Home LifestylePersoonlijk Mijn persoonlijke terugblik 2020

Mijn persoonlijke terugblik 2020

by sandra
4 comments
Valencia

Alweer een jaar voorbij en wat was het een vreemd jaar. Een pandemie met wereldwijde lockdowns, geannuleerde reizen, ziektes en hopen op dat vaccin. Heftig! In dit blog beschrijf ik mijn persoonlijke terugblik 2020 en maken we plannen voor de toekomst.

persoonlijke terugblik 2020


Mijn persoonlijke terugblik 2020: het jaar in reizen


Hier kan ik kort over zijn. Er is weinig gereisd. Op 31 december 2019 brachten wij Bas naar Schiphol voor zijn vlucht naar Bonaire waar hij tot eind april een stageplek had. Vervolgens vlogen wij naar Valencia waar wij onze Portugese vrienden uit Bonaire troffen. Wij ontdekten een stukje van Valencia, namen de hop-on-hop-off bus, huurden vervolgens een auto en reden langs de Spaanse kust omhoog naar Barcelona. Deze dagen bestonden uit eten, wijn drinken en veel gezelligheid.

Op 26 maart zouden we naar Bonaire vliegen. Bas genoot ondertussen al 2,5 maand van zijn stageplek, zijn bijbaantje en van het eiland. Ik verheugde mij erop Bonaire terug te zien, maar dan als vakantieganger. Ook kon ik mijn Bonaireblogs updaten want er waren inmiddels heel wat nieuwe hotspots en prachtige Street Art. Helaas een paar dagen voor vertrek brak Corona wereldwijd uit en werd Bonaire Flamingo Airport gesloten. Bas kreeg diezelfde dag te horen dat zijn stageplek stopte en was een paar dagen later al thuis. Zijn avontuur was voorbij en onze reis werd geannuleerd.

Bonaire werd gecanceld.

We hadden nog een ijzer in het vuur, nog een beetje hoop zelfs. Onze reis naar Bangkok en Noord-Vietnam in juli. Maar weer moesten we het hoofd buigen en accepteren dat het er dit jaar niet meer in zou zitten. Het terugkrijgen van ons geld heeft een paar maanden geduurd. Een nieuw risico voor een andere vlucht die hoogstwaarschijnlijk geannuleerd moest worden durfden we niet te nemen. Ondanks dat in de zomermaanden nog best veel mensen in Europa op reis waren durfden wij het niet aan en bleven uiteindelijk thuis.

 


Veel wandelen in Zuid-Limburg en met een vriendin naar de campingIk kan wel zeggen dat 2020 hét wandeljaar van de eeuw is geweest voor mij. Door alles wat niet door kon gaan ontdekte ik de nabije omgeving des te beter. Wat heb ik veel gewandeld in het Zuid-Limburgse heuvelland en heb de mooiste wandelroutes ontdekt. Ondanks dat ik er geboren en getogen ben heb ik nog nooit zo genoten van al het moois wat Zuid-Limburg te bieden heeft. Helaas ben ik er nog niet aan toe gekomen om al die blogs te schrijven en liggen ze nog steeds op de plank.

 


Welke wandelingen heb ik wel beschreven?


 

1. Trage Tocht Schin op Geul

 Samen met mijn nichtje Diana liep ik de Trage Tocht Schin op Geul. Én wat was die mooi. Ik ben gek op Trage Tochten, wandelroutes over onverharde wegen. In 2019 liep ik al de  Trage Tocht Epen. Sindsdien wil ik ze het liefst allemaal gaan wandelen.

Trage Tocht Schin op Geul

 

2. Trage Tocht Schimmert

 Veldwegen in een glooiend landschap, weidse landschappen, holle wegen, boomgaarden en prachtige doorkijkjes zijn typerend voor de zestien kilometer lange wandelroute Trage Tocht Schimmert. Samen met vriendin Mieke wandelde ik vanuit Schimmert naar Ulestraten, Landgoed Vliek en Ravensbos. Onze gebruikelijke pauzes in een brasserie hebben we vervangen door picknicks. Net zo leuk en meer waar voor ons geld. En wat hebben we veel paarse bloemen gezien.

 

3. Een bourgondische wandeling langs de Geleenbeek en door het Stammenderbos

 Ook deze route wandelde ik met Mieke. Met de start in Munstergeleen, langs de Geleenbeek naar Geleen, Sweikhuizen en door het Stammenderbos bij Schinnen. Al snel zijn we op onze route bij de Pater Karel Kapel voor het aansteken van een kaarsje. Buiten aan de muur van de vakwerkhoeve hangt de Sint Jacobsschelp, het symbool van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, Tijdens onze wandeling zullen we nog enkele malen het symbool voorbij zien komen op de aanwijspaaltjes en ‘stjegelkes’. Eigenlijk wordt onze wandeling zo een minipelgrimage vol verrassingen en bijzondere momenten.

wandeling langs de Geleenbeek en door Stammenderbos

4. Wandelen in de Voerstreek

Met Mieke ging ik eind juli een paar dagen in haar camper in de Belgische Voerstreek staan, een prachtige heuvelachtige streek. Het was bloedheet en de mussen vielen van de daken maar we hebben een paar prachtige wandelingen gemaakt. Eerst naar het idyllische Teuven en herberg Moeder de Gans, de volgende dag naar het kleinste dorp van de Voerstreek, Sint-Pieters-Voeren, waar in het dal kasteel de Commanderie domineert. Via een steile afdaling over een gedeeltelijk geasfalteerde weg met losliggend gesteente arriveerden wij bij het17e -eeuwse kasteel. Hier keken we onze ogen uit. In het prachtig begroeide park eromheen ligt de viskwekerij met o.a. forellen. Proef dit typische streekproduct in de brasserie! Wij namen een schaal met verrukkelijke delicate amusehapjes en een witte streekwijn erbij.

5. Camini’s Zuid-Limburg

Dan vraagt Carola of ik interesse heb om met haar de camini’s Zuid-Limburg te wandelen. Visit Zuid-Limburg ontwikkelde elf van deze spirituele wandeltochten langs de Camino naar Santiago de Compostela. Deze mini Camino’s/pelgrimservaringen zijn korte rondwandelingen van vijf tot vijftien kilometer, gericht op bezinning en bewustwording. Een leuk alternatief als je geen tijd hebt om de lange pelgrimstocht naar Santiago de Compostela te lopen, of om te oefenen voor deze Camino.

Dit lijkt mij een goed idee en inmiddels heb ik er een aantal gelopen. Bij iedere camini is een opdracht gevoegd die je tot nadenken aanzet. Leuk om te lopen en te brainstormen over die opdrachten.

 


Best negen op Instagram


Je kunt mij ook op Instagram volgen. Instagram zocht de negen foto’s uit met de meeste likes. De foto’s zijn allemaal in Zuid-Limburg gemaakt.


Stedentrip naar Keulen


In oktober vlak voor de lockdown maakten we nog een stedentrip naar Keulen. Wat een verrassing is deze stad. De dom, de Liebesschloss Brücke, de Rijn en het Belgisch Viertel, een wijk met hippe restaurantjes en barretjes. Echt de moeite waard. Ik ben blij dat we nog konden gaan want direct daarna ging alles op slot.

Mijn persoonlijke terugblik 2020

Plannen maken voor de toekomst


Zoals mijn trouwe lezers weten reizen wij sinds de jaren ’90 door Zuidoost-Azië en is het een wens  geweest er een periode te gaan wonen via het werk. Helaas is dat niet gelukt en willen we dat ook niet meer. Wij hebben wel besloten een vakantiehuis te gaan kopen dat we tevens kunnen verhuren. Onze keuze is gevallen op Bali. Het Indonesisch eiland kent Balinees hindoeïsme als geloof. De bevolking is ontzettend vriendelijk en gastvrij. Het is het meest westerse eiland en de mix tussen westers en Aziatisch trekt ons erg aan. Bovendien is de natuur prachtig en houden wij van Indonesisch eten.

Om onze droom te kunnen realiseren willen we kleiner gaan wonen. Vandaar dat we besloten hebben ons huidig huis te verkopen. Mocht je interesse hebben om een huis te kopen in regio Selfkant? Ons huis met zwembad staat momenteel te koop. Meer info over ons huis vind je hier. Binnenkort vind je op mijn website de voordelen van het wonen in Duitsland.

Graag houd ik je met mijn blogs op de hoogte van dit avontuur.

mijn persoonlijke terugblik 2020

 

Dit vind je misschien ook leuk

4 comments

Ilse januari 3, 2021 - 10:33 pm

Sandra, je hebt er weer een mooi jaar van gemaakt 👍🏾 Ik vond het heel gezellig om jou na een periode van bijna twee jaar eindelijk weer terug te zien.
🌿 🍷 😁
Cheers, op een mooi 2021

Reply
sandra januari 4, 2021 - 10:34 am

Hi Ilse, lief. Ja het is weer vanouds, gezellig. Hopelijk wordt het een mooi 2021, daar gaan we voor.

Reply
Silvia januari 4, 2021 - 3:26 pm

Wat een prachtig verhaal Sandra ondanks het mindere jaar voor jullie wat betreft reizen. Heb je kunnen zien hoe mooi Limburg is
Gr silvia

Reply
sandra januari 4, 2021 - 10:41 pm

Dank je wel, Silvia. Dat is dan wel weer een voordeel, maar ben wel blij als we weer kunnen reizen.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.