Home Hongkong Wat te doen in Hongkong: fietsen in Nam Sang Wai

Wat te doen in Hongkong: fietsen in Nam Sang Wai

by sandra
8 comments
fietsen in nam sang wai

“Dat is een herenfiets, niet voor vrouwen”,  zegt de mevrouw van de zaak wanneer ik voor een heren mountainbike kies. Die liever dan de schattige roze kinderfiets, die mij wordt aangeboden en waar ik met mijn 1.76m met mijn benen in de nek moet gaan fietsen. Ik zie haar verbaasde gezicht nog voor mij wanneer ik met mijn been over de stang slinger en weg fiets. “Volg het pad”, roept ze ons nog na.

Vandaag staat fietsen in Nam Sang Wai, een waterrijk gebied ten noorden van Yuen Long, op de planning. Dit gebied dat ook wel de Wetlands genoemd wordt, ligt in het noordwesten van het schiereiland Kowloon dicht bij de Chinese grens. Het is hier de thuisbasis van veel vogels en flora.

Science fiction in de MTR

Nadat we ’s ochtends op ons gemak wakker zijn geworden, lopen we vanaf ons hotel in vijftien minuten naar de MTR Tsim Sha Tsui East. Hier lijkt het alsof ik in een science fiction beland ben; een leven onder de grond. Er is nog net geen stad gebouwd maar je vindt er wel winkels, pinautomaten en een compleet metrostelsel.
De rails zijn voor de veiligheid afgeschermd met glazen deuren die open schuiven zodra de trein stopt.

Yuen Long

Het spoorwegnet bestaat uit tien stedelijke lijnen. Deze worden in kleuren weergegeven. Om in Yuen Long te komen nemen wij de paarse lijn.

De reis duurt ongeveer een half uur. Wanneer we uitstappen ben ik verbaasd. In plaats van een klein, landelijk dorp staan we midden in een luxe groot warenhuis. Dit is niet wat ik in gedachte heb bij Yuen Long en we lezen de beschrijving nog eens goed door. Het blijkt dat we toch goed zitten en Exit E moeten nemen vervolgens door het winkelcentrum heen moeten en dan over de loopbrug.

Daarna staan we in een drukke stad met wolkenkrabbers waar het verkeer voorbij raast. Een natuur gebied is in de verste verte niet te bespeuren.

In deze straat moeten een aantal winkels liggen waar we fietsen kunnen huren. Ondertussen komen een paar Chinezen aan op te kleine fietsen en trappen zich helemaal te pletter. We hebben het vermoeden dat dit huurfietsen zijn en lopen de richting op waar zij vandaan kwamen. Om de hoek zien we inderdaad een zaak liggen en we stappen erop af.

fietsen in nam sang wai

Uitzoeken van de fiets

In de winkel worden heel veel kleine fietsen verhuurd. Er staan een aantal dames fietsen die meer op kinderfietsen lijken. Die worden dan ook in eerste instantie aan mij aangeboden. Nadat ik duidelijk heb gemaakt dat een te kleine fiets echt geen optie is, zie ik een heren mountainbike staan. Deze wordt het voor mij en ik fiets ermee weg.

Fietsen in Nam Sang Wai

Dan sta je midden in een stad met Wolkenkrabbers. Het verkeer raast voorbij en nog steeds hebben we geen idee dat we gaan fietsen in een natuurgebied. We fietsen een stuk door de stad, nemen ergens een viaduct en fietsen nog zo’n tien minuten. 

Kort daarna vinden we de Nam Sang Wai Road; een betonweg met links een hekwerk waarachter zich een natuurgebied bevindt met vijver, riet en op de achtergrond nog een enkele wolkenkrabber. Aan de rechterkant een dijk met een moerassig gebied. Hier spotten wij  veel vogels en zelfs vissen in het laagstaand water. 

De Nam Sang Wai Road is de weg die we moeten hebben, maar het blijkt wel het eindpunt te zijn van de route. Dit maakt ons niet zo heel veel uit en draaien de route gewoon om. Wat maakt het ook uit.

fietsen in nam sang wai

Wolkenkrabbers en landschap

Al snel naderen we een eettentje. We stoppen hier om iets te drinken en de omgeving in ons op te nemen. Op het tsjilpen van de vogeltjes na, is het erg stil. We spotten nog vis in de grote vijver vlak voor het terras en verwonderen ons over de wolkenkrabbers die we in de verte boven het landschap zien uittorenen.

Hongkong fietsen in Nam Sang Wai

Weg van de gebaande wegen

We stappen weer op onze mountainbikes en fietsen nog steeds op de betonweg. Er zijn veel wandelaars op pad. We stoppen nog op diverse plekken maar op een gegeven moment houdt de betonweg op te bestaan.

Een stukje verderop ligt een zandpad. Het lijkt erop dat we van de gebaande weg afgaan maar dat is nu net het leukste.  We  fietsen over het hobbelige zandpad en komen langzaam in een Aziatisch landschap met weelderige tropische plantengroei terecht. Hier waan je je in een landelijke omgeving ver weg van alle wolkenkrabbers. Wanneer we bij een vijver komen en er een Aziatisch mannetje met een strooien hoed zien vissen dan word ik helemaal blij.

Het pondje

Eigenlijk zijn wij nu aangekomen bij de start van de route en  voor ons het einde namelijk het pondje. Hier ga je helemaal terug in de tijd en het is zo’n contrast met de grote wolkenkrabbers niet ver hier vandaan. Het ruikt hier naar eten en een Aziaat kookt op een kleine gaspit.  Er ligt een piepklein bootje aan de kade en het is misschien een meter of 5 dat we ermee moeten varen. We zetten onze fietsen op het bootje en we worden door een vrolijke man met bebloot bovenlichaam veilig naar de overkant gebracht.

fietsen in nam sang wai

fietsen in nam sang wai


Wil jij meer lezen over de wereldstad Hongkong met prachtige natuurgebieden op korte afstand? Lees dan ook Hongkong: twaalf dagen in een wereldstad # I


 

Dit vind je misschien ook leuk

8 comments

Peter december 13, 2017 - 8:34 pm

Fijn dat er nog een echt stukje natuur is nabij alle hektiek tussen de wolkenkrabbers!

Reply
sandra december 13, 2017 - 10:18 pm

Gelukkig wel, Peter. Rondom Hongkong heb je heel veel mooie natuurgebieden.Dit verwacht je eigenlijk helemaal niet.

Reply
Bianca december 15, 2017 - 12:17 pm

Heel leuk om te lezen Sandra!!!!

Reply
sandra december 15, 2017 - 2:02 pm

dank je, Bianca.

Reply
Ilse december 15, 2017 - 9:53 pm

Wat een leuke tip Sandra 👌🏼
Wij moeten ook maar eens vaker de fiets pakken, erg mooie foto’s.

Fijn weekend 😘

Reply
sandra december 16, 2017 - 9:54 am

Hi Ilse, dank je. Het weer nodigt nog niet echt uit om te fietsen maar dadelijk in het voorjaar. Kunnen samen we een leuke tocht maken door drie landen.

Reply
Mieke Simons december 22, 2017 - 4:07 pm

Eindelijk gelezen. Klinkt helemaal als Azië en jullie maken een happy indruk. Leuk, Sandra!

Reply
sandra december 22, 2017 - 4:09 pm

We blijven fan van Azië, Mieke.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.