Home Binnen Nederland Doen in Zuid-Limburg: wandelen op de Sint-Pietersberg aan de rand van Maastricht

Doen in Zuid-Limburg: wandelen op de Sint-Pietersberg aan de rand van Maastricht

by sandra
4 comments
doen in Zuid-Limburg

Wanneer je in Zuid-Limburg bent dan is het de moeite waard om te gaan wandelen op de Sint-Pietersberg, gelegen aan de rand van Maastricht. Op dit plateau wandel je namelijk in een prachtig natuurgebied, langs mergelgroeves en rijke historie. 

Ooit heb ik samen met mijn vriendin, Mieke, deelgenomen aan de ENCI hardloopwedstrijd op de Sint-Pietersberg. Ik herinner mij dat ik afgezien heb met al die heuvels maar dat het een prachtige route was. Ik rende over smalle onverharde paden, door bebost gebied en klappoortjes. Bovendien waren er prachtige uitzichten over het Jekerdal en de ENCI groeve. Helaas kon ik destijds van mijn omgeving niet zo goed genieten en was ik meer bezig om een goede tijd neer te zetten. Mieke haalde destijds het podium dus ik vermoed dat het bij haar niet veel beter was.

Begin augustus ging ik wederom met Mieke op pad maar ditmaal met onze fotocamera’s in de aanslag om het gebied met andere ogen te bekijken. Hieronder volgt een foto reportage van de Sint-Pietersberg en omgeving.

SCHAPEN met de HERDER

Wij plaatsen de auto bij Fort Sint Pieter en besluiten eerst bij restaurant Bijzonder te gaan lunchen. Wanneer we uitstappen hebben wij al direct een bijzondere ontmoeting met een herder en zijn kudde schapen. Ik heb al een tijd geen schapen meer gezien en vind het leuk om te zien hoe de ene hond de grenzen bewaakt en voorkomt dat de schapen daar over heen gaan en de andere hond de schapen als het ware ophaalt. Op dat moment kan mijn dag helemaal niet meer stuk en geniet ik van dit tafereel.

RESTAURANT BIJZONDER

We lopen naar beneden en komen aan bij het restaurant Bijzonder. Het restaurant doet zijn naam eer aan. Niet alleen de inrichting maar ook het eten met de verse ingrediënten zijn bijzonder. De producten bij Bijzonder zijn puur, eerlijk en zo veel mogelijk afkomstig van lokale boeren en handelaren. We eten een gerecht met geschaafde bietjes, hard gekookt eitje, gemarineerde tempeh en sojaboontjes. Een pompoensoep vooraf met brood vol met pitten, zaden en amandelen op basis van boekweitmeel.

Nadat we een praatje met de eigenaresse, Dimitra met roots uit Griekenland, hebben gemaakt en zij verteld heeft over haar passie die zich thuis bevond in haar eigen keuken achter de pannen, maken wij aanstalten om te starten met de wandeling. Je hebt de keuze tussen 3 of 4 routes waarvan de kortste route 2,8 km is en de langste 13,8 km. Zelf heb ik niet goed opgelet welke afstand wij hebben genomen maar wij hebben genoten van Fort Sint Pieter, Enci, mooie uitzichten over de Maas en Jekerdal en de pittoreske dorpjes. Natuurlijk hoort bij Limburg ook het bourgondische leven met een wijntje en een hapje. 

FORT SINT PIETER

We lopen de heuvel op wat eigenlijk een plateau is dat uitgesneden is door de Maas. We komen langs Fort Sint Pieter. Je kunt hem aan het begin bezoeken of aan het eind van je wandeling. Wij bezichtigen hem aan het einde van onze wandeling.

Het Fort wat als verdediging diende van de stad Maastricht dateert uit het begin van de achttiende eeuw. Na het opheffen van de vesting Maastricht in 1867 verloor het zijn verdedigingsfunctie. Het Fort ligt hoog boven de Maas en is voor een deel door gangen direct verbonden met de Sint Pietersberg. Wil je graag deze gangen met een gids bezoeken dan kun je bij de VVV Maastricht kaartjes bestellen. Wij bekijken het voor nu alleen aan de buitenkant.

Vanuit hier heb je uitzicht over de stad, op de Maas en het omringende landschap.
doen in Zuid-Limburg

 

ENCI

Vervolgens volgen wij onze route en komen uit bij de ijzeren hangbrug bij de ENCI-groeve. Hier werd in de jaren 20 de Eerste Nederlandse Cement Fabriek neergezet. In 1948 werd afgesproken dat de kalksteengroeve nog zestig jaar door kan gaan.  Het zal vreemd zijn als in 2018 na 100 jaar de mergelwinning in de mergelgroeve stopt. Het beheer van dit gebied komt dan grotendeels in handen van natuurmonumenten. Het is de bedoeling dat je dan op steeds meer plekken kan gaan wandelen en genieten van de natuur. 

Vanaf de ijzeren hangbrug heb je goed zicht op de groeve en het natuurbad dat in verband met de veiligheid voorlopig gesloten is. Hier blijven wij toch even hangen want het is gewoon indrukwekkend; het natuurbad, de mergelwinning in een bebost gebied en uitzicht op de berg. Het ademt cultuur en historie. 

Tevens eindigt hier de bekendste lange afstandswandeling van Nederland: het Pieterpad.

doen in Zuid-Limburg

 

LANDSCHAPPEN, UITZICHTEN en PITTORESKE DORPEN

Vanaf de ENCI lopen we langs een bebost natuurgebied, door pittoreske dorpjes en we bezoeken de Lourdesgrot met bidkapel die overigens gebouwd is aan de binnenzijde van de gepleisterde mergelmuur van een villa. Deze kapel ligt ietwat verscholen. Wanneer we de kapel bezocht hebben komen we langs een stuk natuurgebied waar runderen rustig liggen te grazen in de wei. Het is heerlijk relax, het zonnetje schijnt en eigenlijk waan ik mij in het buitenland. Dat beeld had ik al eerder toen ik een blik over de Maas wierp met een wijngaarde op de voorgrond.

Bourgondisch Limburg

Op de Sint-Pietersberg is genoeg gelegenheid om te genieten van Bourgondisch Limburg. Tijdens een wandeling in een mooi natuurgebied met veel historie hoort een wijntje en tapas er helemaal bij.

De Sint Pietersberg is een stukje buitenland in eigen land en echt de moeite waard om te bezoeken. Ik heb genoten van de wandeling en het bourgondische leven in Limburg. Dit vraagt naar meer her-ontdekken van een stukje Limburg.

doen in Zuid-Limburg

Zou jij meer willen lezen over het her-ontdekken van Zuid-Limburg? Blijf mij dan volgen.

Voor meer foto’s over reizen en wonen in het buitenland kun jij mij volgen op Instagram.

Dit vind je misschien ook leuk

4 comments

Mieke september 24, 2017 - 2:14 pm

Was een heerlijke middag!!
Leuk geschreven en mooie foto’s!!

Reply
sandra september 24, 2017 - 4:16 pm

dank je. Het was ook heerlijk. Moeten we snel weer doen.

Reply
Ilse september 26, 2017 - 8:59 pm

Wat een prachtige plekjes, zowel qua natuur als jullie eet-locatie :-0
Die schaapsherder is wel heel bijzonder!

Reply
sandra september 26, 2017 - 9:30 pm

Hi Ilse, je moet echt een keer naar de Sint Pietersberg gaan. Je waant je in Zuid-Frankrijk. Zo heerlijk! Die schaapsherder was idd echt super leuk.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.