Home AzieCambodja Koh Rong een paradijselijk eiland

Koh Rong een paradijselijk eiland

by sandra
0 comment
Cambodja
Koh Rong een paradijselijk eiland

Koh Rong

Koh Rong een paradijselijk eiland voor de kust van Cambodja met hagelwitte zandstranden, helderblauw water en een ongerepte natuur. In 2011 backpackte ik door Vietnam, Cambodja en Thailand en belandde op dit paradijselijk eiland. Het was back-to-basic maar dit eiland behoort wel tot één van mijn favoriete eilanden.

Ondanks dat ik in de loop der jaren meer comfort op prijs stel maar het op dit eiland niet mogelijk was, maakte het hagelwitte zand strand, de prachtige jungle en het “Robinson Crusoe” gevoel dit allemaal goed. Aan de voorkant van het hutje de helderblauwe zee en aan de achterkant de jungle. Graag vertel ik je mijn “Robinson Crusoe” avontuur.

Koh Rong één van mijn favoriete eilanden

Keuze Koh Rong Samloen / Koh Rong

Wanneer we een keuze moeten maken tussen de eilanden Koh Rong Samloen of Koh Rong, vind ik dat best lastig. Wij hebben ons laten vertellen dat op Koh Rong Samloen elektriciteit is maar op Koh Rong eiland zou dat niet zijn. Daartegenover zouden de stranden van Koh Rong weer veel mooier zijn. Voor iemand die van stranden houdt  en tevens van wat meer comfort moet tussen die twee gaan kiezen. Van de andere kant is het misschien beter om nu nog het primitieve eiland te gaan bezoeken omdat de geruchten gaan dat er een landingsbaan gebouwd wordt en dat het over een paar jaar misschien wel een resort eiland is.

Op weg naar Koh Rong een paradijselijk eiland

Wij besluiten uiteindelijk voor back-to-basic – met zijn prachtige stranden – en varen met de boot van de plaatselijke duikschool in 2,5 uur naar het eiland. Het is een  mooie zonnige dag, ondanks het regenseizoen. Bij aankomst bij de pier schittert het hagelwitte zandstrand en het helder blauw water je tegemoet. Op de achtergrond bevindt zich een enorme ongerepte jungle.

Dit deel van Koh Rong is het enige gebied dat toegankelijk is en waar ook accommodatie is, zo ver ik weet. We moeten een stuk over het strand lopen naar onze accommodatie. Ik vervloek mijn reistas met wielen die tevens 15 kilo zwaar is. Hier op het strand kan ik namelijk niet rollen en dat gewicht optillen is ook niet echt een pretje.  De volgende keer toch maar weer een backpack? Normaal staan er 1000 mensen om je heen te dringen om je een dienst te bewijzen en waar zijn ze nu? hahah. Uiteindelijk kom ik toch bij de accommodatie aan.

Koh Rong paradijselijk eiland

De accommodatie

Hier krijgen wij de Big Beach bungalow aangeboden voor USD 25,–. Als je nu denkt wow wat heerlijk dan heb je het mis. De Big Beach bungalow blijkt een hut te zijn. De bungalow heeft een rieten dak maar is verder aan de bovenkant helemaal open. De zijkanten en de vloer zijn van houten planken gemaakt met openingen/ kieren van 1 a 2 cm. Ik hoef dus niet raar te kijken als we onverwacht bezoek krijgen. Er staan twee tweepersoonsbedden in de hut.

De badkamer bestaat uit een wc, een tuinslang en een wasbakje. Verder geen airco of ventilator. Dus daar moeten we het meedoen. Oja, er is wel een veranda met een hangmat en 2 grote ligbanken. Verder één stap vooruit en we staan op het strand. Super, toch. Tussen 17.00 -22.30 uur is er stroom op het eiland. Daarna gaan alle lichten uit. Trouwens onder elektriciteit wordt hier verstaan een heel klein lichtpuntje. Verder niets om je telefoon op te laden. Best een dure hut voor wat we krijgen!

Koh Rong een paradijselijk eiland

Enge geluiden

Ik hoor ’s nachts aan de achterkant van onze hut geritsel (ratten?), krekels en andere enge geluiden uit de jungle die ik niet kan thuisbrengen en aan de voorkant het geluid van hoge golven die tot vlak bij onze hut komen. Man, het lijkt wel een tsunami. Ik lig stijf in bed wanneer ik onverwacht wakker gebruld word van een geluid dat vlak bij mijn oor klinkt.  Met een zaklamp ga ik op zoek maar vind niets en dan is het geluid ook plotseling weer verdwenen. Ik heb het beest nooit gevonden maar later blijkt dit het geluid te zijn geweest van een dikke gecko. Heb jij dat geluid al eens gehoord?

‘Omdat je bijna buiten slaapt en er verder geen elektriciteitsgeluiden zijn, zijn de geluiden ’s nachts veel intenser dan overdag. Het is er ook snikheet. De eilandbewoners wonen in hutjes die van golfplaten gemaakt zijn. Hoe houden ze het uit of hoe verwend ben ik.

Koh Rong paradijselijk eiland

Strandhutje Koh Rong

Back-to-basic op Koh Rong een paradijselijk eiland

Ik vind het een enorme belevenis om back-to-basic te gaan. Het heeft wel iets om ’s nachts junglegeluiden en de zee te horen. Ver weg van alle moderne technieken zoals telefoons en iPads. Een hutje op het strand met een Robinson Crusoe gevoel. Een ervaring om nooit te vergeten.

 

Koh Rong een paradijselijk eiland

 Wat is er te doen op Koh Rong een paradijselijk eiland

Naast zonnen, lezen en zwemmen is er nog de mogelijkheid om te gaan duiken, snorkelen, wandelen en boottochtjes maken. Verder moet je helemaal niets en gewoon in die hangmat liggen en genieten van het hagelwitte strand en de ongerepte jungle.

Koh Rong paradijselijk eiland

Waarschuwing voor de stranden

Smeer je in met een sterk afweermiddel zoals DEET tegen de zandvliegen. Wanneer ze je bijten dan krijg je rode jeukende vlekken, die flink kunnen irriteren. Bas en ik hebben wel 1000 beten van muggen en strandvlooien eraan overgehouden. We proberen ons niet te krabben maar o zo moeilijk…….

Koh Rong een paradijselijk eiland

zandvliegen beten

Koh Rong een paradijselijk eiland / NU?

Op internet lees ik dat het eiland een jaar later, in handen is gekomen van een groep investeerders, de Royal Group. Zij hebben met de regering een lease contract voor 99 jaar kunnen afsluiten en willen dit paradijselijk eiland omtoveren naar een resort eiland.

Ik ben meestal op zoek naar gebieden wat nog niet ontdekt is door het grote publiek. Een resort eiland schrikt mij af.

Luxe hotel

Cambodja is vol tegenstellingen. Nu zit ik in een luxe hotel aan de kust van Sihanoukville. Het is heerlijk om jezelf te verwennen na een back-to-basic avontuur. Toch voelt het niet helemaal goed. Naast het hotel ligt een complete sloppenwijk. Kinderen moeten hier bedelen om te overleven. Het zijn uitersten maar wat kan je hiertegen doen? Is het dan toch nog niet zo slecht dat Koh Rong een resort eiland wordt zodat de locals een beter leven krijgen en kinderen naar school kunnen en niet meer hoeven te bedelen?

 Ik vraag mij af hoe het nu is. Heb jij Koh Rong recent nog bezocht? Is het inderdaad een resort eiland geworden? Hebben locals een beter leven?

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.