Home BonaireActiviteiten op Bonaire De zes hiking trails op Bonaire

De zes hiking trails op Bonaire

by sandra
6 comments
wandelen Bonaire

ctC
Je verwacht waarschijnlijk niet dat je op Bonaire kunt wandelen. Toch zijn er zes prachtige hiking trails uitgezet.  Drie van deze trails zijn te vinden in de Goto driving trail in het noordwesten van Bonaire. De andere drie trails zijn te vinden in de Bara di Karta driving trail aan de oostkust van Bonaire. Wil je meer weten over de zes hiking trails op Bonaire? Ik vertel je graag meer hierover.

Wandelroute Bonaire

 

 


De zes hiking trails op Bonaire


Plattegrond

Hieronder tref je een plattegrond aan van drie hiking trails. Deze hiking trails tref je aan in de Goto Driving trail in het noordwesten van Bonaire. Een plattegrond is te verkrijgen bij het Toeristen Center Bonaire in de winkelstraat de Kaya Grandi. De andere drie hiking trails vind je verder in deze blog.

de zes hiking trails Bonaire

De zes hiking trails op Bonaire:

 

de zes hiking trails op Bonaire

Montaña hiking trail

1. Montaña hiking trail

Dit is de eerste van de zes hiking trails, die ik op Bonaire loop. Het is een korte maar pittige wandelroute.

Zondagochtend om 8.00 uur vertrek ik – samen met vriendin Cora –  vanuit mijn woonplek Lima met genoeg water op zak richting Goto meer. Bij Dos Pos (twee waterputten) voorbij het Goto meer parkeer ik mijn auto en lopen we een stukje naar beneden tot bij het roze bordje “Montaña hiking trail”.  Dit is de start van de Montana hiking trail. Kletsend op een hoog tempo lopen wij het pad naar boven, maar al snel zijn wij buiten adem. Het gaat namelijk best steil naar boven. Omdat we niet weten wat ons nog te wachten staat lopen we op een rustiger tempo verder.

Na tien minuten gaat het een stuk beter met ons en hebben we het tempo en nog belangrijker onze ademhaling onder controle. Onderweg passeren we vele cactussen en hebben we prachtige vergezichten. Op de route liggen roze stenen die ons de weg wijzen naar het hoogste punt. Verdwalen is dus onmogelijk.

Los liggend gesteente op weg naar de top

Na ongeveer 45 minuten komen we aan bij de grootste uitdaging, namelijk het laatste stukje naar de top. Hier is het ontzettend steil en vanwege het losliggend gesteente erg glad waardoor we constant moeten uitkijken dat we niet uitglijden of onze enkels omzwikken. Vandaar dat we met handen en  voeten naar boven klimmen.  Ondertussen hebben we het erg warm gekregen van het klauteren en gutst het zweet ons van het lichaam maar beetje bij beetje bereiken we dan uiteindelijk de top. We worden beloond met een schitterend uitzicht over de heuvels en de zee.

Afdaling en een cactusnaald

Voordat we de afdaling inzetten drinken we nog wat water. Het dalen is nog veel lastiger dan omhoog. Stenen rollen namelijk naar beneden. Gelukkig kunnen wij ons op sommige plekken aan een kleine boom of een grote steen vastpakken.

Na een tijdje ploeteren voel ik iets scherps onder mijn voet. Wanneer ik mijn schoen uittrek blijkt er een flinke doorn dwars door mijn hardloop schoen te steken. Helaas krijgen we hem er niet uit en slaan hem met een steen plat.

Uiteindelijk komen we veilig bij de auto aan. Bij Rose Inn in Rincon – een plek om lokaal eten te proeven –  nemen we als afsluiting een drankje.

Let op:

Wil je deze Montaña trail ook lopen denk dan aan het volgende:

  • goede schoenen voor het los liggend gesteente
  • genoeg water
  • zonnebrand en iets tegen insecten beten
  • petje
hiking op Bonaire

hiking op Bonaire

Hiking op Bonaire

Montaña hiking trail

hiking op Bonaire

Montaña hiking trail

2. DOS POS hiking trail

Hiking Bonaire

Dit is de tweede van de zes hiking trails op Bonaire die ik loop. Dos Pos dat twee putten betekent is belangrijk geweest voor de inwoners van Rincón. Het water werd te voet of per ezel vervoerd in petroleumblikken. In 1949 kregen Kralendijk en Rincon een waterleiding. Het water ging toen van Dos Pos naar Subida di Para Mira. Vanaf hier werd het water naar de dorpshuizen geleid.
Vanwege de aanwezigheid van een vee drinkbak maken geiten, vogels, reptielen, en ezels gebruik van het water van Dos Pos.

Dos Pos hiking trail

Op woensdag ochtend in de zomer vakantie neem ik mijn zoon Bas en mijn  Portugese vriendin Sonia mee. Het is  9.30 uur en de temperatuur loopt al aardig op naar de dertig graden Celsius.

Direct bij de start van de hiking trail gaat het steil naar boven. De doorgang van het pad is dicht begroeid en er liggen veel keien. Ook hier moeten wij uitkijken. Even later komen wij aan bij een open vlakte waar je uitzicht hebt over de heuvels van Bonaire. Vervolgens volgen wij het pad en gaan heuvels op en heuvels af maar blijven alert voor de vele keien op het pad. Ondertussen genieten wij van prachtige uitzichten over het Goto meer. We steken een droge rivierbedding over, direct daarna gaan we naar rechts en vervolgens links steil het pad omhoog totdat we het hoogste punt hebben bereikt. Hier hebben we aan de ene kant een mooi uitzicht over het Goto meer en aan de andere zijde over de heuvels van Bonaire.

Cactus stekels belemmeren de wandeling

Helaas heeft Bas nu drie cactus stekels door de zool van zijn sportschoen steken, die we er niet uit krijgen. Er zit niets anders op dan strompelend verder te lopen maar gelukkig hebben wij het grootste gedeelte er al op zitten. Al eerder gebeurde mij hetzelfde. Het is dus heel belangrijk om schoenen aan te hebben met dikke zolen oftewel goede wandelschoenen.  Helaas kunnen wij die niet kopen op Bonaire maar als je naar Bonaire komt om te hiken zorg dus voor goede schoenen en geen sneakers.
Als we eenmaal het hoogste punt hebben bereikt zijn wij op de helft van de Dos Pos hiking trail. De afdaling begint. Uiteindelijk komen wij weer op de verharde weg uit, richting Dos Pos waar de auto geparkeerd staat. Nog een stukje lopen en dan heb ik de tweede van de zes hiking trails op Bonaire gelopen. Ook deze route is schitterend.

Let op:

Wil je deze Dos Pos trail lopen denk dan aan het volgende:

  • goede schoenen met een dikke zool tegen de cactus stekels en voor het los liggend gesteente
  • eventueel een pincet om de cactus stekels uit je schoenen te halen
  • genoeg water, het is warm
  • zonnebrand en iets tegen insecten beten
  • petje tegen de zon

 

de zes hiking trails op Bonaire

de zes hiking trails op Bonaire

de zes hiking trails op Bonaire

de zes hiking trails op Bonaire

Dos Pos hiking trail

de zes hiking trails Bonaire

de zes hiking trails op Bonaire

Dos Pos

de zes hiking trails op Bonaire

Dos Pos

3.  Wild Conscience / Roy Sango hiking trail

de zes hiking trails

Wild Conscience

Deze derde hiking trail loop ik ook met Sonia. Deze keer heb ik ook nog een pincet meegenomen. Ik heb geen zin om weer mank te lopen vanwege een cactus stekel door mijn zool.

Deze trail is voor mijn gevoel korter qua afstand dan de andere twee of wij gaan steeds sneller lopen. Dat kan natuurlijk ook. Deze route is voor mijn gevoel ook wat vlakker dan de andere hiking trails op enkele stukjes na. We komen aan bij een enorme rotsformatie met uitzicht op zee. Zeer de moeite waard om te bekijken. Het lijkt erop dat we dezelfde weg terug gaan maar we worden toch omgeleid. Niet heel veel later staan we weer bij de auto. Dit keer zonder een cactus stekel in iemands schoen.

Omdat wij vrij snel klaar zijn met deze hikingtrail heb ik de auto genomen en zijn wij naar het Panorama view gereden waar je een prachtig uitzicht hebt over de vallei Rincon.

IMG_3364

de zes hiking trails op Bonaire

Wild Conscience

de zes hiking trails op Bonaire

Wild Conscience

 

de zes hiking trails

View Rincon

4. Red Hill hiking trail

de zes hiking trails Bonaire

Red hill

Regen en schietoefening

Het regent bijna nooit op Bonaire maar dit keer valt het met bakken uit de hemel. Wij (Sonia en ik) zijn op weg om de Bara di Karta driving trail te rijden en de vierde van de zes hiking trails op Bonaire te lopen. Helaas gaat dit niet door. Wanneer we namelijk in het gebied aankomen zwemmen wij haast weg met mijn auto. Dus zijn wij maar omgekeerd.

Een paar dagen later hebben wij weer een poging gewaagd. Helaas is dit keer het gebied ontoegankelijk omdat de politie schietoefeningen heeft in dit gebied. Het is te gevaarlijk om er doorheen te rijden.

Red Hill hiking trail

De Red Hill hiking trail is gelukkig wel mogelijk. Deze hiking trail ligt ook in de route van Bara di Karta driving trail. Dus besluiten wij deze en tevens mijn vierde hiking trail te lopen.

Het gaat direct fout. Op de een of andere manier hebben wij niet goed opgelet en hebben wij het startbordje gemist. Wij hebben de route rechtsom gelopen in plaats van linksom. Dat zou op zich geen probleem moeten zijn maar roze stenen vinden wij niet. Dus besluiten wij de blauwe stenen (mountainbike trail) te volgen in de hoop dat wij onderweg de roze stenen alsnog vinden.

de zes hiking trails Bonaire

Lagoen

Wij lopen langs de ruige oostkust waar de golven met een enorme kracht tegen de rotsen slaan.  Ongeveer 15 minuten later  komen wij aan bij de lagoen, een mooi natuur gebied met mangroves.

Moerassig gebied

We volgen nog steeds de blauwe stenen. Het gebied is moerassig en als we niet uitkijken zakken we tot onze enkels weg in de modder. Bij het startbordje van de fietsroute besluiten wij dezelfde weg terug te nemen in de hoop dat we bij een afslag toch nog roze stenen ontdekken die ons helpen de route op te pikken.

Op de open vlakte staren drie ezels ons aan tot we uit het zicht verdwenen zijn.

Startbordje Hiking trail

Teruggekomen bij de auto zoeken we naar het startbordje van de hiking trail. Het blijkt dat wij echt niet goed hebben opgelet want het staat wel degelijk aangegeven.

Ondanks dat we verkeerd gelopen zijn, hebben wij toch genoten van de prachtige natuur.

de zes hiking trails Bonaire

Red Hill

 

de zes hiking trails Bonaire

Red Hill

de zes hiking trails Bonaire

Red Hill

5. Bara di Karta hiking trail

Dit is mijn vijfde hiking trail. Deze trail ligt midden in de Bara di Karta Driving Trail. Deze trail loop ik ook met Sonia. Om er te komen rijden we door een ruig gebied met slechte wegen. De auto schud flink heen en weer.

Deze wandelroute duurt totaal een half uur. Het is een hele steile loop door smalle paadjes begroeid met cactussen aan beide zijden en heel veel losse stenen op de paden. Op het eind is het ook weer een stukje klauteren waar handen en voeten aan te pas komen maar je wordt aan de top beloond met een prachtig uitzicht over de oost- en westkust van Bonaire.

de zes hikingtrails

 

de zes hikingtrails

bara di karta hiking trail

de zes hikingtrails

bara di karta hiking trail

de zes hikingtrails

bara di karta hiking trail

de zes hikingtrails

top bara die karta hiking trail

de zes hikingtrails

bara di karta hiking trails

6.Washikemba Hiking trail

 

de zes hiking trails op Bonaire

Washikemba hiking trail

Nu is het dan zover namelijk mijn zesde en tevens laatste hiking trail ga ik verkennen samen met weer een andere leuke vriendin Mariette.

Deze trail loopt langs de ruige oostkust van Bonaire. We lopen langs een hele grote open vlakte. Aan de linker kant heb je de ruige zee waarvan de golven met enorme kracht tegen de rotsen slaan en aan de rechter kant lopen wij langs rotswanden. Er staat een ontzettend krachtige wind.

Als we de open vlakte voorbij zijn gaan we rechts een heuvel op. Boven aan de heuvel is het lastig lopen want er ligt overal gesteente waar cactussen tussen groeien. Boven aan de heuvel hebben wij een mooi uitzicht over de hele oostkust van Bonaire. Er staat een heerlijke wind waardoor de temperatuur draaglijk is. De natuur is heel dor en droog. Er ligt opgedroogd zout op de bodem. Langzaam lopen wij naar het eindpunt van deze laatste trail.

Omdat wij maar 40 minuten gelopen hebben, besluiten wij de Red Hill hiking trail er achteraan te doen. Deze trail sluit aan bij de Washikemba hiking trail. Dit keer loop ik dan wel de juiste richting op.

de zes hiking trails Bonaire

de zes hiking trails op Bonaire

Ik heb genoten van alle zes de hiking trails op Bonaire. Elke hiking trail heeft zijn eigen charme. Tijdens deze trail hebben diverse vriendinnen mij vergezeld. Ik wil Cora, Sonia en Mariette heel erg bedanken want alleen had ik ze niet kunnen lopen. De zes hiking trails op Boniare liggen in “niemandsland”.  Je loopt midden in de natuur en ontmoet alleen ezels en geiten. Verder heb je met je telefoon geen bereik en de wegen zijn ontzettend slecht. Ik vind het dan niet prettig om alleen te reizen.

Mijn jeepje is mij goed van dienst geweest tijdens de drie driving trails en zes hiking trails .

de zes hiking trails op Bonaire

Ben jij net zo enthousiast geraakt als ik en besluit je ook een hiking trail te lopen? Welke van de zes hiking Trails op Bonaire ga jij lopen? Ik ben benieuwd hoe jij het ervaart.

Dit vind je misschien ook leuk

6 comments

Mariette Hoksbergen augustus 18, 2016 - 2:50 pm

Hoi Sandra,

Ik woon al 8 jaar op Bonaire en had dit nog nooit gedaan!
Het is erg leuk om te doen en te genieten van de prachtige natuur
Super dat je mij hierop gewezen hebt en ik ga er zeker nog een paar lopen!

Reply
sandra augustus 19, 2016 - 12:31 am

Hi Mariette, je moet zeker nog een paar hiking trails doen op Bonaire. Ze zijn echt heel leuk. Ik ontdek ook nog steeds nieuwe plekjes en activiteiten op Bonaire. Bonaire heeft veel meer te bieden dan alleen zon, zee en strand.

Reply
Silvia september 20, 2016 - 6:11 am

Weer met volle bewondering gelezen hoe jij dat allemaal op schrijft echt geweldig.
Complimenten sandra?

Reply
sandra september 20, 2016 - 12:28 pm

Dank je Silvia.

Reply
Marco januari 2, 2021 - 12:21 am

Als je een hike zou moeten kiezen, welke doe je dan?
Ben n ervaren hiker, goede conditie 🙂
Dank!

Reply
sandra januari 2, 2021 - 10:49 am

Hallo Marco, dat vind ik een lastige vraag. Het ligt eraan waar je van houdt. Alle zes de hikingtrails zijn goed te doen voor een ervaren wandelaar. Houd je van klimmen en klauteren of liever van vlak? Zelf vond ik de Montana hikingtrail avontuurlijk vanwege het klimmen en klauteren. Je moet wel voorzichtig zijn want de keien rollen bij het klimmen en dalen naar beneden en je hebt weinig houvast. Het uitzicht is echter heel mooi. Als je meer van vlak houdt dan zijn de hikingtrails aan de oostkant van het eiland uitgestrekter.
Ben je met vakantie op Bonaire en heb je weinig tijd dan zou ik zeker adviseren de Brandaris in Washington Slagbaai National Park te beklimmen. Deze wandeling staat in een aparte blog vermeld. Succes met je keuze. Ik ben benieuwd welke het geworden is.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.