Home CaribbeanDominicaanse Republiek Jarabacoa: bergdorp in Cordillera Central

Jarabacoa: bergdorp in Cordillera Central

by sandra
9 comments
Jarabacoa

Jarabacoa

Vanuit een buitenwijk van Santiago de los Caballeros , waar wij vijf nachten verblijven, rijden wij binnen een half uur naar Jarabacoa. Dit bergdorp gelegen in Cordillera Central is een paradijs voor avonturiers. Je kunt hier zowel raften als mountainbiken, paragliden en paardrijden.

Jarabacoa heeft drie rivieren, Baiguate, Jimenoa en de Yaque del Norte. Deze laatste twee voegen zich samen en vormt de grootste rivier, Yague del Norte, van de Dominicaanse Republiek.  Ook is het dorp het vertrekpunt van verschillende trektochten. Eén van deze wandelroutes leid je naar de hoogste top van de Caribbean, de Pico Duarte (3098 meter).

Reeds eerder wandelde ik de pico Isabel de Torres in Puerto Plata, een flinke klim dwars door de jungle. Sindsdien staat Pico Duarte ook nog  op mijn verlanglijstje maar vandaag doen we het rustig aan en gaan we wandelen naar de waterval Salto de Baiguate.

Start van de wandeling bij Rancho Baiguate

Wanneer we bij rancho Baiguate aankomen, waar onze wandeling zal starten, is onze gids nog niet beschikbaar.  Wij  worden naar het openlucht restaurant gebracht waar vrolijke Salsamuziek ons tegemoet komt. We krijgen de neiging om onze pasgeleerde Salsa danspasjes uit te proberen. Toch laten we dit liever achterwege; eerst moeten we thuis nog maar wat oefenen voordat we dadelijk voor schut staan.

Omdat we nog even tijd hebben bekijken we de accommodatie. Rancho Baiguate is een lodge met 27 kamers, weids opgezet en gelegen tussen de met dennenbomen begroeide bergen en kronkelende rivieren. De lodge is een goede uitvalbasis om de omgeving te ontdekken. Ze bieden hier allerlei excursies voor diverse leeftijden aan waarvan wij er één geboekt hebben namelijk een wandeling naar een waterval. Vanwege hevige tropische buien afgelopen dagen is de weg naar de hoger gelegen waterval Jimenoa Uno  niet mogelijk. De keuze is snel gemaakt; het wordt Salto de Baiguate.

Jarabacoa

Na een uurtje wachten komt onze gids aan en gaan we op weg naar de waterval Salto de Baiguate. We lopen via een mooi aangelegde tuin en een uitnodigend zwembad, het terrein van Rancho Baiguate af.  Het pad dat we volgen leidt ons langs een bruinkleurige meanderende rivier. Grote rotsblokken liggen aan de oever en in de verte prijken spitse toppen richting de hemel.

Jarabacoa


Onbekende groente Tayota


Bij een plantage blijven we staan. Hier wordt de groente Tayota verbouwd. Ik heb er persoonlijk nog nooit van gehoord. Jarabacoa is de stad van de Tayota. Let op: niet het automerk Toyota. Het uiterlijk van deze groente lijkt op een paprika maar is groter, zwaarder en heeft een licht groene kleur.

Wij nemen enkele Tayota’s, die op de grond gevallen zijn mee. Om ze te kunnen eten moet Tayota gekookt worden in water. Ik ben best benieuwd naar deze groente. Wanneer we ’s avonds teruggaan naar een buitenwijk van Santiago de los Caballeros stelt  Marilandy, onze Dominicaanse buurvrouw, ons voor deze klaar te maken. Gezamenlijk gaan we deze eten en de smaak lijkt een beetje op koolraap.
Het is overigens een groente die veel gegeten wordt in de Dominicaanse Republiek.

Ik heb een filmpje gevonden. Hij is in het Spaans maar misschien krijg je toch een indruk van deze populaire Dominicaanse groente.

 


Lokale monteurs


We komen aan bij een plattelands huisje waar de was aan de lijn hangt te drogen en mannen op een stoel in de schaduw zitten. Opgestapeld liggen massa’s kapotte tv’s, radio’s en pc’s. Onze gids maakt even een praatje met de mannen. “Hier worden deze apparaten gerepareerd”, vertelt de gids ons. Het ziet er niet uit dat er hard gewerkt wordt maar misschien hebben ze pauze op dat moment.

Jaracaboa

Via een verharde weg en een klein dorp komen we weer aan in een natuur gebied waar we middels een hangbrug een rivier overkruisen. We lopen vervolgens over onverharde wegen en langs nog meer Tayota velden. Na enige tijd komen we weer uit op een verharde weg met overhangende bomen begroeid met tropische bloemen.

Jaracaboa


Waterval Baiguate


Het laatste stuk gaat omhoog via een verhard wandelpad langs een bergwand die begroeid is met weelderige planten. Af  en toe vangen we een glimp op van de omringende bergen en van de rivier die beneden ons stroomt. Na ongeveer een uur lopen bereiken we de waterval. We dalen af via treden die uitkomen vlak bij een grote plas. Vanaf een hoogte van 25m dondert het water naar beneden in deze plas.

Jaracaboa


Terugweg


Na een half uur zijn we afgekoeld en gaan we terug. Een deel van de route is dezelfde weg. We passeren een groepje Amerikanen. Een stukje verderop blijkt dat ze de paarden “gestald” hebben. Het gebied leent zich uitstekend om te paard te  verkennen.

Aangekomen bij de rivier trekken we onze schoenen uit om over te steken. Voorzichtig stap ik in het koele water. Er liggen dikke stenen in het water afgewisseld met zand. Het is lastig om te lopen en ik moet goed uitkijken om niet uit te glijden. Bovendien heb ik een camera in mijn handen. En wanneer ik in het midden van de rivier sta zie ik in mijn ooghoeken een ruiter aankomen die zijn paard water laat drinken. Het is een prachtig tafereel en ik kan het dan ook niet laten om een foto te maken.

Jaracaboa

Jarabacoa


Landelijke omgeving


Op het platteland passeren we houten gekleurde huizen. Mensen zwaaien vriendelijk naar ons. Kippen kakelen op het erf, paarden grazen in de wei en een stinkend varken ligt te knorren in de modder en in zijn eigen ontlasting. We krijgen een globale indruk van het leven op het platteland. Hier houd ik van en later die week was ik in  In Santiago de los Caballeros  één van de gelukkigen die het lokale leven van dichtbij mee mocht maken.

Wanneer we aankomen bij de loopbrug dan komt er een einde aan deze wandeltocht in Jarabacoa.

Jarabacoa

Jarabacoa

Jarabacoa

JarabacoaJarabacoa


Praktisch


   • Jarabacoa ligt op 130km ten zuiden van Puerto Plata en 140 km van Santo Domingo.
   • Jarabacoa ligt in het belangrijkste bergmassief, de Cordillera Central, die het land in tweeën splitst, een noordelijk en zuidelijk deel.
   • Hier liggen ook de hoogste bergen, met de Pico Duarte als hoogste top met 3175 meter.
   • De waterval Baiguate is vanaf Jarabacoa makkelijk met de auto te bereiken. Het is namelijk 11 km.  Het laatste stuk naar de waterval moet je lopend afleggen.
   • Wil je liever een wandeling maken in een landelijke omgeving? Vanaf rancho Baiguate is het een wandeltocht van 5km naar de waterval. Wij betaalden USD 20,– p.p. voor de gids. Een gids is niet echt nodig maar hij brengt je wel naar plekjes waar jezelf niet snel zult komen.
   • Neem een snack en drinken mee. Onderweg is namelijk geen horeca gelegenheid.
   • Trek een korte broek aan, draag wandelschoenen en smeer je goed in tegen zonnebrand.

 

Dit vind je misschien ook leuk

9 comments

Peter van Gool juni 3, 2018 - 8:51 am

Weelderige flora in een nog bijna ongerept gebied.

Reply
sandra juni 3, 2018 - 9:06 am

Klopt helemaal, Peter. Het is jammer dat veel mensen het niet weten van dit eiland. De meeste mensen gaan naar de DR voor de prachtige stranden maar het heeft zo veel meer te bieden.

Reply
Ilse juni 3, 2018 - 8:13 pm

Het is daar zó mooi! 😍 💚
Die Tayota wil ik wel eens proeven 😁🍴

Reply
sandra juni 3, 2018 - 8:27 pm

hi Ilse, Het is inderdaad heel mooi daar. Gek eigenlijk dat die groente niet in Nederland verkocht wordt.

Reply
Mieke juni 13, 2018 - 7:25 am

Mooi gebied en prachtige natuur zo te zien en lezen! Hele andere beleving van de DR!

Reply
sandra juni 13, 2018 - 4:38 pm

Hi Mieke, klopt. De meeste mensen gaan voor de prachtige stranden en weten niet dat er nog meer te zien is in de DR.

Reply
Silvia juni 13, 2018 - 7:58 am

Mooi Sandra en mooie foto’s

Reply
sandra juni 13, 2018 - 4:38 pm

Dank je Silvia.

Reply
Bezoek Santiago de los Caballeros en maak kennis met de locals | Reis mee met Sandra januari 26, 2020 - 4:25 pm

[…] heeft voor ons gekookt. Een dag eerder hebben Sylvester en ik een hiking trail gemaakt in het Jaracaboa gebergte waar wij groenten ontdekt hebben waarvan wij nog nooit gehoord hebben; tayota. Niet te verwarren […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.