Zo vlak voor het eind van 2017 verbleven wij bij onze Portugese vrienden in Portugal . Zij zijn woonachtig op Bonaire maar voor een aantal weken op familiebezoek in een klein dorp op veertig minuten afstand van Porto. Een mooie gelegenheid om hen te bezoeken en samen Oud & Nieuw te vieren.
Nadat we de eerste dag in Porto hebben rond gedwaald, besluiten wij de tweede dag naar Lissabon te gaan. Het is bij vertrek troosteloos, druilerig weer en alles ziet grijs. Dit beeld wordt alleen nog maar meer versterkt als we langs de autosnelweg een stuk bos afgebrand zien. De bomen en planten zijn helemaal zwart en kaal. Zo verschrikkelijk. De brand is ook nog eens over de weg geslagen want aan de andere zijde zien we precies hetzelfde. We rijden verder in een glooiend landschap, spotten in de verte her en der piepkleine gekleurde dorpjes en uiteindelijk komt ook het zonnetje door.
Na drie uur rijden met een tussenstop naderen wij de prachtige historische wijk Belém in Lissabon. Hier overnachten wij bij familie. Maar voordat we daar aankomen, krijgen wij een rondleiding in deze bijzondere wijk gelegen aan de Taag waar ooit Portugese ontdekkingsreizigers hun reis begonnen. Vandaag vertel ik jullie de vijf bezienswaardigheden die je niet mag missen in Belém.
Lissabon: 5x doen in historisch Belém
1. Bewonder de Torre de Belém
Ondanks de vele toeristen staar ik met bewondering naar een krijt witte toren, die staat te glinsteren in de zonnestralen. Dit gebouw heeft wachttorens met werkelijk prachtige versieringen. Ik bevind mij voor Torre de Belém.
Deze toren werd gebouwd tussen 1515 en 1521 op een klein eilandje vlakbij de rechteroever van de Taag en diende als verdedigingsbolwerk. Door de aardbeving van 1755 is deze rivier deels verschoven en kwam de toren bijna tegen de oever aan te liggen. Torre de Belém is een herinnering aan de ontdekkingsreizigers en voor veel inwoners het belangrijkste en bekendste gebouw van Portugal. In 1910 werd Torre de Belém uitgeroepen tot nationaal monument. Vanaf 1987 staat het samen met Mosteiro dos Jerónimos op de UNESCO werelderfgoed lijst.
2. Mosteiro dos Jerónimos
Op loopafstand van Torre de Belém bevindt zich Mosteiro dos Jerónimos. Wij stappen echter in de auto en komen vlak voor zonsondergang aan. Dit klooster is mijns inziens een nog indrukwekkender bouwwerk dan de Torre de Belém. Het is rijkelijk versierd met talloze torentjes en Manuelijnse decoraties. Deze Manuelse bouwstijl is genoemd naar Koning Manuel I en werd veel toegepast in Portugal. Het klooster werd in opdracht van genoemde Koning gebouwd als dank voor de ontdekkingsreis van Vasco da Gama naar India. Helaas is het klooster gesloten en kunnen wij het niet van binnen bezichtigen maar mocht jij besluiten naar binnen te gaan dan zijn de openingstijden:
Mei – september; dinsdag – zondag 10.00 uur – 18.30 uur.
Oktober – april; dinsdag – zondag 10.00 – 17.30 uur.
Toegangsprijs: 10,00 Euro
3. Pasteis de Belém
Vanwege een lange rij voor de deur van Confeitaria de Belém vraag ik mij af wat hier aan de hand is. Bij navraag blijkt dat hier originele Pastéis de Belém verkrijgbaar zijn. Deze gebakjes van bladerdeeg met crème brûlée vulling zouden verrukkelijk zijn en worden hier sinds 1837 volgens een geheim recept gemaakt.
Helaas heb ik deze gebakjes niet geproefd maar wel Bolo Rei, de traditionele driekoningentaart; een soort Kerstbrood (maar dan lekkerder) met vruchten en noten. Dit brood wordt veel gegeten rond de Kerstdagen. Vroeger werd er een boon in verstopt en wie hem vond was de Koning maar moest wel het jaar daarop dit brood bakken. Tijdens Oud en Nieuwjaar hebben wij rond de familietafel heerlijk van dit brood gesmuld.
4. Ponte 25 de Abril
Als je langs de rivier de Taag wandelt kun je Ponte 25 de Abril niet missen. Deze brug is in opdracht van dictator Salazar gebouwd en is geopend voor het publiek op 6 augustus 1966. Deze brug heette Salazarbrug maar is op de dag van de Anjerrevolutie op 25 april 1974 omgedoopt tot de “25 aprilbrug”. De brug is vrijwel identiek aan de beroemde Golden Gate Bridge van San Francisco. Hij verbindt Lissabon met Almada en heeft zes rijstroken en twee train sporen.
Aan de overkant van de rivier bevindt zicht Estatua do Cristo Rei. Dit Christusbeeld is een kopie van het bekende beeld uit Rio de Janeiro.
5. Padrã dos Descobrimentos
Ook dit monument is ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers gebouwd maar dan 500 jaar na het overlijden van Hendrik de Zeevaarder, in 1960. Het is een wit stenen monument in de vorm van een scheepsboeg.
Je kunt de lift nemen naar de top en het uitzicht bewonderen. Verder vind je er een expositie. Ikzelf ben het gebouw helaas niet in geweest. Mocht jij dit graag willen dan is het open van 10.00 uur tot 18.30 uur en de toegangsprijs is EUR 4,00.
Bovengenoemde bezienswaardigheden bevinden zich allemaal op loopafstand in Belém. Na het bezichtigen van deze vijf bezienswaardigheden gaan wij langzaam naar ons verblijfadres. ’s Avonds worden we meegenomen naar een visrestaurant in Belém waar wij Bacalhau (kabeljauw) eten, één van de meest gegeten visgerechten, naast sardientjes, in Portugal.
Voor de volgende dag staat Alfama op de planning maar voordat we die wijk gaan bezoeken krijgen we eerst een rondleiding in Parque das Nações, Gare de Oriente en een modern winkelcentrum Vasco Da Gama. Hierover volgt een andere blog.
Ben jij al eens in Lissabon geweest? Welke vijf bezienswaardigheden mag je volgens jou niet overslaan?
4 comments
Handige tips Sandra! Ben heel benieuwd wat ik aan ga treffen!
Dank je, Stef. Lissabon is echt gaaf. Je zult je niet vervelen. Ik zie je foto’s wel op instagram. Veel plezier in ieder geval.
Heel leuk geschreven Sandra, ik krijg er weer zin in! Overdag rondstruinen en ’s avonds lekker eten in een van de vele restaurantjes. Het mooiste van de stad vond ik de wijk Alfama en de 7 uitzichtpunten. Ik ben benieuwd naar je volgende blog over Lissabon.
Dank je, Ilse. Drie keer raden waar mijn volgende blog over gaat. Ik heb te weinig gezien om te oordelen wat ik het mooiste van de stad vind maar Alfama was toch wel mijn wijkje. Inderdaad heerlijk rondstruinen door die steegjes. Binnenkort meer hierover.