Home BonaireActiviteiten op Bonaire Driving Trails Bonaire: weg van de gebaande wegen

Driving Trails Bonaire: weg van de gebaande wegen

by sandra
0 comment
de driving trails

Wil je meer van Bonaire ontdekken dan zon, zee en strand? Huur een auto en ervaar het ruige landschap en de bezienswaardigheden tijdens de Driving Trails Bonaire. Bonaire kent drie Driving Trails namelijk de Onima Driving Trail, Bara di Karta en Goto lake Trail.

Onima Driving Trail

Met de “Onima Driving Trail” ontdek je de vallei van Rincon. Deze driving trail brengt je in anderhalf uur langs kleine boerderijen, waterstroomgebieden en vervolgens langs de ruige oostkust van Bonaire.

Bara di Karta Driving Trail

De Bara di Karta driving trail genoemd naar de gelijknamige heuvel ‘Bara di Karta’ (57 meter), is ongeveer 15 kilometer lang. Je rijdt in ongeveer anderhalf uur langs verschillende bezienswaardigheden. Op deze route is een picknick plek met drie Tamarinde bomen waar je even in de schaduw bij kan komen van je Washimkemba hiking trail . Dit een wandelroute met een mooi uitzicht op de west- en oostkust van Bonaire.

Algemene informatie

Plattegronden van deze trails zijn gratis verkrijgbaar bij het Toeristen Centrum Bonaire in de Kaya Grandi. Voor diverse bezienswaardigheden dien je vooraf een afspraak te maken. Telefoonnummers en e-mail adressen zijn terug te vinden op de plattegronden.

Let op: de wegen zijn niet geasfalteerd, bij slecht weer zijn ze niet begaanbaar. Ook hebben de politie en Koninklijke Marechaussee regelmatig schietoefeningen in het Bara di Karta gebied. Let op de rode vlaggen en volg instructies dan op.
De Driving Trails zijn te herkennen aan de gele bordjes.

Plattegrond van de Onima Driving Trail

Onima driving trail

Onima driving trail

 

Driving trails Bonaire

 Driving Trails Bonaire: Onima Driving Trail

Cadushy Bonaire

Tijdens deze route neem ik een vriendin mee. Nadat ik haar heb opgehaald in Kralendijk rij ik naar Cadushy Bonaire in Rincon, dat tevens de start van de trail is.

Bij Cadushy krijgen we een rondleiding en uitgebreide uitleg over de cactus en de likeur. Op Bonaire komen veel bomen en planten voor waarbij vooral de cactus erg bepalend is in het landschap. Veel mensen associëren de cactus met droogte en moeilijke omstandigheden maar cactussen zijn ware overlevers en worden voor vele doeleinden gebruikt. Waaronder het Bonairiaans likeurtje en dat mogen wij dan ook proeven.

Onima Driving Trail

Cadushy

Driving Trails Bonaire / Onima Driving Trail

Piedra Pretu

Vanuit Cadushy Bonaire rijden wij naar de Piedra Pretu. Dit blijkt een grote zwarte steen te zijn. Eigenlijk niet veel bijzonders totdat we de achtergrond met de bijbehorende traditie vernemen.

Rond de “Piedra Pretu” oftewel “Zwarte Steen” was het voor de inwoners van Rincon een gewoonte om zich te verzamelen om met hun zelf gemaakte Bari’s (trommels) muziek te maken. De Bari is afkomstig uit de slaventijd en vindt zijn oorsprong in de Afrikaanse cultuur. Rond de Piedra Pretu zongen de inwoners van Rincon de roddels van het afgelopen jaar. Degene over wie het ging moest sportief reageren en een reactie verwoorden in een lied. Deze samenkomsten en traditie werden verboden door de priester.  Zodra de priester kwam verborgen de vrouwen de bari’s onder hun lange wijde rokken en vervolgde het feest zodra de priester vertrokken was.

Deze traditie dreigde verloren te gaan. Sinds 2014 vindt er in de maand december een festival plaats. Kinderen leren hoe ze deze Bari kunnen maken en bespelen. Op deze manier wordt de traditie bewaard en overgedragen aan de kinderen.

Onima Driving Trail

Piedra Pretu

Driving Trails Bonaire / Onima Driving Trail

Playa Grandi

Na Piedra Pretus rijden we via enkele bezienswaardigheden naar de oostkust Playa Grandi, een ruige kust waar het water met enorme kracht tegen de rotsen botsen. Vanwege de stromingen, onderstromingen en scherpe rotsen is het hier ontzettend gevaarlijk om te zwemmen.

Vroeger deden de vrouwen de was op deze plek. De witte kleren werden door het zoutwater veel schoner. Onderweg naar huis spoelden ze de was uit in een put met zoet water. De was werd thuis aan de cactus haag gehangen om te drogen.
De inwoners van Rincon gingen hier vroeger strandjutten om op zoek te gaan naar waardevolle spullen van schepen die vergaan zijn. Zelf ga ik ook regelmatig strandjutten aan de oostkust van Bonaire. Er spoelt ontzettend veel drijfhout aan. Deze beschilder ik en timmer ze aan een houten paal. Leuk voor in de Caribische tuin.

Driving Trails Bonaire

Playa Grandi

Driving Trails Bonaire / Onima Driving Trail

Boka Onima

Voor de mensen in Rincon was dit een natuurlijke haven, maar het kon er gevaarlijk zijn om er te vissen. Men kon alleen maar uitvaren als de wind ging liggen of uit westelijke richting kwam.
Wij kregen aangenaam gezelschap van drie ezels tijdens ons bezoek aan Boka Onima. Zodra de ezels weg waren vervolgden wij ook onze weg.

Driving Trails Bonaire

Boka Onima

Driving Trails Bonaire / Onima Driving Trail

Indian Inscriptions

Vanuit Boka Onima reden wij door naar een enorme rotspartij. Hier vind je de rotstekeningen van de indianen. Deze indianen tekeningen zijn de best bewaarde rotstekeningen op Bonaire.
Deze tekeningen zijn waarschijnlijk duizend jaar geleden gemaakt door indianen die uit Venezuela kwamen. Afstammelingen van de inheemse bewoners bezoeken nog regelmatig deze heilige plaats om een muzikale ode aan hun voorouders te brengen.

Ik vind de omgeving hier prachtig. Vanaf deze rotspartij  heb je een mooi uitzicht naar de zee en Piedra di Bonaire.

Driving Trails Bonaire

Indian inscriptions

IMG_3204

 

IMG_3168

 

Driving Trails Bonaire / Onima Driving Trail

Piedra di Bonaire

“De rots van Bonaire” is volgens de mythologie een belangrijke locatie voor de originele voorouder, die Boynay heet. Men denkt dat deze rotsen 3000 jaar geleden door een tsunami hier terecht zijn gekomen.

IMG_3167

 

Hier komt een einde van een korte impressie van één van de Driving Trails Bonaire namelijk de Onima Driving Trail. Voorheen dacht ik dat Bonaire alleen maar bestond uit zon, zee, strand en watersporten maar dat beeld heb ik helemaal bijgesteld. Ik ben onder de indruk van Dushi Bonaire en haar geschiedenis.

Driving Trails Bonaire / Bara Di Karta

Dit gebied heb ik een aantal keren proberen te bereiken. De eerste keer was het gebied was begaanbaar vanwege heftige regenval en daarna had de politie schietoefeningen waardoor ik niet het gebied mocht betreden. De derde keer is scheepsrecht.

de driving trails Bonaire

Bara di Karta

Washimkemba formatie

Ik kom aan bij de eerste bezienswaardigheid van de Bara di Karta driving trail namelijk Washimkemba formatie. Hier wordt informatie gegeven over hoe aardlagen of gesteente ontstaan zijn. Bonaire is de top van een vulkaan die in zee uitgebarsten is.

Door beweging van continentale platen is Bonaire boven water tevoorschijn gekomen. De naam van de vulkanische bodem is Washimkemba formatie. De rode grond is vermengd met zwarte en bruine stenen. Deze bodem is rond Rincon en Bara die Karta te vinden. Deze delen zijn langer onder water gebleven waardoor er koraal op kan groeien. De rest van Bonaire is bedekt met wit koraalsteen.

IMG_3438

Plantatian Washikemba

Niet veel verder komen wij aan bij “Plantatian Washikemba”. Deze Plantatian was één van de grotere Aloë Vera plantages van Bonaire. Deze plant is niet alleen tegen vele ziektes en kwalen maar ook nog een verzorgingsproduct. Dit plantagehuis is de woning van de plantage eigenaar geweest. Het plantage huis is al heel lang onbewoond en er wordt gefluisterd dat het er spookt.

de Driving Trails Bonaire

Plantation Washikemba

Langste boom van Bonaire

Vlak voor Boka Washimkemba staat de langste boom van Bonaire. Deze boom is vanwege de constante oostenwind helemaal scheef gegroeid. De boom is grijs van kleur. Het zout wordt via inkepingen aan de steeltjes van de bladeren naar buiten geperst. Op deze manier kan deze boom in de zoute omgeving overleven. Het zout wordt tijdens de regen van de boom gespoeld.

Driving trails Bonaire

langste boom Bonaire

Rotsblokken van de Tsunami

Na de langste boom van Bonaire kom je op een open vlakte waar het hard waait. Op deze vlakte ligt een hele grote rotsblok die door een tsunami hier terecht is gekomen. Bonaire heeft te maken gehad met tsunami’s van wel 9 meter hoog. Volgens wetenschappers zou zo’n 3000 jaar geleden een verwoestende golf het eiland hebben getroffen.

Driving trails Bonaire

 

Traditionele Kunuku

We komen langs een traditionele kunuku huis waar geiten en schapen gehouden worden en groente en een graan uit Afrika verbouwd worden. Veel kunuku’s zijn verlaten en andere kunukus worden alleen in het weekend gebruikt.

Driving trails Bonaire

Tamarinde bomen

Deze Tamarinde bomen zijn op dit moment erg kaal. De vruchten hiervan zijn zoetzuur van smaak en erg gezond. Wil je deze traditionele sap uitproberen? In Kralendijk is het kleinste winkeltje van Bonaire te vinden op het parkeerplein van de belastingdienst. Deze mevrouw maakt traditionele Tamarinde sap.

Driving trails Bonaire

Hierboven heb ik een indruk gegeven van enkele bezienswaardigheden die je tegenkomt tijdens de Onima en Bara di Karta driving trails. De beschreven informatie is terug te vinden op de plattegronden van Bonaire die je kunt halen bij het Toeristen Centrum Bonaire op de Kaya Grandi.

Ben je van plan om deze trails te rijden en heb je vragen of heb je ze ook gereden en je wilt je informatie delen dan hoor ik het graag.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.