Home CaribbeanDominicaanse Republiek Doen in de Dominicaanse Republiek: bezoek Santiago de Los Caballeros en het schiereiland Samaná

Doen in de Dominicaanse Republiek: bezoek Santiago de Los Caballeros en het schiereiland Samaná

by sandra
8 comments
doen in de dominicaanse republiek

Wanneer je naar de Dominicaanse Republiek reist is het zonde om alleen in je resort te blijven. Vaak wordt er gezegd dat het buiten de resorts onveilig is waardoor mensen niet op pad durven te gaan. Dat is erg jammer want wanneer je gewoon je gezonde verstand gebruikt dan is het niet onveiliger dan een ander land in Midden- en Zuid-Amerika. Ikzelf heb mij niet één keer onveilig gevoeld. In deze blog beschrijf ik wat je nog meer kunt doen in de Dominicaanse Republiek.  Soms is het gewoon heerlijk om niets te doen en er is ook niets mis mee om in je resort te blijven maar heb je toch zin om het echte Dominicaanse Republiek te ontdekken lees dan verder. 

Bezoek Santiago de Los Caballeros en het schiereiland Samaná

In december 2016 reisden wij naar dit Caribisch eiland en verbleven er twaalf dagen. Ik moet bekennen dat dit veel te kort is want er is zo veel te zien. Bovendien zijn de afstanden van oost naar west 320 km en van noord naar zuid 240 km waarbij je best veel tijd kwijt bent om er te komen. De Dominicaanse Republiek is na Cuba het grootste eiland in de Caribbean. Wij beperkten ons tot Santiago de Los Caballeros en het schiereiland Samana. Zelfs in en rondom deze gebieden hebben wij nog maar een klein deel kunnen zien.

Wij landden op het vliegveld van Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. Hier haalden wij onze huurauto op die wij in Nederland bij Sunny Cars gereserveerd hadden. In het koloniaal centrum van Santo Domingo verbleven wij in een sfeervol boutique hotel met een schattig binnenplein waarop je vanaf je kamer uitzicht hebt. De volgende ochtend na het ontbijt reden wij in vier uur richting het noorden naar de stad Santiago de los Caballeros waar wij vier dagen verbleven in de B&B van Nucita&Miquel. Wij boekten bij hen diverse authentieke excursies. Ook hier hadden wij graag nog veel meer willen zien maar daarvoor hadden wij te weinig tijd.

doen in de dominicaanse republiekdoen in de dominicaanse republiek

Wat is er te doen in Santiago de los Caballeros

1. Bachata

Op de eerste plaats is de Dominicaanse Republiek het land van de Bachata. Op de meest vreemde plekken wordt dit gedanst. Als je in de omgeving van Santiago de los Caballeros de bergen in rijdt wordt op zaterdagavond een deel van het benzinestation afgezet om er te kunnen dansen.  Op zondagmiddag vindt er bij de Carwash een life optreden plaats van de regionale beroemdheid namelijk Tony Berroa, de macho van de Bachata. Zoek ook de kruidenier op de hoek op want zelfs daar worden de luidsprekers voluit gezet om er te dansen. Bestel een fles rum en zoek een plek uit aan de plastic tafel met stoel en ik verzeker je dat je al gauw in contact komt met de vriendelijke bevolking.

Heb je geen zin om te dansen dat maakt niet uit want ook voor authentieke excursies ben je hier  aan het goede adres. Je komt in allerlei buurten en steegjes waar je zelf nooit zou komen. Ook is het mogelijk bij Dominicaanse familie te eten.

Op zondag gaan de Dominicanen naar de rivier waar zij met hun familie gaan eten en daar hoort ook muziek en dans bij. Helaas hadden wij die dag slecht weer  en  konden deze excursie niet maken. 

2. Monument in Santiago de los Caballeros

Wij  bezoeken de nationale trots van de Dominicanen namelijk het Monument in Santiago de los Caballeros.

Dit monument is in 1944 in opdracht en ter ere van de dictator Trujillo gebouwd. Het  werd door hem het monument van de vrede genoemd. De vrede was echter ver te zoeken. De Dominicaanse Republiek ging namelijk in de periode van 1930 – 1960 gebukt onder het schrik- en terreurbewind van dictator generaal Rafael Trujillo. Deze man had veel weg van Hitler en heeft vele Haïtianen en Dominicanen met een donkere huidkleur vermoord.

Monument Van de helden van de Restauratie

Nadat drie zussen (bijnaam de vlinders) wegens hun rol in het verzet op 25 november 1960 vermoord werden, was dit voor vele Dominicanen de druppel. Een paar maanden later krijgt Trujillo een koekje van eigen deeg. Zijn auto wordt in een hinderlaag gelokt en doorzeeft met kogels. Het is het einde van het Tijdperk Trujillo.
Het monument is omgedoopt tot “De helden van de Restauratie” ter nagedachtenis aan de oorlog van de Spanjaarden voor de onafhankelijkheid in 1865.

3. La Aurora / Sigaren en rum in Santiago de los Caballeros

Santiago de los Caballeros, gelegen in de vruchtbare Cibao vallei met talrijke tabak en riet plantages, staat bekend om zijn rum en handgemaakte sigaren. Dominicaanse sigaren worden tot de beste ter wereld gerekend. Driehonderdvijftigduizend mensen werken dan ook in de Dominicaanse Republiek in de tabaksindustrie.

Tijdens de twee uur durende rondleiding van de swingende gids krijg je een goede indruk hoe de sigaren gemaakt worden in de oudste en meest prestigieuze sigarenfabriek La Aurora in Santiago de los Caballeros. Deze fabriek is honderddertien jaar oud en is nog steeds in handen van dezelfde familie.

doen in de dominicaanse republiek

Veel te vroeg namen wij met pijn en moeite afscheid en vertrokken naar het schiereiland Samana. Heb jij dat ook wel eens dat jij een plaats of gebied bezocht hebt maar al onderweg naar de volgende plek het gevoel hebt dat je terug wilt omdat je nog zoveel wil doen en zien?  Dat hadden wij dus heel sterk toen wij van Santiago de los Caballeros naar het schiereiland Samana reden. Hierdoor konden wij veel minder genieten van dit groene schiereiland.  Dat is jammer want het is de moeite waard om te bezoeken. 

Onderweg

Vanaf Santiago de los Caballeros is het ongeveer vier uur rijden naar het schiereiland in het Noordoosten van de Dominicaanse Republiek. Wij hadden het in Santiago reeds gezien maar onderweg werd het bevestigd en merkten wij  toch wel hoe arm de Dominicaanse Republiek is en grote delen van het land vervuild zijn en eigenlijk wat minder paradijselijk zijn. Andere gebieden zijn daarentegen weer goed onderhouden.

Het schiereiland Samaná

Het schiereiland is een prachtig gebied met beschutte baaien, ongerepte natuur en verlaten palmenstranden. De twee belangrijke toeristenplaatsen Las Terrenas en Samana aan de kust liggen verscholen tussen tropische heuvels. Je vindt op dit schiereiland nog veel lange stukken onbebouwd strand met laag overhangende palmbomen die haast de bodem raken, een prachtige waterval, Haitisis National Park, de “Brug naar Nergens” en Cayo Levantado, het eiland waar de reclame van Bacardi is opgenomen. 

Wij bezochten de plaatsen Las Terrenas, Santa Barbara de Samaná, het nationaal park Haitisis en het Bacardi eiland.

1. Las Terrenas

Wij verbleven twee dagen in Las Terrenas aan de noordzijde van het schiereiland. Las Terrenas is een kleine toeristenplaats met strandbarretjes en restaurantjes waar je kunt genieten van vers gevangen vis. Wanneer je Las Terrenas in de maanden januari en februari bezoekt dan heb je grote kans dat je  bultrugwalvissen tegenkomt. Zij trekken dan naar het warmere Dominicaanse water om er te paren en/of jongen te werpen. Helaas waren wij er in december en hebben dit spektakel niet mogen aanschouwen.

2. Santa Barbara de Samana

Vervolgens vertrokken wij voor twee dagen naar Santa Barbara. Deze plaats heeft een brede boulevard met uitzicht op de “Brug naar Nergens”, opgenomen in het programma Wie is de Mol.  Deze voetgangersbrug leidt naar de onbewoonde eilanden Cayo Linares en Cayo Vigia en eindigt ergens in zee.  Vanaf de kant lijkt de brug zelfs mysterieus.

Santa Barbara is een levendig stadje met winkeltjes en eetgelegenheden. Hier maakten wij al snel contact met andere Locals. Handig als je een beetje Spaans praat. Wij moesten ons behelpen met handen en voeten maar gelukkig hadden wij van Nucita reeds een beetje “straattaal” geleerd wat ons goed van pas kwam. 

3. Los Haitises

Aan de boulevard van Santa Barbara de Samaná vertrekken boten naar Los Haitises National Park, een beschermd natuur gebied met mangroves en grotten. In de grotten zijn nog tekeningen te vinden die eeuwen geleden door de Indianen op de muren gekalkt werden. In dit gebied zijn vele rotseilanden met tropische groene begroeiing die ver boven het water uitsteken. Hier bevinden zich meer dan 120 soorten zeevogels waaronder pelikanen. 

Wanneer je in het regenseizoen dit gebied bezoekt houd dan goed het weerbericht in de gaten. Wij betaalden USD 100,00 p.p. voor deze dagexcursie inclusief Bacardi eiland en hadden een flink noodweer op zee.  Ik kan je verzekeren dat het geen pretje was. De boot werd flink door elkaar geschud en schuilen was niet mogelijk. 

4. Bacardi eiland

In de baai van Santa Barbara de Samana ligt het eilandje Cayo Levantado. Beter bekend als het Bacardi eiland. Van te voren had ik mij er veel van voorgesteld maar bij aankomst was ik enigszins teleurgesteld. Dit kan zijn vanwege het slechte weer onderweg en bij aankomst op het eiland. Het licht is dan ook minder fel waardoor de stranden niet schitteren en de zee ook ietwat donker lijkt.

Via een pad liepen wij naar een plek waar wat souvenirs shops, een barretje en een eettentje te vinden is. Hier bevindt zich ook een deel van het strand met ligbedden voor de dagjesmensen. 

Je kunt overigens niet rondom het eiland lopen. Halverwege is het namelijk afgezet door het vijfsterren hotel. Bij dit hotel zou  zich ook het mooiste strand bevinden wat tevens bekend is van de Bacardi reclame. Helaas kun je dat alleen bezoeken wanneer je overnacht in het hotel. 

Veel te snel waren die twaalf dagen om. Vanaf het schiereiland Samaná is het ongeveer vier uur rijden naar Santo Domingo. Na nog een nachtje in het historisch centrum verbleven te hebben vertrokken wij de volgende ochtend naar Bonaire.

Ondanks dat ik het niet verwacht had is de Dominicaanse Republiek met de vriendelijke en vrolijke bevolking, de bachata dans en de prachtige natuurgebieden echt de moeite waard om te bezoeken. Eén ding is zeker; ik ga nog een keer terug om dit Caribisch eiland te bezoeken.

Wil jij ook een keer authentiek Dominicaanse Republiek ervaren?

 

Dit vind je misschien ook leuk

8 comments

Mieke september 12, 2017 - 5:18 am

Mooie blog!! Heel aantrekkelijk geschreven.
Ook de treffende foto’s erbij.. prachtig!

Reply
sandra september 12, 2017 - 5:21 am

Dank je, Mieke.

Reply
Peter september 12, 2017 - 6:24 am

Dat er naast de resorts veel meer te ontdekken is moge duidelijk zijn. Een tipje van de sluier is opgelicht zodat wij op afstand kunnen genieten van een andere cultuur en natuur.

Reply
sandra september 12, 2017 - 4:01 pm

Hi Peter, er is inderdaad nog zoveel te ontdekken in de Dominicaanse Republiek. Het is jammer wanneer je alleen maar in je resort blijft. Fijn dat je op afstand meegeniet. Dank je.

Reply
Ilse september 12, 2017 - 9:52 am

Om heel eerlijk te zijn ben ik ook pas wakker geschud na het zien van de “Wie is de Mol”beelden. Bij de Dominicaanse republiek was mijn eerste gedachte ook altijd “all-inclusive- niks voor mij -dus verder kijken” Maar wat een prachtig divers land is het toch, ik kan me voorstellen dat je terug wilt 😀
Wat hadden jullie een leuk hotelletje in Santo Domingo zeg!
Mochten we de DR een keer aandoen dan hebben we in ieder geval een paar leuke hotspots. Thanks!

Reply
sandra september 12, 2017 - 4:03 pm

Hi Ilse, het hotelletje was ontzettend leuk en ligt midden in het koloniale centrum. Mocht je de DR bezoeken dan meld je je maar.

Reply
anthoni willy augustus 19, 2021 - 2:33 pm

heel fascinerend land.ben er 3 weken geweest;deels bij iemand die ik via internet ken,en deels op hotel in santo domingo. voor herhaling vatbaar.

Reply
sandra augustus 23, 2021 - 10:19 am

Wat leuk! Het is ook heel fascinerend. Hopelijk nog vele bezoekjes naar de Dominicaanse, er zijn zo veel leuke plekken om te ontdekken.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.