Pittoreske dorpjes in een historisch landschap, Konikpaarden langs de oevers van de Maasvallei, bossen, weilanden, Limburgse kloostervarkens en het Westzipfelpunt. Dit kom je allemaal tegen op je fietstocht door drie landen. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je in één dag per fiets drie landen kunt bezoeken. In ‘Het Smalste Stukje Nederland’, gelegen op de grens van Midden- en Zuid-Limburg, is dit echter mogelijk. Een fietsroute van 55 kilometer door België, Nederland en Duitsland.
Deze tocht stond al eerder gepland, maar helaas heb ik een barrel van een fiets waardoor ik dit steeds heb uitgesteld. Totdat Anna-Marie van de Roosterhoeve aangaf dat zij voor haar gasten fietsen regelt bij Fietsverhuur Maro in België; daarop besloot ik ook een fiets te huren. Helemaal top als bovendien blijkt dat de fiets op de aangegeven bestemming wordt afgeleverd. Op een vrijdagochtend rijd ik met mijn auto naar Roosteren waar ik met Anna-Marie heb afgesproken voor het fietsen van de drielandentocht. We fietsen van knooppunt naar knooppunt en kunnen op elk gewenst knooppunt starten. Voor ons is dat de Roosterhoeve in Roosteren. Vandaag vertel ik jou mijn belevenis.
Kasteel Eyckholt
Hilarisch hoe mijn fietsstuur vanzelf omhoog gaat zodra ik het zadel verstel. Je kunt merken dat ik drie jaar op Bonaire heb gewoond en niet weet dat zoiets mogelijk is. Met deze hi-tech fiets ga ik op pad. We zijn echter de straat nog niet uit of ik gil al dat ik toch even een foto wil maken van het schattige witte kasteeltje uit de achttiende eeuw dat verscholen ligt achter een gigantisch grote boom. Het blijkt Kasteel Eyckholt te zijn waar je niet alleen kunt lunchen en dineren maar ook nog trouwen.
in één dag per fiets door drie landen: België
Wij fietsen verder en komen bij de brug die ons over de Maas voert met Nederland aan de ene zijde en België aan de andere. Hier stoppen we om de meanderende Maas te bewonderen. Er hangen donkere wolken, het waait en de vraag is of we het droog houden, maar dat kan de pret niet drukken, wat mij betreft. Wanneer ik een foto van de wolken en de Maas wil maken begeeft mijn gloednieuwe SD-kaartje van mijn fotocamera het: ‘beschadigd’ is de melding. Dit kan toch niet waar zijn! Snel bedenk ik een oplossing. Gelukkig zijn we op steenworpafstand van een Hema en besluiten daar een nieuwe te kopen. Helemaal opgelucht kom ik even later naar buiten dat het gelukt is. Helaas is de foto van de Maas mislukt.
De historische stad Maaseik
Wanneer we de binnenstad van Maaseik naderen lijkt het alsof ik terugreis in de tijd. De binnenstad ademt historie en midden op het marktplein pronkt het standbeeld van de gebroeders Jan en Hubert Van Eyck. Uit geschriften blijkt dat deze kunstschilders bekend zijn om het stuk ‘Het Lam Gods’. Rond het marktplein staan gebouwen met prachtige gevels, waarbij elke gevel zijn eigen verhaal heeft. De hangende infobordjes geven uitleg en tonen namen als ‘De Vrede’, ‘De Leliën’ en ‘Den Rooden Leeuwe’.
De oudste apotheek van België
Achter één van deze gevels bevindt zich de oudste privé-apotheek van België. We komen in contact met Sylvia Schrijvers van VVV Maaseik en zij besluit spontaan ons een rondleiding te geven. In deze kleurrijke apotheek van Thomas Botti word ik een beetje stil, ik waan me in de 18e eeuw. “Thomas was de eerste apotheker die verplicht werd de pillen, zalfjes en drankjes achter slot en grendel te bewaren”, zegt Sylvia. Zes generaties apothekers verkochten deze pillen. In de houten wandkast prijkt een uitgebreide collectie potten en in de laden lagen destijds geurige kruiden.
Het Regionaal Archeologisch Museum
Wanneer Sylvia vraagt of we het leuk vinden een bezoekje te brengen aan Het Regionaal Archeologisch Museum laten we ons dat geen tweede keer zeggen. We stappen door de ingang met 17e-eeuwse deuromlijsting zo een ander tijdperk binnen en laten ons verrassen. Er wordt getoond hoe de Maaslanders zich kleedden, wat ze aten en welke werktuigen ze gebruikten. Ook kinderen kunnen in de ontdekkingskamer aan de slag met allerlei activiteiten zoals het zelf maken van een pijl, zichzelf schminken met oker of het maken van een koperen ring. Er zijn maar liefst zeventien activiteiten. Genoeg te doen dus.
Door het enthousiasme van Sylvia en haar boeiende verhalen vergeten we de tijd helemaal. We schrikken als blijkt dat we alweer anderhalf uur verder zijn en moeten er helaas vandoor want er wacht ons nog 55 kilometer aan fietsroute. Ik wil heel graag nog een keer terug naar deze historische stad om meer te ontdekken.
Wijnbouw aan de oevers van de Maas: je waant je in Zuid-Frankrijk
Wijndomein Aldeneyck
We fietsen Maaseik uit en naderen het pittoreske historische dorpje Aldeneik, onstaan rond 720 toen de zussen Harlindis en Relindis er een kloosterorde stichtten. Vanuit dit dorp ‘Oud-Eycke’ is het huidige Maaseik ontstaan. Wanneer we langs Wijndomein Aldeneyck komen geeft Anna-Marie aan dat ik een bezoek eigenlijk niet mag overslaan en zij stelt voor om snel een kijkje te nemen in de winkel. Het echtpaar Karel en Tine Henckens-Linssen verbouwen op een zonovergoten zuidoosterhelling langs de Maas namelijk Pinot-, Chardonnay- en Rieslingdruiven. De Maasoevers zijn vanwege mineraalrijke kiezel- en grindterroir uiterst geschikt voor wijnbouw.
Op het moment dat we de winkel binnenstappen weet ik nog niet dat we pas twee uur later weer buiten staan, maar het is de moeite waard. We worden gastvrij ontvangen en mogen diverse soorten Pinotwijnen proeven en ik kan je verzekeren dat deze top zijn. Wat is dat genieten! Na de proeverij hebben we een rondleiding van Karel die met enorme passie vertelt over de wijngaarden, het pershuis en de wijnmakerij met de grote roestvrijstalen rijpingsvaten en Franse eiken barriques.
Tine laat ons daarna nog een sfeervolle ruimte zien die sinds kort in gebruik is voor proeverijen. Daar worden ons rode wijnen aangeboden om te proeven, maar helaas moeten we hiervoor bedanken. Graag was ik langer gebleven, maar we hebben nog zo’n 50 kilometer voor de boeg.
In één dag per fiets door drie landen: Nederland
Veerpontje Walborgh
Wanneer we buiten staan krijgen we de slappe lach want we hebben pas 5 kilometer gefietst na ons vertrek van drie uur geleden. Een afstand die je normaal in tien minuten aflegt. Maar gezellig is het wel. We besluiten vaart te maken, maar ons voornemen wordt alweer snel overboord gegooid wanneer we langs de Maas de wijngaarden van Karel en Tine spotten. Je waant je zomaar in Frankrijk en wanneer in de verte een bootje komt aanvaren kunnen we niet nalaten om toch even van het uitzicht te genieten. Even later fietsen we langs de Maas met hoge grassen, lunchen onderweg en via het veerpontje Walborgh staan we weer aan Nederlandse zijde. Hier spot ik dan eindelijk de wilde Konikpaarden met schattige veulentjes, die tevens de natuurlijke grazers in het landschap zijn en het gras kort houden.
Plats
Vanuit het natuurgebied fietsen we richting de stad Echt. In het voormalige raadshuis in het centrum is het Museum van de Vrouw gevestigd, waar de ontwikkeling van het vrouwenleven belicht wordt. Ik ben er reuze benieuwd naar, maar op dit moment is een bezoek niet mogelijk vanwege verbouwingswerkzaamheden die naar verwachting in het najaar afgerond zijn
We fietsen verder en naderen een grote kruising. Hier steken we over om vervolgens Echt te verlaten. Het waait hard en we moeten flink trappen. Ergens hebben we een knooppunt gemist maar we weten dat de route ons via Abdij Lilbosch leidt. De omgeving is landelijk met veel akkers en weides. Van oorsprong is dit gebied vrij moerasachtig, maar toen zich hier in 1883 de eersten monniken vestigden zijn zij dit gebied gaan ontginnen en werd moeras drooggelegd.
Abdij Lilbosch Echt
We naderen Abdij Lilbosch, een klooster dat in 1912 tot abdij verheven is. Deze Abdij voorziet grotendeels in haar levensonderhoud door een eigen boerderij. Een tijdje geleden heb ik hier al een kijkje mogen nemen in de kerk, het monnikenleven, het gastenverblijf en de boerderij met Livar Kloostervarkens. Nu zijn er geen Limburgse Kloostervarkens op het land te bekennen, maar destijds lagen ze heerlijk te wroeten in de modder. Je kunt dezelfde rondleiding krijgen als destijds. Wil je meer weten lees dan eens hier verder.
Onderstaande foto is gemaakt tijdens een eerdere rondleiding.
In één dag per fiets door drie landen: het meest westelijk gebied van Duitsland
Na de Abdij fietsen we via het bos naar Selfkant, de regio waar ik zelf woon. Selfkant is het meest westelijke punt van Duitsland en behoort naast Oberstdorf in het zuiden, Sylt in het noorden en Görlitz in het oosten tot één van de vier Zipfelorten. Wanneer je binnen vier jaar alle vier de Zipfelgemeenten bezoekt dan krijg je een Zipfelgeschenk thuisgestuurd. Je moet daarvoor wel een speciale pas laten afstempelen bij een gemeentehuis of toerist-informatiecentum.
Ondanks dat het landschap in Selfkant uitnodigt tot kilometerslange wandel- of fietstochten begin ik het toch redelijk zwaar te krijgen. De verzuring in mijn benen is begonnen en het lijkt wel alsof het steeds harder gaat waaien. Toch zet ik door en we fietsen door kleine dorpen nog even verder. De Duitsers zien dit gebied als het ‘verre’ westen en daardoor is nog een stuk authenticiteit bewaard gebleven. In sommige dorpen lijkt het of de tijd heeft stilgestaan.
Ondertussen zijn we aangekomen bij het meest westelijke punt, gelegen in de Rodebach (Rode Beek). Dit is aangegeven door een rode mast en vormt de grens tussen Nederland en Duitsland. Wandel hier over het grenspad tot aan het uiterste puntje. Er hangt een platform over het water en wanneer je hier plaatsneemt bungelen je benen in Duitsland terwijl je met je billen in Nederland zit. Heel bizar eigenlijk.
In één dag per fiets door drie landen: Koffiehuis het IJzerenbos in Susteren in Nederland
Ondertussen is het rond 19.00 uur en hebben we flinke honger gekregen. Niet ver van het meest westelijke punt van Duitsland ligt in een beboste omgeving een knusse blokhut: Koffiehuis Het IJzerenbos. Hier komen veel wandelaars die neerploffen voor een kop koffie met een stuk Limburgse vlaai. Hongerig eten wij een heerlijke salade met gebakken geitenkaas en stukjes kip. Ook zijn wij van mening dat we een glas wijn verdiend hebben en genieten daar met volle teugen van.
Basiliek Heilige Amelberga: een van de oudste kerken van Nederland
Na het eten is het nog twintig minuten tot Roosteren. Op de route, in de plaats Susteren, ligt een 11e-eeuwse Basiliek Heilige Amelberga, in het smalste stukje van Nederland. De basiliek is één van de oudste kerken van Nederland en heeft een schatkamer vol relikwieën. Een tijdje geleden bezocht ik deze prachtige kerk en stond met knikkende knieën boven op de steigers op de kerktoren. Lees in deze blog meer hierover. Op het moment van schrijven staat de Basiliek Heilige Amelberga nog in de steigers vandaar dat ik een oude foto heb genomen.
Om 21.00 uur arriveren we moe maar voldaan bij de Roosterhoeve. Het was een heerlijke dag vol afwisseling en mijns inziens de moeite waard als je houdt van cultuur, natuur en lekker eten en drinken. En van fietsen natuurlijk.
Wil jij ook op één dag op de fiets door drie landen?
- Kijk voor de route op de website van Het Smalste Stukje Nederland
- Een fiets is te huur bij fietsverhuur Maro in België. Deze levert de fiets op de plaats van bestemming.
- De wijnwinkel van Het Wijndomein Aldeneyck is elke vrijdag en zaterdag 10.00 uur tot 15.00 uur geopend. De weekdagen zijn op afspraak.
- Neem voor een rondleiding in de Abdijkerk Lilbosch contact op met Piet Vinken. Het telefoonnummer is 06 – 36 48 45 21.
- Een rondleiding in de Basiliek Heilige Amelberga boek je bij Gids: Wil Schulpen: 06 – 18 29 55 76
- Overnachten is mogelijk in de Roosterhoeve.
- De oudste privé-apotheek van België is te boeken bij VVV Maaseik.
Vind jij deze blog leuk en / of interessant?
Deel hem dan!
Disclaimer: Dit betreft een gesponsorde blogpost in samenwerking met “Het Smalste Stukje Nederland“. Met dank aan VVV Maaseik, Wijndomein Aldeneyck en fietsverhuur Maro (België).
Deze tekst bevat enkele affiliate links.
8 comments
Leuk Sandra dat je zoveel interesse voor de mooie omgeving hebt gekregen zo dicht bij huis! Het nuttige met het aangename combineren!
Hi Mieke, had je nooit gedacht van mij, hè. Een aantal jaren geleden had ik alleen maar oog voor Azië. Hoe iemand toch kan veranderen. Een aantal weg uit mijn omgeving geeft nieuwe inzichten, haha.
Wat is Zuid Limburg toch mooi. Ik was er een paar werken geleden. Deze fietsroute waarbij je de fiets kan huren, lijkt me erg leuk. Leuk blog heb je erover geschreven met mooie foto’s!
Groet, Paulien
waarwaspaulien.blog
Hallo Paulien, wat lief je reactie. Dank je wel. Ik heb ook even naar jouw blog gekeken en deze is ook heel leuk. Limburg is zeker mooi maar als je er altijd gewoond hebt dan zie je dat eigenlijk helemaal niet. Ik ben het pas gaan waarderen na mijn Bonaire periode. Sindsdien ben ik weer helemaal verliefd, hahah.
[…] is 4,8 kilometer breed. Vanuit hier is het mogelijk op één dag drielanden te bezoeken zowel op de fiets als […]
[…] tijdens de drielanden fietsroute de Maasbrug […]
[…] fietspad langs de Maas. Dit gebied leent zich uitstekend om – grensoverschrijdende – fietstochten te maken. Het is een vlak gebied met mooie vergezichten. Prachtig zijn de Konikpaarden langs de […]
[…] van 55 kilometer door België, Nederland en Duitsland. Vanuit B & B ‘t Merthoes is de drielanden fietsroute een goed vertrekpunt. Mocht je geen fiets hebben, vraag dan aan Nick en Edith om voor jou tegen […]