Home CaribbeanSint Eustatius Hiken op Sint Eustatius

Hiken op Sint Eustatius

by sandra
6 comments
hiken op Sint Eustatius

Ben je een echte natuurliefhebber en houd je van ongerepte natuur dan moet je gaan hiken op Sint Eustatius met de “Quill” als absolute hoogtepunt. Deze slapende vulkaan van 600m hoogte heeft een krater die volledig begroeid is met een tropisch regenwoud.

Tijdens mijn reis Eilandhoppen in de Caraïben bezoek ik Sint Eustatius waar ik 2 nachten verblijf. Onder leiding van een gids loop ik de Quill trail en Panorama Point Trail. Met handen en voeten klim ik naar  het prachtige Panorama Point. Een tocht van ongeveer 2 uur.

hiken op Sint Eustatius


Hiken op Sint Eustatius


Stenapa, een organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van de Nationale Parken, heeft zeven hiking trails uitgestippeld. Het startpunt van de diverse Quill trails is op de Rosemary Lane. Op dit punt vind je een bord waar informatie verstrekt wordt over de diverse trails.
Hieronder geef ik een korte beschrijving van de trails rondom de Quill. Omdat ik de Quill Trail in combinatie met Panorama Point Trail heb gelopen kan ik hierover meer beschrijven.

Omdat Sylvester  voor onze verhuizing naar Bonaire een half jaar op Sint Eustatius heeft gewerkt, kent hij genoeg mensen en heeft hij in een gids voor mij geregeld.  Wil jij ook de Quill lopen onder begeleiding van een gids lees dan onder het kopje Tips even verder. Met mijn gids heb ik afgesproken dat wij elkaar zouden treffen op de Rosemary Lane. Na een korte kennismaking gaan wij op pad. Mijn gids woont al 40 jaar op Sint Eustatius en kent de trails op zijn duimpje. Omdat er op bepaalde stukken geen harde ondergrond is en het dan veel te blessure gevoelig is, heeft hij op sommige stukjes een alternatieve route uitgestippeld.

Ik wil ook graag de krater in maar vanwege de hevige regenval die nacht en in combinatie met mijn hardloopschoenen (geen echte hiking-schoen waardoor de grip minder is) is het verstandiger deze niet te lopen maar gelukkig kan ik wel naar de top.

hiken op Sint Eustatius

1. Quill Trail

Ik kies dus voor de Quill Trail in combinatie met Panorama Point Trail. De Quill Trail is goed te doen met een moeilijkheidsgraad van gemiddeld. In het begin gaat de route al vrij steil naar boven waardoor ik even denk dat ik hem nooit zou halen. Ik heb ooit twee marathons gerend en ik weet dat ik een “Diesel” ben. Ik kom langzaam op gang maar als ik eenmaal op gang ben dan blijf ik  lopen. Gelukkig mag ik helemaal mijn eigen tempo bepalen. De afstand van de “Quill” Trail is 1,6 km maar duurt vanwege de steile hellingen toch al snel 75 minuten.

hiken op Sint Eustatius

Na een tijdje lopen komen wij aan bij een kruising met wegbewijzering. Hier stoppen wij even om uit te rusten en foto’s te maken.

hiken op Sint Eustatius

Beschermde diersoorten

Op Sint Eustatius is het thuis van diverse beschermde diersoorten. Tijdens deze klim is de kans dan ook groot dat  je grote landkrabben of heremiet kreeften ontmoet.

De Leguaan (deze tref je overigens ook aan op Bonaire en andere eilanden in de Caribbean) is ook niet weg te denken in het straatbeeld. Verder komt er de Red Bellied Racer, een niet giftige kleine slang, voor. Deze heb ik niet ontdekt maar wel de “Soldier Crab”.

hiken op Sint Eustatius

2.  “Panorama Point” Trail

Vanaf dit punt is het mogelijk naar onder andere de krater te gaan. Wij doen dat niet en gaan naar het Panorama Point Trail. Vanaf hier gaat het heel erg steil naar boven. Om naar het prachtige uitzicht te komen moet ik echter nog 500 meter klimmen en klauteren en er komen handen en voeten aan te pas. Poeh…..ik vind het best pittig, hoor! Ik moet vlak voor de top nog even bijkomen.

hiken op Sint Eustatius

Ik word uiteindelijk beloond met dit prachtige uitzicht over Sint Eustatius en Saba. Wow, dat geeft je toch een enorme voldoening.

hiken op Sint Eustatius

Daarna volgt de weg terug naar beneden. Op dit stuk heeft de gids een alternatieve route gemaakt omdat hier de kans op onderuit gaan erg groot is. Al slalommend lopen wij door een weelderige plantengroei naar beneden.

hiken op Sint EustatiusDan komen wij aan op het laatste stuk van de Quill Trail. Ondanks dat deel verhard is moeten we toch uitkijken vanwege de losse stenen op de weg maar het uitzicht is toch wel prachtig.  hiken op sint EustatiusDan kom ik aan op de Dr. Bakker Road waar het einde van de Quill Trail is.  Ik heb genoten van de natuur, het klimmen en klauteren naar de top en uiteindelijk het prachtige uitzicht over Sint Eustatius en het nabij gelegen eiland Saba.

hiken op Sint Eustatius

Hieronder volgt nog informatie over de andere hiking trails op Sint Eustatius. Deze informatie vind je ook op het bord bij het start punt van de diverse Quill trails op de Rose Mary Lane.

3.  Couchar Trail

Heb je het Panorama Point bereikt dan is het mogelijk om nog 20 minuten verder te lopen naar de andere top, Couchar Trail. Dat heb ik niet meer gedaan.

4. Rond het bergpad Trail

Het is mogelijk deze  linksom of rechtsom te hiken maar beiden komen uit bij de Botanical Garden. In het zuidelijk deel is het een klim van 25m boven de White Wall. Vanuit hier heb je een schitterend uitzicht op St. Kitts. Het noordelijk deel is het minst in gebruik en hier vind je dan ook meer wildernis.

Algemene informatie over de “Rond het bergpad” Trail

 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Duur: 4 uur rond de “Quill”
 • Afstand:4,5 km omtrek
 • Trail conditie: smalle paden

 5. Mazinga Trail

Deze trail, langs de krater rand, brengt je naar het hoogste punt van Sint Eustatius (600m). In de spleten van de rotsen vind je prachtige tropische bloemen. Tijdens deze Trail heb je spectaculaire uitzichten over St. Kitts en de Botanische tuin.

Algemene informatie over “Mazinga” Trail

 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
 • Duur: 120 min.
 • Afstand: 1,2 km enkel
 • Trail conditie: ruw terrein en klimmen vereist

hiken op Sint Eustatius

6. Bird Trail

Deze Trail leid je door het bos iets boven de Botanical Garden en eindigt op het kruispunt rond het bergpad en Botanical Garden.

Algemene informatie over “Bird” Trail

 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Duur: 20 min retour
 • Afstand: 0,3 km enkel
 • Trail conditie: goed verzorgd

hiken op Sint Eustatius

7. Krater Trail

Deze hele steile Trail brengt je naar de bodem van de krater. In het hart tref je lianen, orchideeën en bromelia’s aan. De bodem is bedekt met varens en de boomstammen met mossen.

 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
 • Duur: 60 min
 • Afstand: 0,6 km
 • Trail conditie: steil en glibberig

hiken op Sint Eustatius

Genoemde hikingtrails bevinden zich in het zuiden van Sint Eustatius rondom de “Quill”.

In het noorden waar het landschap ook heuvelachtig is en waar de vijf uitgedoofde kraters zich bevinden, zijn volgens mijn gids ook een aantal hele mooie hiking trails te vinden. Helaas had ik niet genoeg tijd en moest ik mij beperken tot de Quill trail en Panorama Point trail.


Hiken op Sint Eustatius: Tips


Hiken op Sint Eustatius kan in korte broek. Het is raadzaam om goede hiking schoenen te dragen met name in de krater waar het glibberig en nat kan zijn. Neem voldoende water mee en vergeet je pet niet.

Hiken op Sint Eustatius kan met of zonder gids. Wil je liever een gids omdat je je toch op onbekend terrein begeeft en je onder begeleiding van een kenner meer informatie ontvangt over het natuurgebied dan is het mogelijk bij Stenapa een gids te huren. Bij voorkeur moet je drie dagen van te voren reserveren. Dit kan via www.statiapark.org of info@statiapark.org.

Ga je naar Sint Eustatius dan mag je hiken op Sint Eustatius haast niet overslaan. Ik verblijf er maar twee dagen waardoor ik mij moet beperken tot de Quill Trail en het Panorama Point. Het laatste punt naar het Panorama Point is pittig maar je wordt echt beloond met een prachtig uitzicht over Sint Eustatius en Saba.

Hiken op Sint Eustatius / Enthousiast? Ik ben benieuwd naar je reactie

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

6 comments

Mieke september 10, 2016 - 6:58 pm

Ik word jaloers…
Prachtig!

Reply
sandra september 10, 2016 - 7:19 pm

ja, het is ook prachtig!

Reply
Mieke Simons september 23, 2016 - 10:30 am

Waarschijnlijk zal ik er nooit komen, maar je maakt het wel aantrekkelijk. Ik wist niet dat Saba en St. Eustatius zo dicht bij elkaar liggen, dus die combinatie is goed te doen. En investeren in trekkingschoenen is geen luxe, zie ik. Voor elk wat wils, van makkelijk tot heel moeilijk. Grappig ook, die Hollandse naam daar.

Reply
sandra september 23, 2016 - 10:05 pm

Hallo Mieke, die combinatie is heel erg goed te doen. Je moet wel altijd eerst terug naar Sint Maarten. Op Saba ben ik nog niet geweest maar wie weet….

Reply
Rene november 17, 2016 - 6:10 pm

Ik ben in april 2016 in de krater van de quill geweest. Adembenemende natuur. Ik was daar 24 dagen als wegmarkeerder op het vliegveld.
Ik ben helemaal verliefd geworden op het mooie eiland en de aardige mensen.
En vaste klant bij the cool-corner en jummy tummy ? het was een ervaring om nooit te vergeten!

Reply
sandra november 17, 2016 - 10:39 pm

Oh leuk Rene. Ik kan helemaal begrijpen dat je verliefd bent geworden op het mooie eiland. Dat gevoel heb ik ook. Hopelijk komt er snel weer een gelegenheid om het eiland te mogen bezoeken. Oja, bij de cool-corner hebben wij een feest gehad. Was super!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.