Home CaribbeanCuracao Doen op Curacao: de Christoffelberg beklimmen

Doen op Curacao: de Christoffelberg beklimmen

by sandra
0 comment
doen op curacao: de christoffelberg beklimmen

Wanneer ik bij de auto kom slaak ik een zucht van verlichting. Gelukkig zijn er vannacht geen onderdelen van onze auto gestolen en kunnen we vandaag met een gerust hart de Christoffelberg beklimmen. In een uur rijden wij van Willemstad naar het park waar we een kaartje kopen en onze auto op de parkeerplaats aan de voet van de berg parkeren.

Spannend vind ik het wel want zou ik het wel halen. In eerste instantie was ik heel stoer want als ik de Boiling Lake in Dominica kan lopen, een tocht van zes uur (retour) met flinke klim en klauterpartijen en diepe afgronden, dan moet deze berg peanuts zijn, toch? De Christoffelberg zou je binnen een uur (enkel) kunnen lopen.

SPITSE PUNT

Vanaf de parkeerplaats zie je de punt van de 375 meter hoge berg. Het ziet er erg spits uit en het laatste stuk gaat heel steil omhoog maar dat zeg ik maar liever niet tegen mijn vriendin. Bang dat dadelijk iemand van ons afhaakt. Deze indrukwekkende  berg hebben wij overigens al eerder vanuit het landhuis Kenepa en Santa Martha Baai  gezien. We zullen er nu toch aan moeten geloven. Met goede moed gaan wij van start. 

 Er wordt gezegd dat het begin best wel meevalt maar als ik die grote rotsblokken zie liggen waarover ik heen moet klimmen vraag ik mij af wat mij nog allemaal te wachten staat. Rustig lopen wij verder want we hebben alle tijd. We worden al snel ingehaald door een aantal jonge mensen die als een raket naar boven lopen. Wij laten ons lekker niet opjagen, die tijd heb ik gehad bedenk ik mij onderweg. Ondertussen klimmen we verder naar boven, houden wij ons vast aan boomstronken en rusten wij op sommige punten uit waar we een prachtig uitzicht hebben over de baai.

doen op curacao: de christoffelberg beklimmen

OUDER WORDEN EN DIKKE KNIE

Onderweg komen wij niet alleen jonge mensen tegen maar ook een echtpaar die ouder zijn dan ons en die het nog veel rustiger aan doen. Lachend zeggen wij dat we beter op een bedje kunnen liggen aan één van de prachtige witte stranden met azuurblauw water en waarom we dit ons zelf aandoen. Wanneer we een flinke rotspartij opklimmen geef ik die vrouw nog even een zetje zodat zij ook naar boven kan. Later wanneer we boven op de top staan vertelt zij dat ze zestig jaar is en waarschijnlijk deze klim toch wel een van haar laatste tochten zal zijn. Ze heeft namelijk erg veel last van haar knie die er overigens best dik uitzag.  Hopelijk zal ze er de dagen daarna niet veel last van hebben.

doen op curacao: de christoffelberg beklimmen

TOP

Het laatste stuk zijn mijn vriendin en ik toch echte klunzen. Omdat er geen pad meer te zien is weten we niet zo goed welke richting wij op moeten. We klimmen met heel veel moeite een enorm lastige rotsblok op en staan vervolgens tussen prikkelplanten. We kijken nog eens goed waar we naar toe moeten maar zien toch echt geen pad meer. Ondertussen vind ik het best een beetje eng. We staan wat wankel op die rots en het is mij toch hoog. Totdat er een voorbijganger komt en naar ons roept dat wij de verkeerde kant op gaan.  Lekker slim van ons en we kijken een beetje beschaamd naar elkaar. We moeten nu maar eens van die gladde rots zonder grip zien af te komen. Het lukt ons gelukkig en we komen er zonder kleerscheuren vanaf maar het was best lastig.

We moeten een hoek om en van daaruit lopen we over flinke rotsen met flinke spleten waar ik toch de afgrond in kijk. Dit stuk vind ik dus wel heel akelig. Het is hier ook ontzettend druk. Het blijkt dat we dus de top gehaald hebben en daarbij heb ik dus een antwoord op mijn vraag of ik hem wel zou halen. 

Dit is het zicht en vanaf de top zie je rondom de zee, baaien, dorpjes en natuur.  Staan durf ik niet in verband met mijn hoogtevrees.

doen op curacao: de christoffelberg beklimmen

NAAR BENEDEN

Wanneer we  een half uur boven op de top zijn besluiten we naar beneden te lopen. Nu beginnen we toch wel onze benen te voelen. Het zijn namelijk flinke rotsen die we opgeklommen zijn. Uiteindelijk racen we toch wel die berg af.  Totaal twee uur en driekwartier later komen wij bij de auto aan en besluiten we om ergens een duik te nemen in de koele zee. Dat doen we bij Playa Grandi, niet het allermooiste strand van Curacao maar als toetje krijgen wij toch maar even vier schildpadden te zien.

doen op curacao: de christoffelberg beklimmen

ADVIES

Wil je de Christoffelberg beklimmen begin dan vroeg omdat het dan nog niet zo warm is. Op zondag is het park al om 6 uur open. De andere dagen van 7.30 uur – 16.00 uur. Je kunt toegang krijgen tot 14.30 uur en op zondag tot 13.30 want dan sluit het park om 15.00 uur. Wanneer het geregend heeft kan het erg glad zijn met name bij het naar beneden gaan. Vraag voor de zekerheid even na of het park geopend is want bij slecht weer sluit het park.

Entree: wij betaalden  als toerist 21,– Gulden p.p. Geen korting als je op Bonaire woont, ook al heb je een sedula.

Neem verder genoeg water mee, eten voor onderweg, een petje en draag stevige wandelschoenen.

TOT SLOT

Dit wil ik eigenlijk nog kwijt. In 2006 en 2008 heb ik de marathon van Berlijn en Amsterdam gelopen. Nadat ik in 2009 gestart ben met een vierjarige studie had ik geen tijd meer voor mijn hardloop verslaving. Na mijn studie heb ik het hardlopen zo vaak weer opgepakt maar het is mij nooit meer zo gelukt. Sinds ik in de Caribbean woon, heb ik heel veel mooie Trails gelopen. Ik heb ontdekt dat ik veel meer van de omgeving kan genieten dan wanneer ik met hardlopen bezig ben. Ik denk dat ik langzaam kan zeggen dat ik een nieuwe hobby heb gevonden namelijk wandelen.

 

 

0 comment

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.