Home LifestylePersoonlijk Mijn favoriete Caribische eilanden

Mijn favoriete Caribische eilanden

by sandra
4 comments
Mijn favoriete Caribische eilanden

De Caribische eilanden staan bekend om zijn azuurblauwe zee, parelwitte stranden en het heerlijke klimaat. Toch zijn er flinke verschillen tussen de eilanden. Niet alleen de cultuur maar ook het landschap verschilt per eiland. Zo valt er op de benedenwindse eilanden Aruba, Curacao en Bonaire veel minder regen en is de natuur droog en dor in tegenstelling tot de bovenwindse eilanden waar het meer regent en de natuur veel groener is. Je vindt in de Caribbean zelfs het op één na grootst kokend meer ter wereld. Ook de mensen zijn overal verschillend. Wat je in ieder geval terug vindt op ieder eiland is het typisch laid-back sfeertje. Wil jij inspiratie opdoen voor jouw volgende vakantie? Lees hier mijn favoriete Caribische eilanden in willekeurige volgorde.

Mijn favoriete Caribische eilanden in vogelvlucht

Mijn favoriete Caribische eilanden

1. BONAIRE

Bonaire behoort tot één van de mooiste duikplekken op de wereld en wordt ook wel het Duikers Paradijs genoemd. Het bijzondere aan duiken op Bonaire is het kant duiken, dat met name voor de beginnende duiker erg fijn is. Vanaf de waterkant loop je zo het ondiepe water in. Heerlijk relax op je eigen tempo. De koraalriffen beginnen aan de kustlijn en je vindt er de meest prachtige tropische vissen, zeepaardjes en schildpadden.
Aan de oostkust daarentegen is de zee heel ruw. Hoge golven slaan met grof geweld tegen de grillige rotsen. Op Lac Bay na, wordt zwemmen hier dan ook sterk afgeraden.

Houd je niet van duiken of van de andere watersporten die je kunt uitvoeren zoals kitesurfen, windsurfen en zeilen, huur een auto en maak een driving trail in het ruwe natuurgebied van Bonaire. Wil je onderweg even de beentjes strekken, loop dan één van de zes hiking trails die het toeristenbureau voor jou heeft uitgestippeld.

Natuur

Over het algemeen heeft Bonaire een droog en warm klimaat wat terug te zien is in het dorre landschap. Er groeien namelijk veel cactusplanten en de zeer apart uitziende Dividivi bomen, die door de krachtige wind helemaal scheef gegroeid zijn.

Rijd je over het eiland sta niet raar te kijken als er onverwacht een ezel de weg oversteekt. Sinds ze niet meer gebruikt worden als last- en rijdier zwerven ze rond in de straten van dorpen. Ook de prehistorische leguanen zijn overvloedig aanwezig.

Caribbean met diverse invloeden

Bonaire is met zijn 41km lengte niet een heel groot eiland. Er zijn twee kernen namelijk Kralendijk aan de westkust en Rincon meer landinwaarts. De charme van het eiland is dat ondanks Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland is, de Caribische sfeer overal te voelen is. Je vindt er namelijk diverse culturen en nationaliteiten die meegebracht zijn door kolonisten en immigranten. De voertaal is  Nederlands, maar de meeste Antillianen spreken Papiamento, Engels en Spaans.

 

Mijn favoriete Caribische eilanden

2. DOMINICA

Dit eiland is totaal niet te vergelijken met Bonaire. Man, wat heeft dit vulkanische eiland bergen en een prachtig regenwoud met rivieren en watervallen. Ben je avontuurlijk ingesteld dan is dit eiland echt iets voor jou. De totaal zes uur durende tocht naar de Boiling Lake is een hele belevenis. Op één na, namelijk het Frying Pan Lake in Nieuw-Zeeland, is dit het grootst kokend meer ter wereld en heeft een doorsnee van 100 meter. Om er te komen moet je flink klimmen en klauteren en er zijn flinke afgronden. In de Valley of Desolation zie je stoom en kokend water uit gaten en spleten opduiken wat je kunt gebruiken om eitjes te koken. Eenmaal aangekomen zie je door de ontsnappende gassen en dampen heen het mysterieuze Boiling Lake op sommige momenten flink borrelen.

Na de hiking Trail naar de Boiling Lake heb je een Spa wel verdiend, toch? De locals adviseerden mij Screw’s Sulphur Spa, één van de bekendste warmwaterzwavelbronnen op Dominica. In een weelderig groene omgeving liggen deze zwavelbronnen met verschillende temperaturen en diverse watervallen verscholen.

Op dit eiland kan je ook de mysterieuze en heilige route ervaren, die Captain Jack Sparrow uit Pirates of the Caribbean met zijn vrienden heeft afgelegd tijdens zijn tocht naar de hut van Tia Dalma.

Dominica heeft zwarte en witte stranden. Voor mij is Dominica een verborgen parel in de Caribbean en behoort oprecht tot mijn favoriete eilanden in de Caribbean.

Mijn favoriete Caribische eilanden

3. SINT EUSTATIUS

Ben je een echte natuurliefhebber en houd je van ongerepte natuur dan moet je gaan hiken op Sint Eustatius met de “Quill” als absolute hoogtepunt. Deze slapende vulkaan van 600m hoogte heeft een krater die volledig begroeid is met een tropisch regenwoud. Wil je naar de top van deze vulkaan houdt rekening met een flinke klimpartij op het laatste stuk. Het uitzicht is adembenemend mooi. Bij helder weer is het nabij gelegen eiland Saba op een afstand te zien.

Sint Eustatius is een eiland waar het leven nog ongehaast is, een rust uitstraalt met een hartverwarmende bevolking en waar iedereen naar elkaar zwaait. Naast de ongerepte natuur zowel boven als onder water heeft het eiland een indrukwekkende geschiedenis. In de hoogtijdagen woonden hier 20.000 mensen en was het een belangrijke doorvoerhaven, wat terug te zien is aan de ruïnes van pakhuizen en slavenverblijven uit de 18e eeuw. Met het huidige inwonersaantal van rond de vierduizend personen is het haast niet meer voor te stellen en is het een rustig eilandje waar weinig toerisme te vinden is.

Er zijn op Sint Eustatius overigens grijze zandstranden. De Atlantische kust is door de krachtige onderstroming niet geschikt om te zwemmen.

Mijn favoriete Caribische eilanden

4. DOMINICAANSE REPUBLIEK

Dit eiland heb ik altijd vermeden. Ik had altijd gedacht dat er op de Dominicaanse Republiek alleen maar luxe all inclusief resorts zijn, die je niet mag verlaten omdat daarbuiten grote criminaliteit heerst. Man, wat ben ik blij dat ik het per toeval toch heb bezocht. Laat je dus niet weerhouden en volg je goede verstand dan is het niet onveiliger dan een ander Midden-Amerikaans land.

Met het bezoek aan de Dominicaanse Republiek was ons doel het authentieke Dominicaanse Republiek te ervaren, weg van alle gebaande paden. Wij gingen op pad met locals die ons plekken lieten zien waar ik zelf niet zo snel zou komen.

Bij Sunny Cars huurden wij een auto en reden van Santo Domingo richting het noorden. De stad uitkomen is een echte uitdaging. Man, Dominicanen hebben geen verkeersregels. Wil je liever geen auto huren, reis dan met het openbaar vervoer. Wij verbleven 12 dagen wat veel te kort is om alle belangrijke bezienswaardigheden te bezichtigen.

Santiago de los Caballeros

Santiago, de tweede grootste stad van de Dominicaanse Republiek, staat bekend om zijn sigaren en rum. Neem een kijkje in de oudste en meest prestigieuze sigarenfabriek van de Dominicaanse Republiek namelijk La Aurora. Deze fabriek is honderddertien jaar oud en is nog steeds in handen van dezelfde familie. De swingende gids laat je zien hoe deze sigaren handgemaakt worden.

Ook een bezoek aan het monument van de helden van restauratie mag je niet overslaan. Met name in de avond is dit monument met zijn gekleurde verlichting heel erg mooi.

Op iedere hoek van de straat wordt wel ergens Bachata gedanst. Is het niet bij de Carwash of Benzinepomp dan is het wel bij de kruidenier. Volg een Bachata workshop en ga dansen met de locals. Leer een paar woordjes straattaal, bestel voor een prikje een fles rum en cola en ik verzeker je dat je in contact komt met locals.

Mijn favoriete Caribische eilanden

Samana

Dit vrijwel onontdekte schiereiland heeft een prachtige natuur. Huur een Catamaran en bezoek de grotten in het nationaal park Los Haitisis. Ontdek de ongerepte stranden van Samana en de waterval in de plaats El Limón.

Mijn favoriete Caribische eilanden

Santo Domingo

De hoofdstad Santo Domingo heeft een prachtig historisch binnenstad wat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Mijn favoriete Caribische eilanden

5. Bocas del Toro

De idyllische eilandengroep Bocas del Toro vlak voor de kust van Panama behoort ook tot de Caribbean. Op deze eilanden heerst een laid back sfeertje met zijn vriendelijke Afro-Caribische inwoners. Bocas del Toro is nog niet helemaal ontdekt door het massa toerisme. Het bestaat uit meerdere eilanden. Wij verbleven op het eiland Bastimentos in een inham van de plaats Old Bank, binnen twee minuten met een bootje te bereiken. Geniet van de prachtige jungle als achterland en de zee aan de voorkant. Ik verzeker je een prachtig paradijsje.

5. ARUBA

Dit eiland is nog kleiner dan Bonaire. Toch lijkt het voor mij veel groter. Misschien vanwege de aanwezigheid van  stoplichten en betere  wegen, ik weet het niet. Qua natuur lijkt het met name aan de oostkust op Bonaire met zijn grillige rotsen in een ruig en dor landschap. De westkust van Aruba heeft brede witte zandstranden en een azuurblauwe zee.

Aruba is een stuk drukker dan Bonaire. Je vindt er meer uitgaansleven, luxe winkels en er is zelfs een MacDonalds, Pizza Hut en Starbucks. Aruba is dan ook helemaal ingesteld op de Amerikaanse toerist. Ik vind het zelfs allemaal net iets luxer dan op Bonaire. Terwijl ik Bonaire weer authentieker vind.

Mijn favoriete Caribische eilanden

7. CURACAO

Curacao behoort (nog) niet helemaal tot mijn favoriete Caribische eilanden. Ik besef echter dat ik het eiland te kort doe en mag het niet vergelijken met Bonaire. Om het echt te leren kennen moet je er wonen of vaker bezoeken. Ondanks dat ik nu tweeënhalf jaar op Bonaire woon, ben ik er pas twee keer heel kort geweest. Voor een retourtje betaal je al heel snel USD 130,00 en met de vele vertragingen van de vliegtuigmaatschappij nodigt het niet zo heel snel uit er naar toe te gaan. De eerste keer dat ik Curacao bezocht ben ik met een vriendin gaan shoppen en de tweede keer was ik er met Sylvester een lang weekend. In dat weekend hebben wij met de auto alle highlights bezocht.

Vissersdorp Lagun

Het is een stukje rijden maar wat ik nog heel authentiek vind is het vissersdorpje Lagun in het noorden van Curacao. Lagun ligt aan een kleine baai met een wit zandstrand en azuurblauw water. Je kunt hier de vissers zien uitvaren en de vis rechtstreeks bij hen kopen. Op dit strand bevind je je midden tussen de lokale bevolking.

Mijn favoriete Caribische eilanden

Pontjesbrug

Bezoek in ieder geval in Willemstad de pontjesbrug, de drijvende houten draaibrug, met aan de kade de gekleurde huisjes. Omdat de brug op drijvende pontons is gebouwd voel je hem bewegen wanneer je erover heen loopt.

Wat ik vreselijk vind aan Curacao is de vieze stinkende raffinaderij Isla in Willemstad. Deze is ooit gebouwd door Shell en in de jaren ’80 voor 1 NAF verkocht aan Curacao. Het is tevens de grootste werkgever en vervuiler van Curacao. Onderzoek heeft aangetoond dat er jaarlijks mensen overlijden als gevolg van de verontreiniging door de Isla. De raffinaderij wordt nu gebruikt door Venezuela en kunnen er qua verontreiniging mee doen wat zij willen. De kosten om het te moderniseren worden geschat op US 3 miljard wat Curacao niet kan betalen. Curacao is dus op zoek naar een investeerder. Of die ooit gevonden wordt?

Mijn favoriete Caribische eilanden

8. SINT MAARTEN

Sint Maarten heeft zeer zeker de ingrediënten van een typisch Caribisch eiland. Azuurblauwe zee, brede baaien met witte zandstranden en een heuvelachtig groen binnenland.

Sint Maarten is onderverdeeld in een Nederlands deel en een Frans deel. Eigenlijk is dit eiland een voorbeeld van een multiculturele samenleving. Om eerlijk te zijn was ik even in de war want welke taal moet je nu hier spreken? Naast de Nederlandse, Franse en Afrikaanse sferen zijn er namelijk ook immigranten uit de Dominicaanse Republiek en Haïti naar Sint Maarten gekomen om een baan in het toerisme te zoeken. Maar wees gerust de voertaal is Engels.

De verschillen zijn enorm groot. In het Franse gedeelte waan je je in het gebied van de Middellandse zee maar dan in Caribische sferen. In de Franse eilandhoofdstad, Marigot, is er dagelijks (uitzondering op zondag) een Creoolse markt waar groenten, fruit, specerijen en allerlei souvenirs aangeboden worden. Er heerst een Frans sfeertje met een Caribische touch. Frans is hier de voertaal.

Huur een auto en ontdek de verschillen op dit kleine eiland.

Mijn favoriete Caribische eilanden

Update augustus 2018: Vlak voor mijn verhuizing van Bonaire naar Duitsland bezocht ik het eiland Curacao. Ik beklom de Christoffelberg, wandelde door historische wijken met prachtige street-art, bezocht het Tula museum en diverse prachtige stranden. Hierna was ik helemaal om. In de rubriek Curacao vind je meer hierover.

 

 

Heb jij wel inspiratie kunnen opdoen? Vertel wat is jouw volgende bestemming?

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

4 comments

Rob Alberts april 9, 2017 - 8:51 pm

Bonaire bezocht ik een keer.

Ja, het is een prachtig eiland.

Zonnige groet,

Reply
sandra april 9, 2017 - 8:57 pm

Dank je Rob. Ze zeggen vaak je houdt van het eiland of niet. Jij houdt er duidelijk van.

Reply
Silvia augustus 16, 2018 - 4:34 pm

Allemaal hebben ze wat denk ik. Ik ken er maar 1 😂😂
Mooi Sandra

Reply
sandra augustus 16, 2018 - 4:42 pm

klopt, Silvia. Ze hebben ook allemaal wat.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.