland, maar ik parkeer mijn auto op de parkeerplaats bij Herberg Holset. We komen namelijk rond het middaguur aan en willen hier eerst een hapje eten voordat we gaan wandelen. Herberg Holset is van oorsprong een ouderwets dorpscafé en ontstaan in de tijd dat hongerige en dorstige pelgrims lange voettochten ondernamen naar Holset. Tegenwoordig een heerlijke herberg met restaurant.

In de winter van 2017/2018 liep ik kroegjesroute Vijlen-Holsetmaar door de gevoelstemperatuur van -20 belandde ik hier al snel – helemaal bevroren – voor een knetterend haardvuur. Het was mijn eerste winter nadat ik drie jaar op Bonaire had gewoond. Voor de houthaard doezelde ik wat weg en droomde over Bonaire. De zon schitterde in de turquoise blauwe zee en het witte strand lag vol met afgebroken aangespoelde koraal en vele schelpen.

Vandaag miezert het en is het een grauwe dag, Toch is de temperatuur een stuk aangenamer dan die bewuste winter. Heimwee naar Bonaire heb ik nog steeds en hoop op een dag opnieuw naar een warm land te mogen verhuizen.

Ik kom terug op aarde en laat alvast mijn kaart afstempelen want ‘de Herberg’ is tevens de stempelplek. Het maakt ons niet uit dat we nog moeten starten met de wandeling.

Mini Camino #7 Zuid-Limburg

Lambertuskerk Holset

Tegenover de herberg vind je in dit pittoreske gehucht de kerk van Holset. Deze parochiekerk is een rijksmonument en opgetrokken uit Kalksteen. Binnen steken we een kaarsje aan en bekijken daarna een beeldje van Sint-Genoveva, een heilige die volgens de overlevering een herderin zou zijn geweest. Zij staat afgebeeld als herderin met een hoed en een schaap aan haar voeten. Veel pelgrims komen – met name rond haar sterfdag op 3 januari – naar dit kerkje om Sint-Genoveva te vereren.

Natuur

Ondertussen is het gestopt met regenen en gaan we op pad. Er volgt een wandeling met mooie doorkijkjes, prachtige vergezichten en rollende heuvels. Een beboste heuvel in de verte blijkt de Sneeuwberg in Aken te zijn. Voor mij ondertussen heel normaal, het ene moment bevind ik mij in Nederland en het andere moment weer in Duitsland. Nu in Coronatijd is het eigenlijk verwarrend want welke regel geldt ook weer voor welk land? Ik raak het spoor een beetje kwijt. Vergeet niet dat ook België om de hoek ligt. Om te wandelen is het er in ieder geval prachtig. Je zult mij dan ook regelmatig in dit heuvelachtige gebied vinden.

Mini Camino #7 Zuid-Limburg

Camini 7 Holset

Holset

Oud-Lemiers en de Catharinakapel

 We naderen het idyllische plaatsje Oud-Lemiers met de 12e -eeuwse Catharinakapel. Deze kapel ligt aan de vroegere Romeinse weg van Aken naar Maastricht. Een oldtimer, een hofje en een groenten stalletje aan de straat zijn tekenen alsof de tijd hier heeft stilgestaan en van een onthaast leven. We staan voor het gesloten kapelletje en nemen de omgeving in ons op.
Graag had ik het oeroude kapelletje met de expressieve muurschildering (Hans Truijen) en overweldigende kleurenpracht willen bezoeken. Die combinatie lijkt mij heel bijzonder. Vanwege Corona is het gesloten maar graag kom ik terug.

Nog meer uitzichten en doorkijkjes op de mini pelgrimstocht #7 Zuid-Limburg: de route van de zuivering

Wanneer we het dorp verlaten volgt nog meer natuurschoon. Een geasfalteerde laan met hoge bomen wordt afgewisseld met een beek vol bruggetjes in een heuvellandschap.
Aangekomen bij de herberg sluiten we af met een glas wijn met een wandelplankje met diverse tapas gerechtjes.

Camini's Zuid-LimburgCamino 7 LemiersMini Camino #7 Zuid-LimburgMini Camino #7 Zuid-Limburg

Lijkt het jou leuk om mini Camin0 #7 Zuid-Limburg te lopen? Hieronder volgen een paar tips.

  • Start- en eindpunt: Holset 64, 6295 Lemiers
  • Lengte van de route: 5,4 km
  • Route o.b.v. bewegwijzering: blauwe paaltjes
  • Stempelen: Herberg Oud Holset, Holset 52/54 Lemiers
    Openingstijden stempelplek: Maandag: 17:00 – 22.00 uur, Dinsdag t/m zondag: 10:00 – 22:00 uur
  • De Catharinakapel: vanwege Corona gesloten. Kijk voor openingstijden en rondleidingen op hun website

 

Wil jij naast mini Camino #7 Zuid-Limburg nog een andere Camino wandelen? Misschien is  mini Camino #1 in Susteren ook iets voor jou.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.