Home Dagelijks leven op Bonaire Dia di Rincón: over cultuur, geschiedenis en tradities

Dia di Rincón: over cultuur, geschiedenis en tradities

by sandra
0 comment
dia di rincon: over cultuur geschiedenis en tradities

Terwijl de Europees Nederlanders in het verleden op 30 april Koninginnedag vierden, vierden de Bonairianen op deze dag  Dia di Rincon:  een bijzondere feestdag waar de bewoners vol trots zowel hun cultuur als ook tradities en geschiedenis willen uiten.

Op 30 april 2015 bezoeken koning Willem-Alexander en koningin Máxima Bonaire en daarmee ook Rincon. Zelf woon ik pas een half jaar op het eiland en mag van heel dichtbij meemaken dat het koninklijk paar in de middag meedansen in de oogstoptocht. Dat het koninklijk paar dit culturele feest kan bijwonen is mogelijk omdat Koningsdag vanaf dat jaar op 27 april valt. Iedereen heeft wel de beelden op televisie gezien van ons prachtige Koningspaar in Rincon.

Ook ik bezoek Rincon en wat wordt er flink gefeest in het oudste dorp van Bonaire.

Oudste dorp van Bonaire

Rincon is het oudste dorp van Bonaire en werd in de 16e eeuw door de Spanjaarden gesticht. Omdat het dorp in een dal ligt tussen de heuvels aan de noordkant van het eiland was het niet zichtbaar vanaf de zee en daardoor tevens beschermd tegen piraten. In dit dorp zijn een aantal oude bezienswaardigheden waaronder de kerk en Mangazina di Rey (het pakhuis van de koning), een museum waar uitleg wordt gegeven over de cultuur en geschiedenis van Bonaire.

Wanneer je Rincon binnenkomt dan ademt het cultuur en geschiedenis. Tevens heeft het dorp twee grote festivals zoals het Simandan festival (oogstfeest) en de Rincon dag.

SIMANDAN, het oogstfeest

Het oogstfeest is afkomstig uit de tijd van de slavernij. De slaven vierden dat zij hun deel van de oogst mochten binnen halen. Iedereen hielp elkaar. Na het oogsten werd feest gevierd en vervolgens ging iedereen naar de volgende plantage om wederom de oogst binnen te halen. Dit feest wordt tegenwoordig op tweede paasdag gevierd met lokale gerechten zoals geitenvlees en pompoensoep. Ook wordt er na de kerk een pinda-chocolade drank geserveerd met pinda koekjes. Dit heeft een bijzondere smaak en is lekker zoet.

dia di rincon: over cultuur geschiedenis en tradities

Dia di Rincón

Tijdens Dia di Rincon maak je kennis met cultuur, tradities en geschiedenis. De bewoners lopen in prachtige klederdracht en er zijn naast muziekoptredens en folkloristische optochten ook eetkraampjes met lokale lekkernijen. Tijdens deze dag komen niet alleen bewoners van Bonaire maar ook van de andere Antilliaanse eilanden het dorp bezoeken.

Naast dat er veel gedanst wordt en je er lekkere lokale gerechten kunt proeven wordt er best veel bier gedronken. Hoewel het een heel leuk feest is, adviseer ik je toch voor zonsondergang Rincon te verlaten.

dia di rincon: over cultuur geschiedenis en tradities

 

Heb jij een beetje indruk gekregen van Dia di Rincón.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.