Home ReistipsReisroutes MIJN ROUTE ZUID-THAILAND in 3 WEKEN

MIJN ROUTE ZUID-THAILAND in 3 WEKEN

by sandra
4 comments
route Zuid-Thailand

Jungle, paradijselijke strandjes, tempels en heerlijk streetfood. Dat vind je allemaal in Thailand. Ook al ben je diverse keren in Thailand geweest, het blijft een heerlijke bestemming. Wij komen er sinds de jaren ’90 en nog steeds valt er genoeg te ontdekken. We gaan op zoek naar authentieke eilandjes en tuffen op de scooter langs verlaten strandjes, rijstvelden en pittoreske dorpjes. Dit is mijn route Zuid-Thailand in 3 weken. Voor een volgepropte reis moet je hier niet zijn, maar vind je het leuk om het rustig aan te doen en op zoek te gaan naar authentieke belevingen dan is deze route misschien iets voor jou. Slow travel dus.

Bangkok (drie dagen, twee nachten)

Ze zeggen over Bangkok ‘you’ll love it or hate it’ en ‘we love it!’ Ondanks dat het niet liefde op het eerste gezicht was zijn wij Bangkok gaan waarderen. Plakkerige temperaturen, vreemde (soms stinkende) geuren, kakkerlakken, ratten en chaos veroorzaakten bij ons een cultuurschok toen wij in 1994 de Thaise hoofdstad voor het eerst bezochten. Inmiddels vinden we Bangkok een heerlijk bruisende stad en gebruiken wij de stad als stop-over voor onze reizen door Zuid-Oost Azië.

Route Zuid-Thailand

Khao San Road

Van Bangkok airport naar Khao San Road

Wanneer we met een flinke jetlag ’s avonds op Suvarnabhumi airport aankomen willen we maar één ding en dat is zo snel mogelijk naar ons hotel. We halen onze backpack op, pinnen bankbiljetten uit de muur en kopen een Thaise simkaart. Vervolgens volgen we de bordjes ‘Public Taxi’ op de begane grond en lopen naar buiten. Gelukkig staat er geen lange rij en krijgen we direct een ticket met een verwijzing naar de taxistandplaats. Al snel komt een taxi voorrijden. Voordat we onze backpack in de kofferbak leggen en instappen regelen we met de chauffeur dat de meter aanstaat. Hij vindt het geen probleem – anders stappen we ook niet in – en vraagt of we over de snelweg willen gaan. Hiervoor betalen we 50 Baht extra.

Relaxed zit ik even later in de taxi en kijk door het raam naar het verkeer dat voorbijraast. Thaise muziek vult de ruimte. Een bloemenkrans van Jasmijn is bij de voorruit geplaatst om respect te tonen aan de beschermengelen. Ik kom meteen in de stemming en ben blij dat Bangkok weer goed voelt. Het is alweer een aantal jaren geleden dat ik hier was en ik wist niet hoe ik Thailand zou ervaren na een aantal jaren woonachtig geweest te zijn op Bonaire.

We kletsen gezellig met de taxichauffeur over Thailand, onze zoveelste vakantie in zijn gastvrije land en worden ongeveer drie kwartier later afgezet bij Chillax Heritage in de backpackerswijk Banglampoo, waar we de komende twee nachten zullen verblijven. 

Tip:  voor een ritje naar de Khao San Road betaal je 600 Baht, inclusief de tolweg. 

Banglampoo: Khao San Road en omgeving

Nadat we onze backpack op de kamer van ons hotel hebben gedropt lopen we nog even naar de Khao San Road, waar we ons lievelingsgerecht Pad Thai nemen en vervolgens een massage bij ‘Massage in Garden’. Hier worden we flink losgekneed, precies wat we nodig hebben na een lange vlucht. Daarna duiken we het bed in. De dagen erna slenteren we langs de Chao Phraya-rivier en ontdekken allerlei achterafstraatjes en -steegjes. Ook relaxen we aan het zwembad van ons hotel en genieten van een uitzicht over het oude Bangkok. Na deze dagen zijn we uitgerust en kunnen we onze route Zuid-Thailand voortzetten.

Overnachten: Chillax Heritage. Geniet onder genot van een tropisch drankje aan het zwembad.

 

Krabi (vier dagen, drie nachten) 

De derde dag nemen we een vlucht naar de provincie Krabi in het zuiden van Thailand. Je kunt overigens ook heel goed met bus of trein naar het zuiden reizen, maar wij doen dat niet omdat we nu tijd besparen en uitgerust op de plaats van bestemming aan willen komen.

Op het vliegveld pakken we een taxi naar het stadje Ao Nang, gelegen aan de kust. Het landschap van dit gebied is prachtig en kenmerkt zich door gigantische kalkstenen rotsformaties.

De volgende dagen ontdekken we de omgeving op de scooter. We bezoeken nationaal park Hat Noppharat Thara en het verlaten strand Klong Muang. Ook nemen we de boot naar Railay Beach met z’n adembenemende natuur. Een absolute aanrader en een must voor elke Thailandbezoeker! Toch zijn wij deze keer teleurgesteld. Het Robinson Crusoe-gevoel dat wij hier ooit hebben ervaren is verdwenen. Zoals dat vaak gaat met betoverende plekjes: tegenwoordig wordt het massaal bezocht door vele (dagjes)toeristen.

Tip: overnachten Marina Express-Fishermann met heerlijke gezonde ontbijtjes en goede cappuccino

 

Route Zuid-Thailand

Railay

Route Zuid-Thailand

Aankomst Railay Beach

Route Zuid-Thailand

Railay

Koh Yao Noi  (vijf dagen, vier nachten)

’s Morgens worden we opgehaald en naar de haven van national park Hat Noppharat Thara gebracht waar we met de ferry naar het eiland Koh Yao Noi varen. De motor slaat onderweg een paar keer af, maar telkens wordt er weer iets gerommeld en slaat de motor toch weer aan. Omdat ik direct achter de kapitein zit kan ik zien dat het rode lampje van de accu brandt. Waarom er geen nieuwe aangeschaft wordt is voor mij een raadsel. De boot zit propvol, terwijl de veiligheid van iedereen mijns inziens toch gegarandeerd moet worden. O ja, we zitten in Azië, met andere waarden, normen en ideeën over veiligheid. Gelukkig komen we zonder problemen op de kade van het eiland Koh Yao Noi aan waar enkele taxichauffeurs reeds wachten op de toeristen die van de boot komen.

Samen met andere backpackers stappen we in de laadbak van de auto en rijden het eiland rond. Onderweg merken we dat er weinig auto’s rondrijden op het eiland, de locals verplaatsen zich hoofdzakelijk op de scooter. Omdat wij in het noordoosten van het eiland verblijven worden wij als laatste naar onze accommodatie Tukonnee Villa gebracht, voor ons dus een sightseeing Koh Yao Noi. Wanneer wij bij Tukonnee Villa’s aankomen, worden we gastvrij ontvangen door de beheerster. Omdat onze kamer nog schoongemaakt moet worden, biedt ze haar scooter aan om een stukje verderop bij de Italiaan te gaan lunchen.

Spectaculaire zonsondergangen

We genieten de komende dagen van de heerlijke villa waar we een prachtig zeezicht en de meest spectaculaire zonsondergangen hebben. Met de scooter tuffen we rustig langs de verlaten strandjes en rijstvelden, gelegen in het midden van het eiland. Ook gaan we naar vijf onbewoonde eilandjes in de baai van Phang Nga.

Op Koh Yao Noi kom ik helemaal tot rust en wanneer bij onze villa een hornbill op een halve meter afstand van mij landt ben ik blij als een klein kind. Dit eiland is nu zeker één van mijn favoriete van Thailand. Dus ben je voornemens de route Zuid-Thailand te gaan doen, sla dit eilandje dan niet over.

Tip: overnachten Tukonnee Villas

Route Zuid-Thailand

Oostkust Khao Yai Noi

Route Zuid-Thailand

Uitzicht vanuit villa Tukonnee

Route Zuid-Thailand

Onderweg met de scooter

Route Zuid-Thailand

Meest spectaculaire subsets bij Tukonnee Villa

Ko Yao Yai (vier dagen, drie nachten)

We laten ons door een taxichauffeur afzetten bij de pier waar de boot ligt naar Ko Yao Yai. Het eiland ligt op een steenworpafstand en je ziet het vanaf Koh Yao Noi al liggen. We kunnen kiezen om te wachten tot er genoeg mensen zijn of direct vertrekken. Voor EUR 4,50 p.p. besluiten wij ons direct naar de overkant te laten varen waar we na 5 minuten alweer aan wal staan. Wil jij liever wachten tot de boot vol is dan betaal je een bedrag van EUR 1,50.

We springen achterop een scooter en laten ons afzetten bij Thiwson Beach Resort. Hier hebben we een schitterende bungalow met zwembad voor onze kamer, prachtig zeezicht en in het restaurant genieten we van overheerlijke maaltijden. Met een scooter verkennen we het eiland, rijden op onverharde wegen en gaan op zoek naar verlaten strandjes en mooie uitzichten.

Tip: overnachten  Thiwson Beach Resort. Vraag naar de hoger gelegen bungalows.

Route Zuid-Thailand

Zandbank Koh Yai Yai

Mijn reisroute Zuid-Thailand

Laem Had Beach

Route Zuid-Thailand

Laem Had Beach

Phuket (vier dagen, drie nachten)

Nadat we 9 dagen op rustige eilanden hebben doorgebracht, gaan we naar Phuket. Niet direct mijn favoriete eiland, maar wat afwisseling kan geen kwaad. Bovendien kunnen we vanuit Phuket makkelijk naar Koh Sok National Park reizen, wat ook nog in de planning ligt. Op Phuket hebben we jammer genoeg een vreselijk hotel Amata Paton; het is er luidruchtig en niet schoon. Er is echter wel een zwembad op het dak waar we met een boekje en een drankje relaxen. Verder huren we een scooter en bezoeken de Big Buddha.

’s Avonds verkennen we het nachtleven op Bangla Road. Toch ben ik blij dat we hier na drie nachten vertrekken en de bus kunnen nemen naar Khao Sok National Park.

Mijn reisroute Zuid-Thailand

Big Buddha Phuket

Mijn reisroute Zuid-Thailand

Uitzicht Big Buddha

Mijn reisroute Zuid-Thailand

Uitzicht vanaf Big Buddha

Mijn route Zuid-Thailand

Big Buddha Phuket

Khao Sok Nationaal Park (totaal 4 nachten waarvan 1 nacht in drijvende bungalow)

Het hoogtepunt van mijn route Zuid-Thailand is Khao Sok Nationaal Park, een ongerept regenwoud en tevens één van de mooiste natuurparken van Thailand. Er is ontzettend veel te doen. Wij boeken een cursus Jungle Cooking en bezoeken een lokale Thaise familie. Zij leren ons traditionele Thaise recepten bereiden waarvoor we de ingrediënten in de jungle zoeken. Een unieke ervaring waarbij we ook nog kennis maken met het leven in de jungle. 

Tevens boeken we een overnachting in een drijvende bungalow in het hart van Khao Sok Nationaal Park, het Chewo Lan Lake. Dit smaragdgroene meer wordt omringd door honderden eilanden van torenhoge kalksteenrotsen en is adembenemend mooi. We varen met een traditionele bamboeboot langs de jungle, bezoeken grotten, maken een indrukwekkende wandeltocht in de jungle en zwemmen in het meer. Een ervaring om nooit meer te vergeten. 

Na de overnachting in de drijvende bungalow worden we teruggebracht naar ons hotel waar we onze backpack hebben achtergelaten en nog een nachtje verblijven. 

De volgende dag nemen we de bus naar de luchthaven van Surat Thani, die op een klein uur rijden van Khao Sok ligt. Hier nemen we het vliegtuig terug naar Bangkok. 

Tip: overnachten The hotel Khao sok and spa

Foto’s Khao Sok National Park tijdens de overnachting in drijvende bungalow.
Foto’s van de Thaise kookcursus  in Khao Sok

 

Bangkok (3 nachten): het begin en einde van mijn route Zuid-Thailand

Terug in Bangkok overnachten we in een ander deel van de stad. Dit keer verblijven we in het heerlijke In Residence Bangkok Sukhumvit. Vanuit hier bezoeken we de Chatuchak Markt, een weekendmarkt met zo’n 8000 stalletjes. Ook gaan we naar de rooftopbar Above Eleven, waar we vanaf de 33ste verdieping van de Frasersuites een prachtig uitzicht hebben over de skyline van Bangkok, heerlijke sushi eten en cocktails drinken. Verder mag een bezoekje aan het MBK-winkelcentrum niet ontbreken. 

Na drie weken is het tijd om afscheid te nemen. Het rustiger reizen, af en toe een dagje niets doen en hangen aan het zwembad of strand met een boekje bevalt mij prima. Een relaxte route Zuid-Thailand in drie weken, mijns inziens.Ik kom in ieder geval ontspannen thuis aan.

Tip: overnachten  Residence In Sukhumvit (= Radisson)

 

Wat vind jij van mijn route Zuid-Thailand? Reis jij ook graag op een langzamer tempo?

 

In dit artikel staan enkele afilliatie links. Klik hier voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk

4 comments

Ilse december 16, 2019 - 12:15 pm

💚 Wat een heerlijke reis! Hele gave foto’s Sandra 😲👌🏼 Blij dat jullie zo hebben genoten. Nog even wachten en dan lekker naar Bonaire 🥳😘 Dikke knuffel, ilse

Reply
Peter van Gool december 16, 2019 - 1:48 pm

Wat een mooie plekjes zijn er tochop deze wereld. Je moet er alleen wel oog voor hebben!

Reply
Mieke december 17, 2019 - 1:03 am

Mooi geheel geworden met die prachtige plaatjes. Wie nu nog geen zin krijgt…

Reply
Anja oktober 23, 2022 - 11:56 am

Hoi Sandra, al zoekend naar wat meer informatie naar rondreizen in het zuiden van Thailand lees ik lees ik jouw blog. Wat een fijne reis hebben jullie gemaakt. Wij willen in Maart naar Phuket vliegen en vandaaruit 17 dagen vooral mooie snorkelplekken bezoeken en Kao Sok. Waar ik vooral benieuwd naar ben is hoe makkelijk vind ik vervoer die me van en naar de volgende bestemming brengt. ( Taxi en boot ) Wij zijn nog nooit in Azië geweest en hebben dus geen idee hoe het daar gaat. We hebben wel interesse in een georganiseerde rondreis maar zijn ook naar de mogelijkheden aan het kijken om alles zelf samen te stellen.
Heb jij tips & trucs voor ons?

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.