Home Duitsland Doen in Duitsland: bezoek de Geierlay hangbrug

Doen in Duitsland: bezoek de Geierlay hangbrug

by sandra augustus 4, 2017 4 comments

Zo, de eerste ontdekkingstocht in Duitsland heb ik gemaakt! Op Bonaire nam ik mij al voor de attractie de Geierlay hangbrug te gaan bezoeken zodra ik weer in Duitsland woon. En dat heb ik gedaan. Helaas maar één dag maar dat mag de pret niet drukken.

Op ongeveer tweeënhalf uur rijden van Selfkant en Zuid-Limburg bevindt zich namelijk tussen de dorpen Mörsdorf en Sosberg, de Hängeseilbrücke Geierlay, oftewel de Geierlay Hangbrug. Deze brug is in 2015 geopend en was toen met zijn 360 meter de langste hangbrug van Duitsland. Inmiddels is er in mei 2017 in het Hartz-gebergte alweer een langere hangbrug geopend maar de Geierlay is een populaire trekpleister geworden.

De Geierlaybrug, geïnspireerd op de hangbruggen in Nepal, hangt 100 meter boven het dal van de Rivier Mörsdorfer bach. Hoe de bruggen in Nepal zijn weet ik niet, maar de Geierlay is voor mij al een grote uitdaging met mijn hoogtevrees.

Samen met Bas ga ik op pad. Alhoewel het bezoekerscentrum om 10.00 uur open gaat was ik er pas om 11.30 uur. Het is er al druk en een parkeerplaats kunnen wij niet vinden. Wij rijden naar de rand van het dorp waar parkeerplaatsen in het weiland liggen. Hier is plaats genoeg. Je betaalt  € 2,00 voor twee uur. Omdat we niet weten hoelang het gaat duren besluiten wij voor vier uur te gaan. Er staat een man bij de betaalautomaat en vraagt om geld te wisselen want hij heeft alleen papiergeld en dat accepteert de automaat niet. Wij kunnen niet wisselen maar wij geven ons laatste kleingeld weg aan deze man.

We willen terug naar het bezoekerscentrum om informatie op te vragen. Onderweg moet Bas, onze zoon, naar de wc. We stoppen bij een toilet bij een parkeerplaats maar we moeten hier € 0,70 betalen. Omdat wij ons laatste kleingeld hebben weggegeven moet hij het maar even ophouden. Gelukkig kunnen wij later bij het bezoekerscentrum in een glazen huisje geld wisselen voor de wc. Hier kan je ook informatie krijgen over de wandelroutes. Voor de brug betaal je overigens geen entree. Verder adviseer ik je nog een sanitaire stop te maken want onderweg en bij de brug is dat niet meer mogelijk. Ook zijn er bij de brug geen winkeltjes. Het is verstandig met name wanneer het warm is om iets te drinken mee te nemen.

Onderweg

Vanaf het bezoekerscentrum is het 1,8 kilometer lopen naar de brug. We volgen de borden en lopen al snel het dorp Mörsdorf uit. De omgeving is landelijk en zo ver het oog rijkt zien we maïsvelden. Er is helaas al geoogst; het oogt kaal. We wandelen verder en in de verte zien we nog het dorp liggen en de kerktoren steekt er boven uit. Onderweg is het al erg druk en we lopen achter de massa aan. Dat zal wat worden zo meteen met zo veel mensen op die brug en ik hoop dat de brug niet te veel wiebelt. Ik had graag foto’s willen maken van een lege brug maar dat gaat al helemaal niet lukken.  Enfin na ongeveer twintig minuten lopen komen wij bij de brug aan.

doen in duitsland: bezoek de geierlay hangbrug

doen in duitsland: bezoek de geierlay hangbrug

Geierlay brug

Wanneer ik naar de brug kijk realiseer ik mij pas dat die 360 meter echt lang is. Langzaam krijg ik het toch wel benauwd. De vloer van de brug is van hout. Dat is wel voordelig want wanneer je op de brug staat kun je niet door spleten van planken het dal zien. Je moet dus al over de reling kijken. De brug hangt met kabels vast en vanaf de kant oogt het erg diep. 

doen in duitsland: bezoek de geierlay hangbrug

Schuifelen en wiebelen

Met volle moed stap ik de brug op. Foto’s maken laat ik aan Bas over. Voorzichtig schuifel ik verder. Er komt een hoogbejaarde met volle vaart voorbij. Boh, die durft!  Dan komt er een man met een hond voorbij. Mijn gedachten gaan naar mijn eigen hondje. Die zou ik echt niet mee durven nemen.

Ondertussen schuifel en wiebel ik verder. Ik hoor een moeder met kinderen achter mij praten. Volgens Bas veroorzaak ik een hele file. De brug is maar 85 centimeter breed dus het is passen en meten maar op dat moment laat ook dat mij koud. Laat ze maar wachten. Ik probeer in het midden even stil te staan om naar de omgeving te kijken. Zolang ik vooruit kijk is er niets aan de hand. Ik probeer  te genieten van het groen en de bergen om mij heen maar zodra ik naar beneden kijk rammelt mijn maag.

 

doen in duitsland: bezoek de geierlay hangbrug

Ik weet niet hoe lang het geduurd heeft maar ik haal opgelucht adem wanneer ik de overkant bereikt heb. Hier blijven wij nog even kijken naar de mensen die van de brug komen. Gelukkig zijn er meerderen die Spaans benauwd kijken. We maken nog wat foto’s en besluiten dezelfde route terug te lopen. Zelf had ik nog graag een wandeltocht willen maken onder de hangbrug want daar loopt de Saar-Hunsrück-Steig, één van de populairste lange afstand wandelpaden van Duitsland. Helaas ziet Bas dat niet zitten. Een rede voor mij om toch een keer terug te gaan.

Wij besluiten om terug te gaan naar het dorp om iets te gaan eten en drinken. Helaas is er in het dorp niet echt veel te beleven en nemen wij de auto naar Cochem wat op ongeveer twintig minuten rijden ligt.

Ondanks mijn hoogtevrees vind ik de Geierlay Hangbrug een echte belevenis en zeer zeker de moeite waard. Het is geschikt voor elke leeftijd. 

DURF JIJ DE UITDAGING AAN OM OVER  DEZE WIEBELENDE HANGBRUG TE LOPEN

4 comments

4 comments

Mieke Simons augustus 7, 2017 at 4:55 pm

Heel spectaculair, Sandra. Toch maar weer gedaan, ondanks je vrees. Dat geeft de meeste voldoening.
En de stap naar Nepal wordt natuurlijk steeds kleiner. Misschien ooit?
Ook daar kun je maar beter proviand meenemen.

Reply
sandra augustus 7, 2017 at 5:00 pm

Hi Mieke, of ik ooit in Nepal kom weet ik niet maar sluit nooit iets uit. In ieder geval ga jij er eerder naar toe. Ik zal in ieder geval er voor zorgen dat ik proviand meeneem.

Reply
Ilse augustus 7, 2017 at 8:07 pm

Wauw, wat een aanrader! Eerlijk gezegd had ik van deze brug nog niet eerder gehoord. Gisteren hadden ze bij het journaal een item over natuurparken en wandelingen. Wij Nederlanders houden hier heel erg van maar het liefst willen we wel een terrasje onderweg of aan het begin van een wandeling. Grappig dat jij het ook in je verhaal hebt staan. Vandaag is mijn koffie uit de thermoskan ook goedgekeurd, maar dat laatste terrasje was toch wel een gezellige afsluiter 😀

Reply
sandra augustus 7, 2017 at 8:38 pm

Hi Ilse, ja koffie is zeer zeker goedgekeurd en ik vind het altijd een gezellige afsluiting om na een wandeling iets te drinken, hihi.

Reply

Leave a Comment