Home Dagelijks leven op Bonaire DOEN OP BONAIRE: JE CREATIVITEIT ONTWIKKELEN

DOEN OP BONAIRE: JE CREATIVITEIT ONTWIKKELEN

by sandra
0 comment

Vandaag wil ik jullie een kijkje laten nemen in het dagelijks leven van mij op Bonaire. Voor mij ziet het er  even iets anders uit dan toen ik in Nederland woonde en werkte. Hoewel ik in het begin de intentie had om ook op Bonaire te gaan werken en we om een aantal persoonlijke redenen besloten hebben dit toch niet te doen had ik het er in het begin best moeilijk mee. Wanneer je al dertig jaar werkt dan krijg je dat namelijk niet zo maar uit je systeem maar zoals ieder nadeel ook zijn voordeel heeft kreeg ik toen wel de gelegenheid om dingen te doen waar ik in Nederland nooit aan toe kwam.

Graag wilde ik mijn creatieve kant wat meer ontwikkelen. Later heb ik mijn website opgebouwd en ben ik gaan schrijven over reizen en wonen in het buitenland maar vanaf het prille begin ben ik echter gestart met een schildercursus bij Liliane van Dare to Paint. Later in deze blog vertel ik meer over onze docente.

Talent of Creativiteit

Het schijnt dat elk mens al van zijn geboorte creativiteit in zich heeft. Creativiteit is dus geen talent maar een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Het is wel hard werken maar als je ervoor open staat dan kan iedereen leren schilderen. Dat geeft hoop want ik had altijd gedacht dat je talent moest hebben. Wanneer jezelf aangeeft dat je niet creatief bent, dan blokkeer je jezelf. Dat was bij mij het geval. Dus dat moest ik loslaten. 

Zelf heb ik van de lessen geleerd dat je durf moet hebben en open moet staan voor iets nieuws en je niet moet vasthouden aan het bekende en bestaande. Fouten maken is niet erg want dat helpt je om je creativiteit te ontwikkelen en in oplossingen te denken. 

Onze  docente daagde ons regelmatig met diverse oefeningen uit. Met de oefening doorgeef tekening was er grote hilariteit wanneer we de vreemdste wezens hadden gecreëerd. Met deze oefening moesten we een stuk papier in vijf delen vouwen. De opdracht was om een dier of mens te tekenen. Je tekent het hoofd en geeft met lijntjes aan waar de ander verder kan gaan. Daarna wordt de tekening  dichtgevouwen zodat de ander niet kan zien wat je getekend hebt en geeft het door. Wanneer alle cursisten een deel getekend hebben dan vouw je het papier helemaal open.

Iedere week kregen wij een andere oefening voorgeschoteld. Wij hebben niet alleen oefeningen gehad om te leren hoe je diepte en schaduwen moet aanbrengen maar o.a. ook hoe je een object moet los koppelen om het “anders” te zien. 

Zie hier een voorbeeld van de doorgeef tekening EN van het object wat we moesten integreren in iets nieuws (hier een autowasserette). Tekening is van een mede cursist.

INSPIRATIE

Inspiratie heb je nodig om tot creativiteit te komen. Het is heel persoonlijk waar jij je inspiratie vandaan haalt. Ik haalde mijn inspiratie uit het leven op Bonaire. Op Bonaire leven zo’n 15.000 tot 20.000 flamingo’s en is daarmee een van de weinige broedplaatsen van de roze flamingo’s ter wereld.  Je kunt ze niet missen en daarom heb ik geprobeerd ze na te schilderen en er een vrolijke flamingo van gemaakt.

Doen op Bonaire: Je creativiteit ontwikkelen

Bonaire heeft een slaven history. In de tijd van de West Indies Company werden veel slaven vanuit Afrika naar Bonaire gebracht en in de zoutpannen tewerkgesteld. In eerste instantie sliepen deze slaven in de buitenlucht maar later werden er piepkleine slavenhuisjes gebouwd van nog geen anderhalve meter hoog. De huisjes zijn wereldberoemd. Deze heb ik geprobeerd na te schilderen. Omdat ik graag met diepte wilde oefenen en het huisje lastiger was dan ik dacht, heb ik een tweede gemaakt.

Aan de kust vind je veel Pelikanen. Als je geluk hebt ploft er wel eentje naast je neer. Het is mij zelfs overkomen toen ik bij Karels op het terras zat. Van het maken van deze pelikaan  heb ik geleerd om met schaduwen te werken.

 

Bij Lac Cai gaan de vissersbootjes het water op. Er wordt hier gevist  met een vislijn. Ik ben geïnspireerd en heb een bootje geschilderd. Geleerd: Diepte en schaduwen.

Er wordt niet alleen met Acryl gewerkt maar ook met andere materialen. Deze bloem heb ik met olieverf en pastelkrijt geschilderd.

WORKSHOP

Naast dat we schilderles hebben gehad van Liliana hebben wij bij haar ook enkele workshops gevolgd. Vlak voor kerst wilden wij graag van drijfhout een kerstboom maken. We hebben met zijn allen drijfhout gesprokkeld dat aangespoeld was aan de oostkust. Het hout hebben we in onze auto’s geladen en bij Liliana thuis op de grote berg gegooid.

Daarna zijn we flink gaten gaan boren in die stokken en voilá, dit is het resultaat. Ik ben best trots op mij zelf. Omdat we het zo leuk vonden hebben we later ook nog een kerstster gemaakt.

 

Diverse nationaliteiten op Bonaire 

Op Bonaire wonen veel mensen van landen uit de directe omgeving van Bonaire en dat betekent dat er een rijke cultuur is. Het grootste deel van de immigranten komt uit Dominicaanse Republiek, Colombia, Venezuela, Europees Nederland, Noord-Amerika, Peru en China.

Liliana, onze docente, komt uit Colombia en we hebben tijdens haar lessen ook een kijkje kunnen nemen in de Colombiaanse cultuur. We hebben veel gelachen en zelfs koffie geproefd uit de streek waar Liliana vandaan komt.

Omdat ik het leuk vind om jullie ook kennis te laten maken met het niet Nederlandse deel van Bonaire heb ik Liliane gevraagd of zij iets over haarzelf kan vertellen. Liliana spreekt geen Nederlands vandaar dat zij het in het Engels heeft geschreven.

Onze docente

 

Waar kom je vandaan en in wat voor omgeving ben je opgegroeid

I was born in Manizales, Colombia, the 18th of June 1978; surrounded by coffee plantations where I will go every weekend with my great big family. Palestina, Caldas, an amazing area where birds don’t stop singing and the workers that harvest the coffee neither. A beautiful green place where you won’t find only coffee, but all the fruits you can imagine and the flowers you’ll always enjoy looking at. All this together with the peaceful certainty of having nice and helpful people around you.

Wat is je passie

Since I was very little I loved to painting and drawing… love copying with pencil my favorite comic characters and paint with acrylics the landscapes of my dreams. I remember my grandmother loved them, and hang them on the wall of her house very proud. I guess this was it! and I loved it for the rest of my life.

Waar komt je creativiteit vandaan

I never stopped creating because I have a mother that taught me how to sew and embroider and I also have an father (carpenter, electrical technician, farmworker, etc…) who will invite me to learn just about anything he was doing. So here I’m, studied Industrial Design but feel in love of any kind of Art and yes, I do love Architecture.

Waarom Bonaire?

I live on Bonaire for 10 years already, just because I’m following a diver who’s my love for more than 14 years now and also because I have a daughter that loves the water too. Just a great combination for me, because I saw the opportunity to establish my design company (Kaha Blanku Design) and my wonderful Art Classes (Dare to Paint Bonaire). The classes give me the opportunity to get together with lovely people that likes what I like and enjoy learning like I do!

Inderdaad; Timmeren kan Liliane ook nog als de beste.

Wat is Colombia toch een mooi land. Het is zo divers. Je hebt er steden, platteland, bergen, jungle en een prachtige kust én  niet te vergeten de vriendelijke bevolking. 

Liliane thank you for your lessons, your patience and cosiness. I loved your lessons and learned a lot. 

 

WAAR

Heb jij nu ook interesse gekregen om je creativiteit te ontwikkelen?  Het maakt dus helemaal niet uit of je beginner of ervaren bent.  Er komen plaatsen vrij want hoe toevallig het ook is we gaan allemaal tegelijk terug naar Nederland.

Wekelijks is er les van Liliane op woensdagochtend of donderdagochtend van 9 – 12 uur.  De locatie is bij All Seasons Appartments.  Je koopt bij Liliana een strippenkaart voor 6 lessen á USD 130,00. Je stempelt per keer af.

Kijk voor meer informatie op Facebook Dare to Paint Bonaire. Je kunt Liliana bereiken onder telefoonnummer: 786 5812

DIT IS DUS EEN VAN DE ACTIVITEITEN WAARMEE IK MIJ DE AFGELOPEN DRIE JAAR OP DE WOENSDAGOCHTEND HEB BEZIG GEHOUDEN.

 

LIJKT HET JOU OOK LEUK OM JE CREATIEVE KANT TE ONTWIKKELEN?

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.