Home Hongkong Hongkong: twaalf dagen in een wereldstad # I

Hongkong: twaalf dagen in een wereldstad # I

by sandra
16 comments
Hongkong twaalf dagen in een wereldstad

Langzaam worstelen we ons met de bagage door de immens drukke straten richting ons hotel. Mensen hebben haast en Indiërs proberen ons een maatpak te verkopen. We proeven al de sfeer en ruiken de typisch Aziatische lucht van eten.  Onze eerste indruk is immens; wolkenkrabbers, neon reclameborden, lawaai, winkelcentra, een indrukwekkende skyline en niet te vergeten de metro; een aparte wereld onder de grond.


Hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #1


We zijn de komende twaalf dagen in de wereldstad Hong Kong. Een miljoenenstad die officieel in China ligt maar een eigen wetgeving, rechtsorde, vrije handel en vrijheid van meningsuiting heeft. De zaken die China regelt zijn defensie en buitenlandse zaken. Hongkong werd in 1842 een kroonkolonie van Groot-Brittanië. Omdat het politiek, geografisch en economisch niet mogelijk was om het recht te handhaven heeft Groot-Brittanië in 1997 Hongkong teruggegeven aan China.

Hong Kong bestaat uit Hongkong Island (Central), het schiereiland Kowloon en de New Territories met de 235 eilanden.

Wij verblijven zes nachten in de wijk Tsim Sha Tsui in Kowloon en de andere zes nachten aan de overkant van het water in de wijk Wan Chai op Hongkong Island. Van te voren twijfelden we of we twaalf dagen in deze wereldstad op dezelfde plek zouden blijven. Wij kozen er voor om ons – in het tweede deel van ons verblijf in Hongkong – te verplaatsen maar het was niet echt nodig. Het openbaar vervoer in Hongkong is namelijk top geregeld. Bovendien verlies je met een verplaatsing toch weer een dag met in- en uitchecken. 

 


Hongkong: het schiereiland Kowloon


Ons hotel – niet echt spectaculair – ligt in de Kimberleystraat, een zijstraat van de Nathan Road, de drukste straat in de wijk Tsim Sha Tsui van het schiereiland Kowloon. Aan de Nathan Road liggen zo’n vijf metro stations, een overvloed aan winkels, restaurants en nachtclubs. 

Op het vliegveld hebben wij reeds een octopus kaart geregeld. Dit is een chipkaart met saldo en kun je overal in het openbaar vervoer gebruiken en zelfs in de 7-Eleven supermarkten mee betalen. Hier hebben wij de octopus kaart in de loop van de week overigens opgewaardeerd. Aan het eind van je vakantie lever je hem weer in op het vliegveld. Je krijgt je € 5,00 borg en het eventueel tegoed gewoon weer terug. We maken veel gebruik van het openbaar vervoer maar soms zijn we ook heel makkelijk en nemen dan een taxi. Het starttarief is € 2,40 maar we hebben nooit meer betaald dan € 10,00 maar dat was dan ook voor een ritje buiten de stad. 

Wij bezoeken de komende zes dagen het Kowloon park, diverse markten, het eiland Lantau, maken een fietstocht in de Wetlands en een boottocht op de Star ferry. Verder slenteren wij uren door allerlei straten en steegjes. We gaan niet altijd doelgericht een bezienswaardigheid opzoeken maar meestal komen we er toch wel. We nemen onze tijd en genieten van het moment. Slow Travel, dus!

Hongkong twaalf dagen in een wereldstad

van Kimberley straat naar de terrasjes van Knotsford

Wandelen in Kowloon park

Tijdens het slenteren in de populaire wijk Tsim Sha Tsui, spot ik een aantal treden met Street Art. Hier blijkt het Kowloon Park te liggen. Een stadspark dat zich over 13,3 hectare strekt en een fijne plek is om de drukte van Hongkong te ontvluchten. Ondanks dat je de wolkenkrabbers nog boven de bomen ziet uittorenen, kom je hier helemaal tot rust. Ikzelf heb het park zelfs twee keer bezocht en genoot van diverse schilderachtige plekjes zoals oa. de Chinese tuin, de vijvers met fonteinen en de prachtige mix van bloemen, planten en bomen. Er zijn zelfs flamingo’s. Ondanks dat ik aan de flamingo’s moet wennen, op Bonaire zag ik ze namelijk altijd vrij in de natuur, is dit wel een rustgevende plek met het bruggetje en bomen rondom de vijver.

Boottocht met de Star Ferry

Wanneer je naar Hongkong reist dan moet je de skyline van de stad toch minimaal één keer bewonderen. Ik krijg er in ieder geval niet genoeg van en bezoek het meerdere malen. Het zicht op de skyline is namelijk schitterend zowel overdag als ’s avonds. De perfecte manier is een boottocht maken met de Star Ferry.

De Star Ferry vervoert al meer dan honderd jaar passagiers van Hongkong eiland naar Kowloon en terug. Ook al zijn beide kades te bereiken via spoor- en wegtunnels toch maken miljoenen mensen gebruik van deze boottocht.

Kijk voor tijden en prijzen op de website van de Star Ferry

Hongkong twaalf dagen in een wereldstad

Skyline Hongkong vanaf Tsim Sha Tsui

Klokkentoren in Tsim Sha Tsui

Vlakbij de Star Ferry pier vind je deze vierenveertig meter hoge klokkentoren, gebouwd in 1915.  Het is een overblijfsel van het oude eindstation van de Kowloon-Canton Spoorweg. Dit mooie monument van rode baksteen en graniet heeft een betekenis voor de Chinese immigranten die op het station of via de haven aankwamen om een nieuw leven te beginnen.

Hongkong twaalf dagen in een wereldstad

Klokkentoren Hongkong

 Avenue of Stars

De Avenue of Stars heb ik gezocht maar kon het niet vinden. Bij navraag bij het toeristenbureau blijkt dat deze Avenue vanwege werkzaamheden afgesloten is tot medio 2018 (mijn bezoek was in november 2017). In de Garden of Stars wordt wel nog een deel tentoongesteld. Deze Avenue is een eerbetoon aan de sterren die hebben bijgedragen dat Hongkong het “Hollywood van het Oosten” is geworden. Behalve Bruce Lee zijn de sterren bij mij niet bekend.

Hongkong twaalf dagen in een wereldstad

Avenue of stars

Slenteren over diverse straatmarkten

We gaan de andere dag door met slenteren maar we zijn makkelijk. We nemen de taxi naar de vogelmarkt. Vanaf hier bezoeken wij een aantal markten. Wanneer jij liever met de metro wilt, stap dan uit bij Prince Edward Station in Monk Kok.

Gelukkig is het niet al te warm. Wij zijn er eind november en genieten van een temperatuur tussen de 20-22 graden Celsius.

Yuen Po Street Vogel Markt

Deze markt is best bijzonder. Het houden van zangvogels is een onderdeel van de Chinese cultuur. Op deze markt hangen honderden kooitjes met vogeltjes en ze tsjilpen erop los.

Toch kijken wij vol verbazing hoe mannen op leeftijd met deze vogels gaan wandelen. Ze hangen de kooitjes in een boom en gaan in de schaduw op een bankje zitten en spelen kaart of kletsen erop los.  In plaats van de hond uitlaten, laten ze hier de vogel uit.

Sinds ik op Bonaire gewoond heb en vogels zoals lora’s, suikerdiefjes en kanaries dagelijks vrij zag rondvliegen in mijn tuin, weet ik niet zo goed meer wat ik hiervan moet denken. De ronde, houten kooien zijn in ieder geval schitterend.

Geopend: 07.00 – 20.00 uur
MTR.  Prince Edward Station in Mong Kok

Hongkong twaalf dagen in een wereldstad

Vogelpark

Bloemenmarkt

Grenzend aan de vogelmarkt bevindt zich de bloemenmarkt. Hier zijn een tiental winkels die exotische bloemen verkopen in allerlei kleuren en geuren.

De bloemen komen van over de hele wereld. Bloemen hebben voor Chinezen een bepaalde betekenis. Per gebeurtenis dus een andere bloem. Rood is dé kleur van China en symboliseert geluk en is verboden op begrafenissen. Wit wordt geassocieerd met de dood en geel/goud staat voor vrolijkheid. Ben je van plan iemand een bosje bloemen te geven, vraag dan liever even na bij de verkoper welke je het beste voor die gelegenheid kunt aanschaffen.

Geopend: 07.00 – 19.00 uur
MTR Prince Edward Station

Ladies Marktet

Van de bloemenmarkt lopen wij naar de Ladies Market. Deze markt is vooral leuk als je goedkope kleding, gadgets en hebbedingetjes wilt scoren. Vaak worden in de kraampjes dezelfde producten verkocht, maar de prijzen variëren. Onderhandel dus over de prijs. Deze markt is rond het middaguur geopend en sluit ongeveer om 22 uur.

MTR Mong Kok Station.

Night Market / Templestreet

Heb je nog steeds niet genoeg van het shoppen op de markten ga dan naar de Temple Street Night Market. Deze markt heeft iets weg van de nacht markt in Bangkok. Van het sfeertje op Aziatische nachtmarkten krijg ik nooit genoeg. Je kunt er overal iets eten en ook op deze markt wordt er van alles verkocht; kleding, tassen, kaarten en heel veel hebbedingetjes.

Vanuit de verte horen we muziek. Wanneer we dichterbij komen zien we dat er bij verschillende kraampjes Karaoke aan de gang is. De één zingt nog valser dan de ander maar het is een vrolijke boel. In hetzelfde deel vind je tientallen waarzeggers. Hier zouden vooral jonge stelletjes zich de toekomst laten voorspellen. Zij willen graag weten of ze samen oud zullen worden. Even komt de gedachte bij mij op om ook een waarzegster te bezoeken. We zijn weliswaar al 30 jaar gelukkig getrouwd en ben wel nieuwsgierig wat ze te zeggen heeft, maar als snel verwerp ik die gedachte weer.  Ik leef in het nu en wat de toekomst brengt dat zien we dan wel weer. 

Geopend: 16.00 – 00.00 uur
MTR Jordan Station

 


Hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #1

Andere activiteiten 


1. Fietsen in de Wetlands  

We zijn een beetje moe van al het geslenter en willen de stad even uit. Hongkong heeft naast een spectaculaire skyline nog veel meer te bieden. Binnen een afstand van een half uur met de MTR vind je prachtige natuurgebieden.
We maken twee uitstapjes namelijk naar de Wetlands, een waterrijk gebied dat tegen de Chinese grens ligt. In dit pittoreske Wetland maken we een fietstocht.

Hongkong twaalf dagen in een wereldstad

fietstocht door de Wetlands

2. Met de kabelbaan naar Buddha en het vissersdorp Tai O

De dag daarna bezoeken wij het eiland Lantau. Met een kabelbaan gaan we over water en heuvels naar de immens grote Buddha. Het is hier erg toeristisch maar het uitzicht is geweldig.   Vervolgens nemen we de bus naar het vissersdorpje Tai O.

Beide uitstapjes zijn erg leuk en binnenkort verschijnt  hierover meer in mijn blog.

Hongkong twaalf dagen een wereldstad

Kabelbaan Lantau

 

Hongkong: twaalf dagen in een wereldstad

Wij verblijven twaalf dagen in de wereldstad Hongkong en hebben nu zes dagen erop zitten. We hebben genoten van het schiereiland Kowloon. Graag waren we nog langer gebleven om vanaf hier nog meer plekjes te ontdekken want er is nog zo veel meer te zien. Van de andere kant lonkt nu ook Hongkong Island.

Wat we de volgende zes dagen ondernemen zal ik in deel 2 van twaalf dagen in Wereldstad Hongkong beschrijven. Wij bezoeken de beroemde Peak met een schitterend uitzicht en het pittoreske eiland Cheung Chau, ik ga met vier Nederlandse vrouwen die woonachtig zijn in Hongkong hiken op de Black Dragon en nog veel meer.


Wil je niets missen van mijn stedentrip Hongkong meld je dan aan voor de nieuwsbrief of like mijn Facebook pagina. Ook vind je foto’s van mijn reis op Instagram.


 

Hongkong: twaalf dagen in een wereldstad #1

 

Dit vind je misschien ook leuk

16 comments

Reisfreaks december 9, 2017 - 5:04 pm

👌🏼📸 Práchtige kleurrijke foto’s en een superleuk reisverslag. Ik was echt even in Hongkong…..totdat de hacheelucht uit mijn keuken deed beseffen dat het niet zo was. 😣
Fijn dat jullie zo hebben genoten. 😘

Reply
sandra december 9, 2017 - 9:54 pm

Dank je Ilse. Hacheelucht heb ik niet geroken in Hongkong maar wel lekker.

Reply
Peter december 9, 2017 - 6:11 pm

Als je oog hebt voor de natuur en cultuur valt er overal veel te ontdekken. Het verslag geeft een goed beeld van een voor velen onbekend werelddeel.

Reply
sandra december 9, 2017 - 9:56 pm

Dank je, Peter.

Reply
Sabine december 9, 2017 - 10:15 pm

Wat tof dat je het zo leuk hebt gehad! Sommige mensen vinden het maar niets, maar als je wat langer blijft is het echt leuk he? Ben heel benieuwd naar je verdere verhalen. En zoooo gaaf dat je met de wereldvrouwen een wandeling hebt gemaakt joh. Top idee, had ik ook moeten doen toen haha 😀 Toch nog een keer terug gaan dus 😛

Reply
sandra december 9, 2017 - 10:25 pm

Hi Sabine, ik ben heel blij dat we er langer waren. Ik ben nog lang niet uitgekeken op deze geweldige stad en omgeving. Ik had tijd tekort en had graag nog wat hiking trails willen doen maar wie weet komt er nog eens een volgende keer. Die wandeling met de wereldvrouwen was echt tof! Ik ben heel gastvrij ontvangen. Een topervaring en dat allemaal in een opwelling besloten.

Reply
Nicole december 10, 2017 - 9:26 am

Mooi verwoord en geschreven Sandra. Je hebt me echt nieuwsgierig gemaakt naar deze bestemming. Ik kijk uit naar je verdere verslagen. Grt, Nicole

Reply
sandra december 10, 2017 - 1:45 pm

Dank je, Nicole. Binnenkort volgen er meer. Sls je nog een keer een stedentrip wilt maken dan is Hongkong echt geweldig. Ik ben wel benieuwd hoe jullie het zouden vinden, omdat jullie toch meer gericht zijn op Amerika.

Reply
Silvia december 10, 2017 - 10:13 am

Ja inderdaad war een belevenis weer had nooit gedacht dat er zoveel mooie natuur zou zijn.
Kijk uit naar je volgende verhaal.
Al gewend aan de sneeuw.hihi
Gr silvia

Reply
sandra december 10, 2017 - 1:47 pm

Hi Silvia, je verwacht het ook niet in zo’n stad. Brrrr, heb wel moeite met de kou. Snak naar zon, haha.

Reply
Bianca december 15, 2017 - 12:04 pm

He Sandra,

Elke keer weer een feestje om jouw reisverslagen te lezen. Je enthousiasme en uitleg is super!!!

Reply
sandra december 15, 2017 - 2:01 pm

He Bianca, wat lief….dank je.

Reply
Mar december 25, 2017 - 4:07 pm

Mooi verslag, Sandra. Wederom genoten! Het lijkt mij best moeilijk om in zo`n grote stad te wandelen en een totaal vreemde taal om je heen te zien op weg en bebordering. Hoe kun je je oriënteren, verdwaal je niet gemakkelijk, of staan er ook Engelse teksten bij? Heb je een gps nodig?
Wij waren in New York maar daar was het uiteraard gemakkelijk om de weg te vinden doordat je de taal beheerst.
Welke skyline is mooier, boeiender, New York of Hong Kong? 🙂

Reply
sandra december 25, 2017 - 8:57 pm

Hi Margriet, ikzelf vind de skyline van Hongkong veel mooier en indrukwekkender. Ik ben zelfs een paar keer alleen terug gegaan naar de pier om die Skyline te bewonderen. Sylvester moest vaker naar het toilet, dus bleef liever in de buurt van het hotel.
Ik vind sowieso Hongkong helemaal geweldig. Wij zijn natuurlijk wel al heel vaak in Azië geweest. Dus voor ons is het niet helemaal een cultuurshock.
Als ik mocht kiezen tussen beide steden zou ik eerder terug gaan naar Hongkong. Die combi Chinees – Engels maakt het bijzonder. En ik wil nog een paar hikingtrails doen.
De wegbewijzering in Hongkong is zowel in het Chinees als in het Engels. Je kunt je overigens goed redden met Engels. De meesten spreken wel Engels.
Wij hebben direct bij aankomst een Sim-kaart gekocht voor € 10,– en hebben er twee weken gebruik van gemaakt. Je kunt ermee Whatsappen, face-timen (hebben we met Bas een paar keer gedaan) en internetten. Met googlemaps hebben we ons goed kunnen redden. Verder hebben we een app gedownload van het metrostelsel. Ook dit staat allemaal goed aangegeven. Verder vonden wij het super veilig overal.
Als je de kans krijgt moet je echt een keer naar Hongkong gaan.

Reply
Metrocazar maart 27, 2021 - 7:44 pm

Behalve voor tussenstops naar Australie, is HongKong in europa wat minder bekend als vakantiebestemming.
HongKong heeft echter erg veel te bieden en een bezoekje aan deze metropool is zeker de moeite waard.
Een dagtripje naar het nabijgeleden Macau is ook zeker aan te raden, net zoals een dag naar Ngong Ping 360 op Lantau Island of een halve dag naar Lamma Island.
Misschien is ons navigatiesysteem voor de metro van HongKong ook wel handig.
https://www.metrocazar.com/hongkong/

Reply
sandra mei 17, 2021 - 5:35 pm

Dank je wel, Metrocazar voor de tips.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.