Home Hongkong Hongkong: wandelen op het visserseiland Cheung Chau

Hongkong: wandelen op het visserseiland Cheung Chau

by sandra
4 comments
hongkong: wandelen op het visserseiland Cheung Chau

Je zult het niet verwachten maar in Hongkong kun je geweldig mooi wandelen. Zowel in de stad als de rondom liggende eilanden. Eerder maakte ik de natuurwandeling “De Dragon’s Back” op twintig minuten rijden van de miljoenen stad.  Vandaag bezoeken wij één van deze omliggende eilanden en gaan we wandelen op het visserseiland Cheung Chau.

Bij ons hotel in Wan Chai nemen wij een taxi, die ons naar pier 5 in Central brengt.  Vanaf hier vertrekken namelijk twee soorten ferry’s naar Cheung Chau. Omdat de snelle ferry, die er 35 minuten over doet, net vertrokken is, nemen wij de langzame. Deze brengt ons in 55 minuten naar Cheung Chau.

Hongkong: wandelen op het visserseiland Cheung Chau

We arriveren de vissershaven, gelegen aan de westkant van dit schilderachtige en pittoreske eilandje. Cheung Chau ligt tien kilometer ten zuidwesten van Hongkong eiland. Het eiland is maar 2,5 km lang en heeft een heuvelachtig noordelijk- en zuidelijk deel. Daar tussenin is een smal strookje vlak land met aan de westkant een vissershaven en aan de oostkant een groot strand.

Cheung Chau is echt een visserseiland. Langs de kade liggen honderden vissersbootjes, jonken en sampans. Er hangt hier nog een sfeertje van het oude China.
Op de promenade heerst een gezellige bedrijvigheid. Chinezen komen hier tijdens de lunch naar toe om bij één van de vele seafood restaurantjes te eten en vervolgens het eiland te verlaten. In het weekend ontvluchten de inwoners van Hongkong de drukte van de stad om hier op dit relaxte en gemoedelijke eilandje tot rust te komen.

Op de promenade vind je naast de seafood restaurants ook kraampjes met gedroogde vis en souvenirs.

hongkong: wandelen op het visserseiland Cheung Chau

hongkong: wandelen op het visserseiland Cheung Chau

hongkong: wandelen op het visserseiland Cheung Chau

 Tung Wan Strand op Cheung Chau

Op het smalle strookje land bevinden zich smalle steegjes met oude huisjes. Terwijl wij rustig door de straten slenteren verplaatst de bevolking zich op de fiets. Er zijn namelijk geen wegen en auto’s op het eiland, wel goede voetpaden en ontzettend veel fietsen.

Sneller dan ik verwacht,  sta ik bij het strand. De afstand van oost naar west is maar tweehonderd meter. Cheung Chau staat bekend om zijn goudgele stranden. Tung Wan is het grootste strand van Cheung Chau. Ooit trainde hier de Olympisch  kampioen windsurfen Lee Lai-Shan.

Zelf ben ik enigszins teleurgesteld.  Het strand ziet er niet echt uitnodigend uit. Ondanks dat het 22º graden is, is het hier nu winter. Het is bewolkt wat de kleur van het water niet ten goede komt en dus ook geen turquoise zee zoals beloofd in de boekjes.hongkong: wandelen op het visserseiland Cheung Chau

hongkong: wandelen op het visserseiland Cheung Chau

Zuidwestelijke route 

Via het strand en de boulevard wandelen we naar het zuidwesten van het eilandje. We lopen op een betonnen pad met aan weerszijden reusachtige bamboestruiken. Hier en daar hebben we schitterende uitzichten op de vissershaven.

Wanneer we het pad uitlopen komen we aan bij de schuilplaats van de piraat Cheung Po Tsai. Van deze beruchte figuur wordt gezegd dat hij in de late 18e eeuw een vloot van 600 schepen en 50.000 man onder bevel had. In de Cheung Po grot sloeg Cheung goederen en wapens op.

Hoe hij het voor elkaar heeft gekregen om hier zijn spullen op te slaan is mij een raadsel.  Ik heb geprobeerd de grot in te komen maar het was zo enorm smal en donker dat ik er vanaf zag, bang dat ik knel kwam te zitten in de grot. Wil jij wel de grot in vergeet niet je zaklamp mee te nemen.

hongkong: wandelen op het visserseiland Cheung Chau

 

hongkong: wandelen op het visserseiland Cheung Chau

hongkong: wandelen op het visserseiland Cheung Chau

 

 

Zuidoostelijke route

Wij nemen dezelfde weg weer terug. Onderaan het pad slaan wij rechts af om het oostelijk deel van het eiland te verkennen. De straat die we in slaan ligt op een heuvel en links en rechts liggen verwaarloosde huizen. De was hangt te drogen en fietsen staan tegen gevels en lantaarnpalen. We volgen het pad en naderen een koeler deel van het eiland waar bomen in een boog over de weg groeien, tropische struiken en bloemen in overvloed staan.

We volgen het kronkelige pad dat langzaam omhoog loopt totdat we bij een begraafplaats aankomen.  De grafstenen staan hier allemaal gericht naar de zee. Vanaf het kerkhof heb je een schitterend uitzicht over de baai.

hongkong: wandelen op het visserseiland Cheung Chau

hongkong: wandelen op het visserseiland Cheung Chau

Na de begraafplaats slenteren wij langzaam terug naar het dorp. Onderweg lopen we langs diverse tempels. Deze zijn toegewijd aan de zeegod ter bescherming van de vissers.
Vanaf het dorp kun je de noordelijke route lopen. Wij doen dat niet en besluiten iets te gaan drinken om vervolgens de boot terug te nemen naar Central. Mocht je deze wandeling ook gaan maken reken dan ongeveer twee uur hiervoor.

Hongkong: wandelen op het visserseiland Cheung Chau. Welke wandeling moet je volgens jou beslist gedaan hebben?

 

Dit vind je misschien ook leuk

4 comments

Peter van Gool februari 18, 2018 - 12:17 pm

Een eilandje vol verrassingen! De Bougainvillia bloeit daar ook in de winter zo te zien.

Reply
sandra februari 18, 2018 - 1:39 pm

Inderdaad, Peter. Zo’n klein eilandje en zoveel diversiteit. Voor ons was het meer voorjaar en voor de Chinezen winter. De temperatuur lag rond de 22 graden, heerlijk.

Reply
Silvia februari 18, 2018 - 1:36 pm

Mooi geschreven weer Sandra toppie 💋

Reply
sandra februari 18, 2018 - 1:39 pm

dank je, Silvia.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.