Home BonaireActiviteiten op Bonaire Kajakken en snorkelen door de mangroves van Bonaire

Kajakken en snorkelen door de mangroves van Bonaire

by sandra
8 comments
Kajakken en snorkelen in Mangrove Bonaire

Op Bonaire is veel meer te doen dan je in eerste instantie zou denken.  Ondanks dat ik nu ruim twee jaar op Bonaire woon heb ik nog steeds niet alles gezien. Er staan dan ook nog een aantal bezienswaardigheden op mijn to do lijstje, waaronder kajakken en snorkelen door de mangroves van Bonaire. Bonaire heeft namelijk prachtige mangrovebossen in een beschermd natuur gebied. Het wordt hoog tijd om dat nu eindelijk te ontdekken.

Kajakken en snorkelen door de mangroves van Bonaire

Mangrove Center

Kajakken en snorkelen door de mangroves van Bonaire / Mangrove Info, Activity Center

Kajakken is alleen mogelijk onder begeleiding van een deskundige gids. Dit om beschadiging te voorkomen. We reserveren dan ook van tevoren deze toer. Om 8.15 uur word ik met mijn vriendin en haar kinderen verwacht bij het Mangrove Info, Activity Center. Hier krijgen wij eerst uitleg over het gebied. Lac Bay ligt aan de oostkust van het eiland, in een ondiepe baai, beschermd door een koraal rif. Jonge vissen groeien op tussen de wortels van de mangrove die tevens een bescherming bieden tegen de grotere roofdieren. Zodra deze jonge vissen volgroeid zijn dan verplaatsen zij zich naar het koraalrif.

Kajakken en snorkelen door de mangroves van Bonaire

Kajakken en snorkelen door de mangroves van Bonaire/  De tocht door de mangrove

Wij smeren ons nog snel in met zonnebrand en muggenspray. Deze mogen niet mee want als we die verliezen vervuilen wij het gebied. We klimmen in de kajak en peddelen rustig door een kanaal van dikke wortels die boven water groeien. Op deze manier komen de bomen in dit brakwater aan hun zuurstof. De mangrovebomen hebben zoetwater nodig om te overleven. Ze zijn in staat om zout water om te zetten in zoet water met behulp van een halfdoorlatend vlies.

Het kanaal wordt steeds smaller en we blijven al snel met onze peddel steken. We besluiten ons voorzichtig voort te trekken aan de dikke boomwortels. Het water is kristalhelder en de bodem is bezaaid met op de kop liggende kwallen de “upside-down jellyfish”. Het is een mooi gezicht, de kwallen die op hun dakje liggen met de tentakels naar boven. Deze kwallen zwemmen overigens bijna nooit, behalve wanneer ze verstoord worden.

Kajakken en snorkelen door de mangroves van Bonaire

Als we de kanalen uit zijn, komen we op een open vlakte. Hier willen we foto’s maken, maar we komen al snel in botsing met elkaar. Gelukkig vallen we niet in het water. We zien plotseling dat de groep ver voor ons ligt. Oei, dan moeten wij ook maar snel erachter aan. Eigenlijk vind ik het best leuk zo op mijn gemakje. Op een snel tempo zie je niets en een beetje aanmodderen moet kunnen, toch? De kinderen vinden die botsing natuurlijk geweldig en bovendien wil ik graag een schildpad spotten.

Vanwege het zeegras wat in de baai groeit komen in Lac Bay graag veel schildpadden. Dit keer heb ik minder geluk maar ik bots regelmatig tijdens het snorkelen tegen een schildpad. Ik kan er uren naar kijken, hoe ze zich voortbewegen onder water en vervolgens naar de oppervlakte zwemmen om even naar adem te happen.

Kajakken en snorkelen door de mangroves van Bonaire

Kajakken en snorkelen door de mangroves van Bonaire / snorkelen

We zijn aangekomen bij een open plaats waar we uit de kajak proberen te komen. Hier start namelijk ons snorkel tochtje door de mangrove. Lopen door het zeegras en de bodem is verboden. Hierdoor wordt namelijk heel veel leven kapot gemaakt. We gebruiken ook geen flippers.
Ik heb een filmpje gemaakt van de boomwortels onder water. Het gaat vrij snel vanwege de enorme stroming.  Zwemmen gaat hier vanzelf. Bekijk de prachtige gekleurde sponzen.

Kajakken en snorkelen door de mangroves van Bonaire / terug naar de kajak

Snorkelen tegen de stroom in is nog even een uitdaging. Als we bij de kajak komen is het lastig om erin te komen vanwege het diepe water. Wanneer mijn vriendin in de kajak klimt gaat het mis waardoor haar dochter even onder water duikt. Gelukkig kan zij erom lachen.

Genietend van het turquoise water peddelen we terug.

Kajakken en snorkelen door de mangroves van Bonaire

Kajakken en snorkelen door de mangroves van Bonaire is heel afwisselend. Je krijgt een goed beeld van het unieke natuurgebied zowel boven als onder water. Voor mij had dit tochtje langer mogen duren dan de 2 uur die ervoor uitgetrokken wordt.

WAAR

Wil jij ook kajakken en snorkelen?

Mangrove info Center
Kaminda Lac 140
Reservering: 00599-780 5353
E-mail: info@mangrovecenter.com

De tocht duurt twee uur en kost USD 46,00. Ben je woonachtig op Bonaire en je bent in het bezit van een sedula dan betaal je USD 27,00.

MEENEMEN

Toegangskaart voor Bonaire Nationaal Marine Park.
Masker en snorkel (flippers niet toegestaan).
Sunblock (niet meenemen tijdens tocht).
Contant geld.

Lijkt jou kajakken en snorkelen door de mangroves van Bonaire wel wat?

Dit vind je misschien ook leuk

8 comments

Silvia oktober 17, 2016 - 12:51 pm

Prachtig Sandra toch echt een mooi eiland mooi geschreven weer?

Reply
sandra oktober 17, 2016 - 1:34 pm

Dank je Silvia. Inderdaad mooi eiland.

Reply
Heedje Kooymans oktober 17, 2016 - 2:13 pm

Hi Sandra. Echt mooi beschreven en zeer uitnodigend om dit moois zelf ooit eens persoonlijk te ervaren.
Het ziet er prachtig uit. Bijna niet voor te stellen dat er op onze aardbol deze geweldig mooie plekken bestaan.

Liefs en groetjes Heedje

Reply
sandra oktober 17, 2016 - 2:58 pm

Hi Heedje, leuk je reactie! Ja er zijn inderdaad geweldig mooie plekken.Bonaire is er één van. Er is nog zo veel te zien.

Reply
Ton en Marga oktober 19, 2016 - 2:49 pm

Hallo Sandra, dat ziet er aantrekkelijk uit. Bij gelegenheid moeten we dat ook eens doen. Groetjes uit Millen

Reply
sandra oktober 19, 2016 - 6:21 pm

Hi Ton en Marga, ja idd. Zeker doen!

Reply
Peter van Gool februari 26, 2018 - 7:21 pm

Een van de vele verrassingen van dit eiland! Mangrove, altijd fascinerend.

Reply
sandra februari 26, 2018 - 8:35 pm

Hallo Peter, ik had ook niet verwacht dat de mangroves van Bonaire zo ontzettend mooi zijn. Het snorkelen maakte het helemaal af.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.