Kopenhagen is niet de eerste stad die bij mij opkomt wanneer ik aan een stedentrip denk. Totdat onze Portugese vrienden voorstellen om met hen deze stad te bezoeken. Toen ik las dat Lonely Planet Kopenhagen uitgeroepen heeft tot nummer één bestemming in de categorie “Beste Steden” om te bezoeken in 2019 werd ik toch wel nieuwsgierig. We boeken een ticket en vliegen in 1 uur vanaf Amsterdam naar Kopenhagen.
Op de luchthaven van Kopenhagen kopen we een kaartje voor de metro. Nog geen half uur later stappen we uit in metrostation Nørreport en staan we midden in het centrum. Vanaf hier is het nog zo’n zeven minuten lopen naar ons hotel Kong Arthur.
Ondanks de kou (begin januari) genieten we de komende vijf dagen van deze fietsvriendelijk stad en ontdekken leuke adresjes. Ook gaan we nog met de Flixbus naar Malmö. Hierover meer in een andere blog. In deze blog geef ik je een overzicht van de leukste hotspots, bezienswaardigheden en tips in Kopenhagen in willekeurige volgorde.
Hotspots, bezienswaardigheden en tips Kopenhagen
1. Overnachten
Wij hebben vijf nachten geslapen in Kong Arthur hotel en vinden het een heerlijk hotel met ontzettend vriendelijk personeel dat overigens perfect Engels spreekt. Kong Arthur is gelegen aan de stadsmeren in het centrum van Kopenhagen en bevindt zich in een prachtig historisch pand uit 1882. Het hotel is sfeervol ingericht en er hangt een gezellige informele sfeer. Een piano, grote loungebanken en een haardvuur waar je nog even kunt nagenieten van de dag. Je waant je in een huiskamer. De kamers zijn schoon en modern ingericht. Je krijgt elke dag tussen 17.00-18.00 uur gratis een drankje.
Toch liever een ander hotel? Vind hier meer accommodaties.
2. Torvehallerne Foodmarket
Deze food hotspot mag eigenlijk niet op je lijstje ontbreken. Bij metrostation Nørreport in Kopenhagen vind je de Torvehallerne Foodmarket. Deze bestaan uit twee hallen: de één met hartigheden en de ander zoetigheden. Op onze eerste dag belanden wij in de Tapas bar waar we allerlei kleine hapjes eten en een rode wijn drinken. Naast tapas kun je hier heerlijk lokale gerechten eten zoals bijvoorbeeld smörrebröd. Dit is Deens roggebrood en belegd met vlees, vis, kaas, rauwkost en andere creaties. Het ziet er niet alleen als kunstwerken uit maar het smaakt ook nog goed. Ook proeven we Deense balletjes chocolade waarin lakrids verwerkt is. Het is een heel bijzondere smaak.
3. De Ronde Toren
Ik heb iets met klimmen en uitzichten. Het maakt niet uit of het een berg of toren is. Toen ik vernam dat deze toren een mooi uitzicht heeft over Kopenhagen was ik direct enthousiast. Ik was echter verbaasd dat ik geen trappen hoefde te lopen maar door een spiraalvormige brede gang de top bereikte.
Op de bovenste etage is een observatorium maar tijdens mijn bezoek was deze gesloten.
4. Fietsen in Kopenhagen
Dit is geen hotspot maar eerder een tip. Huur namelijk een fiets in Kopenhagen.
De eerste dag van ons verblijf denken we dat we te voet de bezienswaardigheden kunnen bezoeken. Ondanks dat Kopenhagen niet zo heel groot is, zijn de afstanden net iets te ver om alle bezienswaardigheden lopend te bezoeken. We besluiten het dan ook anders aan te pakken en vragen de medewerker van het hotel om advies.
Deze geeft aan dat fietsen het makkelijkste vervoermiddel is in de stad. “Bijna iedereen fietst hier. Een auto is geen optie vanwege de hoge parkeertarieven. Ik woon nu tien jaar in Kopenhagen en doe alles op de fiets”, zegt hij en biedt tevens aan gebruik te maken van de gratis fietsen van het hotel.
De infrastructuur in Kopenhagen is top geregeld en binnen twintig minuten fiets je naar de andere kant van de stad. Op onze eerste dag hadden wij al gezien dat er veel fietsers onderweg zijn. Ook de bakfietsen zijn geliefd in Kopenhagen. Dus nemen wij het bod van de receptionist om gebruik te mogen maken van de fiets dan ook graag aan.
Verkeersregels in Kopenhagen
De verkeersregels in Kopenhagen zijn wel iets anders dan in Nederland.
Ik dacht dat Nederlanders snel fietsen maar de Denen kunnen er ook wat. Zij hebben namelijk een uitermate hoog tempo en dat in tegenstelling tot onze Zuid-Europese vrienden, die heel relax zijn. Hierdoor word ik weer met de neus op de feiten geduwd. Waarom zijn wij Noord-Europeanen altijd zo gehaast? Is dat nodig?
De Portugezen werden overigens bijna omver gefietst toen ze wilden oversteken en niets vermoedend – nota bene tijdens het spitsuur – midden op het fietspad stopten. De Denen moesten uitwijken, rinkelden met hun bellen en zoefden voorbij. Later kwamen wij erachter dat we onze linkerhand omhoog hadden moeten steken. Je kunt uiteraard ook uiterst rechts blijven fietsen.
Ook het oversteken gaat lastiger, vind ik. Denen sorteren namelijk niet voor. Ze steken eerst over om daarna de fiets een kwartslag te draaien. Vervolgens wachten ze opnieuw voor het volgende stoplicht. Dat is wel even wennen.
Fietsen huren Kopenhagen
Mocht je nu geen gebruik kunnen maken van gratis fietsen bij je accommodatie dan kun je deze alsnog huren. Dit kan bijvoorbeeld bij bajabikes. Je huurt een fiets vanaf DK 75,00 (± € 10,00).
5. Copenhot: gelegen op industrieterrein Refshaleøen
Met gevoelstemperaturen van -5 graden Celsius en met flinke tegenwind fietsen we bij Nyhavn de brug over naar de andere kant van het water. We komen langs de vrijstaat Christiania en fietsen door het industriegebied Refshaleøen. Langzaam begin ik te twijfelen of ik wel de juiste keuze gemaakt heb om Copenhot te boeken. Een rokende fabriek onderweg is namelijk niet echt uitnodigend.
Na een half uur flink trappen komen we helemaal verkleumd aan bij Copenhot. Hier mogen we gaan zitten op een houten bank bij een knetterend kampvuur. Wat er tijdens de briefing verteld wordt krijg ik niet helemaal mee. Ik wil namelijk maar één ding en dat is warm worden.
Drie van de vijf hout gestookte hottubs staan buiten aan de rand van het water te stomen van jewelste. Nadat ik mij omgekleed heb in cabine 5, stap ik in de hottub en zak in het warme water. Mijn spieren ontspannen en langzaam word ik loom. Dit is toch een weldaad voor mijn lichaam. De fietstocht en de kou vergeet ik al snel. Het is het afzien helemaal waard.
Ondertussen zijn ook de anderen in het bad geklommen. We drinken een Cava, genieten van een oranje gekleurde zonsondergang en blijven meer dan een uur in dit bad om vervolgens nog de sauna in te gaan. Na anderhalf uur zit onze tijd erop. Helemaal relaxt en met de wind mee fietsen we terug naar ons hotel om ons klaar te maken voor het avondeten in Llama restaurant.
6. Llama Restaurant
Llama hoort zeker thuis in de lijst met hotspots Kopenhagen. Alleen al voor de leuke tegeltjes met Latijns- Amerikaanse kleuren en patronen, die je zowel op de vloer als op de muren ziet, moet je Llama bezoeken. Gelukkig is het eten ook super. De keuken van dit restaurant is Latijns- en Zuid-Amerikaans. Ik ben gek op ceviche en laten ze dat daar nu hebben. Wij bestelden tapas met taco’s en diverse ceviches.
6. Sankt Pedri bakkerij
De volgende (maandag) ochtend gaan we ontbijten bij Sankt Pedri Bakkerij, gelegen in de Latin wijk. Als ik eraan terug denk loopt het water mij alweer in de mond. Ik bestelde namelijk een kaneel apple pie. Deze was zo verrukkelijk dat we besloten op woensdag terug te gaan. Op dat moment niet wetende dat ze dan niet gebakken worden.
De bakkerij staat bekend om zijn “onsdagssnegle” oftewel de woensdag kaneelbroodjes. Dit broodje is enorm populair dat zij meer dan 4000 broodjes op deze dag verkopen.
Ik moet eerlijk bekennen dat mijn voorkeur ligt bij de kaneel apple pie. Dus mocht je naar deze bakkerij gaan en deze willen proeven dan moet je een andere dag uitkiezen dan woensdag.
Adres: Sankt Peders Stræde 29, 1453 København, Denemarken.
7. Vrijstaat Christiania
Christiania is niet een hotspot maar een unieke bezienswaardigheid. Vlak voordat ik dit ommuurde stadsdeel binnentrad werd mij gezegd dat ik hier niet mag fotograferen. Er zouden dingen gebeuren die ik eigenlijk niet mag zien. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Dus nam ik nog een foto van de ingang en borg daarna mijn camera op. Eenmaal binnen zag ik graffiti art en kunstwerken van gerecycleerd materiaal. Ook vind je er een school, verschillende winkels en cafeetjes. Niets vreemds tot nu toe totdat we zagen dat midden op straat openlijk (soft)drugshandel plaatsvond.
Christiania ontstond nadat hippies en daklozen een militaire kazerne bezetten en de vrijstaat Christiania uitriepen. In eerste instantie probeerde de overheid Christiana te ontruimen maar langzaam aan werd de vrijstaat getolereerd als sociaal experiment. In Christiania gelden eigen wetten en regels; de bewoners betalen geen belasting en alles is collectief eigendom.
Deze wijk is zo’n contrast met de rest van Kopenhagen waar alles netjes, gestructureerd en strak georganiseerd is. Het blijkt dat jaarlijks meer dan een miljoen toeristen dit deel bezoeken. Ik vraag mij af of het er veilig is en heb nog steeds mijn vraagtekens over de combi toeristen en vrijstaat. Later vernemen we dat er regelmatig invallen zijn door de politie.
8. Nyhavn
Nyhavn is een gezellige wijk met haar cafés, bars, terrasjes en restaurantjes. De prijzen zijn hier echter hoog. Voor ons wordt het voornamelijk wat rondslenteren. Vanaf Nyhavn vertrekken de rondvaartboten door de grachten en naar de vestingeilandjes. Ook Hans Christian Andersen heeft er nog gewoond.
9. Rosenborg Slot
Midden in de stad staat dit prachtige paleis. Wanneer je er voor staat waan je je in een sprookje. Het slot werd in het begin van 17e eeuw in opdracht van Koning Christiaan IV gebouwd.
Het Rosenborg Slot is één van de populairste bezienswaardigheden in Kopenhagen. Tegenwoordig is het een museum en vind je in de schatkamer van paleis de kroonjuwelen, waaronder de kroon van Christiaan IV.
10. Eten bij La Fiorita
Het is best even zoeken om restaurantjes te vinden waar je lekker kunt eten voor weinig geld. Kopenhagen is niet een goedkope bestemming wat eten betreft. Toch is het mogelijk. Een van die restaurantjes is La Fiorita. Voor rond de € 10,00 eet je hier een pizza en koop je een fles wijn voor € 12,00. Je moet bij de kassa bestellen en afrekenen. Vervolgens krijg je een schijf mee die gaat trillen als het eten klaar is. La Fiorita is heel klein met weinig plaatsen. We moesten even wachten voor een plaats en zaten met zijn vieren op een rij aan de bar.
Kopenhagen is leuke stedentrip en we hebben genoten. Het enige nadeel vond ik de kou en zou niet snel meer kiezen om deze stad in de winter te bezoeken.
4 comments
Toch wel verrassend! Leuk!
Had ook niet verwacht dan Kopenhagen een leuke stad is. Ik adviseer je wel in de zomermaanden te gaan als je een kou kleum bent. Daar tegenover is die Copenhot een echte aanrader in de wintermaanden.
Wat een lekker verhaal, Sandra. Je maakt deze stad heel aantrekkelijk. Als ik alleen al denk aan die hottub met Cava, vuurtjes op straat en al die andere lekkernijen. Pfff, maar weer gaan sparen, denk ik.
oh ja, Mieke. Die hottub met Cava was toch wel nummer 1. Met name omdat het zo koud was, was zo’n warm bad toch wel erg aangenaam.