Home Hongkong Hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #2

Hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #2

by sandra
0 comment
hongkong twaalf dagen wereldstad 2

“Het is niet toegestaan om naar de andere kant van de oever te rijden”, zegt de taxi chauffeur tegen ons. Vervolgens stopt er een andere taxi, we gooien onze koffers in die kofferbak zonder iets te vragen en rijden alsnog weg terwijl de andere taxi chauffeur ons nog beduusd nakijkt.

Nadat deze taxi chauffeur onderweg voor de zekerheid nog toestemming vraagt, brengt hij ons in vijftien minuten van Tsim Sha Tsui naar de ander kant van de oever; Hongkong eiland. Dit keer hebben we besloten niet met de metro te reizen maar heerlijk comfortabel met de auto. We laten ons afzetten bij ons hotel Dorset in de wijk Wan Chai en betalen voor dit ritje € 5,00.

We krijgen in het hotel een kamer upgrade en hebben de komende zes dagen – het tweede deel van onze twaalf daagse reis naar Hongkong – een schitterend uitzicht over de bergen en wolkenkrabbers.  Hieronder volgt dus ‘Hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #2’. 

hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #2


Hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #2


Wan Chai op Hongkong eiland

Wan Chai is één van de eerst ontwikkelde stadsgebieden van Hongkong en stond lang bekend als de rosse buurt. Deze is er nog steeds maar je vindt er ook hippe cafés, schattige winkeltjes en lokale markten. We slenteren over de versmarkt. Chinezen kopen er groente en vis, en het varkensvlees hangt hier aan haken. Het ziet er allemaal wat bloederig uit. Er heerst een chaotische bedrijvigheid. Om ons heen prijzen mensen luidkeels hun waren aan. We slenteren uren door straten en steegjes met rokerige kraampjes in deze voor mij andere wereld. Dit is typisch Hongkong.

hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #2

hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #2

hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #2

Central

Wanneer we platvoeten hebben van het lopen nemen we de tram richting Central en rijden langs brede lanen met hoge gebouwen in Europese stijl. In Central stappen we uit en staan in een meer beschaafde wereld lijkt het wel. Central is het zaken district van Hongkong en een belangrijk financieel centrum voor de hele wereld. Het is een plek om niet alleen merkartikelen te kopen of souvenirs maar ook om culturele bezienswaardigheden, die terug gaan tot het koloniale tijdperk, te bezoeken.

hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #2


In Central bezoeken wij een aantal bezienswaardigheden


1. Centrale Mid-Levels roltrappen/Soho

Dit deel van de stad is een belangrijk uitgaansdistrict en erg geliefd bij de expats. De sfeer die er hangt is een mix van luxe, Chinese en koloniale architectuur.

Soho is gebouwd op een heuvel en hier ligt de langste roltrap ter wereld. Dit gebied wordt ook wel de Mid-Levels genoemd. Deze roltrap is een serie van kleinere roltrappen en heeft een lengte van 800 m die 135 meter omhoog gaat. Aan beide kanten zijn winkels, restaurants en bars gebouwd. Na al het geslenter vond ik die roltrap een welkome afleiding want dit deel van de stad is echt heel erg steil.

hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #2

hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #2hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #2

2. The Peak Hongkong

Samen met de Star ferry is The Peak mijns inziens toch wel de meest spectaculaire bezienswaardigheid van Hongkong. The Peak ligt 552 meter boven zeeniveau en is daarmee de hoogste berg op het eiland van Hongkong. In de 19de eeuw trokken welgestelden naar deze berg vanwege het koelere klimaat. Later werd begonnen met het aanleggen van de tramlijn waardoor The Peak ook bereikbaar werd voor het “gewone” volk.

Victoria Peak Tram

Het leukst is om de Victoria Peak Tram, die door een enkele stalen kabel de steile helling op getrokken wordt, te nemen. Terwijl wij aan het wachten zijn, rijdt deze echter door. We besluiten terug te lopen om de lagere Terminus-station in Central te nemen. Helaas is er een wachtrij van twee uur. Omdat we hier niet op willen wachten nemen we een dubbeldekker bus in Central, lijn 15. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in de broek scheet van angst. We zitten helemaal boven in de bus. Wat ik zie, zijn diepe afgronden. Met afgrijzen bekijk ik het tafereel wanneer een bus tegemoet komt en we vlak langs de afgrond rijden.

hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #2

Boven gekomen sla ik een zucht van verlichting. Mijn besluit staat vast, terug ga ik lopend. Niet meer die bus in. De wandelroute is overigens schitterend, je krijgt er geen spijt van. De begroeiing is namelijk overweldigend. Op de zeer steile hellingen staan tropische bomen met dicht gebladerte, bougainville en allerlei andere soorten struiken.

hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #2

In ieder geval was het tochtje met de bus beslist de moeite waard want op The Peak heb je een weids en magnifiek uitzicht over de stad en de haven. Dit is toch wel één van de mooiste skylines, die ik tot nu toe heb gezien.

hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #2

3. Lan Kwai Fong

In deze populaire uitgaanswijk vind je bars, restaurants en nachtclubs. Het bruisende nachtleven van Lan Kwai Fong (LKF) biedt voor ieder wat wils. Werknemers van de nabij gelegen kantoren komen hier samen om met toeristen en beroemdheden te feesten.

Deze buurt was ooit geliefd bij straatventers, maar tegenwoordig vind je er meer dan 100  restaurants en bars en zelfs de 7-eleven. De 7-eleven is erg handig. Omdat drankjes in de nachtclubs erg duur zijn kun je in deze supermarkt alcohol kopen. De prijs ligt hier een stuk lager dan in de nachtclubs waardoor mensen op straat hun drank nuttigen. 

De eerste keer kwamen wij hier terecht na de wandeling van de Victoria Peak. Er was op dat moment een Thais festival gaande. Het was er gezellig en we bleven hier hangen, namen een hapje en drankje. We hebben LKF later die week nog een keer bezocht.

hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #2

4. Hongkong park

In dit park kwamen wij terecht op onze route naar The Peak Tram. Het ligt midden in het centrum van de stad en is mooi aangelegd met rotspartijen, watervallen en vijvers.
Er is een volière waar je in een tropisch regenwoud dwars doorheen kunt lopen. Op de hangbrug kun je vogels spotten die het liefst hoog in de boom verblijven.

hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #2

hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #2

hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #2


Andere activiteiten die wij ondernemen vanaf Hong Kong Eiland


Cheung Chau Eiland

Op ongeveer 10 km afstand van Hongkong ligt het schilderachtige en pittoreske eilandje Cheung Chau. Het is echt een visserseiland en er hangt nog een sfeer van het oude China met jonken en sampans. Chinezen komen hier om vis te eten en verlaten vervolgens het eiland. Op de promenade langs het water bevinden zich visrestaurants, kraampjes met gedroogde gerechten en souvenirs.

Cheung Chau was ooit een pirateneiland. In een deze blog vertel ik meer over de wandeling die wij maakten op dit eiland.

hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #2

Dragon’ s Back

Op twintig minuten afstand van de stad Hongkong ligt één van de populairste wandelroutes van dit eiland namelijk Dragon’s Back.

In de besloten FB groep Wereldvrouwen plaatste ik een bericht of er vrouwen woonachtig zijn in Hongkong en interesse hebben om met mij een wandeling te maken. Op mijn bericht reageerde een expat vrouw en we spraken af om de wandeling de “Dragon’s Back” te maken.
Op dinsdag om 8 uur stapte ik in de taxi en liet mij bij haar thuis afzetten. We dronken koffie in haar prachtige appartement in Stanley en genoten van het geweldige uitzicht over de baai. Onder het genot van een kop koffie wisselden we ervaringen uit over wonen in het buitenland.
Na een half uur kwamen de andere drie Nederlandse vrouwen die ook mee zouden lopen. Het was een heerlijke en gezellige wandeling. Lees hier meer.

hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #2

Hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #2

 

Heb jij Hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #1 gemist? Lees hier verder.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.